Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο Θυρωρός της Νύχτας σε σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Ο Θυρωρός της Νύχτας σε σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου στο Ίδρυμα Κακογιάννης
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει στην αίθουσα Black Box την παράσταση «Ο θυρωρός της νύχτας», θεατρική διασκευή της ομώνυμης ταινίας,

της Λιλιάνας Καβάνι από την Χαρά Τσιώλη σε σκηνοθεσία , για πρώτη φορά στο θέατρο, του Γιώργου Πανουσόπουλου με τους Τάκη Χρυσικάκο, Ζαχαρία Ρόχα, Μαρία Τσαρούχα, Δημήτρη Καλατζή από τις  19/5  έως τις 5/6 κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 21:30.

 

O Γιώργος Πανουσόπουλος, αγαπημένος σκηνοθέτης κινηματογράφου, για πρώτη φορά καταπιάνεται με τη θεατρική σκηνοθεσία και μας προφέρει τη δική του ματιά στο έργο \"Ο Θυρωρός της Νύχτας\" σε διασκευή της εμβληματικής ομώνυμης ταινίας της Λιλιάνα Καβάνι, από την Χαρά Τσιώλη

 

Στο έργο, ο Μαξ, πρώην Ες Ες με θητεία σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, έχει καταφέρει να αποφύγει την τιμωρία και ζει στη Βιέννη, δουλεύοντας ως “Θυρωρός της νύχτας” σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Κάνει παρέα με τον Μπερτ, επίσης πρώην Ες Ες, συνένοχό του στις φρικωδίες του στρατοπέδου και ανομολόγητα ερωτευμένο μαζί του. Και οι δύο είναι μέλη ενός ευρύτερου δικτύου πρώην Ναζί.

 

Μια μέρα έρχεται στο ξενοδοχείο η Άννα, θύμα και ερωμένη του Μαξ, στο στρατόπεδο, συνοδεύοντας το σύζυγό της, διάσημο μαέστρο. Η συνάντηση των πρώην εραστών, που θεωρούσαν ο ένας τον άλλο νεκρό, αναζωπυρώνει τη σαδομαζοχιστική σχέση τους, η οποία, αυτή τη φορά, οδηγείται στα ακρότατα όριά της κάτω από την απειλητική πίεση του “προδομένου” Μπερτ και την ασφυκτική πολιορκία του ναζιστικού δικτύου.

 

Ο θυρωρός της νύχτας” γυρίστηκε το 1974 από την  Λιλιάνα Καβάνι και αφηγείται την ακραία ερωτική ιστορία, τοποθετώντας την στο πιο σκοτεινό περιβάλλον που γνώρισε ο κόσμος. Σε αυτήν για πρώτη φορά ο ναζισμός ταυτίστηκε με μια σεξουαλική διαστροφή (τον σαδομαζοχισμό), που βιώνεται μέχρι τα ακρότατα όριά της. Η ταινία προκαλεί, θυμώνει, διχάζει αλλά και γοητεύει μέσα από δύο μεγάλες ερμηνείες (Ντερκ Μπόγκαρντ, Σάρλοτ Ράμπλινγκ) οι οποίες γίνονται έκτοτε σημείο αναφοράς, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε απόπειρα επανάληψης ή και ανενδοίαστης αντιγραφής τους.

 

Σήμερα, η ταινία (που επανεμφανίστηκε με επιτυχία στο πανί το 2007) συναντά την πένα της Χαράς Τσιώλη και τη σκηνοθετική “ματιά” του Γιώργου Πανουσόπουλου, που έχει αγαπηθεί και τιμηθεί πολύ, ο οποίος σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο θέατρο, βλέποντας  “... δυο ανθρώπους μόνους. Δυο ανθρώπους που δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς...” 

 

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Πανουσόπουλος, κατά τη διάρκεια των προβών, διατυπώνει διάφορες σκέψεις, με αφορμή το έργο και τις \"δύσκολες\" καταστάσεις του διαγράφοντας και το γενικότερο πλαίσιο της παράστασης όπως:  “Η εξουσία του θηρευτή κρατάει όσο το θύμα του είναι ζωντανό”  “- Υπάρχεις επειδή σ\' αγαπώ” “- Γι\' αυτό σ\' αγαπώ, για να υπάρχεις” και μας προετοιμάζει για αυτό που προβλέπεται μία ιδιαίτερη, ξεχωριστή παράσταση με έντονη τη σφραγίδα όλων των συντελεστών της. Του Τάκη Χρυσικάκου και της Μαρίας Τσαρούχα να επιχειρούν -όχι την (αναπόφευκτη;) αναμέτρηση με τις κινηματογραφικές ερμηνείες αλλά- την αναμέτρηση με τα δικά τους όρια και τους Ζαχαρία Ρόχα και Δημήτρη Καλαντζή που ολοκληρώνουν την απαιτητική διανομή.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος
Διασκευή: Χαρά Τσιώλη
Σκηνικά- Κοστούμια: Σπύρος Λάσκαρης
Μουσική: DNA
Φωτισμοί: Γιώργος Πανουσόπουλος

 

Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος, Μαρία Τσαρούχα, Ζαχαρίας Ρόχας, Δημήτρης Καλατζής

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Πανουσοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Γράψια
Κατασκευή σκηνικών: Νίκος Μπίκος
Φωτογραφία: Πάθη Κατσούφη

 

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart


Από την 1η Φεβρουαρίου 2011 ξεκίνησε και επίσημα η συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με το εμπορικό κέντρο athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας) βάσει της οποίας οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, εφ΄ όσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων, την ημέρα της παράστασης με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης.

Σχετικές ειδήσεις
Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, του Γιάννη Στίγκα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
30.12.2016 13:46
Το έργο του Γιάννη Στίγκα, Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, είναι η πρώτη παράσταση που θα ανέβει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Medea Electronique, στο πλαίσιο του αφιερώματος Η Λογοτεχνία στη σκηνή.
Σχεδόν σαράντα, του Γιώργου Χατζηπαύλου για 2η χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 14:31
Ο απολαυστικός Γιώργος Χατζηπαύλου επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την παράσταση Σχεδόν σαράντα, μια παράσταση stand up comedy - αναδρομή σε όλες τις φάσεις της ζωής του άντρα μέχρι τα σαράντα.
Μνηστηροφονία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παντελεάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 10:44
Ο Γιώργος Παντελεάκης, ιδρυτής της ομάδας «Μέθ’οδος» παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη «Μνηστηροφονία» για 9 μόνο παραστάσεις.
Μπλοκ Ιχνογραφίας, σε σκηνοθεσία Άννας Σωτρίνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
21.10.2016 15:33
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την παράσταση Μπλοκ Ιχνογραφίας, σε σκηνοθεσία Άννας Σωτρίνη.
Τα ανθισμένα παπούτσια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
13.05.2016 13:18
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την παράσταση Τα ανθισμένα παπούτσια, από τη θεατρική ομάδα «Οι Μούσες των Τραυμάτων», βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα 6 ελλήνων συγγραφέων, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Άννας Χατζηχρήστου.