Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Η τριλογία της Χιονάτης 3: Μαύρη σαν τον έβενο - Salla Simukka: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015 14:59
Η τριλογία της Χιονάτης 3: Μαύρη σαν τον έβενο - Salla Simukka: Κριτική βιβλίου

Η δημοφιλής τριλογία της συγγραφέως Salla Simukka έφτασε στο τέλος της. Μια τριλογία που από το πρώτο της κιόλας βιβλίο κατόρθωσε να μας καθηλώσει, αφού πρώτα μας είχε γοητεύσει με τα μοναδικά της εξώφυλλα που υπόσχονταν σκοτεινά παραμύθια οι δράκοι των οποίων ζούνε μέσα μας αλλά και μέσα στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας, είτε το γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είτε όχι.

Και πράγματι, ακριβώς αυτό μας προσέφερε, με τις περιπέτειες της Χιονάτης να είναι κάθε φορά όλο και πιο μυστηριώδεις, όλο και πιο τρομακτικές, ποτέ διαφορετικές στην αισθητική τους, αλλά και ποτέ ίδιες στην βαθύτερη ουσία τους και στην σκοπιμότητα της ύπαρξής τους. Ίσως και γι' αυτό να αγαπήθηκαν τόσο πολύ από την μεγαλύτερη μερίδα του αναγνωστικού κοινού, και ίσως γι' αυτό να την αγάπησα τόσο πολύ κι εγώ.

Η Χιονάτη , λοιπόν, αφού κατάφερε να επιβιώσει από μία ακόμα περιπέτεια -εκείνην της Πράγας-, έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά της, προσπαθώντας -πλέον- να ζήσει και να απολαύσει μια φυσιολογική ζωή. Έχει ένα αγόρι που την λατρεύει, μια καλή κοινωνική ζωή, ενώ στο σχολείο της ετοιμάζεται μια εναλλακτική παράσταση που αφορά το παραμύθι της Χιονάτης μετά το "και ζήσανε αυτοί καλά", στην οποία φυσικά δεν θα γινόταν να μην πρωταγωνιστεί. Όλα φαντάζουν ήρεμα κι αρμονικά, όμως δύο γεγονότα έρχονται να ταράξουν την ηρεμία αυτή για ακόμα μία φορά. Η πρώτη της αγάπη που στην πραγματικότητα ποτέ της δεν ξεπέρασε και που σήμερα ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά κι ένας μυστηριώδης άγνωστος που φαίνεται να γνωρίζει κάθε της κίνηση παίζοντας μαζί της αλλά και με το μυαλό της.

Αν και το τρίτο βιβλίο της σειράς είναι αρκετά μικρότερο από τα προηγούμενα δύο, δεν υστερεί σε τίποτα. Αντίθετα, μας παρουσιάζει μια καταιγιστική, νέα περιπέτεια της Χιονάτης, που είναι πραγματικά μαύρη σαν τον έβενο και που σε κάθε νέα σελίδα μας στερεί λίγο ακόμα από το οξυγόνο που έχουμε ανάγκη για να ισχυριστούμε πως αναπνέουμε κανονικά και ελεύθερα. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και ραγδαίες, η αφήγηση έχει σταθερά εξελικτική ροή χωρίς να βαλτώνει αλλά και χωρίς να κουράζει και κυρίως, χωρίς να μας δημιουργεί την παραμικρή αίσθηση κενότητας, βάζοντάς μας στη διαδικασία να σκεφτούμε πως κάτι λείπει από το κείμενο . Αντίθετα, η πλοκή είναι σφιχτή, το γεγονότα τρέχουν και μαζί τους τρέχουμε κι εμείς, ενώ τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, κάτι που μας συστήνει μια σειρά ανατροπών που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς εύκολα.

Πέραν όμως από μια περιπέτεια, τόσο το συγκεκριμένο βιβλίο όσο και η τριλογία στο σύνολό της, είναι ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης. Η Χιονάτη, μέσα από τα γεγονότα που ζει και βιώνει, αλλάζει. Ωριμάζει ως άνθρωπος και η ήδη συγκροτημένη προσωπικότητά της, γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και γοητευτική, κυρίως επειδή μέσα από την επιφανειακή της σκληρότητα ανθίζει σταδιακά μια βαθιά ευαισθησία που όμως η ίδια δεν της επιτρέπει να κυριαρχήσει στη λογική της. Η Χιονάτη, όπως κάθε άνθρωπος, έχει την σκοτεινή και την φωτεινή πλευρά της και αυτό είναι κάτι που το έχει αποδεχτεί. Από 'κει κι έπειτα, αυτό που καλείται να κάνει, είναι επιλογές. Να ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι και να χαράξει το μέλλον της γνωρίζοντας πλέον την πάσα αλήθεια, όχι αφήνοντας πίσω το παρελθόν της, αλλά αποδεχόμενη τις χαρές και τις πληγές που αυτό της προσέφερε ως τώρα. Μια μαγική τριλογία, ένα υπέροχο σκοτεινό ταξίδι.

Το βιβλίο της Salla Simukka, Η τριλογία της Χιονάτης 3: Μαύρη σαν τον έβενο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.
Μικρή ερωτική ιστορία - Gilles Legardinier: Κριτική βιβλίου
19.07.2016 12:18
Η σχέση μου με την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τους κλασσικούς συγγραφείς που προέρχονται από την χώρα αυτή, την οποία και λατρεύω μέχρι θανάτου, οι σύγχρονοι Γάλλοι λογοτέχνες έχουν ένα ύφος και μια εκφραστική φυσιογνωμία που δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ του γούστου μου.
Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων - George R. R. Martin: Κριτική βιβλίου
03.06.2016 12:35
Το να μπω στη διαδικασία να σας συστήσω τον George R. R. Martin είναι τουλάχιστον περιττό, όπως -ίσως- περιττό είναι και το να μπω στη διαδικασία να κρίνω το έργο του καθώς, ο Martin έχει ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που διαθέτει και ο Tolkien.
Η γυναίκα με το μυστικό - Sophie Hannah: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 13:59
Η Sophie Hannah είναι μια πολύ ιδιαίτερη συγγραφέας, εξαιρετικά αγαπητή στην Αγγλία όπου και κατάγεται, αλλά και ευρέως γνωστή αφού το έργο της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 27 χώρες παγκοσμίως.
Όμορφο μυστικό - Christina Lauren: Κριτική βιβλίου
26.05.2016 10:40
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της σειράς "Όμορφο Κάθαρμα" της Christina Lauren -συγγραφικό ψευδώνυμο των Christina Hobbs και Lauren Billings-, το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κεστός.