Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017
Ο Γερμανός κατάσκοπος - Robert Harris: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015 10:18
Ο Γερμανός κατάσκοπος - Robert Harris: Κριτική βιβλίου

Ο Robert Harris είναι ένας συγγραφέας παγκοσμίου φήμης τον οποίο, παρά που δεν είμαι φανατική αναγνώστρια του ιστορικού μυθιστορήματος, λατρεύω και έχω μέσα στην καρδιά μου, αφού καταφέρνει με τρόπο μοναδικό να καταπιάνεται με αληθινές -και όχι μόνο- ιστορίες, και να τις κάνει δικές του.

Μα πάνω απ' όλα, λατρεύω το ότι τολμάει να ρισκάρει, που δεν φοβάται να καταπιαστεί με θέματα τα οποία μπορεί και να τον εκθέσουν ή να προκαλέσουν αντιδράσεις. Είναι ένας πραγματικός λογοτέχνης που δεν διστάζει να πει την αλήθεια -έστω και την δικιά του αλήθεια-, που κάνει αυτό που ορίζει η ψυχή και η συνείδησή του και που, άσχετα αν τα γραπτά του θα σε βρουν σύμφωνο στον απόλυτο βαθμό με τα λεγόμενά τους, καθηλώνει τον αναγνώστη αφήνοντάς τον χωρίς ανάσα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Αυτή τη φορά, ο μεγάλος αυτός λογοτέχνης, καταπιάνεται με την περίφημη υπόθεση Ντρέιφους που συγκλόνισε την Γαλλία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη την δεκαετία του 1890. Μια υπόθεση προδοσίας και κατασκοπίας, που αποτελεί ένα από τα πιο μελανά σημεία της παγκόσμιας ιστορίας και μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες όλων των εποχών, που καταδίκασε εύκολα, γρήγορα και αβίαστα, χωρίς επαρκείς αποδείξεις και με αμφιβόλου προέλευσης στοιχεία, έναν άνθρωπο, χωρίς στην πραγματικότητα να ευσταθεί το κατηγορητήριό του που τον οδήγησε σε μία από τις πιο σκληρές και απάνθρωπες φυλακές όλων των εποχών. Μια υπόθεση με δεκάδες κενά, λάθη και παραλήψεις, που αργότερα πολλοί προσπάθησαν να συγκαλύψουν, σε βάρος ενός αθώου που αποτελούσε το τέλειο εξιλαστήριο θύμα προκειμένου να φύγουν από πάνω τους οι ενοχές μιας συντριπτικής ήττας από τους Γερμανούς.

Βασικά, αισθάνομαι θυμωμένη αυτή τη στιγμή, και το να γράψω αυτές τις αράδες, διόλου εύκολη υπόθεση δεν είναι για μένα. Τι κι αν έχουν περάσει μέρες από τότε που ολοκλήρωσα την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου, το αίσθημα είναι ακόμα νωπό και καίει μέσα μου, αλλά φαντάζομαι πως κάτι τέτοιο είναι λογικό όταν αισθάνεσαι να καταπατούνται έννοιες όπως ηθική, αξίες, διαμοιρασμός ευθυνών στους πραγματικά υπεύθυνους. Μέσα από τα μάτια του ταγματάρχη Πικάρ, που καθήκον έχει να ενημερώνει τον Υπουργό Πολέμου για την εξέλιξη της δίκης του Ντρέιφους, παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας συγκλονιστικής ιστορίας που αποδεικνύει με τρόπο μοναδικό το πόσο εύκολο είναι να φορέσουμε ταμπέλες στους ανθρώπους και να τους καταδικάσουμε κοινωνικά, απλά και μόνο λόγω μιας συγκεκριμένης τους ιδιότητας και κυρίως, επειδή μας βολεύει να το κάνουμε για να σώσουμε το δικό μας τομάρι. Η ζωή ήταν ανέκαθεν μια ζούγκλα και μονάχα οι πιο ισχυροί μπορούν να επιβιώσουν. Ή μήπως, δεν είναι έτσι, αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες;

Ο τρόπος με τον οποίο ο Harris χειρίζεται μια τόσο δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση, είναι αριστοτεχνικός. Καταφέρνει να μας ταξιδέψει σε μια Γαλλία μιας άλλης εποχής και να ζωντανέψει την αλήθεια ενός έθνους ευθυνόφοβου, που με περισσή ευκολία καταδίκασε κάποιον άλλον για την δική του ανικανότητα. Με παραστατική αφήγηση , αλλά και με την εμβληματική φιγούρα του Πικάρ να ξεχωρίζει και να αποτελεί μοναδικό λαμπερό σημείο ενός στρατού που προσπαθεί με φτηνούς τρόπους και δόλια μέσα να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του, ξετυλίγει το κουβάρι ενός ψεύδους που πλασαρίστηκε ως αλήθεια και υιοθετήθηκε από τους πάντες, καταργώντας κάθε ηθική. Μπήγοντας βαθιά μες τις πληγές το μαχαίρι, τόσο που αυτό να φτάσει στο κόκκαλο της πραγματικής αλήθειας και όχι εκείνης που ορισμένοι έπλασαν, συγκλονίζει και παρασύρει τον αναγνώστη.

Είτε ανήκετε στους αναγνώστες που αρέσκονται σε τέτοιου είδους βιβλία είτε όχι, σας συστήνω να διαβάσετε τον "Γερμανό Κατάσκοπο" χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη. Όχι μόνο θα μάθετε και θα ανακαλύψετε πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε, αλλά θα έρθετε αντιμέτωποι με μια εσωτερική σύγκρουση που θα σχετίζεται άμεσα με έννοιες όπως ανθρωπιά, ήθος, δικαιοσύνη, αλήθεια. Ο Πικάρ κάνει ένα ταξίδι που τον αναγκάζει να αναθεωρήσει πολλά πράγματα που σχετίζονται όχι μόνο με τον στρατό και την πατρίδα του, και όσους την υπηρετούν, αλλά κυρίως πράγματα που σχετίζονται με τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα μυθιστόρημα μοναδικό που συνδυάζει άψογα την Ιστορία και την μυθοπλασία, με γρήγορο και έντονο ρυθμό που κλέβει την ανάσα του αναγνώστη, και που δεν θα μπορέσετε να αφήσετε από τα χέρια σας παρά μονάχα όταν θα έχετε γυρίσει και την τελευταία σελίδα. Και, πιθανότατα, ακόμα και τότε, να ζητάτε να ήταν λίγο μεγαλύτερο.

Το βιβλίο του Robert Harris, Ο Γερμανός κατάσκοπος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.