Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017
Αιχμάλωτη στην αγκαλιά σου - Sylvia Day: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015 16:32
Αιχμάλωτη στην αγκαλιά σου - Sylvia Day: Κριτική βιβλίου

Η Sylvia Day και η σειρά βιβλίων της, "Crossfire", με έχουν προβληματίσει όσο λίγες στο είδος της σύγχρονης ερωτικής λογοτεχνίας.

Έχω τόσο ανάμεικτα συναισθήματα για την ιστορία του Γκίντεον και της Εύας, και για το πως αυτή εξελίσσεται, αφού αισθάνομαι λες και βρίσκομαι επιβάτης σε τρενάκι με χαλασμένες ταχύτητες, που πότε πιάνουν τέρμα και πότε πιάνουν πάτο.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς, "Γυμνή μπροστά σου", ήταν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, ένα καλογραμμένο κείμενο , αλλά δεν πραγματευόταν μια ιστορία που μπορούσε να σε εντυπωσιάσει. Αυτή μου η ουδετερότητα εξαφανίστηκε με το δεύτερο βιβλίο, "Ευάλωτη δίπλα σου", που με έκανε να αισθανθώ πως διάβαζα άλλη ιστορία. Δυστυχώς, το "Δεμένη μαζί σου", ήρθε να καταστρέψει την όποια θετικότητά μου και να με απογοητεύσει οικτρά. Και, τώρα, είχα να αντιμετωπίσω το "Αιχμάλωτη στην αγκαλιά σου", που με μπέρδεψε ακόμα περισσότερο.Ο Γκίντεον και η Εύα έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα στη σχέση τους. Κλέφτηκαν και παντρεύτηκαν, χωρίς κανείς να γνωρίζει για την κίνησή τους αυτή, ανακοινώνοντας έναν αρραβώνα και μια επίσημη γαμήλια τελετή που θα πραγματοποιηθεί σύντομα, νέα που δεν βρίσκουν πολύ θερμούς υποστηρικτές και που αναστατώνουν όσους τους γνωρίζουν, για διαφορετικούς λόγους τον καθένα. Όμως, εκτός από τον κόσμο γύρω τους, οι δύο πρωταγωνιστές έχουν να αντιμετωπίσουν το σκοτάδι του παρελθόντος του Γκίντεον, το οποίο εμφανίζεται όλο και συχνότερα απειλώντας όσα έχουν χτίσει, αλλά και το να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στα κοινά και στα προσωπικά τους θέλω, αποδεχόμενος ο ένας τον άλλον όπως είναι, χωρίς να αλλάξουν, αλλά βελτιώνοντας παρ' όλα ταύτα τον εαυτό τους.Το "Αιχμάλωτη στην αγκαλιά σου" έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα τρία προηγούμενα βιβλία της σειράς. Η αφήγηση της ιστορίας δεν γίνεται μόνο από την μεριά της Εύας, αλλά και από εκείνη του Γκίντεον, μια απρόσμενη ανατροπή που έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Θα ξεκινήσω λοιπόν από τα αρνητικά, που όλα σχετίζονται με την Εύα και την προσωπικότητά τους, που μοιάζει λιγότερο δομημένη και σκιαγραφημένη, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προφίλ της που έχουμε στη διάθεσή μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ναι, η Εύα είναι ενοχλητική και αυτό οφείλεται στο ότι είναι υπερβολική ως προς τις αντιδράσεις της, αφού αυτές δεν δικαιολογούνται επαρκώς, όσο και αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την ψυχοσύνθεσή της, που μοιάζει σαν ένα μπερδεμένο κουβάρι. Επιπλέον, ο τολμηρός της χαρακτήρας, στην προκειμένη, φαντάζει αρκετά χυδαίος και σε αυτό φταίει το ότι έχουμε πλέον την αφηγηματική πορεία του Γκίντεον για να συγκρίνουμε τη δική της.

Και αφού ανέφερα τον Γκίντεον, θα μείνω σε αυτόν και στο θετικό σκέλος του βιβλίου.

Για πρώτη φορά, αισθάνθηκα ως αναγνώστρια πως ήρθα πραγματικά κοντά σε έναν χαρακτήρα που μέχρι χθες, με άφηνε σχεδόν αδιάφορη. Πλέον, δεν υποθέτουμε το πως νιώθει ή το τι σκέφτεται, αλλά το γνωρίζουμε, κάτι που γεννά μέσα μας συναισθήματα συμπάθειας, κατανόησης, ακόμα και ελαστικότητας όταν εκείνος παρεκτρέπεται. Η Day έχει προσεγγίσει πολύ καλά όχι μόνο το ψυχογραφικό του προφίλ, που αναπτύσσεται και εξελίσσεται με ωραίο και στρωτό τρόπο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτός αφηγείται την ιστορία του μέσα από τα δικά του μάτια, εκφράζοντας τα συναισθήματά του με ρεαλισμό, πάθος και ένταση, δίνοντάς μας μικρά αλλά ουσιαστικά στοιχεία του παρελθόντος του, και το πως αυτά μπορούν να λειτουργήσουν στο μέλλον του. Η Day δεν έχει παρασυρθεί από την γυναικεία της φύση, και έχει υποστηρίξει τον αντρικό της χαρακτήρα έτσι όπως όφειλε να κάνει, ώστε να είναι αληθινός, γήινος και προσιτός, αλλά και γοητευτικός συνάμα.Στο θέμα της γραφής δεν έχω να προσθέσω πολλά σε σχέση με τα προηγούμενα reviews μου που αφορούν τα βιβλία της. Η Day είναι μια έμπειρη συγγραφέας και πάνω απ' όλα, μία καλή συγγραφέας. Μπορεί η ιστορία της να μην μας αιχμαλωτίζει πάντα με την ίδια ένταση και να μην μας παθιάζει όσο θα θέλαμε, αλλά δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως ξέρει να γράφει. Επιπλέον, έχοντας περιορίσει την εστίασή της στο σεξουαλικό κομμάτι, όχι ως προς την ποσότητα αλλά ως προς την ανάλυσή του, έχει εστιάσει περισσότερα στις σκέψεις και τα συναισθήματα των χαρακτήρων, δίνοντας άλλο νόημα και βάθος στην ιστορία της, αξιοποιώντας μάλιστα στο έπακρο και τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιον βαθμό, κάτι που μας ευχαριστεί και κάνει την όλη υπόθεση λιγότερο επιφανειακή και περισσότερο ουσιαστική.

Εξακολουθώ να πιστεύω πως η σειρά θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί με λιγότερα βιβλία αλλά παρ' όλα ταύτα, θα απολαύσετε το βιβλίο αυτό, ειδικά αν είστε fans του είδους, και θα σας αποζημιώσει σε σχέση με το προηγούμενο.
Το βιβλίο της Sylvia Day, Αιχμάλωτη στην αγκαλία σου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τουλίπα.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.