Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Βαγγέλης Τζερμιάς: Η ζωγραφική είναι ένας τρόπος σκέψης και λόγος ύπαρξης

Εκτύπωση
Βαγγέλης Τζερμιάς: Η ζωγραφική είναι ένας τρόπος σκέψης και λόγος ύπαρξης
Επέλεξα την ζωγραφική για να αναπνέω σε έναν άλλο χώρο απ’ αυτόν που μου συνιστά ένα οποιοδήποτε άλλο σύστημα ...

 

Πιστεύω πως η τέχνη ειδικότερα σήμερα έχει την δυνατότητα μιας μοναδικής φωνής προς την κοινωνία από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή μας. Εντός και εκτός συνόρων.

Είναι μια γλωσσά παγκόσμια που μπορεί να διαβάζεται από όλους. Στην Ελλάδα η ιστορία μας κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι ένα από τα σημεία αναφοράς μου για την δημιουργία ενός έργου μου.

Θεωρώ την παράδοση μας οικουμενική με άπειρες αξίες ήθους και πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή.

Έχοντας πυξίδα τις όποιες αναδρομές αναγεννώ το μέλλον μου μέσα από την ζωγραφική. Δεν είναι τυχαίο πως η θεματογραφία μου πολλές φορές είναι γνωστή. Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι ο τρόπος που γίνεται και λιγότερο αυτό που φαίνεται.

Έτσι λοιπόν συνδιαλέγομαι με σημαντικούς καλλιτέχνες μέσα από την ζωγραφική με έναν τρόπο πολλές φορές μεταφυσικό.

Στο τέλος πάντα η ζωγραφική έχει αξία.

Και επειδή σήμερα μιλάμε για κρίση αξιών θεωρώ πως ένας πραγματικός καλλιτέχνης δεν αναπολεί αλλά δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα όπου άλλοτε γίνεται αποδεκτός και άλλοτε όχι.

 

Διαβάστε επίσης για την έκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Τζερμιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη από την 1η έως τις 23 Αυγούστου: http://www.culturenow.gr/other/Βαγγέλης_Τζερμιάς_-_Θαλασσινές_περιπλανήσεις_στο_Φεστιβάλ_του_Μεγάρου_Γκύζη_.html#panel-4

Εκτύπωση
Σχετικές ειδήσεις
Βένια Δημητρακοπούλου: Προμαχώνες – ένας μικρός απολογισμός
04.02.2015 09:34
Προμαχώνες, μια γλυπτική εγκατάσταση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Οι Προμαχώνες είναι ένα έργο μνημειακής κλίμακας, κατασκευασμένο από χάλυβα. Το βαρύ υλικό εξισορροπείται με την παρουσία της σκιάς και του ήχου που συνοδεύουν το έργο και που προκύπτουν από αυτό, καθώς και με τις κλίσεις των δίσκων, εστιάζοντας στη δυναμική των εννοιών: βαρύ-ελαφρύ, υλικό-άυλο, μεγάλο-μικρό, μπροστά-πίσω, επάνω-κάτω.
Τζουλιάνο Καγκλής: Σκέψεις για τη ζωγραφική
12.01.2015 12:42
Ζωγραφίζω γιατί μου αρέσει η δημιουργική διαδικασία και η αναμέτρηση με τον εαυτό μου, αλλά και επειδή το θέαμα της ζωής με συγκινεί.
Γιώργος Χαδούλης: Βράχοι, στη θάλασσα του πλήθους
05.11.2014 10:18
Στη ζωγραφική το θέμα σού έρχεται όπως ο έρωτας, αναπάντεχα. Πριν μερικά χρόνια ταξίδευα με ένα πλοίο που πήγαινε Κόστα-Κόστα. Από την Άνδρο στη Σύρο. Πήγαινε βράχο-βράχο.
Ειρήνη Ηλιοπούλου: Η ζωή στο εργαστήριο
16.07.2014 10:51
Η ζωγραφική διαδικασία είναι μια ατέρμονη πορεία ενδοσκόπησης. Ξεκινάς από μια συγκεκριμένη επιθυμία και στη διαδρομή ξεφορτώνεσαι πράγματα πουνόμιζες απαραίτητα, προσθέτεις άλλα, συχνά αλλάζεις διαδρομές, σβήνεις και όλο αυτό το ζύμωμα σε βοηθά να εμβαθύνεις υπόγεια στο θέμα και στον εαυτό σου, στην δική σου ιστορία της αλήθειας και του ψέματος.
Στέφανος Δασκαλάκης: Μερικές σκέψεις για την ζωγραφική μου
09.04.2014 13:17
Το να ζωγραφίζεις ανθρώπους είναι εξαιρετικά γοητευτικό. Η ανθρώπινη παρουσία έχει τέτοια ένταση, που πολλές φορές, ήδη από τις πρώτες πινελιές πάνω στο τελάρο, μόλις γίνει ένα μάτι, με την πρώτη ένδειξη ενός βλέμματος, νιώθεις ότι το τελάρο σου έχει κατοικηθεί. Να συμπεράνουμε ότι αυτό βολεύει τον ζωγράφο; Πώς είναι πιο εύκολο; Όχι, γιατί αρκεί μια ελάχιστη αστοχία, μια γραμμή, για να μετατρέψει την έκφραση ενός προσώπου σε μορφασμό.