Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Τσέμπαλο, πνευστά και … φωνή στον 21ο αιώνα: στο Beton7

Τσέμπαλο, πνευστά και … φωνή στον 21ο αιώνα: στο Beton7
Το Beton7 παρουσιάζει τη μια μουσική βραδιά με τίτλο «Τσέμπαλο, πνευστά και … φωνή στον 21ο αιώνα» την

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011.

 

Το τσέμπαλο όργανο που έφτασε στο απόγειο του στην εποχή του μπαρόκ γοήτευσε δυο αιώνες αργότερα  σημαντικούς συνθέτες οι οποίοι εμπλούτισαν το ρεπερτόριο του με τις ωραιότερες σελίδες της σύγχρονης μουσικής.

 

 


Σε πρώτη παρουσίαση ανάμεσα τους το πρώτο Ελληνικό έργο  που γράφτηκε το 1957 από τον μουσικολόγο και συνθέτη Γιώργο Λεωτσάκο, η Μικρή σουίτα για σόλο τσέμπαλο σε τρία μέρη.Το Common Passion έργο του 1995 της Καλλιόπης Τσουπάκη που ζει στην Ολλανδία το εκρηκτικό Hungarian Rock(1978) του Ligeti μια σακον υπερβατικής δεξιοτεχνίας, και το νέο έργο της Μαρίας Αλούπη U (2011) αφιερωμένο στην Γιούλη Βεντούρα.

 

 


Για φωνή και τσέμπαλο το μεταμοντέρνο έργο Seven Fragments (Aachen 2005) του Ιωάννη Μητσιάλη καθώς και το Schmerz und Furcht πάνω σε ποίηση Μίλτου Σαχτούρη για μέτζο σοπράνο φαγκότο κλαρινέτο και τσέμπαλο (2010) του Πέτρου Μωραΐτη που ζει στο Γκρατς.

 


Ο Μίμης Πλέσσας έγραψε το 2004 δυο άριες για φωνή  φλάουτο με ράμφος και τσέμπαλο την Άρια της Ευρυδίκης και το Νεκρό πουλί έργα γεμάτα λυρισμό και τζαζ επιρροές .

 


Η Άρια για φωνή του John Cage ένα μουσικό θέατρο για φωνή, το έργο για άλτο φλάουτο με ράμφος του Martini  La luna, το Pierrots Galgenlieder για κλαρινέτο του Volker David Kichner και το Spielerein του Klaus Obermayer για κλαρινέτο και φαγκότο

 


Συντελεστές:
ΤΣΕΜΠΑΛΟ: ΓΙΟΥΛΗ ΒΕΝΤΟΥΡΑ
ΦΛΑΟΥΤΟ ΜΕ ΡΑΜΦΟΣ, ΦΑΓΚΟΤΟ: ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΕΤΟΥ
ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ
ΦΩΝΗ: PIRJO KALINOWSKA
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ: ΦΑΙΔΡΑ ΓΙΑΝΝΕΛΟΥ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ Μικρή Σουίτα για τσέμπαλο (1958-1959)
Πρελούδιο-Σερενάτα-Μικρός θρίαμβος

ΚΑΛΛΙΟΠΗ  ΤΣΟΥΠΑΚΗ Common Passion για τσέμπαλο (1994)

ΠΕΤΡΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ Schmerz und Furcht (2010)για μεσόφωνο , κλαρινέτο σε σι φαγκότο και τσέμπαλο     

CHRISTIANE MARTINI LA Luna για αλτοφλάουτο με ράμφος

JOHN CAGE ARIA for any voice     

VOLKER DAVID KIRCHNER Pierrots Galgenlieder για κλαρινέτο

KLAUS OBERMAYER Spilerein για κλαρινέτο και φαγκότο

MAΡΙΑ ΑΛΟΥΠΗ U (2011)


GYORGI LIGETI Hungarian Rock για τσέμπαλο

ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ Άρια της Ευρυδίκης, Νεκρό πουλί για φωνή φλάουτο με ράμφος και τσέμπαλο

Σχετικές ειδήσεις
Ο Σκαλκώτας και τα πνευστά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.02.2017 16:14
Οι συνθέσεις για πνευστά του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), δημιουργίες τεχνικής τελειότητας και υψηλής αισθητικής, αποτελούν λαμπρά μνημεία του σύγχρονου πολιτισμού, όπως άλλωστε το σύνολο της εργογραφίας του, η οποία εξακολουθεί να συγκινεί τον σημερινό ακροατή και να κεντρίζει το ενδιαφέρον του. Έτσι, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 8:30 το βράδυ, το κοινό της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τη Σονάτα κοντσερτάντε για φαγκότο και πιάνο, τα Κουαρτέτα αρ. 1 και αρ. 2 για πιάνο και πνευστά, το Κοντσερτίνο για όμποε και πιάνο και το Κοντσερτίνο για τρομπέτα και πιάνο. Τα έργα ερμηνεύουν οι: Σπύρος Κοντός (όμποε), David Tomàs Realp [Νταβίντ Τομάς Ρεάλπ] (φαγκότο), Γιάννης Καραμπέτσος (τρομπέτα) και Λητώ Θώμου (πιάνο).
Το γαλλικό τραγούδι από τον 19ο στον 20ό αιώνα στο Θέατρο Ολύμπια
29.12.2016 17:00
Η Εθνική Λυρική Σκηνή μας προσκαλεί στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 για να απολαύσουμε μία συναυλία αφιερωμένη στο γαλλικό τραγούδι από τον 19ο στον 20ό αιώνα.
Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης: ένας συνθέτης, δύο μουσικοί κόσμοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.11.2016 15:51
Με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ αφιερωμένο στον Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη, τον μεγάλο συνθέτη του 20ού αιώνα που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια δύο διαφορετικά είδη μουσικής, συνεχίζεται την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο νέος Κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου «Η ανθρώπινη φωνή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ρεσιτάλ μπαρόκ βιολιού με το DissensoDuo στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
19.04.2016 15:09
Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, στην αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το DissensoDuo θα παρουσιάσει έργα για δυο βιολιά και τσέμπαλο του 17ου αιώνα, με την Antoinette Lohmann.
Liederabend: Ποίηση σε μουσική με τέσσερα πληκτροφόρα εποχής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
06.04.2016 14:14
Η Φανή Αντωνέλου, μια από τις ανερχόμενες ελληνίδες σοπράνο που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, ένας σολίστ εξειδικευμένος στις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες, παρουσιάζουν την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ρεσιτάλ «Liederabend – Ποίηση σε μουσική» με τραγούδια και έργα για τσέμπαλο, πιανοφόρτε και πιάνο από την εποχή του Μπαρόκ έως τον Ρομαντισμό.