Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Πασχάλης Τσαρούχας: Η δουλειά μας είναι να ανοίγουμε παράθυρα και να φωτίζουμε σκοτάδια

Πασχάλης Τσαρούχας: Η δουλειά μας είναι να ανοίγουμε παράθυρα και να φωτίζουμε σκοτάδια

Ο «Ληστής», παραγωγή που ανεβαίνει στην αίθουσα BlackBox του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη, είναι το νέο θεατρικό στοίχημα του Πασχάλη Τσαρούχα, ο οποίος μιλάει στο culturenow.gr, για τις προεκτάσεις αυτού του έργου, μα και τις επαγγελματικές του επιδιώξεις εν γένει.


Συνέντευξη Αναστασία Ρίζου


Culturenow.gr: κε Τσαρούχα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζεται αυτές τις ημέρες μία νέα θεατρική προσπάθεια, ο «Ληστής». Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τι πρόκειται να παρακολουθήσουν οι θεατές .

Πασχάλης Τσαρούχας: Η παράσταση ανεβαίνει σε κείμενο Μανιάτη, διδασκαλία Κραουνάκη και προβολές/κοστούμια του Βασίλη Παπατσαρούχα. Είναι μία καταγραφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μέσα από τα μάτια ανθρώπων - προσωπικοτήτων οι οποίοι επέλεξαν να περάσουν απέναντι, να βγουν στο κλαρί και να διατυπώσουν με αίμα την δική τους οπτική για την αλήθεια.


C. N.: Ο «Ληστής» πώς θα λέγατε ότι συνδέεται και τι συμβολίζει για την σημερινή Ελλάδα;

Π. Τ.: Ληστής είναι κάθε άνθρωπος ο οποίος δεν συμβιβάζεται με το τρέχον κατεστημένο και ακολουθεί μία πορεία ανεξάρτητη, προσωπική, η οποία τον καθιστά πρόσωπο παραβατικό. Στη σημερινή κοινωνία θα μπορούσε να λέγεται Παλαιοκώστας ή Ρωμανός (με διαφορετική αφετηρία, πορεία και περιεχόμενο για τον καθένα). Τι συμβολίζει; Κατά τη γνώμη μου συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου άρα και της κοινωνίας για ανάσα. Αέρα. Ελευθερία, ισονομία και ισοπολιτεία.


C. N.: Ποια σημεία σας δυσκόλεψαν ή σας προβλημάτισαν ως προς το ρόλο σας; Επιπλέον, δεδομένου ότι είναι μία φιγούρα που αντλεί στοιχεία και από ιστορικές μορφές, πού δόθηκε σκηνοθετικά ιδιαίτερο βάρος και ποιες πτυχές φωτίσατε εσείς ερμηνευτικά;

Π. Τ.: Δεν υπήρξαν σημεία ιδιαίτερης δυσκολίας. Ο μόνος κοινός προβληματισμός ήταν αυτή η αίσθηση εκπλήρωσης ενός μεγάλου χρέους απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Απέναντι σε αυτήν την τόσο καλά "κρυμμένη" άλλη αλήθεια της σύγχρονης Ελλάδας. Το φως και από κείμενο, σκηνοθεσία αλλά και ερμηνευτικά, δόθηκε στην ψυχή. Στην αλήθεια αυτών των αμφιλεγόμενων ψυχών.
    

C. N.: Με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Δημήτρη Μανιάτη δουλεύετε πρώτη φορά; Μιλήστε μας για το πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία.

Π. Τ.: Πρώτη φορά, ναι. Συναντηθήκαμε στο διαδίκτυο και με τους δύο. Αρχικά με τον Σταμάτη. Αργότερα με τον Δημήτρη. Μου άρεσε ο τρόπος σκέψης και αποτύπωσης του Δημήτρη. Φρόντισα να γνωριστούμε. Του πρότεινα τον Ληστή, ο οποίος ήταν μια σκέψη που στοίχειωνε το μυαλό μου κάποια χρόνια. Όταν πια είχαμε το κείμενο στα χέρια μας, ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκα για να αναλάβει την διδασκαλία του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος ήταν ο Σταμάτης. Τόσο απλά.


C. N.: Ως καλλιτέχνης πώς αντικρίζετε την ελληνική πολιτικοκοινωνική επικαιρότητα γενικά, μα και στον πολιτιστικό τομέα ιδιαιτέρως;

Π. Τ.: Όπως την αντιμετώπιζα πάντα. Παιδιά αυτής της κοινωνίας είμαστε όλοι. Με την καθημερινότητα και τις δημιουργίες μας οφείλουμε να ανοίγουμε δρόμους για ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή είναι η δική μας δουλειά. Να ανοίγουμε παράθυρα. Να φωτίζουμε τα σκοτάδια.


C. N.: Είστε ένας ηθοποιός με πολυετή εμπειρία. Ποιοι ήταν οι επαγγελματικοί σταθμοί που αγαπήσατε ιδιαίτερα και θυμάστε εντονότερα;

Π. Τ.: Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι από την μέχρι τώρα πορεία μου, θα ήταν το "Ο Άλλος και ο Άνθρωπος" από τις εκδόσεις Carousel στην συγγραφή, η Βασιλική στον κινηματογράφο και το Rocky Horror Show στο θέατρο. Ο Ληστής (τυχαίο) έχει άρωμα και από τα τρία αυτά που προανέφερα.


C. N.: Κλείνοντας θα ήθελα να μας μιλήσετε για τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα και τι περιλαμβάνουν.

Π. Τ.: Κατ' αρχήν θα ήθελα να είμαι καλά για να αντέχω. Μόλις κυκλοφόρησαν από την Carousel τα βιβλία "Ο Άλλος και ο Άνθρωπος" καθώς και ο "Ληστής" του Δημήτρη Μανιάτη. Η παράστασή μας, αφού ολοκληρώσει τον κύκλο της στο ΙΜΚ, σχεδιάζουμε να μπει στη φάση μιας μεγάλης περιοδείας εντός και εκτός Ελλάδας. Κάτι συζητώ επίσης με την Κύπρο. Θα δούμε.


Η παράσταση Ο Ληστής παρουσιάζεται από τις 19 Φεβρουαρίου 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικές ειδήσεις
Σοφία Φιλιππίδου: Η σκηνοθεσία είναι το καλύτερο ταξίδι και το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι
10.02.2017 16:52
Η Σοφία Φιλιππίδου είναι μια ηθοποιός που ξέρει να ισορροπεί άψογα ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Όλα αυτά τα χρόνια την έχουμε δει να μεταμορφώνεται με το ιδιαίτερο υποκριτικό της ταπεραμέντο σε πολλές κωμικές ή δραματικές φιγούρες του ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου. Και καταφέρνει πάντοτε να κερδίσει τον θεατή, άλλοτε ως μπριόζα «Ιοκάστη» στο «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» και άλλοτε ως «Γουίνι» στις «Ευτυχισμένες μέρες».
Γιώργος Παπαγεωργίου: Ο Τολστόι βάζει τους ήρωες να αναμετρηθούν με τα σκοτάδια τους
06.02.2017 15:01
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είναι ένας δραστήριος και ανήσυχος ηθοποιός, κάτι που έγινε αντιληπτό από τα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις, αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες, μιας και έχει παρακολουθήσει επίσης μαθήματα σκηνοθεσίας κινηματογράφου. Όμως, δεν περιορίζεται σε αυτά, μιας και με την γνωστή μπάντα του, τους «Polkar», κάνουν συχνά εμφανίσεις σε μαγαζιά εντός και εκτός Αθηνών.
Medea Electronique: Το να πάρεις την ευθύνη και να δράσεις είναι μεγάλη πράξη ελευθερίας
30.01.2017 12:51
Η καινούργια δράση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, «Λογοτεχνία στη Σκηνή», στο πλαίσιο της οποίας νέοι δημιουργοί συνομιλούν με λογοτέχνες της γενιάς τους, εγκαινιάζεται με την παρουσίαση της cross-arts performance «Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο», που βασίζεται στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιάννη Στίγκα (εκδόσεις Μικρή Άρκτος), από την Medea Electronique. Με αυτή την αφορμή, η πρωτοπόρα καλλιτεχνική κολεκτίβα, μας μιλάει για τις προκλήσεις αυτού του εγχειρήματος, για τον ποιητικό κόσμο του χαρισματικού Γιάννη Στίγκα, για την σύμπραξη με τον διακεκριμένο χορευτή Γιάννη Νικολαϊδη, ενώ μας δίνει και μία πρώτη εικόνα από την οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση που "χτίζεται" μπροστά στα μάτια του θεατή.
Γεωργία Μαυραγάνη: Δουλειά μου είναι να αναδείξω την τέχνη που μαρτυρεί η ίδια η ζωή
26.09.2016 17:26
Η επιτυχημένη παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», μετά από μια σειρά παρουσιάσεων με μεγάλη αποδοχή σε Αγρίνιο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επανέρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ. Με αυτή την αφορμή, η Γεωργία Μαυραγάνη μας μίλησε «από πρώτο χέρι» για τους βασικούς θεματικούς άξονες της παράστασης που «χτίστηκε» με υλικά πραγματικές μνήμες και πολύτιμες εμπειρίες, για τις παιδικές αναμνήσεις της από την πατρογονική γη που «μυρίζουν» καπνό, καθώς και για τις πρώτες αντιδράσεις του κοινού του Αγρινίου, τις οποίες δεν θα ξεχάσει ποτέ.
Άννα Φερς: Μία περφόρμανς πρέπει να μας
21.06.2016 15:20
Καλεσμένη από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου Anna Furse /Άννα Φερς, διευθύντρια στο τμήμα Θεάτρου και Performance και για 15 χρόνια υπεύθυνη στο διεθνώς αναγνωρισμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Performance Making, είναι το πρόσωπο κλειδί σε ένα πρότζεκτ με τίτλο Δημιουργώντας μία Περφόρμανς. Το πρότζεκτ Performance Making θα διαρκέσει συνολικά 10 ημέρες, από την Πέμπτη 7 έως Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, και αποτελείται από τρείς δράσεις: Εντατικό εργαστήριο 8 ημερών (workshop) με την Anna Furse, Διάλεξη με ελεύθερη είσοδο, Συμπόσιο 2 ημερών που θα συντονίζουν η Anna Furse και η Ana Sanchez Colberg.