Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα - Χρήστος Οικονόμου: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015 10:56
Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα - Χρήστος Οικονόμου: Κριτική βιβλίου

Μια συλλογή τεσσάρων διηγημάτων είναι η νέα δουλειά του Χρήστου Οικονόμου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις με συνδετικό κρίκο ανάμεσά τους τη φράση που αποτελεί ταυτόχρονα και τον τίτλο της συλλογής: «Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα».


Ένας επαναστάτης και ασυμβίβαστος καλλιεργητής βιολογικών προϊόντων στοχοποιείται από τη μαφία του νησιού του, ένας σακάτης. ο οποίος προσπαθεί μάταια  να σώσει μια νέα κοπέλα από τα χέρια ενός σάτυρου, ένας πατέρας, ο οποίος, νυχθημερόν, αναζητά σπαρακτικά τον χαμένο του γιο και δυο καταστηματάρχες, οι οποίοι βλέπουν το κατάστημά τους να χάνεται και, επειδή νιώθουν το μέγεθος αυτής της καταστροφής, αρχίζουν να ζουν με νέες προτεραιότητες, ώσπου χάνονται, είναι οι κυρίαρχοι χαρακτήρες στα ισάριθμα διηγήματα του Χρήστου Οικονόμου, τα οποία μοιάζουν να σκηνοθετούν με αφηγηματική σαφήνεια ένα ιδιότυπο μυθιστόρημα , στο οποίο κοινός παρονομαστής είναι η κρίση, ηθική και οικονομική και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.


Η απεραντοσύνη του νησιού, το οποίο δεν κατονομάζεται, αφού σημασία δεν έχει ο ορισμός του όσο ο συμβολισμός του,  γίνεται παράλληλα το σύνορο του εγκλεισμού τους. Όλοι οι ήρωες έχουν επιλέξει να φύγουν από την Αθήνα, να μεταναστεύσουν σε κάποιο νησί λόγω της οικονομικής κρίσης. Η επαφή με τους ντόπιους κατοίκους γίνεται εντελώς προβληματική και η εσωτερική μετανάστευση τούς αναγκάζει να δουν πόσο ξένοι πάντοτε μένουν. «Ξενομπάτηδες» σε έναν αφιλόξενο τόπο αναμετρώνται με την απώλεια, την ανεργία, τις τραγικές συγκυρίες, την αναζήτηση της προσωπικής τους ταυτότητας. Καθημερινοί άνθρωποι όπως όλοι μας, οι οποίοι παλινωδούν ανάμεσα στην μετανάστευση και τα όνειρά τους, παρίες μέσα στον τόπο τους, στη γλώσσα που μιλούν, στη συλλογική ιστορική  μνήμη, στο κοινωνικό πλαίσιο της περιοχής και στο πολιτισμικό γίγνεσθαι.


Και στα τέσσερα διηγήματα η κορύφωση της αγωνίας γίνεται με δραματικότητα και ο συγγραφέας περνά από το λυρισμό των περιγραφών στους καταγγελτικούς μονολόγους των ηρώων. Παίζοντας συνειδητά με τη φαντασία του αναγνώστη ο Οικονόμου σκιαγραφεί με θολά περιγράμματα τους ήρωές του, καθώς αυτό που έχει σημασία δεν είναι να τους δούμε μπροστά μας όσο να νιώσουμε την προσωπικότητά τους, να εισβάλλουμε μέσα τους, να μετρήσουμε και να αναμετρηθούμε με τα τραύματά τους, να ανιχνεύσουμε τον ψυχισμό τους και έτσι να δούμε το αληθινό πρόσωπο τους, ολοζώντανο να ξεδιπλώνεται μπροστά μας.


Ο Οικονόμου οικοδομεί με επαναστατικότητα τη βιωματική συμμετοχή του αναγνώστη και ταυτόχρονα τη συναισθηματική του φόρτιση και εμπλοκή στην οποία στοχεύει. Παράλληλα αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα του τέλους για να βιώσει ο αναγνώστης την παραδοχή της ελπίδας πως, πράγματι, κάτι καλό θα έρθει και μάλιστα από τη θάλασσα. Αυτή δεν είναι άλλωστε πάντα η οδός πάνω στην οποία ο ελληνικός πολιτισμός μπόρεσε να βαδίσει;


Ο λόγος του Οικονόμου γίνεται οδηγός σε μια κοινωνική ανάταση, σε μια επανάσταση επειδή αυτό είναι τελικά το μόνο ζητούμενο και ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να καλλιεργήσει τη βελτίωση των συνειδήσεων. Οι αντοχές των ηρώων δοκιμάζονται και μαζί τους δονούνται και οι συνειδήσεις των αναγνωστών, όταν η ελπίδα πως, δεν μπορεί, κάτι καλό θα έρθει από τη θάλασσα γίνεται η αφετηρία και ο προορισμός αυτού του βιβλίου.


Το βιβλίο του Χρήστου Οικονόμου, Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.
Λάιλα - Μέριλιν Ρόμπινσον: Κριτική βιβλίου
04.08.2016 13:52
Η Μέριλιν Ρόμπινσον είναι μια πολυβραβευμένη και αγαπημένη Αμερικανίδα συγγραφέας και το «Λάιλα», το μυθιστόρημα με το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ το 2014, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την ιστορία δύο οικογενειών παστόρων την εποχή του Κραχ σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.
Ποιήματα - Αντώνης Σαμαράκης: Κριτική βιβλίου
07.07.2016 10:15
«Οι στίχοι σας είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που μας είχατε ξαναστείλει. Δουλέψτε επίμονα και προσεχτικά, χωρίς να παραλείψετε να διαβάζετε πολύ. Προσέξτε να μπείτε σ’ έναν καλό δρόμο, τώρα που είσθε ακόμη τόσο νέος. Ελάτε να σας δούμε».
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση - Αιμίλιος Σολωμού: Κριτική βιβλίου
06.06.2016 12:42
«Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση… το άλλο μισό είναι η πράξη», γράφει ο Αιμίλιος Σολωμού και καταθέτει τη δική του πράξη αντίδρασης στην τραγική πραγματικότητα της σημερινής εποχής μέσα από ένα αξιόλογο μυθιστόρημα που συνδυάζει στις σελίδες του τη λογοτεχνική αφήγηση με την κοινωνιολογική έρευνα, την ιστορική μελέτη με την αστυνομική πλοκή και, ταυτόχρονα, τονίζει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.