Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μια θάλασσα από νόμους: Έκθεση στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Μια θάλασσα από νόμους: Έκθεση στο Ινστιτούτο Θερβάντες
Φέτος συμπληρώνονται 700 χρόνια καταλανο-αραγωνικής παρουσίας στην Αθήνα. Με αφορμή αυτή την επέτειο, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο

της Μεσογείου και το Ινστιτούτο Θερβάντες συνδιοργανώνουν μία μεγάλη έκθεση με τίτλο Μια θάλασσα από νόμους με θέμα τη δημιουργία της ποικίλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο. Η έκθεση, που θα διαρκέσει από 24 Μαρτίου μέχρι 16 Απριλίου, δείχνει ότι πέρα από τη βία, υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ των λαών που άφησε κληροδοτήματα πιο ειρηνικά και μεγαλύτερης διάρκειας, όπως τα τεκμήρια της καταλανικής νομικής παράδοσης στον τομέα της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου.

 

 

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πλούτο χειρόγραφων ντοκουμέντων, Κωδικών, νομισμάτων, χαρτών εκείνης της περιόδου καθώς και την εξαιρετική τοιχογραφία 15ου αι. «Παναγία των Καταλανών» (Madonna Catalana), που απεικονίζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα καθισμένη σε μαξιλάρι, μέσα σε παραδείσιο τοπίο και ανάμεσα σε δύο οικόσημα. Τα 23 σπάνια έργα της έκθεσης προέρχονται από σημαντικές συλλογές τόσο της Ισπανίας, όσο και της Ελλάδας. Με την ευρύτερη έννοια, αυτή η έκθεση αναφέρεται στις πολιτιστικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας στο διάστημα μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα.

 


Η έκθεση αυτή θα πλαισιωθεί από έναν κύκλο διαλέξεων με τίτλο 1311-2011: 700 χρόνια καταλανο-αραγωνικής παρουσίας στην Αθήνα με την παρουσία σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος που θα μιλήσουν για τη συγκεκριμένη περίοδο στην Αθήνα.

 


Στο πνεύμα αυτής της στενής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Ισπανίας, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και της Μαδρίτης και με τη στήριξη της Ισπανική Πρεσβείας καθώς και της 1ης Εφορείας Αρχαιοτήτων, έρχεται ως επιστέγασμα η τοποθέτηση πλάκας στην Ακρόπολη, όπου αναγράφονται τα λόγια του Αραγωνέζου βασιλιά προς τιμήν της ανθρώπινης δημιουργίας που δεν κοιτάζει χώρες ή σύνορα. 

 


Επιμελητής: Ντανιέλ Ντουράν ι Ντουέλτ (Daniel Duran i Duelt), Ιστορικός με μεγάλη ερευνητική σταδιοδρομία ειδικότερα πάνω στην περίοδο του  Καταλανο-αραγωνικού Στέμματος.   


14.03 – 11.04.2011
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ:

1311-2011: 700 χρόνια από την έναρξη της καταλανο-αραγωνικής παρουσίας στην Αθήνα

Αυτόν τον Μάρτιο συμπληρώνονται 700 χρόνια από τη νίκη της Καταλανο-αραγωνικής Εταιρείας επί των στρατευμάτων του τελευταίου φράγκου δούκα των Αθηνών, Βάλθερου Βριενίου, στην περίφημη μάχη του Κηφισού και την πτώση του Δουκάτου των Αθηνών στα χέρια της. Η νίκη αυτή έθεσε τέλος στην νομαδική ζωή τους και τους επέτρεψε να εγκαθιδρύσουν ένα κράτος που διήρκεσε ωε το 1388. Σ’ αυτόν τον κύκλο διαλέξεων, έλληνες ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, ερευνητές και ιστορικοί κάνουν μια εκτίμηση κι έναν απολογισμό του περάσματος και της εγκατάστασης των αλμογαβαρικών στρατευμάτων σ’ αυτή την περιοχή της κεντρικής Ελλάδας.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

14.03.2011, 19.30 h. Μαρία Δούρου-Ηλιοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Μέσων και Νεωτέρων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο ΑΘηνών): Οι καταλανοί του Δουκάτου των Αθηνών και οι σχέσεις τους με τους Φράγκους.
21.03.2011, 19.30 h. Τάσος Τανούλας (αρχιτέκτων, επικεφαλής των έργων αναστήλωσης των Προπυλαίων): “Το πολυτιμότερο κόσμημα του κόσμου” στο στέμμα της Αραγωνίας.
28.03.2011, 19.30 h. Νίκος Κοντογιάννης (Δρ. Αρχαιολογἰας στην 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χαλκίδας / Υπουργείο Πολιτισμού): Οι καταλανοί στη Βοιωτία: το κάστρο της Λειβαδιάς.
04.04.2011, 19.30 h. Χρύσα Μαλτέζου (Διευθύντρια του Βυζαντινού Ινστιτούτου της Βενετίας): Το αρχείο της Βενετίας -  δεξαμενή γνώσεων για την παρουσία των Καταλανών στην Ελλάδα.
11.04.2011, 19.30 h. Κυριακή Πετράκου (Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η καταλανική παρουσία στο ελληνικό θέατρο.

Στα ελληνικά.
Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, Αθήνα.       
Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικές ειδήσεις
15η Έκθεση κόμικς στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
06.12.2016 11:32
Οι εκδόσεις Ένατη Διάσταση και ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.), σε συνεργασία με το εργαστήριο ελευθέρων σπουδών COMINK, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, διοργανώνουν από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, την έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών COMIC Ν’ PLAY 2016, με τίτλο "Αστεία πράγματα".
iDyssey: Έκθεση φωτογραφίας του Stefano De Luigi στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
14.06.2016 14:25
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Athens Photo Festival έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην έκθεση φωτογραφίας του Stefano De Luigi με τίτλο iDyssey.
Γεωμετρική αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου: Έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
28.03.2016 13:09
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Όμιλο Μαθηματικών του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ προσκαλούν τον κ. Νίκο Κουρνιάτη, Δρ Αρχιτέκτονα Μηχανικό του ΕΜΠ, εξειδικευμένο στις γεωμετρικές οπτικές ψευδαισθήσεις, για την επιμέλεια μιας Έκθεσης οπτικών ψευδαισθήσεων, όπου θα εκθέσει σχετικές κατασκευές από τις 31 Μαρτίου 2016.
Η πόλη: έκθεση της Βίκυς Τσαλαματά στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
24.03.2016 11:10
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών εγκαινιάζει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 19.00 την ατομική έκθεση της χαράκτριας Βίκυς Τσαλαματά, «Η Πόλη», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λήδας Καζαντζάκη.
Sax Inspiration: έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
17.03.2016 16:09
Στα πλαίσια της Γιορτής της Γαλλοφωνίας 2016 το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας εγκαινιάζει στις 24 Μαρτίου 2016 την έκθεση Sax Inspiration.