Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017
Η τρομοκρατία της Δύσης - Νόαμ Τσόμσκι και Αντρέ Βλιτσέκ: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 15:16
Η τρομοκρατία της Δύσης - Νόαμ Τσόμσκι και Αντρέ Βλιτσέκ: Κριτική βιβλίου

«Ο άνθρωπος σε κάθε περίπτωση διαθέτει μια επιλογή: να κάνει κάτι για την όλη κατάσταση ή να μην κάνει το παραμικρό».

Τσόμσκι.


Χωρισμένο σε εννιά ενότητες το βιβλίο αυτό καταγράφει μια συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό Νόαμ Τσόμσκι, κορυφαίο διανοητή και καθηγητή γλωσσολογίας και τον Πολωνό δημοσιογράφο και κινηματογραφιστή Αντρέ Βιλτσέκ. Η συνομιλία τους έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και ηχογραφήθηκε. Έτσι έχουμε σήμερα στα χέρια μας αυτό το βιβλίο, στις σελίδες του οποίου η σκέψη και η κριτική άποψη δυο σπουδαίων ανθρώπων εκτίθενται υπό μορφής συζήτησης και επιχειρηματιών και δίνει αφορμή στον αναγνώστη να διακρίνει την προσωπική θέση των συνομιλητών και την ιδεολογική τους προκάλυψη. Παράλληλα, να τον καταστήσει ικανό να δει πέρα από όλα όσα φαίνονται, να ανοιχτεί ο νους του σε άλλους ορίζοντες, για να ανακαλύψει πολλές αλήθειες που διέπουν τις κοινωνίες μας και να αποκτήσει την απαραίτητ γνώση για να μπορέσει να δομήσει την προσωπική του άποψη.


«Η δολοφονική κληρονομιά της αποικιοκρατίας», «Συγκαλύπτοντας τα εγκλήματα της Δύσης», «Προπαγάνδα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», «Το σοβιετικό μπλοκ», «Ινδία και Κίνα», «Λατινική Αμερική», Η Μέση Ανατολή και η Αραβική Άνοιξη», «Ελπίδα στα πλέον ρημαγμένα σημεία του πλανήτη» και «Η παρακμή της αμερικανικής ισχύος», είναι τα κεφάλαια στα οποία χωρίζεται αυτή η συζήτηση. Ο πρόλογος του Βιλτσέκ στην αρχή του βιβλίου είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικός, ενώ στο τέλος παρατίθεται ένα χρονολόγιο, στο οποίο περιγράφονται τα γεγονότα που σημάδεψαν τις κοινωνίες του εικοστού αιώνα, με αφετηρία τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, τον Αύγουστο του 1945, έως το 2012.
Η θέση του Βιλτσέκ πως όλα τα δεινά που πλήττουν τον κόσμο είναι αποτέλεσμα της Δυτικής πολιτικής ιμπεριαλιστικού τύπου και εξυπηρετούν τελικά τα οικονομικά συμφέροντα της Δύσης βρίσκει σύμφωνο τον Τσόμσκι. Τα εγκλήματα του δυτικού κόσμου είναι μεγάλα και ειδεχθή. Ο Τσόμσκι αναφέρεται στην εξολόθρευση περίπου εκατό εκατομμυρίων ανθρώπων από τη στιγμή της ανακάλυψης της αμερικανικής ηπείρου. Η αποικιοκρατία άφησε πίσω της μια «δολοφονική κληρονομιά», καθώς όπως ο Βιλτσέκ λέει: «Άνθρωποι πέθαιναν• σφαγιάζονταν στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας και άλλων υψηλών ιδανικών, όμως η ουσία ήταν πως σφαγιάζονταν».


Σε ολόκληρη τη συζήτηση αυτό που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι η θέση και των δύο συνομιλητών απέναντι σε όλους όσοι θυματοποιούνται από τον τρόπο με τον οποίο προχωρά ο Δυτικός κόσμος. Ο Βιλτσέκ λέει συγκεκριμένα:  Τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν τα κατασκεύασε η ναζιστική Γερμανία, αλλά η Βρετανική Αυτοκρατορία: στην Κένυα και στη Νότια Αφρική. Και, φυσικά, το Ολοκαύτωμα το οποίο εξαπέλυσαν οι Γερμανοί με στόχο τους Ευρωπαίους εβραίους και Ρομά δεν ήταν το πρώτο γερμανικό ολοκαύτωμα∙ είχαν εμπλακεί σε τρομερές σφαγές στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».


Σημαντικός είναι και ο ρόλος των ΜΜΕ στην προπαγάνδα των θέσεων της Δύσης. Σε ολόκληρο τον πλανήτη ο Δυτικός ιμπεριαλισμός διαπράττει τεράστια εγκλήματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν μαθαίνουμε ποτέ, καθώς η πληροφόρηση από τα ΜΜΕ είναι συγκεκριμένη και προσανατολισμένη στους στόχους της πολιτικής αυτής.


Αυτό που πρέπει να κάνει ο κόσμος είναι να αναλογιστεί πως η δύναμη της αλλαγής είναι στα δικά του χέρια και πως η προσπάθεια για να γίνει πράξη η αλλαγή αυτή σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο οφείλει να είναι ακατάπαυστη και δυναμική.


Οι δυο σπουδαίοι συνομιλητές εξηγούν μέσα από τη συζήτηση αυτή ποιοι λόγοι είναι εκείνοι, οι οποίοι τους οδήγησαν στον ακτιβισμό και στη συνεχή και δριμεία κριτική στο ρόλο του Δυτικού κόσμου και στον ρόλο των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, για να αποδείξουν ότι το σημαντικό είναι να ακολουθήσει κανείς στη ζωή του τα λόγια του Μπέρτραντ Ράσελ όταν λέει: «Τρία πάθη, απλά αλλά ακαταμάχητα ισχυρά, καθόρισαν τη ζωή μου: η λαχτάρα για αγάπη, η αναζήτηση της γνώσης και η αφόρητη λύπη για τη δυστυχία της ανθρωπότητας».


Το βιβλίο των Νόαμ Τσόμσκι και Αντρέ Βλιτσέκ, Η τρομοκρατίας της Δύσης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.