Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δημήτρης Κούντουρας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο Δημήτρης Κούντουρας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Ο Δημήτρης Κούντουρας στο φλάουτο και ο Κωνσταντίνος Ράπτης στο ακορντεόν μας ταξιδεύουν σε ένα πρωτότυπο ηχητικό σύμπαν,

στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 20 Μαρτίου 2011.

 

Έργα κορυφαίων συνθετών και συνθέσεις σε πρώτη εκτέλεση.

 

Το εμπνευσμένο Duo Goliardi σε μια μοναδική μουσική διερεύνηση των πολυφωνικών συνδυασμών φλάουτου και ακορντεόν, στις 20 Μαρτίου 2011, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

 

 

Το ρεπερτόριο του μοναδικού στο είδος του Duo Goliardi, το οποίο ιδρύθηκε το 2003 από τον φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα και τον ακορντεονίστα Κωνσταντίνο Ράπτη, εκτείνεται από το Μεσαίωνα μέχρι τον 21ο αιώνα. Στόχος του είναι μια νέα ηχητική προσέγγιση στην παρουσίαση έργων του παρελθόντος, με συνδυασμό των δυνατοτήτων των δύο οργάνων. Προσεγμένες μεταγραφές, όπου στα δύο όργανα ανατίθεται ο ρόλος άλλων οργάνων ή και της ανθρώπινης φωνής, δημιουργούν έναν πρωτότυπο ηχητικό σύμπαν.

 

 

Τα παραπάνω συνδυάζονται ωστόσο με δόκιμες ερμηνείες, δηλαδή με την πιστότητα στο κείμενο και τη στυλιστικά ορθή εκτελεστική πρακτική. Παράλληλα, το Duo Goliardi παρουσιάζει σε πρώτες εκτελέσεις έργα σύγχρονων συνθετών, γραμμένα ειδικά γι’ αυτό.

 

 

Στη συναυλία αυτή, με το γενικό τίτλο Polifonia in Due, οι καλλιτέχνες διερευνούν και εξαντλούν τις φαινομενικά περιορισμένες δυνατότητες πολυφωνικού συνδυασμού των δύο οργάνων. Το πρόγραμμα είναι ένα ταξίδι στη μουσική ιστορία και την ευρωπαϊκή πολυφωνική μουσική, από το 14ο μέχρι τον 21ο αιώνα και από τα virelai του Μασώ μέχρι έργα νέων Ελλήνων συνθετών.

 

 

Η ιδέα της δημιουργικής μεταγραφής βρίσκει την ιστορική συνέχεια και επιβεβαίωσή της• με αφετηρία μια πολυφωνική επεξεργασία ενός ιδιαίτερα διαδεδομένου chanson της πρώιμης Αναγέννησης, του “De tous biens playne” του Ghizeghem, από τον Αγκρικόλα, επανεξετάζεται από το Duo Goliardi η δυνατότητα προσαρμογής του στο συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων. Κεντρική θέση στο πρόγραμμα κατέχουν μεταγραφές μιας σονάτας του Μπαχ για εκκλησιαστικό όργανο, ενός πρελούδιου με μια φούγκα από το Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο και μιας από τις σονάτες για φλάουτο και τσέμπαλο, ως απόγειο μιας ιστορικής πορείας 400 χρόνων στη δυτικοευρωπαϊκή πολυφωνία.

 


Συντελεστές:
Δημήτρης Κούντουρας: φλάουτο με ράμφος
Κωνσταντίνος Ράπτης: ακορντεόν κοντσέρτου (μπαγιάν)

Σχετικές ειδήσεις
Ο Λεωνίδας Σαραντόπουλος και ο Δημήτρης Βερδίνογλου live στο Beton 7
13.01.2017 13:50
To Beton7 παρουσιάζει το Jazz Live του Λεωνίδα Σαραντόπουλου (φλάουτο) και του Δημήτρη Βερδίνογλου (πιάνο). Οι δύο μουσικοί γνωρίζονται από το 2004 από την κοινή τους φοίτηση στο Ιόνιο Παν/μιο ενώ έχουν συμμετάσχει μαζί σε πολλές συναυλίες και μουσικά project σε όλη την Ελλάδα.
Έργα πολυφωνικής μουσικής σε 1η πανελλήνια εκτέλεση από τη Χορωδία της ΕΡΤ στο Μέγαρο
01.12.2016 11:53
Ο νέος ετήσιος κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Η ανθρώπινη φωνή διευρύνεται με μια ακόμη συναυλία αφιερωμένη στην πολυφωνική μουσική. Έτσι, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υποδέχεται τη Χορωδία της ΕΡΤ που, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προτείνει στο κοινό ένα πρόγραμμα με θρησκευτικά αλλά και κοσμικά έργα, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.
Ηχόχρωμα: Μια μουσική συνάντηση, στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού
31.08.2016 13:20
Μουσική για κιθάρα και φλάουτο, με έργα των Francisco Tárrega , Isaac Albéniz, Roland Dyens, Carlo Domeniconi, Astor Piazzolla, Νίκου Παπασπυρόπουλου, σε μια βραδιά με ήχο και χρώμα, στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού (δίπλα στη Μονή Καισαριανής), το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:00.
Διήμερο μουσικό ταξίδι στην Κρήτη και στη Κύπρο στο Τελλόγλειο
10.06.2016 14:31
Ένα διήμερο αφιερωμένο στη μουσική παράδοση της Κρήτης και της Κύπρου με δύο συναυλίες από τα σχήματα των Ross Daly, Ζαχαρία Σπυριδάκη και Βασίλη Χατζημακρή και μία έκθεση γλυπτών και μουσικών οργάνων θα παρουσιάσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., στις 16 και 17 Ιουνίου 2016.
Sala Sala με τον Κ. Βήτα στη Στέγη
20.05.2016 10:04
Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ένα από τα πλέον δημιουργικά κεφάλαια στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική, σε μια απρόσμενη συνάντηση, συνομιλεί για πρώτη φορά με δύο μεγάλες φωνές του ρεμπέτικου, στις 3 και 4 Ιουνίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.