Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Rodokanakis Rediscovered

Rodokanakis Rediscovered
Η θεατρική ομάδα «Όχι Παίζουμε» παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή για τους επόμενους τρεις μήνες, σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση . Η παραγωγή αποτελεί συνέχεια της αναζήτησης της ομάδας στους λησμονημένους λογοτέχνες των αρχών του περασμένου αιώνα.

Η θεατρική ομάδα «Όχι Παίζουμε» παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή για τους επόμενους τρεις μήνες, σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση. Η παραγωγή αποτελεί συνέχεια της αναζήτησης της ομάδας στους λησμονημένους λογοτέχνες των αρχών του περασμένου αιώνα.

Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο η ομάδα Όχι Παίζουμε θα παρουσιάσει την παράσταση «Rodokanakis Rediscovered, 1908-2008. To Βυσσινί Τριαντάφυλλο», η οποία θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

Τις προηγούμενες δύο χρονιές είχαν παρουσιάσει έργα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (2006) και του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου (2007), συνεχίζοντας φέτος το έργο τους με την εξερεύνηση των μυστηριωδών πτυχών του σημαντικότερου Έλληνα εστέτ, Πλάτωνα Ροδοκανάκη.

Η επιλογή του έργου έγινε με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη και μοιραία ανάγνωση, σε στενό λογοτεχνικό κύκλο, του έργου «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο» του λογοτέχνη Πλάτωνα Ροδοκανάκη, απ\' όπου προκύπτει και η παράσταση με τίτλο «Rodokanakis Rediscovered 1908-2008. Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο».

Η δράση περιπλανάται σε μέρη που σχετίζονται άμεσα με την πολύπλευρη προσωπικότητα ίσως του σημαντικότερου εκπροσώπου του αισθητισμού στην Ελλάδα.

Ένας ειδικός ομιλητής, διαφορετικός κάθε φορά, εξετάζει την πλευρά της προσωπικότητας του Ροδοκανάκη που σχετίζεται με τον κάθε χώρο. Μετά την 15λεπτη παρουσίαση, ακολουθεί η παράσταση «Το βυσσινί Τριαντάφυλλο», με αυτούσιο το κείμενο του ομώνυμου διηγήματος.

Ο θεατής κάθε μέρα ανακαλύπτει και μία διαφορετική πτυχή της προσωπικότητας του λογοτέχνη συμπληρώνοντας έτσι ένα - ένα τα κομμάτια του παζλ.

Οι ομιλητές που θα λάβουν μέρος στις παρουσιάσεις είναι μεταξύ άλλων: Σάββας Κυριακίδης (Θεατρολόγος του Εθνικού Θεάτρου), Ακης Δήμου (Θεατρικός Συγγραφέας), Ιόλη Καλαβρέζου (Διευθύντρια Βυζαντινών Σπουδών στο Harvard), Γιώργος Κόρδης (Αγιογράφος), Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου (Επικοινωνιολόγος), Μάρια Διαμάντη (Φιλόλογος του Μουσείου Μπενάκη), Νίκος Σαραφιανός (Φιλόλογος & Αρθρογράφος), Πανωραία Μπενάτου (Βυζαντινολόγος του Μουσείου Μπενάκη), Κωνσταντίνα Ζηροπούλου (Θεατρολόγος στο Αριστοτέλειο), Νίκος Δάρδαλης (Ιστορικός), Μαρία Ξύδα (Αρχιτέκτονας), Δέσποινα Λαμπαδά (Ιστορικός), Βασίλης Αγιαννίδης (Συντηρητής Αρχαιοτήτων), Όλγα Θεοδωροπούλου (Ιστορικός), Άρης Ασπρούλης (Κοινωνιολόγος).

Και θα εξεταστούν μεταξύ άλλων τα εξής: «Η καταγωγή του Ροδοκανάκη», «Οι βυζαντινές Μελέτες του Πλάτωνα Ροδοκανάκη», «Τα ερωτικά μυθιστορήματα του Μεσαίωνα και το Βυσσινί Τριαντάφυλλο», «Πλάτωνας Ροδοκανάκης και η αστική τάξη της Αθήνας στις αρχές του 20 αιώνα», «Πλάτωνας Ροδοκανάκης και Θεολογική Σχολή της Χάλκης», «Ροδοκανάκης και το κίνημα του εστετισμού», «Ο έρωτας και ο θάνατος στον Ροδοκανάκη και τη γενιά του», «Η δραματουργία στο Βυσσινί Τριαντάφυλλο», «Ερωτικός (δια)λόγος Ροδοκανάκη και Goethe μέσα από τα αποσπάσματα ερωτικού λόγου του Barthes», «Κώδικας Βυσσινί Τριαντάφυλλο - μια απόπειρα αποσυμβολοποίησης» και άλλα.

Την ολοκλήρωση της δράσης της ομάδας θα ακολουθήσει έκδοση που θα λειτουργήσει αφ\' ενός ως μνήμη της παράστασης αφ\' ετέρου ως επιστημονική μελέτη.

Η δράση είναι μια παραγωγή της ομάδας «Όχι Παίζουμε» με την σύμπραξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου και την υποστήριξη του The John S Fafalios Foundation.

Ερμηνεύουν η Ειρήνη Αλεξίου (χορεύτρια) και ο Γιάννης Κλίνης (ηθοποιός).

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Σαχίνη, η χορογραφία της Ειρήνης Αλεξίου, σκηνογραφία του Γιάννη Σκουρλέτη, η μουσική του Κώστα Δαλακούρα, οι φωτισμοί του Δήμου Αβδελιώδη και η δραματουργική έρευνα του Αρη Ασπρούλη.

Το culturenow.gr σας δίνει την ευκαιρία να κερδίσετε 3 διπλές προσκλήσεις, για την Τρίτη 29 Ιουλίου, για την παραγωγή της θεατρικής ομάδας «Όχι Παίζουμε».

Στείλτε μας email στο info@culturenow.gr με το ονοματεπώνυμό σας και το τηλέφωνό σας για μία από τις 3 διπλές προσκλήσεις!

Σχετικές ειδήσεις
Επτά επί Θήβας: Θριαμβευτικό φινάλε της περιοδείας στο Ηρώδειο
14.09.2016 12:22
H καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Επτά επί Θήβας» ολοκλήρωσε την περιοδεία της στην Αττική με τελευταίο σταθμό το Ηρώδειο τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.
Αστροφεγγιά, του Ι.Μ Παναγιωτόπουλου: τον Οκτώβριο στο Θέατρο Χώρα
19.08.2016 17:33
Η θεατρική μεταφορά της «Αστροφεγγιάς» του Ι.Μ Παναγιωτόπουλου ανεβαίνει, σε μια φιλόδοξη για την εποχή παραγωγή, στο θέατρο ΧΩΡΑ, στις 12 Νοεμβρίου 2016 σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.
Σωκράτης Τώρα - Socrates Now από τον Γιάννη Συμεωνίδη στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης
16.08.2016 15:29
Μετά από 415 παραστάσεις σε 20 χώρες ο διακεκριμένος με ΕΜΜΥ ηθοποιός Γιάννης Σιμωνίδης, σε μία παραγωγή του Ελληνικού Θεάτρου της Νέας Υόρκης (Elliniko Thεatro/Greek Theatre of New York) και της Visionary Culture, έρχεται στη Σαντορίνη.
4, του Rodrigo Garcia στο Φεστιβάλ Αθηνών
13.06.2016 16:23
Ο ανατρεπτικός Αργεντίνος καλλιτέχνης Ροντρίγκο Γκαρσία, το «τρομερό παιδί του σύγχρονου θεάτρου», επισκέπτεται για τρίτη φορά το Φεστιβάλ Αθηνών, με την τελευταία του παραγωγή: 4.
Θάρρος και αλήθεια, μια πρωτότυπη διαδραστική παράσταση στο Τρένο στο Ρουφ
08.06.2016 14:38
Από την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 και για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στην καινούργια υπαίθρια θεατρική σκηνή της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ παίζουμε «Θάρρος και αλήθεια».