Η Lucinda Riley, που παλαιότερα υπέγραφε τα έργα της με το πατρώνυμό της, Endmons, είναι μία από τις πλέον αγαπημένες Ιρλανδές συγγραφείς στις οποίες, όπως φαίνεται, οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν μεγάλη αδυναμία, αφού φροντίζουν να τις εντάσσουν στο δυναμικό τους, μια απόφαση που επικροτώ.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι η προερχόμενη από αυτή τη χώρα λογοτεχνία, κρύβει έναν ρομαντισμό και μια τρυφερότητα, στοιχεία που δίνονται στον αναγνώστη με τρόπο απλό, φυσικό και άμεσο, χωρίς ίχνος μελοδραματικότητας. Επί της ουσίας, έχουν την τεχνική ικανότητα, αλλά και την αξιοπρέπεια, να κερδίσουν μέσα από την ιστορία και το λόγο τους, τον αναγνώστη, καθώς και τα συναισθήματά του, και όχι και να τα εκβιάσουν.

Έξι αδερφές που όταν ήταν μικρές υιοθετήθηκαν από έναν μυστηριώδη δισεκατομμυριούχο, ο θάνατος του οποίου τις αναγκάζει να επιστρέψουν στο πατρικό τους σπίτι στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, και που φέρνει στο φως στοιχεία για τη ζωή τους που εκείνες αγνοούσαν. Τώρα, η κάθε μία από αυτές, είναι αποφασισμένη να ψάξει βαθιά στο παρελθόν της και να ανακαλύψει τις καλά κρυμμένες αλήθειες της ύπαρξής τους. Σε αυτό το πρώτο βιβλίο της σειράς της Riley, η μεγαλύτερη αδερφή, η Μαία, ξεκινάει το δικό της προσωπικό ταξίδι, οι δρόμοι του οποίου θα την οδηγήσουν στο ντε Τζανέιρο όπου όχι μόνο θα ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό της τα οποία και αγνοούσε, αλλά θα γνωρίσει την αγάπη και την ιστορία γύρω από έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους της Βραζιλίας.

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο στην ιστορία του βιβλίου, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά επίφοβο, διακινδυνεύοντας να σας αποκαλύψω στοιχεία που καλό θα ήταν να ανακαλύψετε μόνοι σας έτσι ώστε να ζήσετε τη μαγεία του βιβλίου αυτού στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτό, όμως, που μπορώ να σας πω, είναι πως η ιστορία της Μαία είναι συγκλονιστική, όχι μόνο για όσα η ίδια ζει και ανακαλύπτει στο παρόν, αλλά και για όλα όσα έγιναν στον παρελθόν που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την ύπαρξή της, την ιστορία της οικογένειάς της, την αλήθεια πίσω από τη γέννησή της και την μετέπειτα πορεία της. Η Riley, με δεξιοτεχνία, έχει καταφέρει να μπλέξει τα νήματα από δύο -θεωρητικά- διαφορετικές ιστορίες, που όμως συνδέονται μεταξύ τους με τρόπους ζωτικούς και καθοριστικούς, αποδεικνύοντας πως οι επιλογές μας καθορίζουν το ποιοι πραγματικά είμαστε καθώς και το ότι η ζωή, κρύβει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις και ανατροπές εκεί που δεν το περιμένουμε.

Το μυθιστόρημα αυτό και η ιστορία που αφηγείται, συνδέεται άμεσα με την Ιστορία της Βραζιλίας, με την συγγραφέα να αξιοποιεί προς όφελός της πληθώρα αληθινών ιστορικών στοιχείων, παντρεύοντάς τα με την προσωπική της μυθοπλασία οδηγώντας μας, μάλιστα, πολλές φορές σε μια εσωτερική σύγχυση, αφού δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι που ξεκινάει και που τελειώνει η αλήθεια και ο δικός της θρύλος. Η οικειοποίηση, εκ μέρους της συγγραφέως, ορισμένων ιστορικών στοιχείων, και η παραποίησή τους, μπορεί να ενοχλήσει ορισμένους, αν όμως μπούμε στη λογική του ότι πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα φαντασίας και όχι για μία απόλυτη καταγραφή της πραγματικότητας, τότε θα μπορέσουμε να νιώσουμε το μεγαλείο της δημιουργού, που με κάθε της πρόταση, με κάθε της λέξη, δημιουργεί ένα κέντημα εικόνων, συναισθημάτων, αλλά και προσωπικών αληθειών που ορίζουν συνειδήσεις, ταυτότητες, αισθήματα, και καθορίζουν ζωές, ακόμα και δεκαετίες μετά από την αρχή όλων.

Ταξιδεύοντάς μας μέσα από τις σελίδες τους στο Παρίσι και το Ρίο, “Οι κόρες των αστεριών” καταφέρνουν να πλάσουν εικόνες που όχι μόνο είναι ζωντανές και ρεαλιστικές, αλλά και να μας μεταφέρουν σε διάφορα σημεία μέσα στο χρόνο, συστήνοντάς μας ήθη, έθιμα, κουλτούρες και κανόνες αλλοτινών εποχών που έρχονται σε αντιπαράθεση με το σήμερα και που όμως, είναι τόσο, μα τόσο γοητευτικές και συγκινητικές. Αλήθειες που κρύβουν μέσα τους το νόημα της ζωής, της αγάπης, του έρωτα, της προδοσίας και της προσωπικής λύτρωσης που ο καθένας από εμάς αποζητεί, ακόμα κι αν όλες μας οι επιλογές δεν αποδεικνύονται πάντα σωστές ή έστω, δεν μας οδηγούν πάντα εκεί που θα περιμέναμε. Μια ιστορία καλογραμμένη, γεμάτη εικόνες, μυρωδιές, συναισθήματα. Μια ιστορία που μπαίνει στην καρδιά σου και μένει για πάντα εκεί. Μια ιστορία διδακτική και παραμυθένια, χωρίς να βρίσκεται μέσα σε μια ροζ φούσκα. Μια ιστορία την συνέχεια της οποίας περιμένουμε με αγωνία.

Το βιβλίο της Lucinda Riley, Οι κόρες των αστεριών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.