Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα - Χρήστος Οικονόμου: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015 10:56
Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα - Χρήστος Οικονόμου: Κριτική βιβλίου

Μια συλλογή τεσσάρων διηγημάτων είναι η νέα δουλειά του Χρήστου Οικονόμου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις με συνδετικό κρίκο ανάμεσά τους τη φράση που αποτελεί ταυτόχρονα και τον τίτλο της συλλογής: «Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα».


Ένας επαναστάτης και ασυμβίβαστος καλλιεργητής βιολογικών προϊόντων στοχοποιείται από τη μαφία του νησιού του, ένας σακάτης. ο οποίος προσπαθεί μάταια  να σώσει μια νέα κοπέλα από τα χέρια ενός σάτυρου, ένας πατέρας, ο οποίος, νυχθημερόν, αναζητά σπαρακτικά τον χαμένο του γιο και δυο καταστηματάρχες, οι οποίοι βλέπουν το κατάστημά τους να χάνεται και, επειδή νιώθουν το μέγεθος αυτής της καταστροφής, αρχίζουν να ζουν με νέες προτεραιότητες, ώσπου χάνονται, είναι οι κυρίαρχοι χαρακτήρες στα ισάριθμα διηγήματα του Χρήστου Οικονόμου, τα οποία μοιάζουν να σκηνοθετούν με αφηγηματική σαφήνεια ένα ιδιότυπο μυθιστόρημα , στο οποίο κοινός παρονομαστής είναι η κρίση, ηθική και οικονομική και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.


Η απεραντοσύνη του νησιού, το οποίο δεν κατονομάζεται, αφού σημασία δεν έχει ο ορισμός του όσο ο συμβολισμός του,  γίνεται παράλληλα το σύνορο του εγκλεισμού τους. Όλοι οι ήρωες έχουν επιλέξει να φύγουν από την Αθήνα, να μεταναστεύσουν σε κάποιο νησί λόγω της οικονομικής κρίσης. Η επαφή με τους ντόπιους κατοίκους γίνεται εντελώς προβληματική και η εσωτερική μετανάστευση τούς αναγκάζει να δουν πόσο ξένοι πάντοτε μένουν. «Ξενομπάτηδες» σε έναν αφιλόξενο τόπο αναμετρώνται με την απώλεια, την ανεργία, τις τραγικές συγκυρίες, την αναζήτηση της προσωπικής τους ταυτότητας. Καθημερινοί άνθρωποι όπως όλοι μας, οι οποίοι παλινωδούν ανάμεσα στην μετανάστευση και τα όνειρά τους, παρίες μέσα στον τόπο τους, στη γλώσσα που μιλούν, στη συλλογική ιστορική  μνήμη, στο κοινωνικό πλαίσιο της περιοχής και στο πολιτισμικό γίγνεσθαι.


Και στα τέσσερα διηγήματα η κορύφωση της αγωνίας γίνεται με δραματικότητα και ο συγγραφέας περνά από το λυρισμό των περιγραφών στους καταγγελτικούς μονολόγους των ηρώων. Παίζοντας συνειδητά με τη φαντασία του αναγνώστη ο Οικονόμου σκιαγραφεί με θολά περιγράμματα τους ήρωές του, καθώς αυτό που έχει σημασία δεν είναι να τους δούμε μπροστά μας όσο να νιώσουμε την προσωπικότητά τους, να εισβάλλουμε μέσα τους, να μετρήσουμε και να αναμετρηθούμε με τα τραύματά τους, να ανιχνεύσουμε τον ψυχισμό τους και έτσι να δούμε το αληθινό πρόσωπο τους, ολοζώντανο να ξεδιπλώνεται μπροστά μας.


Ο Οικονόμου οικοδομεί με επαναστατικότητα τη βιωματική συμμετοχή του αναγνώστη και ταυτόχρονα τη συναισθηματική του φόρτιση και εμπλοκή στην οποία στοχεύει. Παράλληλα αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα του τέλους για να βιώσει ο αναγνώστης την παραδοχή της ελπίδας πως, πράγματι, κάτι καλό θα έρθει και μάλιστα από τη θάλασσα. Αυτή δεν είναι άλλωστε πάντα η οδός πάνω στην οποία ο ελληνικός πολιτισμός μπόρεσε να βαδίσει;


Ο λόγος του Οικονόμου γίνεται οδηγός σε μια κοινωνική ανάταση, σε μια επανάσταση επειδή αυτό είναι τελικά το μόνο ζητούμενο και ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να καλλιεργήσει τη βελτίωση των συνειδήσεων. Οι αντοχές των ηρώων δοκιμάζονται και μαζί τους δονούνται και οι συνειδήσεις των αναγνωστών, όταν η ελπίδα πως, δεν μπορεί, κάτι καλό θα έρθει από τη θάλασσα γίνεται η αφετηρία και ο προορισμός αυτού του βιβλίου.


Το βιβλίο του Χρήστου Οικονόμου, Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.