Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Οι Θεομπαίχτες - Μπάμπης Χαραλαμπούλιας: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τρίτη, 26 Μαΐου 2015 15:15
Οι Θεομπαίχτες - Μπάμπης Χαραλαμπούλιας: Κριτική βιβλίου

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που πήρα στα χέρια το βιβλίο του Μπάμπη Χαραλαμπούλια, "Οι Θεομπαίχτες", ήμουν βέβαιη πως είχα να κάνω με ένα μυθιστόρημα ιδιαίτερο, πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Και πράγματι, με το πέρας της ανάγνωσής του, αποδείχτηκε πως ο συγκεκριμένος ογκόλιθος δεν θυμίζει σε τίποτα τα εκατοντάδες βιβλία που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, έχοντας -εμφανέστατα- σκοπό να δώσει μια ισχυρή γροθιά στο σύγχρονο κατεστημένο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όσων αυτό εκπροσωπεί, σε μια εποχή που τα πάντα γύρω μας μοιάζουν να σαπίζουν, ακόμα και οι ίδιοι οι άνθρωποι, που ιδανικά και συνειδήσεις ξεπουλιούνται με σκοπό να κερδηθεί η δόξα, η αναγνωρισιμότητα, το χρήμα.

Ο Σωκράτης Χαρίτος εργάζεται σε μια ασφαλιστική εταιρεία, αλλά όταν δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί σε αυτά που ζητάνε οι εργοδότες του, βρίσκεται άνεργος και απελπισμένος, μην ξέροντας τι να κάνει. Ηλιαχτίδα στη μίζερη ζωή του θα είναι η Ελένη με την οποία γνωρίζεται και συνάπτει σχέση, κάτι που δεν θα κρατήσει για πολύ αφού εκείνη θα σκοτωθεί σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο πόνος του Σωκράτη, θα τον σπρώξει να μιλήσει για τα βάσανά του σε μια τηλεοπτική εκπομπή και αυτή θα είναι η αρχή μιας ιστορίας που θα τον πάει πολύ πιο μακριά απ' όσο ο ίδιος πίστευε, με εκατοντάδες ανθρώπους να μπλέκονται στη ζωή του και εκείνον να γνωρίζει την δόξα και την αποδοχή, για να βρεθεί από την κορφή στον πάτο, όταν όλες οι επιτυχίες του θα γυρίσουν εις βάρος του απειλώντας να τον καταστρέψουν.

Στην Ελλάδα του 2015, στην Ελλάδα του Μνημονίου και της εξαθλίωσης, όπου ακόμα και η αξιοπρέπεια πουλιέται και αγοράζεται, λίγα είναι τα βιβλία που μπορούν να μιλήσουν για την κατάσταση με γλώσσα ωμή και ρεαλιστική, παρουσιάζοντας την απόλυτη αλήθεια, έστω και μέσα από το πέπλο μιας κάποιας υπερβολής. "Οι Θεομπαίχτες" είναι ένα από αυτά τα μυθιστορήματα και αναμφίβολα θα το πρότεινα στον καθένα που θα ήθελε να διαβάσει κάτι ανάλογο, όχι όμως σε όλους. Κακά τα ψέματα, το συγκεκριμένο βιβλίο, μπορεί να είναι αντισυμβατικό, ανατρεπτικό, αναρχικό και ανορθόδοξο, μπορεί να είναι διαφορετικό και ιδιαίτερο, δεν είναι όμως για όλα τα γούστα και σίγουρα δεν απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες, αλλά σε εκείνους που έχουν μέσα τους την ιδιαιτερότητα εκείνη που θα τους επιτρέψει να το καταλάβουν, να το αποδεχθούν και γιατί όχι, να το αγαπήσουν.

Η αφήγηση της ζωή του Σωκράτη είναι ζωντανή, γλαφυρή και άμεση. Ο συγγραφέας δεν καταφέρνει μόνο να αναπαραστήσει την ζωή του και να περιγράψει την καθημερινότητά του μέσα από ένα πρίσμα που θυμίζει "Big Brother" -πιθανότατα αξιοποιώντας την ασφυκτική αίσθηση που προσδίδει η παρουσία των Μέσων-, αλλά πετυχαίνει να μας παρουσιάσει και να αναπτύξει παράλληλα, το ψυχογράφημα του ήρωά του που φτάνει στην κορφή της δόξας για να κατρακυλήσει από εκεί σε έναν βούρκο που αναμένεται να είναι πολύ πιο βαθύς, σκοτεινός και βρώμικος από εκείνον που βρισκόταν πριν να ξεκινήσουν όλα αυτά. Οι εξελίξεις είναι συνεχής και ασταμάτητες, υπάρχει έντονη δράση και αντίδραση, οι ανατροπές δεν λείπουν και όλα συμβάλλουν στο να έχουμε ένα βιβλίο η ροή του οποίου είναι γεμάτη ένταση και που σε κάνει να θες να ανακαλύψεις τι θα γίνει στη συνέχεια. Παράλληλα, το δηλητηριώδες και καυστικό χιούμορ του συγγραφέα, έρχεται να προστεθεί σε όλες εκείνες τις μικρές ή μεγάλες στιγμές που τονίζουν την διάνοιά του, αλλά και την αχαλίνωτη φαντασία του που όμως, παντρεύεται με τον ρεαλισμό χωρίς καν να το συνειδητοποιείς.

"Οι Θεομπαίχτες" είναι ένα αληθινό μυθιστόρημα που δεν γίνεται να σε αφήσει αδιάφορο. Η πένα του συγγραφέα είναι ζωντανή και γεμάτη δύναμη αν και για να είμαστε ειλικρινείς, ορισμένες φορές γίνεται πιο φλύαρη απ' όσο θα έπρεπε και θα θέλαμε, πράγμα που σημαίνει πως το βιβλίο είναι εξωφρενικά μεγάλο και πως θα μπορούσε να είναι μικρότερο. Παρ' όλα ταύτα, δεν γίνεται να μην αναγνωρίσουμε την ευφυΐα του, την παραστατικότητά του στην αποτύπωση της ζωής ενός ανθρώπου αλλά και της σύγχρονης κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής, θρησκευτικής κατάστασης στην οποία και έχει περιέλθει η χώρα μας. Ένα βιβλίο με δεκάδες σημεία στα οποία αξίζει ο αναγνώστης να σταθεί. Ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσει κανείς αργά και προσεχτικά προκειμένου να μπορέσει να αφομοιώσει τις απαραίτητες πληροφορίες. Ένα βιβλίο που μέσα από την μυθοπλασία του δεν διστάζει να αγγίξει υπαρκτά πρόσωπα της πολιτικής -και όχι μόνο- σκηνής. Ένα βιβλίο που μέσα από την υπερβολή του μας καλεί να δούμε τις δικές μας ζωές με άλλο μάτι.Το βιβλίο του Μπάμπη Χαραλαμπούλια, Οι Θεομπαίχτες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.