Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και “Η κόρη της Αυστραλίας”. Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.

Οι δρόμοι της Λεονόρας και του Τζέιμς θ’ ανταμώσουν κάτω από δύσκολες, αντίξοες και παράξενες συνθήκες. Τα δύο αυτά παιδιά θα βρεθούν στο ίδιο ορφανοτροφείο, και ανάμεσά τους θ’ αναπτυχθεί μια δυνατή κι αληθινή φιλία, ποτισμένη με την αγνότητα της τρυφερής τους ηλικίας. Όμως η ζωή θα τους χωρίσει, με τη Λεονόρα να υιοθετείται από μια οικογένεια στην άλλη άκρη της γης, την Αμερική, ενώ ο Τζέιμς θα πάει θα ζήσει με κάποιους συγγενείς του. Τα χρόνια περνάνε και ο καθένας χαράζει τη δική του πορεία, και τίποτα δεν μαρτυρά πως θ’ ανταμώσουν ξανά. Κι όμως, η ζωή παίζει καμιά φορά παράξενα παιχνίδια, και η Λεονόρα, παντρεμένη κι ευκατάστατη τώρα πια, θα βρεθεί και πάλι στην Αυστραλία, με τον Τζέιμς να έρχεται να δουλέψει για λογαριασμό του συζύγου της. Σύντομα, η παλιά τους σχέση θ’ αναζωπυρωθεί, με τους δυο τους ν’ ανακαλύπτουν πως τελικά, κάτω από την επιφάνεια, τους δένουν συναισθήματα πολύ πιο δυνατά, για τα οποία πρέπει να παλέψουν με όποιο κόστος.

Η Αυστραλία είναι η ήπειρος των αντιθέσεων, κάτι που ίσως να έχετε ακούσει από ανθρώπους που έχουν ζήσει εκεί. Η Αυστραλία έχει τα πάντα, άγρια ομορφιά, γόνιμες εκτάσεις αλλά και άλλες τόσες άγονες, πλούσιο ζωικό κόσμο μα και ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, στοιχεία που όλα μαζί συνθέτουν έναν τόπο μαγικό μα και δύσκολο στο να επιβιώσει κανείς σ’ αυτόν. Είναι ένα μέρος που έχει βιώσει κι έχει αντέξει πολλά, που έχει δοκιμαστεί, που έχει αποτελέσει στους αιώνες επίγεια κόλαση ή και παράδεισο για κάποιους. Ένας τόπος τρομακτικά γοητευτικός, η ιστορία του οποίου ξετυλίγεται σαν κουβάρι μέσα από την αφήγηση της συγγραφέως σε τούτο το βιβλίο, και που τίποτα δεν ωραιοποιείται γιατί για να φτάσει σε αυτό που είναι σήμερα, χρειάστηκαν χιλιάδες αγώνες. Οι ταυτότητες δεν χαρίζονται, κερδίζονται, τις διεκδικεί κανείς μέρα με τη μέρα, και η Αυστραλία το έχει πετύχει αυτό, κάτι που η Harmony Verna αποτυπώνει στο χαρτί με τρόπο συγκλονιστικό.

Όμως η ιστορία αυτή, εκτός όλων των παραπάνω, είναι μια ιστορία χαρακτήρων, που πολύ σοφά έχουν τοποθετηθεί στη σφαίρα του πραγματικού, τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς τον τόπο. Χαρακτήρες αληθινοί, ρεαλιστικοί, ανθρώπινοι, άρτια δομημένοι, με πάθη και αδυναμίες, με συναισθήματα που ορίζουν τα βήματά τους μέσα στην πορεία της ζωή τους, τις αποφάσεις τους που δεν είναι πάντα εύκολες, πόσο μάλλον ιδανικές, όπως ιδανική άλλωστε δεν υπήρξε και η ίδια η ζωή τους, η οποία και σημαδεύτηκε από στερήσεις, πόνους, κακουχίες, βάσανα, και που ελάχιστες στιγμές κατάφερναν να τους χαρίζουν φως και γέλιο στα τερτίπια των καιρών που βίωσαν, με όσα αυτοί έφεραν μαζί τους. Παρ’ όλα ταύτα, ακόμα κι όταν είχαν παραδοθεί στο πεπρωμένο τους, φτάνοντας στη στιγμή που έπρεπε ν’ αποφασίζουν αν θα αφήσουν τη μοίρα τους να τους ορίσει ή αν θα την ορίσουν εκείνοι, βρήκαν το κουράγιο να επιλέξουν το δεύτερο, ό,τι κι αν τους κόστισε.

Ναι, η ιστορία της “Κόρης της Αυτσραλίας” δεν είναι ονειρική! Δεν είναι καν εύκολη ή ευχάριστη, είναι όμως βαθιά, αληθινά, υπέροχα, συγκινητικά ειλικρινής, και δεν μπορείς παρά να την αγαπήσεις. Δεν θα σου προσφέρει τις στιγμές απόλυτης ευτυχίας που ίσως να ήθελες, αλλά αυτό που τελικά έχει να σου δώσει, αξίζει πολύ περισσότερα. Γιατί, η ιστορία αυτή, είναι ένας ύμνος στη ζωή και στον άνθρωπο, στην πραγματική αγάπη που ορίζεται από τα πιο πηγαία συναισθήματα, όχι απαραίτητα από το πάθος ή την παρόρμηση, αλλά από κάτι που γεννάτε βαθιά στην ψυχή μας και αναπτύσσεται μέσα σ’ αυτήν, διεκδικώντας το δικό της μερίδιο στο όνειρο, τη στιγμή ακριβώς που νιώθει έτοιμη, όχι να κερδίσει, αλλά ν’ αντέξει να θυσιάσει και, ίσως, να θυσιαστεί για το όνειρο αυτό. Μια ιστορία που θα σας ταρακουνήσει, θα κάνει την καρδιά σας να πεταρίσει, ίσως και να κλάψετε. Μια ιστορία που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη όσων έχουν καρδιά και τολμάνε να ζητήσουν κάτι παραπάνω.

Το βιβλίο της Harmony Verna, Η κόρη της Αυστραλίας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.