Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Δανάη Σκιάδη: Η «Δεύτερη Φωνή» της νέας γενιάς

Δανάη Σκιάδη: Η «Δεύτερη Φωνή» της νέας γενιάς

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια σταθερή εξέλιξη στο σανίδι, αναλαμβάνοντας με επιτυχία ρόλους αρκετά απαιτητικούς και διαφορετικούς μεταξύ τους. Άλλοτε σε κλασικού ύφους δράματα και άλλοτε σε εναλλακτικά έργα, η Δανάη Σκιάδη παραμένει προσηλωμένη στον στόχο, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις για τις ερμηνείες της. Τη σεζόν 2016-2017 την συναντάμε ως κόρη της Νένας Μεντή στη νέα παράσταση «Δεύτερη Φωνή» των Ρέππα-Παπαθανασίου στο θέατρο Αποθήκη. Με την ευκαιρία αυτής της θεατρικής συνύπαρξης, τη ρωτήσαμε για τον ρόλο της, την συνεργασία με τους εκλεκτούς συντελεστές, όσο και την προσωπική της οπτική για την περίοδο της Μεταπολίτευσης, στην οποία και αναφέρεται το εν λόγω κείμενο .


Συνέντευξη: Αναστασία Ρίζου

 

Cul. N.: Φέτος σας βρίσκουμε στο θέατρο Αποθήκη να «κυνηγάτε» μία καριέρα στο τραγούδι για λογαριασμό της παράστασης «Δεύτερη φωνή». Μιλήστε μας για αυτή τη θεατρική συνάντηση.


Δ. Σκ.: Πρόκειται για το έργο "Δεύτερη Φωνή " των Ρέππα-Παπαθανασίου που ανεβαίνει στο θέατρο Αποθήκη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Πρόκειται για μια "συνάντηση" της οποίας η ιδιαιτερότητα έγκειται στο γεγονός της καθημερινής και συνεχούς της αποκάλυψης. Σαν να ξεδιπλώνεται σιγά- η ουσία της, που την καθίστα εξαιρετικά προκλητική και ζωντανή για μένα.

 

Cul. N.: Πώς θα περιγράφατε την ηρωίδα που υποδύεστε και τις επιλογές της; Ποιο θεωρείτε ως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της.

 

Δ. Σκ.: Στο έργο αυτό παίζω την Ισμήνη, την κόρη μιας πρώην τραγουδίστριας, που δεν κατάφερε ποτέ να δουλέψει ως τραγουδίστρια, παρά μονό ως δεύτερη φωνή σε ένα δίσκο του Μητσιά. Η Ισμήνη, επίσης τραγουδίστρια για το μεροκάματο σε εστιατόρια και πιάνο μπαρ, αναλαμβάνει ύστερα από πρωτοβουλία της μητέρας της, να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό τάλεντ σόου και να αποδυθεί στον αγώνα της καριέρας και του σουξέ που τόσο επιθύμησε η μητέρα, αλλά δεν κατάφερε για τον εαυτό της. Η Ισμήνη είναι απολύτως ταυτισμένη μαζί της, σε βαθμό που επιθυμεί τα ακριβώς με εκείνη. Δεν έχει όμως τον τσαμπουκά και την ορμητική στάση της απέναντι στα πράγματα, βρίσκεται παγιδευμένη μέσα σε κάτι που έχει ακολουθήσει τυφλά, χωρίς να το κρίνει και έτσι οδηγείται σε μια "μαύρη τρύπα" την δεν μπορεί να ξεφύγει. Η Ισμήνη, είναι ένα όνομα τραγικό, είναι το τραγικό πρόσωπο του έργου μιας και η ζωή τελικά έρχεται να παίξει ένα πολύ παράξενο παιχνίδι με την ίδια και τη μοίρα της.

 

Cul. N.: Διαβάζουμε στο πρόγραμμα του έργου πως αγγίζει κριτικά το «δράμα της γενιάς της Μεταπολίτευσης». Εσείς ως νέος άνθρωπος και καλλιτέχνις πώς κρίνετε την συγκεκριμένη περίοδο και όσα «γέννησε»;

 

Δ. Σκ.: Η γενιά της μεταπολίτευσης είναι μια φάση της Ελλάδας, μια ολόκληρη εποχή της χώρας στην οποία αναφερόμαστε ακόμα σαν κάτι που δεν έχει τελειώσει. Αντιλαμβάνομαι αυτή την περίοδο της χώρας σαν μια φάση κατά την οποία έγιναν τεράστια οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά εγκλήματα εις βάρος των πολιτών αλλά και της όποιας προόδου με το μανδύα, ακριβώς, της εξέλιξης, της παροχής αγαθών και τρόπου ζωής που έκαναν την ελληνική κοινωνία να νιώσει ότι αναβαθμίζεται, ότι "έπιασε την καλή", θα λέγαμε. Μια εποχή που συνεχίζεται, αφού τις επιπτώσεις αυτής της περιόδου τις ζούμε μέχρι και σήμερα.

 

Cul. N.: Τι θα λέγατε πως αποκομίζετε από τη συνεργασία με το δίδυμο Ρέππα-Παπαθανασίου, όσο και τη συνύπαρξη επί σκηνής με τους σημαντικούς ηθοποιούς της παράστασης;

 

Δ. Σκ.: Η συνεργασία τόσο με τους συγγραφείς όσο και με όλους τους συντελεστές της παράστασης υπήρξε γόνιμη και πολύ ενδιαφέρουσα. Κάθε φορά, σε κάθε συνεργασία, μαθαίνει κανείς τόσα καινούρια πράγματα σε σχέση με το θέατρο, με τους άλλους, με τον εαυτό του. Είναι ένα συνεχές ταξίδι.

 

Cul. N.: Σας έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να δοκιμάζεστε σε διάφορα έργα και είδη θεάτρου. Υπάρχει κάτι που δεν έχετε κάνει ακόμα και θέλετε πολύ να καταπιαστείτε;

 

Δ. Σκ.: Το θέατρο εύχομαι να το ανακαλύπτω και να το ερευνώ συνεχώς. Γιατί το θέατρο είναι ένα. Όσα είδη και έργα κι αν υπάρχουν η ουσία του θεάτρου είναι μια και είναι η αλήθεια. Και ο δρόμος προς αυτήν είναι πάντα συναρπαστικός και δύσκολος. Και γι' αυτό, μαγικός!

 

Photo credits ©Ιωάννα Τζετζούμη

 

◊ Η παράσταση "Δεύτερη Φωνή" των Ρέππα-Παπαθανασίου παρουσιάζεται στο θέατρο Αποθήκη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Θέμελης Γλυνάτσης: Ο δικός μου Ζάντμαν είναι το σκοτάδι
21.02.2017 12:37
Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, με σπουδές Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Θεάτρου στην Αγγλία και διδακτορική διατριβή πάνω στο «θέατρο της σκληρότητας» του Antonin Artaud, είναι ένας αξιόλογος καλλιτέχνης της νεότερης γενιάς, σταθερά ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος. Με αφορμή την παράσταση «Enter Sandman» που παρουσιάζεται στο Skrow Theater μας μίλησε, τόσο για τον κόσμο που πλάθει ο Χόφμαν και την σκηνική γλώσσα της παράστασης όσο για το τραγούδι που σημάδεψε την εφηβική του ηλικία και για τον δικό του Ζάντμαν· και είχε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πει.
Δανάη Μπάρκα: Η κύρια επιθυμία μου είναι η μεταμόρφωση
02.12.2016 16:55
Νέα, αυθόρμητη, ειλικρινής και με μια πολύ θετική αύρα, η Δανάη Μπάρκα, κάνει τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα ως ηθοποιός στο θέατρο, έχοντας μεγάλο ενθουσιασμό και θέληση για προσωπική εξέλιξη. Μιλάει στο culturenow για την παράσταση "Έπεσε νέκρα" και τις μελλοντικές της φιλοδοξίες.
Περικλής Μουστάκης: Η Παλαιά Διαθήκη ενέχει σπερματικά την όλη κατάσταση του ανθρώπου
23.09.2016 15:40
Τα «Οστέα Ξηρά Σφόδρα», μια ιδιαίτερη παράσταση που στήθηκε με αφορμή ένα όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ, παρουσιάζεται και πάλι στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Περικλή Μουστάκη. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο σημαντικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, μας μιλά για την διαδικασία σύνθεσης της παράστασης και τις ενδιαφέρουσες προεκτάσεις της και τους σχολιασμούς που αφορούν την εποχή μας.
Αφροδίτη Ματκάρη: Το θέμα της παράστασης
10.06.2016 15:58
Η Θεατρική Ομάδα Σκευή παρουσιάζει την παράσταση "Είδομεν(η) Ξενίου γη", την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο του φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off off Athens, που επιστρέφει για όγδοη χρονιά φέτος στο Επι Κολωνώ.
Αγλαΐα Παππά: Κάθε παράσταση οφείλει να προκαλεί ένα μικρό ταρακούνημα
20.05.2016 16:14
Όταν μιλάς για την Αγλαΐα Παππά δεν χρειάζονται καθόλου συστάσεις, όσον αφορά την θεατρική διαδρομή, την ερμηνευτική δεινότητα και το σπάνιο ήθος της. Με αφορμή την ιδιαίτερη παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» της Λουΐζας Κωστούλα, που βασίζεται στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη, είχα την χαρά και την τιμή να ακούσω από την άλλη άκρη του ακουστικού μου την καθαρή, θερμή και βαθιά φωνή της Αγλαΐας Παππά, να μιλάει για οικουμενικά ζητήματα, ωραίες ¨συναντήσεις¨, μεγάλα έργα, σπουδαίους συγγραφείς και πολλά άλλα...