Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Μια νύχτα με τον Τσέχωφ - Βικτώρια Μακρή: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016 12:44
Μια νύχτα με τον Τσέχωφ - Βικτώρια Μακρή: Κριτική βιβλίου

Η Βικτώρια Μακρή είναι μία ιδιαίτερη συγγραφέας. Κανένα λογοτεχνικό της έργο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κοινότυπο. Αντίθετα, κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό, ξεχωριστό, με έναν αέρα διαφορετικό από αυτόν που συνοδεύει τα περισσότερα σύγχρονα μυθιστορήματα. Θα έλεγε κανείς πως οι σελίδες τους είναι ποτισμένες με ένα άρωμα νοσταλγίας, που περιέχουν τις βαθιές, τις πιο ουσιαστικές, τις πιο μύχιες σκέψεις του σύγχρονου ανθρώπου. Προβληματισμούς και συναισθήματα που όλους μας απασχολούν αλλά που πολύ συχνά δεν τολμάμε να συζητήσουμε. Και όλα αυτά, διανθισμένα με εικόνες τόπων που κάνουν τον αναγνώστη να αισθάνεται πως ταξιδεύει σε άλλες εποχές, κι ας βρίσκεται στην πραγματικότητα στο σήμερα. Ένα τέτοιο μυθιστόρημα είναι και το "Μια νύχτα με τον Τσέχωφ " που προσωπικά αγάπησα και ξεχώρισα στην καρδιά μου.

Η Μαργιότα, η Βέλγω και η Άννα είναι κόρες μια τυπικής, ελληνικής, μεσοαστικής οικογένειας, την οποία δένουν ισχυροί δεσμοί αγάπης και κατανόησης. Τρεις γυναίκες που στο πέρασμα των χρόνων θα αλλάξουν και θα έρθουν αντιμέτωπες με τις επιλογές που φέρνει μπροστά στα πόδια τους η ίδια η ζωή. Γυναίκες που θα ερωτευτούν, θα αγαπήσουν, θα πάρουν σωστές και λάθος αποφάσεις. Γυναίκες που προβληματίζονται, φιλοσοφούν, αναλογίζονται όλα όσα έπραξαν και όλα όσα θα πράξουν. Ζωές που θα σημαδευτούν από χαμόγελα και δάκρυα. Ζωές που συνθέτονται από κομμάτια θεατρικών πράξεων που στο τέλος, αναπόφευκτα, θα οδηγήσουν σε προσωπικούς απολογισμούς. Ένα ταξίδι στο χρόνο, αλλά και σε διάφορες πόλεις του κόσμου που η κάθε μία θα παίξει τον ρόλο της και που θα αποτελέσει το σκηνικό μίας ξεχωριστής αλήθειας κάθε φορά.

Η κυρία Μακρή, πατώντας πάνω στις ομοιότητες που έχουν οι δικές της αδερφές με εκείνες του Τσέχωφ, αλλά και την επιθυμία της κεντρικής της αφηγήτριας, της Μαργιότας, να μπορέσει να βρεθεί απέναντι στον αγαπημένο της συγγραφέα, έστω και νοερά, πετυχαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, να εξιστορίσει το χρονικό της ζωής τους που είναι πλούσια σε συναισθήματα, εικόνες αλλά και βιώματα. Δεύτερον, να εκφράσει κοινωνικές ανησυχίες και προβληματισμούς, θέτοντας παράλληλα στον αναγνώστη ερωτήματα που μέσα από την απλότητα και την αμεσότητά τους, τον αναγκάζουν να φιλοσοφήσει την ίδια του τη ζωή, τις πράξεις και τις αποφάσεις του. Τον αναγκάζει να κοιτάξει την δικιά του πραγματικότητα κατάματα και να αναγνωρίσει τα σωστά και τα λάθη του. Και κυρίως, τον προκαλεί να παραδεχτεί την αλήθεια εκείνη που θα τον λυτρώσει και θα τον ολοκληρώσει, απαντώντας μόνος τους στις δικές του ανησυχίες, που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ανησυχίες οποιουδήποτε.

Η συγγραφέας σκιαγραφεί εξαιρετικά τους χαρακτήρες των τριών κεντρικών ηρωίδων της, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να ευβαθύνει και τους υπόλοιπους χαρακτήρες που τις πλαισιώνουν και που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο καθένας από αυτούς, παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, καθορίζοντας όχι μόνο το μέλλον τους, αλλά και τις ίδιες τις προσωπικότητές τους. Παράφοροι έρωτες, απαγορευμένες αγάπες, πάθη και όνειρα και ζητούν απελπισμένα να ολοκληρωθούν και να πραγματωθούν, εγωισμοί και λάθη, απογοητεύσεις και κρυφές ή φανερές αισιοδοξίες για ένα μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους και που μπορεί να έχει δεκάδες προοπτικές, είναι μόνο μερικά από αυτά που πραγματεύεται το βιβλίο αυτό. Συναισθήματα δυνατά και έντονα, σκέψεις αληθινές και ρεαλιστικές, και όλα αυτά τοποθετημένα μέσα από την αφήγηση πολλών παράλληλων μικρών ιστοριών που όμως συνδέονται με τρόπο μαγικό.

Το "Μια νύχτα με τον Τσέχωφ" είναι ένα βιβλίο που δεν χαρακτηρίζεται από τις πλούσιες ανατροπές κι εκπλήξεις του και όμως, καταφέρνει να σε κερδίσει από τις πρώτες κιόλας σελίδες και μέσα από την απλότητά του, να σε παρασύρει σε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης της δικής σου, προσωπικής αλήθειας. Η γραφή της κυρίας Μακρή ρέει όπως το γάργαρο νερό, εξαγνίζοντας την ψυχή και την συνείδησή του, αφήνοντάς σε με ένα γλυκόπικρο χαμόγελο στα χείλη. Γιατί έτσι είναι η ζωή! Με τα καλά και τα άσχημά της, είναι δική σου, είναι μοναδική, την ζεις μονάχα μία φορά και οφείλεις να την αγαπάς έτσι όπως είναι, αρκεί να παραδεχτείς ποιος είσαι και τι θες. Ένα μικρό διαμαντάκι που με το χέρι στην καρδιά προτείνω στον καθένα να διαβάσει.

Το βιβλίο της Βικτώριας Μακρή, Μια νύχτα με τον Τσέχωφ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.