Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Βαγγέλης Τζερμιάς: Η ζωγραφική είναι ένας τρόπος σκέψης και λόγος ύπαρξης

Εκτύπωση
Βαγγέλης Τζερμιάς: Η ζωγραφική είναι ένας τρόπος σκέψης και λόγος ύπαρξης
Επέλεξα την ζωγραφική για να αναπνέω σε έναν άλλο χώρο απ’ αυτόν που μου συνιστά ένα οποιοδήποτε άλλο σύστημα ...

 

Πιστεύω πως η τέχνη ειδικότερα σήμερα έχει την δυνατότητα μιας μοναδικής φωνής προς την κοινωνία από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή μας. Εντός και εκτός συνόρων.

Είναι μια γλωσσά παγκόσμια που μπορεί να διαβάζεται από όλους. Στην Ελλάδα η ιστορία μας κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι ένα από τα σημεία αναφοράς μου για την δημιουργία ενός έργου μου.

Θεωρώ την παράδοση μας οικουμενική με άπειρες αξίες ήθους και πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή.

Έχοντας πυξίδα τις όποιες αναδρομές αναγεννώ το μέλλον μου μέσα από την ζωγραφική. Δεν είναι τυχαίο πως η θεματογραφία μου πολλές φορές είναι γνωστή. Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι ο τρόπος που γίνεται και λιγότερο αυτό που φαίνεται.

Έτσι λοιπόν συνδιαλέγομαι με σημαντικούς καλλιτέχνες μέσα από την ζωγραφική με έναν τρόπο πολλές φορές μεταφυσικό.

Στο τέλος πάντα η ζωγραφική έχει αξία.

Και επειδή σήμερα μιλάμε για κρίση αξιών θεωρώ πως ένας πραγματικός καλλιτέχνης δεν αναπολεί αλλά δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα όπου άλλοτε γίνεται αποδεκτός και άλλοτε όχι.

 

Διαβάστε επίσης για την έκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Τζερμιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη από την 1η έως τις 23 Αυγούστου: http://www.culturenow.gr/other/Βαγγέλης_Τζερμιάς_-_Θαλασσινές_περιπλανήσεις_στο_Φεστιβάλ_του_Μεγάρου_Γκύζη_.html#panel-4

Εκτύπωση
Σχετικές ειδήσεις
Ειρήνη Ηλιοπούλου: Η ζωή στο εργαστήριο
16.07.2014 10:51
Η ζωγραφική διαδικασία είναι μια ατέρμονη πορεία ενδοσκόπησης. Ξεκινάς από μια συγκεκριμένη επιθυμία και στη διαδρομή ξεφορτώνεσαι πράγματα πουνόμιζες απαραίτητα, προσθέτεις άλλα, συχνά αλλάζεις διαδρομές, σβήνεις και όλο αυτό το ζύμωμα σε βοηθά να εμβαθύνεις υπόγεια στο θέμα και στον εαυτό σου, στην δική σου ιστορία της αλήθειας και του ψέματος.
Κατερίνα Γιάννακα: Δουλεύω διασκεδάζοντας και διασκεδάζω δουλεύοντας
02.07.2014 10:30
Τώρα που το σκέφτομαι, με μια τόσο μεγάλη αδυναμία στη γλυπτική, που μετράει πολλές δεκαετίες, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Το ότι μπορείς να αγγίζεις ολόκληρο το έργο σου, να το βλέπεις από όλες τις γωνίες, να βλέπεις το φώς να παίζει απάνω του και να το αλλάζει ανάλογα με την έντασή του, την ώρα, τις καιρικές συνθήκες, και τη δυνατότητα επιλογής τόσων διαφορετικών υλικών για την κατασκευή του, νομίζω ότι ήδη είναι αρκετοί λόγοι που εξηγούν την αγάπη μου αυτή.
Ελισάβετ Ιωαννίδη: Ο εικαστικός θεραπευτής βοηθά το άτομο να επιτύχει την αλλαγή
18.06.2014 12:42
Η τέχνη είναι ο μεσίτης εκείνου το οποίο δεν μπορείς να εκφράσεις - Γκαίτε
Στέφανος Δασκαλάκης: Μερικές σκέψεις για την ζωγραφική μου
09.04.2014 13:17
Το να ζωγραφίζεις ανθρώπους είναι εξαιρετικά γοητευτικό. Η ανθρώπινη παρουσία έχει τέτοια ένταση, που πολλές φορές, ήδη από τις πρώτες πινελιές πάνω στο τελάρο, μόλις γίνει ένα μάτι, με την πρώτη ένδειξη ενός βλέμματος, νιώθεις ότι το τελάρο σου έχει κατοικηθεί. Να συμπεράνουμε ότι αυτό βολεύει τον ζωγράφο; Πώς είναι πιο εύκολο; Όχι, γιατί αρκεί μια ελάχιστη αστοχία, μια γραμμή, για να μετατρέψει την έκφραση ενός προσώπου σε μορφασμό.
Μανόλης Ρωμαντζής: Μια περιπλάνηση στις υπόγειες διαδρομές του Νέου Ερειπίου
04.03.2014 12:19
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς μπαίνοντας στον χώρο της Γκαλερί Ζουμπουλάκη είναι χαοτική. Ένας χώρος γεμάτος από άτακτα σκορπισμένες οντότητες φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους.