Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 13:26
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου

"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του. Όσον αφορά εμένα, τείνω να συμφωνήσω περισσότερο με την πρώτη ομάδα αναγνωστών, αν και οφείλω να αναγνωρίσω πως και η δεύτερη έχει τα δίκια της. Το βιβλίο, πράγματι, ανά στιγμές είναι πολύ σκληρό -πράγμα που εμένα με ενθουσίασε γιατί είμαι γνωστή ψυχανώμαλη-, ενώ παράλληλα δεν θα λέγαμε πως συναντάμε κάποια μεγάλη έκπληξη, αν και αυτό είναι κάτι που αφορά μόνο τους έμπειρους αναγνώστες του αστυνομικού, οι οποίοι ίσως να ήθελαν λίγη παραπάνω ανατρεπτικότητα.

 

Η Βανέσα είναι μία νεαρή γυναίκα που ζει μια, θα λέγαμε, καθ' όλα φυσιολογική ζωή. Μέχρι τη στιγμή που θα πέσει θύμα απαγωγής, με τον απαγωγέα της να την μεταφέρει σε μια ερημική τοποθεσία, όπου και την φυλακίζει σε ένα κιβώτιο που βρίσκεται τοποθετημένο σε μια σπηλιά. Προκειμένου να την κρατήσει ζωντανή, ώστε να ζητήσει από τον άντρα της, Μάθιου, λύτρα προκειμένου να την απελευθερώσει, της παρέχει φαγητό και τροφή. Όμως μία βδομάδα αργότερα τα σχέδιά του θα ανατραπούν όταν θα συλληφθεί για ένα άλλο αδίκημα, μην τολμώντας να αποκαλύψει την απαγωγή που θα επιβαρύνει και άλλο τη θέση του. Τρία χρόνια αργότερα, ο απαγωγέας βρίσκεται εκτός φυλακής, έτοιμος να συνεχίζει τη ζωή του, κάτι που δεν αποδεικνύεται εύκολο, αφού μια σειρά απαγωγών στο οικογενειακό του περιβάλλον έρχεται να τον ταράξει και να τον προβληματίσει. Άραγε, η Βανέσα κατάφερε να ξεφύγει από τη δική της φυλακή και τώρα θέλει να τον εκδικηθεί, ή πρόκειται απλώς για μια μεγάλη σύμπτωση γεγονότων που κρύβει άλλες αλήθειες πίσω της;

 

Το πλέον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου, όπως ήδη προανέφερα, που θα έλεγα πως το κάνει να ξεχωρίζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό σε σχέση με άλλα του είδους του, είναι ο περιγραφικός, ζωντανός και παραστατικός τρόπος με τον οποίο περιγράφονται τα ειδεχθή εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της εξέλιξης της ιστορίας. Πολύ συχνά -με εξαίρεση κάποιους Σκανδιναβούς συγγραφείς του αστυνομικού, που επιλέγουν να το πάνε στα άλλο άκρο- στην αστυνομική λογοτεχνία , τα εγκλήματα υπονοούνται στις λεπτομέρειές τους, παρά ο συγγραφέας πατάει σε αυτές ώστε να δημιουργήσει ζωντανές εικόνες, χτίζοντας μια πιο δυνατή και έντονα φορτισμένη συναισθηματικά πλοκή. Η Link εκμεταλλεύεται, λοιπόν, όλα αυτά τα δεδομένα, και χρησιμοποιώντας την περιγραφική της δεινότητα σε συνδυασμό με μια κινηματογραφική αφήγηση που δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις τους ρυθμούς σου ούτε δευτερόλεπτο, σε παρασύρει στη δίνη μιας ιστορίας με χίλια πρόσωπα.

 

Και μιας και μιλήσαμε για πρόσωπα... Θα ήθελα να αναφερθώ στην σπουδαιότητα του κρυφού κοινωνικού μηνύματος που έντεχνα η συγγραφέας έχει περιπλέξει με την αστυνομική, μυστηριακή δράση της πλοκής, το οποίο περνάει άμεσα και με ουσιαστικά αποτελέσματα στον αναγνώστη, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται η ταυτότητα αυτού που ξεκίνησε αρχικά να διαβάζει. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε ανάλογες απόπειρες, η αστυνομική δράση έχει θυσιαστεί στο βωμό της σωστής απόδοσης του κοινωνικού σκέλους της μυθιστορίας, με αποτέλεσμα να έχουμε στα χέρια μας ένα συνοθύλεμα που δεν έχει λογική ή και συναίσθημα. Ακροβατώντας, αλλά ισορροπώντας με δεξιοτεχνία την ίδια στιγμή, η Link μάς παρουσιάζει τα πρόσωπα της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά και της διαστρεβλωμένης αντίληψης που έχουμε επ' αυτής, με την πραγματικότητα να ντύνεται πολλές φορές με ακριβά κοστούμια και να μακιγιάρει τους φόβους και τις ενοχές της με τα πιο έντονα χρώματα, έτσι ώστε να κατηγορούμε το προφανές, όταν η αλήθεια κρύβεται στις σκιές που δημιουργούν τα πιο λαμπερά φώτα.

 

Ένα μυθιστόρημα η αφήγηση του οποίου μοιράζεται ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο πρόσωπο, κάτι που μας επιτρέπει να κοιτάξουμε βαθιά στην ψυχή του ίδιου του αφηγητή, αλλά να έχουμε την ίδια στιγμή και μια σφαιρική εικόνα της πραγματικότητας, έτσι όπως ο καθένας την αντιλαμβάνεται μεμονωμένα ή και συνδυαστικά, αναλόγως των καταστάσεων. Ένα βιβλίο αστυνομικής ταυτότητας που δεν διστάζει, στην σφτιχτοδεμένη του πλοκή, να ενσωματώσει δεδομένα σύγχρονων κοινωνικών ταυτοτήτων αλλά και ψυχολογικών αντικατοπτρίσεων που δημιουργεί η συνείδησή μας, άλλες φορές όντας λογική, άλλες πάλι σύμφωνα με τα όσα βλέπει και θέλει βαθιά μέσα του να πιστεύει ο καθένας μας. Μια ιστορία με καλοδουλεμένους, ρεαλιστικούς χαρακτήρες, η οποία "παίζει" με την συνείδηση, τη λογική και το συναίσθημά μας, και που παρά που δεν είναι άκρως ανατρεπτική, διαβάζεται απνευστί και μας αφήνει με μια γλυκόπικρη γεύση, αλλά και μια προβληματισμένη ανάγκη αναθεώρησης καταστάσεων και αντιλήψεων.

 

 

Το αστυνομικό μυθιστόρημα της Charlotte Link, με τίτλο "Η Κοιλάδα της Αλεπούς", κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Μικρή ερωτική ιστορία - Gilles Legardinier: Κριτική βιβλίου
19.07.2016 12:18
Η σχέση μου με την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τους κλασσικούς συγγραφείς που προέρχονται από την χώρα αυτή, την οποία και λατρεύω μέχρι θανάτου, οι σύγχρονοι Γάλλοι λογοτέχνες έχουν ένα ύφος και μια εκφραστική φυσιογνωμία που δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ του γούστου μου.