Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Ανακαλύπτοντας την Αμέλια - Kimberly McCreight
Δημοσίευση: Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 12:46
Βιβλίο: Ανακαλύπτοντας την Αμέλια - Kimberly McCreight

Το πρώτο βιβλίο της Kimberly McCreight που έκλεψε τις εντυπώσεις στο εξωτερικό από την αρχή κιόλας της κυκλοφορίας του, είναι πλέον διαθέσιμο και στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Πλατύπους, οι οποίες μας συστήνονται ξανά με ένα αρκετά διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που τις είχαμε γνωρίσει αρχικά.


Και αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη, βρήκαν τον καλύτερο και τον πιο δυναμικό τρόπο να το κάνουν, με ένα βιβλίο γροθιά στα κοινωνικά κατεστημένα με της εποχής μας, με ένα βιβλίο που από την πρώτη στιγμή που έκανε την έμφανισή του στο διαδίκτυο και στα διάφορα sites λογοτεχνικού ενδιαφέροντος, κέρδισε την προσοχή μου και όπως αποδείχθηκε, όχι άδικα. Γιατί το "Ανακαλύπτοντας την Αμέλια" μπορεί να μην είναι ένα εύκολο λογοτεχνικό ανάγνωσμα, είναι όμως ένα από εκείνα που δεν γίνεται να μην σε ταρακουνήσουν και να σε κάνουν να σκεφτείς πάρα πολλά και να προβληματιστείς γύρω από αυτά.


Η Κέιτ είναι μια ανύπαντρη γυναίκα που προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην δουλειά της ως συνεταίρος μιας μεγάλης δικηγορικής φίρμας, και στην ιδιότητά της ως μητέρα της 15χρονης Αμέλια που αποτελεί υπόδειγμα παιδιού και μαθήτριας. Όταν λαμβάνει μια κλήση από το σχολείο της κόρης της όπου την ενημερώνουν πως αποβλήθηκε επειδή την έπιασαν να αντιγράφει, σοκάρεται και δεν μπορεί να το πιστέψει. Φτάνοντας στο σχολείο για να ενημερωθεί σχετικά με το συμβάν και να συνοδεύσει την κόρη της στο σπίτι τους, την περιμένει μια τραγική έκπληξη. Η Αμέλια είναι νεκρή και όπως όλα δείχνουν, ο θάνατός της οφείλεται σε αυτοκτονία, κάτι που η ίδια δεν αμφισβητεί, έστω κι αν δεν μπορεί να το κατανοήσει. Μέχρι την στιγμή εκείνη, που λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό της που λέει πως η Αμέλια δεν πήδηξε από την ταράτσα του σχολείου της. Τότε, η Κέιτ, αποφασίζει να ανακαλύψει τι πραγματικά έχει συμβεί και στην διάρκεια του μεγάλου της αγώνα για να βγει η αλήθεια στο φως θα μάθει περισσότερα απ' όσα μπορούσε να φανταστεί, ανάμεσά τους, ποια ήταν στην πραγματικότητα η Αμέλια, τι συνέβαινε στη ζωή της αλλά και τι συνέβαινε πίσω από τους τοίχους του αριστοκρατικού της σχολείου.


Δεδομένου ότι μιλάμε για το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το πόσο καλογραμμένο είναι, και την στιβαρότητα από την οποία χαρακτηρίζεται ο λόγος της. Μοιρασμένο ανάμεσα στις μέρες των ερευνών της Κέιτ και των τελευταίων ημερών της Αμέλια, αρχίζουμε σταδιακά να συλλέγουμε τα κομμάτια ενός περίπλοκου και περίτεχνα στημένου παζλ, το οποίο κρύβει περισσότερα μυστικά από αυτά που μπορεί να χωρέσει ο νους μας. Πρόκειται για ένα κείμενο πολύ σύγχρονο και δυστυχώς, πολύ επίκαιρο στον πυρήνα του, δοσμένο μέσα από ένα ψυχαναλυτικό πρίσμα που σκοπό δεν έχει να αφηγηθεί απλά μια ιστορία, αλλά να μας επιτρέψει να ρίξουμε μια πιο ουσιαστική ματιά στις βαθύτερες σκέψεις και στα συναισθήματα των εμπλεκόμενων σε αυτήν, δεδομένα που όχι μόνο επηρέασαν την ζωή της Αμέλια, αλλά οδήγησαν συνειρμικά στο δικό της τραγικό τέλος και στο θεωρητικό τέλος όλων όσων συνέβαλαν στη μοίρα της. Μια ιστορία που δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας της συγγραφέως αλλά αντίθετα, όσο κι αν μας τρομάζει η ιδέα, αποτυπώνει μια πραγματικότητα που ζουν δεκάδες παιδιά και οικογένειες.


Ένα τρικ που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, είναι η παρεμβολή στο κείμενό της, άρθρων ενός blog, ιδιωτικών συνομιλιών μέσω ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων, αλλά και status στο Facebook. Αυτό, αποδεικνύεται πολύ έξυπνο από μέρους της, αφού χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτή επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η δυναμική των σύγχρονων, διαδραστικών, επικοινωνιακών, τεχνολογικών μέσων, που δεν είναι πάντα ευχάριστη, βοηθώντας στις μέρες μας να συντηρηθεί ένα οποιοδήποτε περιστατικό για μεγαλύτερο διάστημα, να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλες διαστάσεις και τελικά, να σε στιγματίσει για όλο το υπόλοιπο της ζωής σου, όσο κι αν διαρκέσει αυτό. Το bulling είναι κάτι που συζητιέται πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια και αυτό γιατί όλα τα παραπάνω, συντελούν στο να πάρει το φαινόμενο αυτό ανεξέλεγκτες, δυσάρεστες και σε πολλές περιπτώσεις, τραγικές διαστάσεις. Η εξέλιξη, δεν φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα αλλά αντίθετα, μπορεί να καταστρέψεις ανθρώπους, προσωπικότητες και συνειδήσεις, ειδικά όταν σχετίζεται με παιδιά κι εφήβους που καλώς ή κακώς, δεν είναι σε θέση να διαπιστώσουν πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι πράξεις τους και πόσο τραγικά τα αποτελέσματά τους.


Αυτή είναι η ιστορία της Αμέλια και της μητέρας της που με τον πιο σκληρό κι άδικο τρόπο, αναγκάστηκε να ψάξει για να μάθει τα μυστικά που κρατούσε από εκείνη το ίδιο της το παιδί. Κι ενώ η Αμέλια πάλευε να ανακαλύψει τον εαυτό της, φοβούμενη να ζητήσει τη βοήθεια ή τη συμβουλή της μητέρας της, κατέληξε να χάσει τη ζωή της πριν να προλάβει να την ζήσει, υποστηρίζοντας τις επιλογές της. Είναι, όμως, και η ιστορία κάθε παιδιού εκεί έξω, που στον δύσκολο και ανελέητο κόσμο της εφηβείας προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του, τα συναισθήματά του, τη σεξουαλικότητά του, να διαχωρίσει την φιλία από τον έρωτα, να διαχειριστεί τις αλλαγές στη ζωή του και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να υπερασπιστεί τα θέλω του. Είναι η ιστορία κάθε παιδιού που αγωνίζεται ενάντια στις κακές γλώσσες, που προσπαθεί να είναι τέλειο την ίδια ώρα που αποζητά να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά.


Παράλληλα, όμως, είναι και η ιστορία του κάθε γονιού που παλεύει με τη σειρά του να αντεπεξέλθει στο ρόλο του που με τα χρόνια γίνεται πιο απαιτητικός, έχοντας να συντηρήσει μια μορφή εμπιστοσύνης που δεν συνειδητοποιεί πάντα πόσο απαραίτητη είναι. Το "Ανακαλύπτοντας Την Αμέλια" είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει, όχι μόνο κάθε έφηβος, αλλά και κάθε γονιός που βρίσκεται εκεί έξω. Αν μη τι άλλο, και οι δύο αυτές μεριές, έχουν πολλά να μάθουν.


Το βιβλίο της Kimberly McCreight, Ανακαλύπτοντας την Αμέλια κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλατύπους.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.