Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Ο Δημήτρης Κούντουρας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο Δημήτρης Κούντουρας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Ο Δημήτρης Κούντουρας στο φλάουτο και ο Κωνσταντίνος Ράπτης στο ακορντεόν μας ταξιδεύουν σε ένα πρωτότυπο ηχητικό σύμπαν,

στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 20 Μαρτίου 2011.

 

Έργα κορυφαίων συνθετών και συνθέσεις σε πρώτη εκτέλεση.

 

Το εμπνευσμένο Duo Goliardi σε μια μοναδική μουσική διερεύνηση των πολυφωνικών συνδυασμών φλάουτου και ακορντεόν, στις 20 Μαρτίου 2011, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

 

 

Το ρεπερτόριο του μοναδικού στο είδος του Duo Goliardi, το οποίο ιδρύθηκε το 2003 από τον φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα και τον ακορντεονίστα Κωνσταντίνο Ράπτη, εκτείνεται από το Μεσαίωνα μέχρι τον 21ο αιώνα. Στόχος του είναι μια νέα ηχητική προσέγγιση στην παρουσίαση έργων του παρελθόντος, με συνδυασμό των δυνατοτήτων των δύο οργάνων. Προσεγμένες μεταγραφές, όπου στα δύο όργανα ανατίθεται ο ρόλος άλλων οργάνων ή και της ανθρώπινης φωνής, δημιουργούν έναν πρωτότυπο ηχητικό σύμπαν.

 

 

Τα παραπάνω συνδυάζονται ωστόσο με δόκιμες ερμηνείες, δηλαδή με την πιστότητα στο κείμενο και τη στυλιστικά ορθή εκτελεστική πρακτική. Παράλληλα, το Duo Goliardi παρουσιάζει σε πρώτες εκτελέσεις έργα σύγχρονων συνθετών, γραμμένα ειδικά γι’ αυτό.

 

 

Στη συναυλία αυτή, με το γενικό τίτλο Polifonia in Due, οι καλλιτέχνες διερευνούν και εξαντλούν τις φαινομενικά περιορισμένες δυνατότητες πολυφωνικού συνδυασμού των δύο οργάνων. Το πρόγραμμα είναι ένα ταξίδι στη μουσική ιστορία και την ευρωπαϊκή πολυφωνική μουσική, από το 14ο μέχρι τον 21ο αιώνα και από τα virelai του Μασώ μέχρι έργα νέων Ελλήνων συνθετών.

 

 

Η ιδέα της δημιουργικής μεταγραφής βρίσκει την ιστορική συνέχεια και επιβεβαίωσή της• με αφετηρία μια πολυφωνική επεξεργασία ενός ιδιαίτερα διαδεδομένου chanson της πρώιμης Αναγέννησης, του “De tous biens playne” του Ghizeghem, από τον Αγκρικόλα, επανεξετάζεται από το Duo Goliardi η δυνατότητα προσαρμογής του στο συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων. Κεντρική θέση στο πρόγραμμα κατέχουν μεταγραφές μιας σονάτας του Μπαχ για εκκλησιαστικό όργανο, ενός πρελούδιου με μια φούγκα από το Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο και μιας από τις σονάτες για φλάουτο και τσέμπαλο, ως απόγειο μιας ιστορικής πορείας 400 χρόνων στη δυτικοευρωπαϊκή πολυφωνία.

 


Συντελεστές:
Δημήτρης Κούντουρας: φλάουτο με ράμφος
Κωνσταντίνος Ράπτης: ακορντεόν κοντσέρτου (μπαγιάν)

Σχετικές ειδήσεις
Open Day: Minimalism(s) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
23.02.2016 13:21
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί στις 6 Μαρτίου 2016 στο Open Day με τίτλο Minimalism(s).
Οι Tindersticks live στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
11.02.2016 12:22
Οι αισθαντικοί Βρετανοί μετρ της εκλεπτυσμένης μελαγχολίας επιστρέφουν με νέο άλμπουμ αλλά και με μια ανθολογία αγαπημένων τραγουδιών μέσα από την πολυετή τους διαδρομή.
Συναυλίες από τη Στέγη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
04.02.2016 11:43
Δύο γείτονες, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.
Κυριακάτικα Πρωινά: Το Trio Grasp στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
02.02.2016 12:44
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται στις 7 Φεβρουαρίου 2016 με το Trio Grasp, ένα σχήμα που αποτελείται από δραστήριους και ανήσυχους μουσικούς, οι οποίοι εξερευνούν ένα πολύπλευρο ηχητικό κόσμο και τολμούν απροσδόκητες μεταγραφές έργων διαφόρων περιόδων και διαφορετικής αισθητικής, προσδίδοντάς τους νέες διαστάσεις.
Αφιέρωμα στον Claude Vivier από το Ergon Ensemble στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
26.01.2016 11:45
Το ελληνικό μουσικό σύνολο Ergon Ensemble, που αγαπάει τη σύγχρονη μουσική, κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Κλωντ Βιβιέ.