Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση - Αιμίλιος Σολωμού: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016 12:42
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση - Αιμίλιος Σολωμού: Κριτική βιβλίου

«Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση… το άλλο μισό είναι η πράξη», γράφει ο Αιμίλιος Σολωμού και καταθέτει τη δική του πράξη αντίδρασης στην τραγική πραγματικότητα της σημερινής εποχής μέσα από ένα αξιόλογο μυθιστόρημα που συνδυάζει στις σελίδες του τη λογοτεχνική αφήγηση με την κοινωνιολογική έρευνα, την ιστορική μελέτη με την αστυνομική πλοκή και, ταυτόχρονα, τονίζει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.

Βραβευμένος το 2013 με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «το Ημερολόγιο μιας απιστίας», που επίσης κυκλοφορεί από τις εκδ. Ψυχογιός, σε τούτο το μυθιστόρημά του ο Σολωμού αφορμάται από μια σύγχρονη αστυνομική ιστορία, για να μιλήσει για τη σχέση του παρελθόντος με το παρόν. Στις 21 Απριλίου 2013 δύο τροϊκανοί βρίσκονται δολοφονημένοι και κατακρεουργημένοι σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Την ίδια ημερομηνία το 1870 έγινε η Σφαγή του Δήλεσι από τους Αρβανιτάκηδες. "Οι ληστές κατέβηκαν απ' τα βουνά και μπήκαν στα σαλόνια", γράφει ο Σολωμού, για να τονίσει πόσο όμοιες μπορεί να είναι οι εποχές και πόσο ίδια τα αποτελέσματά τους μέσα στο χρόνο.

Στην πορεία της αφήγησης ο αναγνώστης θα καταλάβει τι σχέση που υπάρχει στα ιστορικά πρόσωπα της εποχής εκείνης με τον πρωταγωνιστή της σύγχρονης ιστορίας. Η συγγραφική του έρευνα φέρνει στις σελίδες του βιβλίου με διακριτικότητα και ενάργεια όλες εκείνες τις ιστορικές στιγμές που καθόρισαν τα γεγονότα για να φωτίσουν τελικά τη συνέχιση των πρακτικών εκείνων που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου. Η Ιστορία του 1870 είναι χαρακτηριστική. Γεμάτη ομοιότητες με το παρόν ανιχνεύει την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας. Φέρνει στο φως εκείνους τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα και λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην εξέλιξή της μέσα στο χρόνο. Το μυθιστόρημα αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της οργισμένης αντίδρασης ενός συγγραφέα που αγωνιά για την τύχη του τόπου του και αναγνωρίζει μέσα στο παρελθόν τα αίτια και αιτιατά της μοίρας του. Η Ιστορία εμπλέκεται με τη μυθοπλασία, η φαντασία με την αλήθεια και το παρελθόν με το σήμερα σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μίσος. Απ’ αυτό γεννιούνται οι ιδέες», έγραφε ο Ζαν Ζενέ για να τονίσει την εξεγερτική δύναμη αυτού του συναισθήματος που καταδικάζει τον άνθρωπο όχι στην απραξία αλλά στη δράση και ο Αιμίλιος Σολωμού χαράζει ένα μονοπάτι στο συμπυκνωμένο μίσος που θέριεψε από την καταπίεση ετών και μέσα σ’ αυτό βαδίζουν οι ήρωές του προς τη λύτρωση.
Χαρακτηριστική είναι η πρωτότυπη δομή του μυθιστορήματος. Το κείμενο είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, τα οποία ταξινομούνται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να καταλαβαίνει με ποιο τρόπο συνεχίζεται η αφήγηση και σε ποιο χωροχρόνο κινείται.

Ένα σημαντικό βιβλίο, μια κριτική ματιά απέναντι στα γεγονότα που σημάδεψαν βαθιά το ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του έως σήμερα, που στηλιτεύει την ταλάντευση του ανθρώπου ανάμεσα στο μίσος και στην αγάπη, το προκαθορισμένο τέλος μιας κοινωνίας και στις αποφάσεις που ορίζουν την εξέγερση σ’ αυτό, γραμμένο με έναν εξαιρετικά καταιγιστικό τρόπο.

Το βιβλίο του Αιμίλιου Σολωμού, Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.