Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017
Μια νύχτα με τον Τσέχωφ - Βικτώρια Μακρή: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016 12:44
Μια νύχτα με τον Τσέχωφ - Βικτώρια Μακρή: Κριτική βιβλίου

Η Βικτώρια Μακρή είναι μία ιδιαίτερη συγγραφέας. Κανένα λογοτεχνικό της έργο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κοινότυπο. Αντίθετα, κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό, ξεχωριστό, με έναν αέρα διαφορετικό από αυτόν που συνοδεύει τα περισσότερα σύγχρονα μυθιστορήματα. Θα έλεγε κανείς πως οι σελίδες τους είναι ποτισμένες με ένα άρωμα νοσταλγίας, που περιέχουν τις βαθιές, τις πιο ουσιαστικές, τις πιο μύχιες σκέψεις του σύγχρονου ανθρώπου. Προβληματισμούς και συναισθήματα που όλους μας απασχολούν αλλά που πολύ συχνά δεν τολμάμε να συζητήσουμε. Και όλα αυτά, διανθισμένα με εικόνες τόπων που κάνουν τον αναγνώστη να αισθάνεται πως ταξιδεύει σε άλλες εποχές, κι ας βρίσκεται στην πραγματικότητα στο σήμερα. Ένα τέτοιο μυθιστόρημα είναι και το "Μια νύχτα με τον Τσέχωφ " που προσωπικά αγάπησα και ξεχώρισα στην καρδιά μου.

Η Μαργιότα, η Βέλγω και η Άννα είναι κόρες μια τυπικής, ελληνικής, μεσοαστικής οικογένειας, την οποία δένουν ισχυροί δεσμοί αγάπης και κατανόησης. Τρεις γυναίκες που στο πέρασμα των χρόνων θα αλλάξουν και θα έρθουν αντιμέτωπες με τις επιλογές που φέρνει μπροστά στα πόδια τους η ίδια η ζωή. Γυναίκες που θα ερωτευτούν, θα αγαπήσουν, θα πάρουν σωστές και λάθος αποφάσεις. Γυναίκες που προβληματίζονται, φιλοσοφούν, αναλογίζονται όλα όσα έπραξαν και όλα όσα θα πράξουν. Ζωές που θα σημαδευτούν από χαμόγελα και δάκρυα. Ζωές που συνθέτονται από κομμάτια θεατρικών πράξεων που στο τέλος, αναπόφευκτα, θα οδηγήσουν σε προσωπικούς απολογισμούς. Ένα ταξίδι στο χρόνο, αλλά και σε διάφορες πόλεις του κόσμου που η κάθε μία θα παίξει τον ρόλο της και που θα αποτελέσει το σκηνικό μίας ξεχωριστής αλήθειας κάθε φορά.

Η κυρία Μακρή, πατώντας πάνω στις ομοιότητες που έχουν οι δικές της αδερφές με εκείνες του Τσέχωφ, αλλά και την επιθυμία της κεντρικής της αφηγήτριας, της Μαργιότας, να μπορέσει να βρεθεί απέναντι στον αγαπημένο της συγγραφέα, έστω και νοερά, πετυχαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, να εξιστορίσει το χρονικό της ζωής τους που είναι πλούσια σε συναισθήματα, εικόνες αλλά και βιώματα. Δεύτερον, να εκφράσει κοινωνικές ανησυχίες και προβληματισμούς, θέτοντας παράλληλα στον αναγνώστη ερωτήματα που μέσα από την απλότητα και την αμεσότητά τους, τον αναγκάζουν να φιλοσοφήσει την ίδια του τη ζωή, τις πράξεις και τις αποφάσεις του. Τον αναγκάζει να κοιτάξει την δικιά του πραγματικότητα κατάματα και να αναγνωρίσει τα σωστά και τα λάθη του. Και κυρίως, τον προκαλεί να παραδεχτεί την αλήθεια εκείνη που θα τον λυτρώσει και θα τον ολοκληρώσει, απαντώντας μόνος τους στις δικές του ανησυχίες, που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ανησυχίες οποιουδήποτε.

Η συγγραφέας σκιαγραφεί εξαιρετικά τους χαρακτήρες των τριών κεντρικών ηρωίδων της, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να ευβαθύνει και τους υπόλοιπους χαρακτήρες που τις πλαισιώνουν και που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο καθένας από αυτούς, παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, καθορίζοντας όχι μόνο το μέλλον τους, αλλά και τις ίδιες τις προσωπικότητές τους. Παράφοροι έρωτες, απαγορευμένες αγάπες, πάθη και όνειρα και ζητούν απελπισμένα να ολοκληρωθούν και να πραγματωθούν, εγωισμοί και λάθη, απογοητεύσεις και κρυφές ή φανερές αισιοδοξίες για ένα μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους και που μπορεί να έχει δεκάδες προοπτικές, είναι μόνο μερικά από αυτά που πραγματεύεται το βιβλίο αυτό. Συναισθήματα δυνατά και έντονα, σκέψεις αληθινές και ρεαλιστικές, και όλα αυτά τοποθετημένα μέσα από την αφήγηση πολλών παράλληλων μικρών ιστοριών που όμως συνδέονται με τρόπο μαγικό.

Το "Μια νύχτα με τον Τσέχωφ" είναι ένα βιβλίο που δεν χαρακτηρίζεται από τις πλούσιες ανατροπές κι εκπλήξεις του και όμως, καταφέρνει να σε κερδίσει από τις πρώτες κιόλας σελίδες και μέσα από την απλότητά του, να σε παρασύρει σε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης της δικής σου, προσωπικής αλήθειας. Η γραφή της κυρίας Μακρή ρέει όπως το γάργαρο νερό, εξαγνίζοντας την ψυχή και την συνείδησή του, αφήνοντάς σε με ένα γλυκόπικρο χαμόγελο στα χείλη. Γιατί έτσι είναι η ζωή! Με τα καλά και τα άσχημά της, είναι δική σου, είναι μοναδική, την ζεις μονάχα μία φορά και οφείλεις να την αγαπάς έτσι όπως είναι, αρκεί να παραδεχτείς ποιος είσαι και τι θες. Ένα μικρό διαμαντάκι που με το χέρι στην καρδιά προτείνω στον καθένα να διαβάσει.

Το βιβλίο της Βικτώριας Μακρή, Μια νύχτα με τον Τσέχωφ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.