Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Χριστιανάκης: «Η ζωή είναι μια φάρσα που πρέπει όλοι να παίξουμε»

Γιώργος Χριστιανάκης: «Η ζωή είναι μια φάρσα που πρέπει όλοι να παίξουμε»

Ο Γιώργος Χριστιανάκης βρίσκεται στο μουσικό στερέωμα περίπου τριάντα χρόνια. Έχει στο ενεργητικό του πέντε προσωπικούς δίσκους και πολλές ακόμα συνεργασίες σε διάφορες δισκογραφικές δουλειές. Έχει γράψει η μουσική σε αμέτρητες ταινίες μικρού ή μεγάλου μήκους, θεατρικές παραστάσεις και διάφορα καλλιτεχνικά project, όλα πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό.

 

Στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει στο Τριανόν την μουσική παράσταση «Μια εποχή στην κόλαση», σε μια δημιουργική συνέχεια των εμφανίσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό σε όλη την Ελλάδα. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τον Ρεμπώ και την σημασία της ποίησής του, για την συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην παράσταση και κάνει λόγο για την σημερινή κατάσταση στη μουσική βιομηχανία.

 

Συνέντευξη: Αναστασία Ρίζου

 

Cul. N.: Το διήμερο 31 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί στο Τριανόν  η μουσική παράσταση «Μια εποχή στην κόλαση», που αφορά στο ομώνυμο βιβλίο του Αρθούρου Ρεμπώ. Τι ακριβώς πρέπει να περιμένουν οι θεατές που θα έρθουν να σας απολαύσουν; Κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Γ. Χ.: Είναι ένα σύνθετο θέαμα , ακρόαμα που επιχειρεί  να αποδώσει το εμβληματικό κείμενο του Ρεμπώ και τον μετέωρο ηχόκοσμο του και που έχω την τύχη –και ελπίζω το ίδιο να αισθανθούν και οι θεατές- να αποδίδεται απο εξαιρετικούς κατά την ταπεινή μου γνώμη μουσικούς . Ότι είναι να μοιραστούμε θα το μοιραστούμε στην παράσταση.

 

Cul. N.: Ποιος ο λόγος που σας ώθησε να ασχοληθείτε ειδικά με το «Μια εποχή στην κόλαση» και τι σας συναρπάζει γενικά στην ποίηση του Ρεμπώ;

 

Γ. Χ.: Είναι ένα συναρπαστικό κείμενο, με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και που έχει επιπλέον σαν χαρακτηριστικό γνώρισμα  το ότι επικαιροποιείται στο διηνεκές. Ο Ρεμπώ , ένας μόνιμος αρνητής της κατεστημένης ευτυχίας , ασυμβίβαστος, θύτης και θύμα ταυτόχρονα, δημιουργεί συνεχώς ρήξεις με το ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο της εποχής του, λειτουργώντας στα όρια της λογοτεχνικής και κοινωνικής νομιμότητας, αναζητώντας την φωνή του και προσπαθώντας να ανατρέψει τα πάντα γύρω του επινοόντας τα απο την αρχή. Γράφει ένα αριστούργημα στα δεκαεννέα του χρόνια , εφεύρει έναν γλωσσικό κόσμο που συνεχίζει να εξερευνάται μέχρι και σήμερα και μετά σιωπά...

 

 

Cul. N.: Ένα από τα πλέον δύσκολα και απαιτητικά εγχειρήματα, έχει αποδειχθεί η μελοποίηση ποιητικών δημιουργιών. Κατά τη γνώμη σας τι ρίσκο περιέχει μια τέτοια προσπάθεια και εσείς ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε μελοποιώντας έναν τόσο σημαντικό ξένο ποιητή και ιδιαίτερα μεταφρασμένο;

 

Γ. Χ.: Υπάρχουν κείμενα τα οποία είναι αριστουργήματα απο μόνα τους, αυτόφωτα. Θα πρέπει να προσπαθήσεις επανενορχηστρώνοντας τον κόσμο τους, αφ’ ενός να έχει κάποια ουσία η προσωπική σου κατάθεση ή παρέμβαση επ΄αυτών και αφετέρου μια ματιά που δεν θα περιγράφει στείρα και ναρκισσιστικά έναν ούτως ή άλλως υπέροχο κόσμο.

 

Cul. N.: Μετράτε πολλά χρόνια στο χώρο, με αρκετές συνεργασίες και αξιόλογη προσωπική δισκογραφία . Πώς βλέπετε τα πράγματα στη μουσική βιομηχανία σήμερα; Πόσο εύκολο είναι για έναν δημιουργό να επικοινωνήσει το έργο του με το κοινό;

 

Γ. Χ.: Ξέρετε, ποτέ μου ακριβώς δεν αισθάνθηκα μέρος μίας μουσικής βιομηχανίας…. Οι όροι και οι τρόποι με τους οποίους λειτουργούσε και προσπαθεί να λειτουργήσει ακόμα και σήμερα, με αφήνουν μάλλον αδιάφορο. Το ζητούμενο είναι η λυτρωτική διαδικασία της μουσικής δημιουργίας όχι με τους μαζικούς όρους και τις επιταγές μουσικών βιομηχανιών, αλλά με τους όρους της ψυχής και της καρδιάς σου. Εύκολο δεν είναι –ειδικά στους καιρούς μας- απο εκεί και πέρα όμως τρόποι για να  επικοινωνήσεις και πέραν της καθεστηκυίας τάξης των πραγμάτων, πάντα νομίζω υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, εκατέρωθεν...

 

Cul. N.: Επιστρέφοντας στην παράσταση, διαβάζουμε πως στην απαγγελία των έμμετρων ποιημάτων ακούγεται ο Γιάννης Αγγελάκας. Έχετε ξαναβρεθεί μουσικά αρκετές φορές. Πείτε μας δύο λόγια για την μεταξύ σας συνεργασία.

 

Γ. Χ.: Με τον Γιάννη πρώτα από όλα είμαστε αδελφικοί φίλοι και μετά συνεργάτες. Αυτό βοηθάει πολύ καθώς έχουμε αναπτύξει με την πάροδο  του χρόνου και ένα ξεκάθαρο κοινό κώδικα συνεργασίας . Υπάρχουν φορές που συνεννοούμαστε απλά μέ ένα βλέμμα, χωρίς επεξηγήσεις και ρητορικές.

 

 

Cul. N.: Τι πρέπει να περιμένουμε επαγγελματικά από εσάς στην συνέχεια;

 

Γ. Χ.: Προς το παρόν το ταξίδι με τον Ρεμπώ συνεχίζεται και άρχισα να γράφω την μουσική για την ταινία της Φωτεινής Σισκοπούλου « Η Πόλη των Θαυμάτων»

 

Cul. N.: Ας κλείσουμε με έναν στίχο του Ρεμπώ που σας αντιπροσωπεύει ιδιαίτερα ή θεωρείτε πως αντικατοπτρίζει κάπως την εποχή μας…

 

Γ. Χ.: Οι αναχωρητές, οι καλλιτέχνες , είδος αχρείαστο πιά! Φάρσα δίχως τέλος. Θα βάλω τα κλάματα με την αφέλεια μου. Η ζωή είναι μια φάρσα που πρέπει όλοι να παίξουμε.

 

http://christianakis.com/Η μουσική παράσταση λόγου του Γιώργου Χριστιανάκη «Μια Εποχή στην Κόλαση» επιστρέφει για δύο βραδιές στο Τριανόν

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Λάργκο: Είναι πολύ όμορφο και δημιουργικό να
22.12.2016 13:55
Οι Λάργκο θα παρουσιάσουν σε δύο βραδιές στο Σταυρό του Νότου τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, με τίτλο Λάργκο. Με αφορμή τα δύο αυτά live οι Λάργκο μας (ξανά)συστήνονται, μιλώντας για τη μουσική τους και την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Γιώργος Κουμεντάκης: Οι Έλληνες δημιουργοί είναι μια ανεξάντλητη δεξαμενή
13.04.2016 10:57
Ένα τυπικό απόγευμα του Απριλίου, επικρατούσε δημιουργικός πυρετός στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, μόλις μία εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της «Φόνισσας». Πρόκειται για μια από τις πιο ιδιαίτερες παραγωγές της Λυρικής, βασισμένη σε ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Το στοίχημα μεγάλο και ο σημαντικός συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, στον οποίο πήρε περίπου δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο, φαίνεται αρκετά ενθουσιασμένος. «Θα ήθελα να κρυφτώ σε ένα μέρος και να εμφανιστώ μετά την πρεμιέρα», λέει με χιούμορ.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.