Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Οι δρόμοι του μετά: Έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Οι δρόμοι του μετά: Έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Το Moυσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση «Οι Δρόμοι του Μετά» με έργα των καλλιτεχνών: Βλάση Κανιάρη,

Γιούλας Χατζηγεωργίου και Ανδρέα Σάββα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 19:30.

 

Οι Δρόμοι του Μετά είναι μια έκθεση για την μετανάστευση και το ζήτημα που προκύπτει μετά την αναχώρηση από το γενέθλιο τόπο. Και βέβαια ενέχει το ερώτημα, εάν και κατά πόσο ο πάλαι ποτέ μετανάστης Έλληνας,  νιώθει ρατσιστής.

 


Ένα ζήτημα που, δεν ακουμπά μόνο τους φιλοξενούμενους του κτηρίου Υπατία, τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες απάνθρωπες είτε πρόκειται για τα εξεγερμένα παιδιά των Παρισινών προαστίων είτε για τους οικογενειάρχες που προσπαθούν να επιβιώσουν στον ξένο τόπο αντιμετωπίζοντας ακόμη και τον ρατσισμό των μονίμων κατοίκων, ειδικά σήμερα στην εποχή της ανεργίας των Ελλήνων και στη  συνθήκη που επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά  και  τον ευαίσθητο άνθρωπο του πολιτισμένου κόσμου που νοιώθει την εσωτερική μοναξιά του ξένου . Και βέβαια, τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

 

 

Ο Έλληνας ξέρει καλά το πρόβλημα και τις δυσκολίες του αφού υπήρξε οικονομικός μετανάστης πότε στην Αμερική, πότε στην Αυστραλία αλλά και πολιτικός μετανάστης στη διάρκεια της επταετίας της χούντας.
Οι Έλληνες καλλιτέχνες , πάλι, μετανάστες σε τόπους επιβίωσης στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες ή ανάγκης συλλογής ερεθισμάτων στις δεκαετίες από το 1960 και ύστερα και έως την ισχυροποίηση της παρουσίας του διαδικτύου, δημιούργησαν και ενίοτε επέβαλλαν το έργο τους, στο πλαίσιο της νεωτερικότητας και των κινημάτων που εκφράστηκαν  μετά το μοντερνισμό.

 

 

Το έργο του Βλάσση Κανιάρη «Μετανάστης», ευγενικός δανεισμός της Γκαλερί Καλφαγιάν, ανήκει στην περίοδο της μετανάστευσης που επέβαλλε η επτάχρονη δικτατορία. Τα έργα των Κύπριων καλλιτεχνών, Γιούλας Χατζηγεωργίου και Αντρέα Σάββα, άκρως ευαισθητοποιημένων στο ζήτημα της βίαιης αποχώρησης, εκτέθηκαν για πρώτη φορά στους Δελφούς και θα εκτεθούν μετά το Ρέθυμνο στην Ελευσίνα και την Κύπρο.  

 

 

Η έκθεση, επίκαιρη όσο ποτέ, επανεξετάζει το ζήτημα της  δημοκρατίας στην Ευρώπη ως μη  δεδομένο και  εστιάζουν και στην κοινότητα της τέχνης.  Γιατί άλλο είναι ο καλλιτέχνης που μετακινείται και άλλο ο καλλιτέχνης που είναι και οικονομικός μετανάστης ή προέρχεται από οικογένεια οικονομικών μεταναστών. Άλλο ο καλλιτέχνης πολίτης του κόσμου και άλλο ο καλλιτέχνης εξόριστος.

 

 

Η έκθεση αφιερώνεται στον Ρεθύμνιο εικαστικό Νίκο Αλεξίου που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα.


Με τις έκθεση κυκλοφορεί δίγλωσσος κατάλογος. Η διάρκειά της θα είναι ως τις 30 Μαΐου 2011 ενώ θα πραγματοποιηθούν όπως πάντα ξεναγήσεις σε παιδιά και ενήλικες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Χορηγός: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

 

Επιμέλεια έκθεσης, Μαρία Μαραγκού – Κριτικός Τέχνης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Σχετικές ειδήσεις
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Πέρα από την κοινή λογική: έκθεση με έργα ρωσικής πρωτοπορίας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.01.2016 12:45
Η έκθεση «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων.
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.