Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ομάδα Πλεύσις: Υπό τη σκιά του Βόυτσεκ, στο Θέατρο Άκης Δαβής - Αλκμήνη

Ομάδα Πλεύσις: Υπό τη σκιά του Βόυτσεκ, στο Θέατρο Άκης Δαβής - Αλκμήνη
Το θέατρο Άκης Δαβής - Αλκμήνη φιλοξενεί την ομάδα Πλεύσις η οποία παρουσιάζει το έργο Υπό τη σκιά του Βόυτσεκ, σε μια ...

νέα εκδοχή, στήνοντας μία παράσταση σωματικού θεάτρου εμπνευσμένη από το αριστούργημα του γερμανού συγγραφέα. 

 

Σ\' ένα αφαιρετικό σκηνικό όπου επίκεντρο είναι μία μεγάλη ντουλάπα και ένας μακρόστενος ξύλινος πάγκος, πέντε ερμηνευτές καλούνται να αφηγηθούν με την κίνηση των σωμάτων τους την ιστορία του στρατιώτη Βόυτσεκ, ενός προσώπου που πάσχει σωματικά και ψυχικά προσπαθώντας να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο που τον εξοντώνει καθημερινά  με την ταπείνωση, την καταπίεση, τη δουλειά και τον πόνο.

 

Οι ερμηνευτές «πλάθουν» επί σκηνής την ιστορία και τους βασικούς χαρακτήρες του Βόυτσεκ και της Μαρίας. Δημιουργούν με απλά αντικείμενα τους διαφορετικούς σκηνικούς χώρους του έργου, οι οποίοι παράλληλα αντικατοπτρίζουν τον εσωτερικό κόσμο του ήρωα. 

 

Ο ρόλος των κεντρικών προσώπων του έργου–αυτών του λοχαγού, του γιατρού και του αξιωματικού στην πλειοψηφία τους πρόσωπα της άρχουσας τάξης - εναλλάσσεται με το ρόλο των αφηγητών, οι οποίοι, ως ένα είδος χορού, συμβάλλουν καθοριστικά στη δραματουργική εξέλιξη της ιστορίας, θέτοντας ερωτήματα που σχετίζονται με το κατά πόσο ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και κύριος της μοίρας του.

 

Η ομάδα Πλεύσις προτείνει μια βαθιά συγκινητική παράσταση όπου θέατρο, χορός και μιμική συνυπάρχουν δημιουργώντας έντονα εικαστικά τοπία πλαισιωμένα από μουσική πρωτότυπη, σαν εξπρεσιονιστική ταινία βωβού κινηματογράφου.

 

Συντελεστές: Σκηνοθεσία - σκηνικά: Αντώνης Κουτρουμπης, Μουσική: Μηνάς Εμμανουήλ, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανασούλα, Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη.

Ερμηνεύουν: Αντώνης Κουτρουμπης, Όλγα Γερογιαννάκη, Θένια κουτρουμπη, Νίκος Τόμπρος, Λάμπρος Παπαγεωργίου.

Σχετικές ειδήσεις
Αγαπητέ Τσέχωφ, στο Θέατρο Αλκμήνη
24.01.2017 11:01
Η παράσταση "Αγαπητέ Τσέχωφ" από την ομάδα ΑντιΣτροφή παρουσιάζεται στο Θέατρο Αλκμήνη.
Βράβευση της Ελεάνας Γεωργούλη  από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών
01.12.2016 10:15
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν με χαρά ανακοινώνει πως η «Ένωσις Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών» απένειμε, στο πλαίσιο των «Βραβείων Κουν 2016» το βραβείο σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη του θεάτρου στην ηθοποιό Ελεάνα Γεωργούλη για τις ερμηνείες της στα έργα «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ και «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν που παρουσιάστηκαν, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, στο Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2015-2016.
Ο τόρνος, από την ομάδα Lorem Ipsum στο Θέατρο Αλκμήνη
22.04.2016 13:15
Η ομάδα Lorem Ipsum επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με την μαύρη κωμωδία “Ο τόρνος”, στο Θέατρο Αλκμήνη.
Τυφλόμυγα από το Θέατρο του ‘Αλλοτε στο θέατρο Αλκμήνη
17.03.2016 15:28
Η πρώτη παράσταση στην Ελλάδα βασισμένη στο απόλυτο σκοτάδι με τίτλο Τυφλόμυγα, παρουσιάζεται από το Θέατρο του ‘Αλλοτε στο Θέατρο Αλκμήνη από την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016.
TAK του Αριστοτέλη Μπατιστάτου στο Θέατρο Αλκμήνη
23.02.2016 12:24
Το θέατρο Αλκμήνη φιλοξενεί κάθε Παρασκευή και Σάββατο την παράσταση «ΤΑΚ» του Αριστοτέλη Μπατιστάτου σε σκηνοθεσία του Νίκου Μοναστηριώτη.