Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Τάσος Μπίρης - Δημήτρης Μπίρης: Έκθεση σε Μπενάκη και Ε.Μ.Π.

Τάσος Μπίρης - Δημήτρης Μπίρης: Έκθεση σε Μπενάκη και Ε.Μ.Π.
Το Μουσείο Μπενάκη θα φιλοξενήσει στο κτήριο της οδού Πειραιώς την έκθεση «Τάσος Μπίρης - Δημήτρης Μπίρης:

Αρχιτεκτονική» από τις 18 Φεβρουαρίου 2011 έως τις 20 Μαρτίου 2011.

 

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα Χανιά. Σήμερα, μεταφέρεται στην Αθήνα σημαντικά εμπλουτισμένη και επιμερισμένη σε δύο αλληλένδετες ενότητες που παρουσιάζονται ταυτοχρόνως, αλλά σε δύο διαφορετικούς χώρους.

 


Η πρώτη ενότητα εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη και περιλαμβάνει το μελετημένο και πραγματοποιημένο έργο των δύο αρχιτεκτόνων, καθώς και μία προλογική ενότητα όπου γίνεται συμβολική αναφορά στο έργο του δημιουργού του αρχιτεκτονικού γραφείου και ιστορικού μέλους της αρχιτεκτονικής πανεπιστημιακής κοινότητας, Κυπριανού Μπίρη (1907-1990), στον οποίο και είναι αφιερωμένη η έκθεση.

 


Η δεύτερη ενότητα εκτίθεται στο ιστορικό κτίριο της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Περιλαμβάνει το διδακτικό έργο του Τάσου Μπίρη και του Δημήτρη Μπίρη και αφιερώνεται στον πρόωρα χαμένο Δημήτρη Μπίρη (1942-2002).

 


Εικόνες, σχέδια, μακέτες κτηρίων, αλλά και αποσπάσματα κειμένων με θεωρητικές θέσεις , καθώς και μεθοδολογικά εργαλεία αρχιτεκτονικής διδασκαλίας, συναποτελούν το υλικό των δύο ενοτήτων και καταγράφουν την διπλή δράση των αδερφών Μπίρη ως αρχιτεκτόνων εφαρμογής και ως δασκάλων σε μια πορεία σαράντα περίπου χρόνων μέχρι σήμερα. 

 

Η παρουσίαση μιας αρχιτεκτονικής που όχι μόνο «βλέπεται» αλλά και «διαβάζεται», δηλαδή μιας «αρχιτεκτονικής μετά σκέψεως», είναι – ανάμεσα σε άλλα- ο στόχος αυτής της έκθεσης.

Την έκθεση έχουν επιμεληθεί οι αρχιτέκτονες Ελένη Αμερικάνου και Πάνος Εξαρχόπουλος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα (12/03/2011).

Η έκθεση στο Κτήριο της Πρυτανείας του Ε.Μ.Π. θα διαρκέσει από τις 28 Μαρτίου έως τις 8 Μαΐου 2011.

Σχετικές ειδήσεις
17.02.2017 10:14
Ο Δημήτρης Μυταράς, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Ελλάδας, αλλά και σπουδαίος δάσκαλος, "έφυγε" από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ λόγω της ασθένειας είχε χάσει και την όραση του.
Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη
10.01.2017 12:47
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.
Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο από το Μουσείο Μπενάκη και τις ΔΟΜΕΣ
02.11.2016 16:42
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, διοργανώνουν την έκθεση Room18, παρουσιάζοντας 262 νέες προτάσεις, 582 δημιουργών, από 17 χώρες. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη σε χώρο 500μ2, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
30 χρόνια ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έκθεση στο Τελλόγλειο
08.06.2016 13:49
Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Réinventer Paris: Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Contemporary Space Athens
05.05.2016 15:27
Το Chicago Athenaeum Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει και σας προσκαλεί στην έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Réinventer Paris".