Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα: ομιλία της José Teunissen

ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα: ομιλία της José Teunissen
Στα πλαίσια της σειράς ομιλιών Άτοπη Ομιλία, η ATOPOS CVC προσκαλεί την José Teunissen, μια από τους συγγραφείς της νέας

έκδοσης της ATOPOS CVC με τίτλο NOT A TOY. Fashioning Radical Characters (Επιμέλεια Βασίλης Ζηδιανάκης-ATOPOS CVC, Εκδόσεις Pictoplasma Publishing, Berlin), για να δώσει την τρίτη Άτοπη Ομιλία, και να μας ξεναγήσει στην έκθεση.

 

Στο κείμενό της στο βιβλίο NOT A TOY. Fashioning Radical Characters, η José Teunissen σημειώνει: «Πώς μπορούμε να ‘διαβάσουμε’ ένα σώμα χωρίς πρόσωπο; Είναι στ’ αλήθεια ανθρώπινο; Και αν όχι, τι είναι -κούκλα, ρομπότ, εξωγήινος, καρτούν, ή απλώς μια φόρμα της γλυπτικής; Και τι έχει να πει αυτή η φόρμα; Για άλλη μια φορά, η φαντασία μας ως θεατών πυροδοτείται και ανοίγονται διάπλατες πόρτες προς κόσμους φανταστικούς, γεμάτους φόβους και πολύχρωμες φαντασιώσεις. Εδώ η μόδα δεν έχει να κάνει τόσο με το ‘ποιος είμαι’ (τι εντύπωση δίνω με αυτά που φορώ), αλλά με το ‘τι βιώνω’ (τι επίδραση έχουν στο μυαλό μου αυτό το σώμα και η εμφάνιση).»

 

 

Στον χώρο της έκθεσης ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα, και έχοντας ως ζωντανά παραδείγματα τα εκθέματα, η José Teunissen θα μας μιλήσει γύρω από την αντίληψη για τον εαυτό μας, όπως διαμορφώνεται μέσω της σύγχρονης μόδας και της νέας σχέσης που αυτή προτείνει με το σώμα μας.

 

Η José Teunissen διδάσκει στο ArtEZ Institute of the Arts, επιμελείται εκθέσεις και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο . Σπούδασε Ολλανδική Γλωσσολογία, Κινηματογραφικές Επιστήμες και Αισθητική του Κινηματογράφου στο University of Amsterdam, εστιάζοντας στον αφηγηματικό ρόλο του ενδύματος στον Κινηματογράφο. Εργάστηκε για εννέα χρόνια ως επιμελήτρια μόδας στο Centraal Museum, Ultrecht όπου και επιμελήθηκε ένα μεγάλο αριθμό εκθέσεων. Αρθρογραφεί συχνά για περιοδικά και εφημερίδες με τα οποία συνεργάζεται και ήταν ανάμεσα στους εκδότες των The Power of Fashion:


About Design and Meaning και Fashion and Imagination: About Clothes and Art. Επίσης, επιμελήθηκε την έκθεση The Art of Fashion στο Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

 


Η ATOPOS Contemporary Visual Culture είναι ένας μη κερδοσκοπικός Πολιτιστικός Οργανισμός που ιδρύθηκε από τον Στάμο Φαφαλιό και τον Βασίλη Ζηδιανάκη το 2003 και εδρεύει στην Αθήνα.

 


Έχει ως σκοπό την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο σώμα και το ένδυμα.


Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση: http://www.culturenow.gr/Arts/ARRRGH!_Τέρατα_και_Σημεία_στη_Μόδα:_έκθεση_στο_Μουσείο_Μπενάκη_στην_Πειραιώς.html

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA: Δράσεις Σεπτεμβρίου 2016
19.09.2016 10:46
Η Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA συνεχίζει με τις δράσεις του Σεπτεμβρίου. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βάζουν ξανά την Ομόνοια στο επίκεντρο και βρίσκουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της Αθήνας, έχοντας ως σημεία αναφοράς το Μπάγκειον και το χώρο απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, που παραχωρήθηκε από το Δήμο στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Μπιενάλε με το Δήμο Αθηναίων.
Ηρακλής. Υπερβατική πορεία: έκθεση της Χριστίνας Κουλουμπή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.07.2016 09:58
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα και διαφορετική έκθεση "Ηρακλής. Υπερβατική πορεία" της εικαστικής καλλιτέχνιδας και ηθοποιού Χριστίνας Κουλουμπή, που απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών.
I' ll be your interface*: έκθεση και ομιλία από τους Dexter Sinister στο Radio Athenes
26.05.2016 16:11
Το Radio Athenes παρουσιάζει την έκθεση των Dexter Sinister, I' ll be your interface*, από τις 29 Μαΐου 2016.
Black and White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα: Έκθεση του Μίλτου Σκούρα στο ΚΜΣΤ
16.03.2016 13:00
44 ζωγραφικά μονοπλάνα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ζωγραφικά καρέ, ασπρόμαυρες ζωγραφικές συνθέσεις ή εικόνες που εκκρεμούν στη μέση μιας διήγησης με διαφορετικά σημεία εκκίνησης όπως ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, η λογοτεχνία, η φωτογραφία και το κόμικς, είναι μια εν συντομία περιγραφή των έργων του Μίλτου Σκούρα στην έκθεση “Black and White Stories” που θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, από τις 19 Μαρτίου έως τις 9 Ιουλίου 2016.