Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
Ό, τι αγαπώ είναι δικό σου - Γιάννης Καλπούζος: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 13:19
Ό, τι αγαπώ είναι δικό σου - Γιάννης Καλπούζος: Κριτική βιβλίου

Ότι αγαπώ την πένα του Γιάννη Καλπούζου είναι γνωστό και μη αμφισβητήσιμο. Το ότι ο ίδιος είναι ένας δεξιοτέχνης λογοτέχνης που έχει έναν μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο να χειρίζεται τις λέξεις και να πλάθει κόσμους, ακόμα περισσότερο. Όταν, λοιπόν, ξεκίνησα να διαβάζω το "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου", ήμουν βέβαιη πως το νέο αυτό ταξίδι θα αποδεικνυόταν υπέροχο και πως θα κατακτούσε μία ισχυρή θέση στην καρδιά μου. Και, πράγματι, έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα και αυτό γιατί, η ιστορία αυτή δεν είναι απλά αισθηματική, αλλά μια προσωπική, συλλογική, ακόμα κι εθνική πρόκληση, μια ιστορία που αποδεικνύει περίτρανα πως τα σημάδια του παρελθόντος καθορίζουν το παρόν μας και συνδυαστικά, πλέον, το μέλλον μας που κρίνεται στις μικρές λεπτομέρειες της αλήθειας που έχει χίλια πρόσωπα.

 

Η ιστορίας μας ξεκινάει την δεκαετία του '60, σε ένα μικρό χωριό στην περιοχή της Άρτας, την εποχή του Εμφυλίου, για να ακολουθήσει μια μακρόχρονη πορεία, ένα οδοιπορικό γεμάτο σκαμπανεβάσματα και περίπλοκα μονοπάτια, που οδηγούν τελικά στην Αθήνα της δεκαετίας του '90. Στο μικρό αυτό χωριό, λοιπόν, όπου όλα ξεκινάνε, ο Άνδης και η Θάλεια, δύο μικρά και γεμάτα ζωντάνια παιδιά, είναι δεμένα μεταξύ τους με αόρατες κλωστές που κρατάνε τις ζωές και τις μοίρες τους ενωμένες, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουν. Και ανάμεσα στα παιχνίδια και τις σκανταλιές, γεννιέται ο έρωτας, εκείνος, ο πρώτος, ο μεγάλος, αυτός που μέλλει να σε σημαδέψει και να μην ξεχαστεί ποτέ, ό,τι κι αν συμβεί, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δύο άνθρωποι διαφορετικοί, αταίριαστοι που όμως, αλληλοσυμπληρώνονται, αποτελούν κομμάτι της ύπαρξης του άλλου και αυτό γιατί, στην αγάπη δεν ακολουθούμε την λογική ούτε κανόνες.

 

Αν μου ζητούσαν να χαρακτηρίσω με μία και μοναδική λέξη το "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου", αυτή θα ήταν, ποικιλόμορφο ή πολυθεματικό. Είναι ένα βιβλίο η ιστορία του οποίου δεν δύναται να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε μία συγκεκριμένη κατηγορία. Είναι ένα βιβλίο που αφηγείται τα γεγονότα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, μέσω από τις εμπειρίες των ηρώων του, όμως δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ιστορικό, αφού οι κοινωνικές ευαισθησίες και προβληματισμοί που θίγει, είναι πάρα πολλοί. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συναισθηματικό μυθιστόρημα , αφού η αγάπη και ο έρωτας βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο, όμως ο δεσμός ανάμεσα στον Άνδη και την Θάλεια σκιάζεται συνεχώς από το πέπλο καλά κρυμμένων μυστικών, που εμπεριέχουν έντονες νότες αστυνομικού στοιχείου, χάρη στην μυστηριακή τους ταυτότητα. Όλα αυτά από μόνα τους, είναι εξαιρετικά γοητευτικά στοιχεία, αλλά όλα μαζί συνδυασμένα σε απόλυτη αρμονία , δημιουργούν ένα κράμα μοναδικό και με ξεχωριστή ταυτότητα.

 

Ο Άνδης και η Θάλεια είναι δύο πλάσματα μοναδικά που δεν είναι δυνατόν να μην τα αγαπήσεις, τόσο για τα θετικά, όσο και για τα αρνητικά τους στοιχεία. Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους και κατά συνέπεια, θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει τις ίδιες σωστές οι λάθος αποφάσεις. Άλλωστε, όπως γίνεται ξεκάθαρο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, η ίδια η Ιστορία ενός τόπου μάς αναγκάζει συχνά να ακολουθούμε μονοπάτια διαφορετικά από εκείνα που σκοπεύαμε να ακολουθήσουμε στην αρχή της πορείας μας, απλά γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή ή γιατί τα έφεραν έτσι οι συνθήκες. Μέσα από ένα οδοιπορικό μιας σχεδόν ολόκληρης ζωής , βλέπουμε πως η ίδια η Ιστορία και τα γεγονότα της, εκτός από τον χρόνο, σημαδεύουν και τους ίδιους τους ανθρώπους, πως οι εξελίξεις μιας εποχής νοηματοδοτούν τους κανόνες της εκάστοτε κοινωνίας, και πως όλα αυτά μαζί μάς ακολουθούν και καθορίζουν το ποιοι γινόμαστε.

 

Με γλώσσα -κάποιες φορές- ωμή, αλλά πάντα ρεαλιστική και με την μοναδική ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τον έργο του συγγραφέα, ο Γιάννης Καλπούζος προσφέρει στους αναγνώστες του ένα μυθιστόρημα πολύ διαφορετικό από αυτά που μας έχει συνηθίσει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως προδίδει την ταυτότητα που ο ίδιος κατάφερε να πλάσει και να συνοδέψει το όνομά του. Θα τολμήσω να πω πως ο συγγραφέας, στο βιβλίο αυτό, κάνει μια προσωπική υπέρβαση και θέτει ένα στοίχημα απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό το οποίο, αν δεν το ξέρει ήδη, το έχει κερδίσει από καιρό. Ένα βιβλίο ιστορικό, με κοινωνικές ευαισθησίες και προβληματισμούς, μια ιστορία αγάπης που κρύβει στα σπλάχνα της πορείας της μυστικά κι εκπλήξεις που ανατρέπουν -όταν έρχεται η ώρα τους- το σκηνικό και τις ισορροπίες, ένα βιβλίο υπέροχο, μοναδικό, ανεπιτήδευτο, που όπως μιλάει για τα "σημάδια", έτσι χαράζει τέτοια μέσα μας, από εκείνα, όμως, που αποδεχόμαστε με αγάπη και αγαλλίαση.

 

Το μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, με τίτλο "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.