Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Xylouris White: Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την καρδιά και το μυαλό σας!

Xylouris White: Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την καρδιά και το μυαλό σας!

Μοναδικός ερμηνευτής -σε διεθνές επίπεδο- και δεξιοτέχνης λαουτιέρης, που κουβαλάει στις «αποσκευές» του την μουσική παράδοση των Ανωγείων της Κρήτης και την πολύτιμη «κληρονομιά» της οικογένειας των Ξυλούρηδων.

 

Βιρτουόζος drummer, ιδρυτικό μέλος των Αυστραλών Dirty Three, που έχει αποθεωθεί από την αφρόκρεμα του indie rock και post punk ήχου (PJ Harvey, Smog, White Magic, Bonnie Prince Billy, Cat Power, Nina Nastasia και άλλοι).

 

Ο λόγος φυσικά για το δίδυμο Xylouris White! Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και ο Jim White, δύο ιδιαίτεροι μουσικοί που συνδέονται με μια φιλία 25 ετών (με κάποιους κοινούς σταθμούς όταν συνεργαζόντουσαν επί σκηνής στην Αυστραλία με τα project τους), ενώνουν τις φαινομενικά διαφορετικές πορείες τους σε ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι, με παγκόσμιους ήχους και άρωμα από Κρήτη!

 

Οι Xylouris White θα βρεθούν στην Ελλάδα για να δώσουν τρεις μοναδικές συναυλίες , στις 19, 20 και 23 Δεκεμβρίου 2015, στο ΙΛΙΟΝ plus στην Αθήνα, στο ΜΥΛΟΣ club στη Θεσσαλονίκη και στο LAB art στο Βόλο, αντίστοιχα. Λίγο πριν τις εμφανίσεις τους, μας μίλησαν για τη γνωριμία τους, τη μουσική τους -την οποία ονομάζουν «Goatish» (γιτσικιά) επειδή είναι «ατίθαση και ελεύθερη»­-, το ντεμπούτο άλμπουμ τους («Goats», 2014) και τα μελλοντικά τους σχέδια.

 

Για να δούμε τι μας είπαν!

 

Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου

 

Culturenow.gr: Πως γεννήθηκαν οι «Xylouris White»; Τι θυμάστε πιο έντονα από την γνωριμία σας και την πρώτη καλλιτεχνική σας συνύπαρξη στις αρχές της δεκαετίας του ‘90;

 

Xylouris White: Γνωριζόμασταν πριν παίξουμε μαζί. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, αρχές ‘90. Πρώτη φορά παίξαμε μαζί στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 με τους Dirty Three. Από τις πρώτες μας κοινές ζωντανές εμφανίσεις, στα σημεία που παίζαμε μαζί, ανακαλύψαμε ότι είχαμε δυνατή επαφή και σύνδεση. Έτσι από τότε υπήρχε ο σπόρος των Xylouris White. Έκτοτε το συζητούσαμε ανά διαστήματα και ψάχναμε να βρούμε χρόνο να το υλοποιήσουμε, κάτι που εν τέλει καταφέραμε τώρα!

 

CulN.: To λαούτο συναντά τα drums, η Κρήτη την Αυστραλία, ο Xylouris τον White και το αποτέλεσμα ένα μυστηριώδες και εκρηκτικό μουσικό ταξίδι! Ποιο είναι το κοινό σημείο επαφής που συντονίζει τις διαφορετικότητες των παραδόσεων, των οργάνων και των μουσικών ειδών που «συνεργάζονται» και αναδεικνύει –εν τέλει- τη συγγένειά τους; 

 

Xylouris White: Δεν είμαστε οι πρώτοι που παντρεύουμε μουσικά όργανα προερχόμενα από διαφορετικές κουλτούρες. Υπάρχουν πολλά σχήματα στην Κρήτη και αλλού που ηχογραφούν πειραματική μουσική και συνδέουν όργανα από την ανατολή και τη δύση. Παρ' όλα αυτά για εμάς το σημαντικό δεν είναι τα όργανα αλλά όλα αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους και τους κάνουν να δημιουργούν από κοινού. Οι άνθρωποι είναι που έχουν σημασία!

 

CulN.: Η ιδιαίτερη μουσική σας, που βαδίζει στους δρόμους της κρητικής και της παγκόσμιας μουσικής, έχει δεχτεί χαρακτηρισμούς όπως: “Cretan Punk”, “Cretan Punk Jazz”. Εσείς, πως θα την περιγράφατε με μία μόνο λέξη (ή φράση) και γιατί; 

 

Xylouris White: Goatish , γιτσικιά! Επειδή είναι ατίθαση και ελεύθερη.

 

CulN.: Το ντεμπούτο άλμπουμ σας «Goats», σε παραγωγή Guy Picciotto, κυκλοφόρησε στις αρχές του 2014 και έκτοτε αποθεώνεται σε διεθνές επίπεδο! Πως βιώνετε αυτή την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου; 

 

Jim White: Λατρεύω τη μουσική που κάνουμε κι έτσι δεν εκπλήσσομαι που το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους ανθρώπους. Μου αρέσει ιδιαίτερα όταν βλέπω Έλληνες αλλά και ανθρώπους σε όποια άλλη χώρα παίζουμε να μπαίνουν στο κλίμα και μερικές φορές παρατηρώ τους νέους από την Ελλάδα να λένε ότι η μουσική μας τους θυμίζει τις διαφορετικές εκφράσεις της ζωής τους. Όσον αφορά τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την κρητική μουσική, με εξιτάρει να γνωρίζω ότι αποτελώ μέρος της ανακάλυψής της. Επίσης μου αρέσει γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να είμαστε ακόμα περισσότερο...Xylouris White.

 

Γιώργος Ξυλούρης: Το να έχουμε μεγάλη ποικιλία ακροατών και να βλέπουμε ότι τους αρέσει αυτό που ακούν και βλέπουν, μας εμπνέει και μας οδηγεί να μπαίνουμε ακόμα βαθύτερα στις μουσικές μας αναζητήσεις, να ανακαλύπτουμε περισσότερα πράγματα, να ακούμε και να παίζουμε περισσότερο, να ακούμε διαφορετικές μουσικές και να συνεχίζουμε να δημιουργούμε. Και αυτό είναι το μεγαλείο και η μαγεία αυτού που κάνουμε.

 

CulN.: Στην Ελλάδα εμφανιστήκατε για πρώτη φορά στο Resistance Festival και την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής Βόλου (2014), στη συνέχεια στο Plissken Festival, ενώ κλείσατε την αυλαία του World Music Festival Τήνου (2015). Πως αισθάνεστε που επιστρέφετε για τρεις μοναδικές συναυλίες, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Βόλο; 

 

Xylouris White: Είναι ωραία που ερχόμαστε να παίξουμε στην Ελλάδα γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να  παίξουμε μπροστά σε ένα κοινό που μας γνωρίζει. Γνωρίζει το Γιώργο από την μουσική που παίζει όλα αυτά τα χρόνια και μερικοί γνωρίζουν τον Jim από τα μουσικά σχήματα με τα οποία έχει παίξει, όπως τους Dirty Three με τους οποίους έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στην Ελλάδα και έχουν δημιουργήσει στενούς δεσμούς με το ελληνικό κοινό. Έτσι λοιπόν είναι σαν να παίζουμε μπροστά στο κοινό μας αλλά με τρόπο που δεν μας έχει ξαναδεί. Και μας αρέσει αυτό!

 

CulN.: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα των συναυλιών; Ποιά είναι τα συναισθήματα που θα θέλατε να έχουν οι ακροατές φεύγοντας; 

 

Xylouris White: Παρουσιάζουμε το υλικό που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα σαν Xylouris White με το δίσκο Goats. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και να κεντρίσουμε το κοινό όποιες μουσικές καταβολές κι αν έχει (παραδοσιακή, ροκ, οτιδήποτε). Να ενεργοποιήσουμε την καρδιά και το μυαλό τους όπως συμβαίνει και σε εμάς επί σκηνής.

 

CulN.: Μετά από τις συναυλίες σας στην Ελλάδα, ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας σας; Τα σχέδιά σας για το μέλλον (ζωντανές εμφανίσεις αλλά και δισκογραφικά); 

 

Xylouris White: Τον Φεβρουάριο πηγαίνουμε στις Η.Π.Α. καλεσμένοι στις συναυλίες των Godspeed You! Βlack Εmperor και του Kurt Vile, καθώς επίσης και για δικές μας εμφανίσεις. Μετά θα πάμε στην Αυστραλία για μία δική μας περιοδεία και μερικές εμφανίσεις με τους Violent Femmes και στη συνέχεια στο φεστιβάλ Big Ears του Tennesse. Γύρω στα τέλη του καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου θα κυκλοφορήσουμε το νέο μας album.

 

CulN.: Αντί επιλόγου, θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στο κοινό σας, λίγο πριν τις επερχόμενες εμφανίσεις σας;

 

Xylouris White: Πολύ καιροί με δέρνουνε μα οι κλώνοι μου δε σπούνε

γιατί ‘χω ρίζες δυνατές βαθιά και με βαστούνε

 

www.xylouriswhite.comΟι Xylouris White για τρεις συναυλίες στην Ελλάδα, 19, 20 και 23 Δεκεμβρίου 2015, στο ΙΛΙΟΝ plus (Αθήνα), στο ΜΥΛΟΣ club (Θεσσαλονίκη) και στο LAB art (Βόλος), αντίστοιχα

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Εξωστρέφεια, πειραματισμός και μουσικές ανταλλαγές!
02.12.2016 14:09
Το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, ο θεσμός που επιμένει στην εξωστρέφεια και επιχειρεί πρωτότυπους και αναπάντεχους συνδυασμούς, με την συνεργασία καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων μαιτρ της τζαζ σκηνής, επιστρέφει για έκτη χρονιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε με τους σπουδαίους μουσικούς που συμμετέχουν (Γιώργος Κοντραφούρης, Aki Rissanen, GRIX , Λουκία Παλαιολόγου, Σπύρος Μάνεσης) οι οποίοι μας έδωσαν πρόσθετους λόγους να βρεθούμε στη Στέγη από 2 - 4 Δεκεμβρίου.
Στέφανος Κορκολής: Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει το μαγικό ραβδί να ενώνει ψυχές!
24.06.2016 14:26
Ο Στέφανος Κορκολής, που άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των τεσσάρων χρονών, έχει χαράξει μια σπουδαία μουσική πορεία, γνωρίζοντας την διεθνή καταξίωση ως συνθέτης και πιανίστας. Σε λίγες μέρες, 1 και 2 Ιουλίου, πρόκειται να ανοίξει μουσικά το φετινό πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με μία μοναδική «Συνάντηση», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Λίγο πριν ο Στέφανος Κορκολής μας ταξιδέψει σε υπέροχες μουσικές «θάλασσες» με τα πλήκτρα του πιάνου του, στο ατμοσφαιρικό θεατράκι της Επιδαύρου, ας ανακαλύψουμε ένα μέρος από τον μαγικό κόσμο της ψυχής του.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Γεωργία Νταγάκη: Η παράδοση οφείλει να δίνεται στους νέους σαν ερωμένη και όχι σαν προξενιό
31.03.2016 15:25
Η Γεωργία Νταγάκη συναντιέται μουσικά με τον αγαπημένο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, αλλά και τον ταλαντούχο Σταύρο Σιόλα, για λίγες εμφανίσεις στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θέατρου και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, μας μιλάει για αυτή τη συνεργασία, για τη μουσική της και τη λύρα της...