Η Βικτώρια Μακρή είναι μία ιδιαίτερη συγγραφέας. Κανένα λογοτεχνικό της έργο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κοινότυπο. Αντίθετα, κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό, ξεχωριστό, με έναν αέρα διαφορετικό από αυτόν που συνοδεύει τα περισσότερα σύγχρονα μυθιστορήματα. Θα έλεγε κανείς πως οι σελίδες τους είναι ποτισμένες με ένα άρωμα νοσταλγίας, που περιέχουν τις βαθιές, τις πιο ουσιαστικές, τις πιο μύχιες σκέψεις του σύγχρονου ανθρώπου. Προβληματισμούς και συναισθήματα που όλους μας απασχολούν αλλά που πολύ συχνά δεν τολμάμε να συζητήσουμε. Και όλα αυτά, διανθισμένα με εικόνες τόπων που κάνουν τον αναγνώστη να αισθάνεται πως ταξιδεύει σε άλλες εποχές, κι ας βρίσκεται στην πραγματικότητα στο σήμερα. Ένα τέτοιο μυθιστόρημα είναι και το “Μια νύχτα με τον Τσέχωφ” που προσωπικά αγάπησα και ξεχώρισα στην καρδιά μου.

Η Μαργιότα, η Βέλγω και η Άννα είναι κόρες μια τυπικής, ελληνικής, μεσοαστικής οικογένειας, την οποία δένουν ισχυροί δεσμοί αγάπης και κατανόησης. Τρεις γυναίκες που στο πέρασμα των χρόνων θα αλλάξουν και θα έρθουν αντιμέτωπες με τις επιλογές που φέρνει μπροστά στα πόδια τους η ίδια η ζωή. Γυναίκες που θα ερωτευτούν, θα αγαπήσουν, θα πάρουν σωστές και λάθος αποφάσεις. Γυναίκες που προβληματίζονται, φιλοσοφούν, αναλογίζονται όλα όσα έπραξαν και όλα όσα θα πράξουν. Ζωές που θα σημαδευτούν από χαμόγελα και δάκρυα. Ζωές που συνθέτονται από κομμάτια θεατρικών πράξεων που στο τέλος, αναπόφευκτα, θα οδηγήσουν σε προσωπικούς απολογισμούς. Ένα ταξίδι στο χρόνο, αλλά και σε διάφορες πόλεις του κόσμου που η κάθε μία θα παίξει τον ρόλο της και που θα αποτελέσει το σκηνικό μίας ξεχωριστής αλήθειας κάθε φορά.

Η κυρία Μακρή, πατώντας πάνω στις ομοιότητες που έχουν οι δικές της αδερφές με εκείνες του Τσέχωφ, αλλά και την επιθυμία της κεντρικής της αφηγήτριας, της Μαργιότας, να μπορέσει να βρεθεί απέναντι στον αγαπημένο της συγγραφέα, έστω και νοερά, πετυχαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, να εξιστορίσει το χρονικό της ζωής τους που είναι πλούσια σε συναισθήματα, εικόνες αλλά και βιώματα. Δεύτερον, να εκφράσει κοινωνικές ανησυχίες και προβληματισμούς, θέτοντας παράλληλα στον αναγνώστη ερωτήματα που μέσα από την απλότητα και την αμεσότητά τους, τον αναγκάζουν να φιλοσοφήσει την ίδια του τη ζωή, τις πράξεις και τις αποφάσεις του. Τον αναγκάζει να κοιτάξει την δικιά του πραγματικότητα κατάματα και να αναγνωρίσει τα σωστά και τα λάθη του. Και κυρίως, τον προκαλεί να παραδεχτεί την αλήθεια εκείνη που θα τον λυτρώσει και θα τον ολοκληρώσει, απαντώντας μόνος τους στις δικές του ανησυχίες, που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ανησυχίες οποιουδήποτε.

Η συγγραφέας σκιαγραφεί εξαιρετικά τους χαρακτήρες των τριών κεντρικών ηρωίδων της, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να ευβαθύνει και τους υπόλοιπους χαρακτήρες που τις πλαισιώνουν και που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο καθένας από αυτούς, παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, καθορίζοντας όχι μόνο το μέλλον τους, αλλά και τις ίδιες τις προσωπικότητές τους. Παράφοροι έρωτες, απαγορευμένες αγάπες, πάθη και όνειρα και ζητούν απελπισμένα να ολοκληρωθούν και να πραγματωθούν, εγωισμοί και λάθη, απογοητεύσεις και κρυφές ή φανερές αισιοδοξίες για ένα μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους και που μπορεί να έχει δεκάδες προοπτικές, είναι μόνο μερικά από αυτά που πραγματεύεται το βιβλίο αυτό. Συναισθήματα δυνατά και έντονα, σκέψεις αληθινές και ρεαλιστικές, και όλα αυτά τοποθετημένα μέσα από την αφήγηση πολλών παράλληλων μικρών ιστοριών που όμως συνδέονται με τρόπο μαγικό.

Το “Μια νύχτα με τον Τσέχωφ” είναι ένα βιβλίο που δεν χαρακτηρίζεται από τις πλούσιες ανατροπές κι εκπλήξεις του και όμως, καταφέρνει να σε κερδίσει από τις πρώτες κιόλας σελίδες και μέσα από την απλότητά του, να σε παρασύρει σε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης της δικής σου, προσωπικής αλήθειας. Η γραφή της κυρίας Μακρή ρέει όπως το γάργαρο νερό, εξαγνίζοντας την ψυχή και την συνείδησή του, αφήνοντάς σε με ένα γλυκόπικρο χαμόγελο στα χείλη. Γιατί έτσι είναι η ζωή! Με τα καλά και τα άσχημά της, είναι δική σου, είναι μοναδική, την ζεις μονάχα μία φορά και οφείλεις να την αγαπάς έτσι όπως είναι, αρκεί να παραδεχτείς ποιος είσαι και τι θες. Ένα μικρό διαμαντάκι που με το χέρι στην καρδιά προτείνω στον καθένα να διαβάσει.

Το βιβλίο της Βικτώριας Μακρή, Μια νύχτα με τον Τσέχωφ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.