Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017
Η τριλογία της Χιονάτης 3: Μαύρη σαν τον έβενο - Salla Simukka: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015 14:59
Η τριλογία της Χιονάτης 3: Μαύρη σαν τον έβενο - Salla Simukka: Κριτική βιβλίου

Η δημοφιλής τριλογία της συγγραφέως Salla Simukka έφτασε στο τέλος της. Μια τριλογία που από το πρώτο της κιόλας βιβλίο κατόρθωσε να μας καθηλώσει, αφού πρώτα μας είχε γοητεύσει με τα μοναδικά της εξώφυλλα που υπόσχονταν σκοτεινά παραμύθια οι δράκοι των οποίων ζούνε μέσα μας αλλά και μέσα στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας, είτε το γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είτε όχι.

Και πράγματι, ακριβώς αυτό μας προσέφερε, με τις περιπέτειες της Χιονάτης να είναι κάθε φορά όλο και πιο μυστηριώδεις, όλο και πιο τρομακτικές, ποτέ διαφορετικές στην αισθητική τους, αλλά και ποτέ ίδιες στην βαθύτερη ουσία τους και στην σκοπιμότητα της ύπαρξής τους. Ίσως και γι' αυτό να αγαπήθηκαν τόσο πολύ από την μεγαλύτερη μερίδα του αναγνωστικού κοινού, και ίσως γι' αυτό να την αγάπησα τόσο πολύ κι εγώ.

Η Χιονάτη , λοιπόν, αφού κατάφερε να επιβιώσει από μία ακόμα περιπέτεια -εκείνην της Πράγας-, έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά της, προσπαθώντας -πλέον- να ζήσει και να απολαύσει μια φυσιολογική ζωή. Έχει ένα αγόρι που την λατρεύει, μια καλή κοινωνική ζωή, ενώ στο σχολείο της ετοιμάζεται μια εναλλακτική παράσταση που αφορά το παραμύθι της Χιονάτης μετά το "και ζήσανε αυτοί καλά", στην οποία φυσικά δεν θα γινόταν να μην πρωταγωνιστεί. Όλα φαντάζουν ήρεμα κι αρμονικά, όμως δύο γεγονότα έρχονται να ταράξουν την ηρεμία αυτή για ακόμα μία φορά. Η πρώτη της αγάπη που στην πραγματικότητα ποτέ της δεν ξεπέρασε και που σήμερα ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά κι ένας μυστηριώδης άγνωστος που φαίνεται να γνωρίζει κάθε της κίνηση παίζοντας μαζί της αλλά και με το μυαλό της.

Αν και το τρίτο βιβλίο της σειράς είναι αρκετά μικρότερο από τα προηγούμενα δύο, δεν υστερεί σε τίποτα. Αντίθετα, μας παρουσιάζει μια καταιγιστική, νέα περιπέτεια της Χιονάτης, που είναι πραγματικά μαύρη σαν τον έβενο και που σε κάθε νέα σελίδα μας στερεί λίγο ακόμα από το οξυγόνο που έχουμε ανάγκη για να ισχυριστούμε πως αναπνέουμε κανονικά και ελεύθερα. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και ραγδαίες, η αφήγηση έχει σταθερά εξελικτική ροή χωρίς να βαλτώνει αλλά και χωρίς να κουράζει και κυρίως, χωρίς να μας δημιουργεί την παραμικρή αίσθηση κενότητας, βάζοντάς μας στη διαδικασία να σκεφτούμε πως κάτι λείπει από το κείμενο . Αντίθετα, η πλοκή είναι σφιχτή, το γεγονότα τρέχουν και μαζί τους τρέχουμε κι εμείς, ενώ τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, κάτι που μας συστήνει μια σειρά ανατροπών που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς εύκολα.

Πέραν όμως από μια περιπέτεια, τόσο το συγκεκριμένο βιβλίο όσο και η τριλογία στο σύνολό της, είναι ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης. Η Χιονάτη, μέσα από τα γεγονότα που ζει και βιώνει, αλλάζει. Ωριμάζει ως άνθρωπος και η ήδη συγκροτημένη προσωπικότητά της, γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και γοητευτική, κυρίως επειδή μέσα από την επιφανειακή της σκληρότητα ανθίζει σταδιακά μια βαθιά ευαισθησία που όμως η ίδια δεν της επιτρέπει να κυριαρχήσει στη λογική της. Η Χιονάτη, όπως κάθε άνθρωπος, έχει την σκοτεινή και την φωτεινή πλευρά της και αυτό είναι κάτι που το έχει αποδεχτεί. Από 'κει κι έπειτα, αυτό που καλείται να κάνει, είναι επιλογές. Να ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι και να χαράξει το μέλλον της γνωρίζοντας πλέον την πάσα αλήθεια, όχι αφήνοντας πίσω το παρελθόν της, αλλά αποδεχόμενη τις χαρές και τις πληγές που αυτό της προσέφερε ως τώρα. Μια μαγική τριλογία, ένα υπέροχο σκοτεινό ταξίδι.

Το βιβλίο της Salla Simukka, Η τριλογία της Χιονάτης 3: Μαύρη σαν τον έβενο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.