Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας στο Φεστιβάλ Αθηνών 2011

Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας στο Φεστιβάλ Αθηνών 2011
Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει στο πλαίσιο των θεατρικών μονολόγων «Θέατρο σε Α΄ενικό» την παράσταση «Μέλπω Αξιώτη – Η

μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας» με τη Σοφία Σεϊρλή σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου από τις 3 έως και τις 5 Ιουλίου στην Πειραιώς 260.

 

Η Μέλπω Αξιώτη θεωρείται πρωτοπόρος του μοντερνισμού και του φεμινισμού στα ελληνικά γράμματα. Τολμηρή προσωπικότητα και έντονα πολιτικοποιημένη, η μυκονιάτισσα συγγραφέας πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της ως πολιτική πρόσφυγας, ενώ το ταλέντο της ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας και σήμερα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αντικείμενα μελέτης στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

 

Η Σοφία Σεϊρλή, ηθοποιός με προηγούμενη εμπειρία τόσο στο μονόλογο όσο και συγκεκριμένα στο έργο της Αξιώτη (έχει ερμηνεύσει τις Δύσκολες Νύχτες σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα το 1992, όπου για πρώτη φορά είχε μεταφερθεί στο θέατρο μονόλογος από λογοτεχνικό έργο αναλαμβάνει την ερμηνεία του έργου, που υντίθεται από εμβληματικά έργα της συγγραφέως συνδυάζοντας τη μυθοπλασία με το αυτοβιογραφικό στοιχείο.

 

 

Ο έμπειρος Νίκος Χατζόπουλος , που υπογράφει τη σύνθεση των κειμένων από κοινού με τη Σοφία Σεϊρλή, αλλά και τη σκηνοθεσία, σημειώνει για την παράσταση: «Μετά από 18 χρόνια εξορίας και περιπλάνησης, η μνήμη παλεύει να επουλώσει τις πληγές, να συγκολλήσει τα κομμάτια του παρελθόντος, να ξαναβρεί τη γλώσσα της. Αλλά παλεύει και με το χρόνο, την μοιραία πορεία του προς την ανυπαρξία, τη φθορά μέσα μας κι έξω μας.

 


Όλα αυτά, που πάντα στοίχειωναν το έργο της Μέλπως Αξιώτη, συνθέτουν μια σκηνική περσόνα σχεδόν αυτοβιογραφική, που δανείζεται φωνές από διάφορες ηρωίδες, κυρίως από το πρώτο και το τελευταίο έργο της, τις Δύσκολες νύχτες και την Κάδμω. Γιατί, όπως λέει και η ίδια η Αξιώτη: “Γι’ αυτό σου άρεσε και μεταμορφωνόσουν. Για να υπάρχεις μέσα στον κόσμο, για να σ’ ακούν να μιλάς οι άνθρωποι”. Και σίγουρα υπάρχεις, όταν μπορείς να φτιάχνεις και να λες ιστορίες».

 


Ο μονόλογος έχει βασιστεί στα έργα της Μέλπως Αξιώτη:

 

Δύσκολες Νύχτες, Κέδρος, Αθήνα, 1981
Κάδμω, Κέδρος, Αθήνα, 1972
Το Σπίτι μου, Κέδρος, Αθήνα, 1986
Ποιήματα, Κέδρος, Αθήνα, 2001

 

Σύνθεση κειμένων Νίκος Χατζόπουλος-Σοφία Σεϊρλή, σκηνοθεσία Νίκος Χατζόπουλος, σκηνικά-κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη, βίντεο Χρήστος Δήμας, μουσική επιμέλεια Νίκος Μαστοράκης, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη Μαρία Αλβανού

 

 

Ερμηνεύει η Σοφία Σεϊρλή

Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Σχετικές ειδήσεις
Θέλετε να χορέψομε Μαρία;, της Μέλπως Αξιώτη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής
22.09.2016 15:08
Η bijoux de kant επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τη νουβέλα «Θέλετε να χορέψομε Μαρία;» της Μέλπως Αξιώτη.
Από το Σκοτάδι στο Φως, από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών
08.08.2016 13:54
Η Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα” παρουσιάζει τη παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», σε διασκευή – σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη, στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Δάσους.
Ορέστεια του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων
28.07.2016 12:17
Η παράσταση «ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του Αισχύλου, μια συμπαραγωγή της ΛΥΚΟΦΩΣ με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, παρουσιάζεται την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 στις 21.30 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων.
Minefield, της Lola Arias στο Φεστιβάλ Αθηνών
07.06.2016 17:04
Η Αργεντίνα Λόλα Αρίας, συγγραφέας, σκηνοθέτις θεάτρου και περφόρμερ, παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Minefield, μια παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις Βρετανών και Αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ ή, κατά τους Αργεντίνους στις Μαλβίνες νήσους, το 1982.
Young Lear, της Ιόλης Ανδρεάδη στην Πειραιώς 260
17.05.2016 12:11
Η Ιόλη Ανδρεάδη παρουσιάζει στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, την παράσταση Young Lear, βασισμένη στον Βασιλιά Ληρ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.