Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Αγγελικό σκοτάδι - Jocelyn Davies
Δημοσίευση: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 17:19
Βιβλίο: Αγγελικό σκοτάδι - Jocelyn Davies

Έχω διαβάσει αρκετές ιστορίες για αγγέλους και αναμφίβολα, ανάμεσα στις αγαπημένες μου σειρές, συγκαταλέγεται το "Αγγελικό Σκοτάδι". Έχοντας περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που ολοκλήρωσα την ανάγνωση του δεύτερου βιβλίου της σειράς, πήρα το τρίτο και τελευταίο στα χέρια μου με μεγάλη αγωνία, αλλά και με αρκετά μεγάλη συγκίνηση. Όταν ένα αγαπημένο σου ταξίδι φτάνει στο τέλος του, δεν μπορείς να αισθανθείς διαφορετικά, ακόμα κι αν προσπαθήσεις και στην προκειμένη περίπτωση, δεν ήθελα καν να κάνω τον κόπο. Η Davies, λοιπόν, έρχεται να ολοκληρώσει την ιστορία της με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο, βαθιά συναισθηματικό και διαφορετικό θα λέγαμε, απ' ότι έχουμε συνηθίσει, δεδομένου ότι εξαρχής μας είχε συστήσει τους αγγέλους της με έναν ολότελα δικό της τρόπο, που σχεδόν δεν θύμιζε σε τίποτα τα όσα είχαμε διαβάσει ως τότε, κερδίζοντας το προσωπικό της στοίχημα, αλλά και την αγάπη μας.


Έχουν περάσει έξι μήνες απ' όταν η Σκάι ανακάλυψε ποια είναι στην πραγματικότητα, αλλά και ποιες είναι οι ξεχωριστές δυνάμεις που έχει. Έφτασε στο σημείο που έπρεπε να κάνει μια επιλογή, να διαλέξει ανάμεσα στην Τάξη και την Επανάσταση. Και όμως, αυτό που φάνταζε απλό, αποδείχθηκε πως ήταν πιο περίπλοκο απ' όσο πίστευε και έτσι, η Σκάι, έκανε μια επιλογή πολύ διαφορετική. Επέλεξε να μην ανήκει σε κανένα από τα δύο αυτά στρατόπεδα αλλά να ιδρύσει ένα νέο, ένα δικό της, ένα στρατόπεδο που θα υπερασπιζόταν κάτι πιο σημαντικό από την τάξη ή την αναρχία. Να επιλέξει το στρατόπεδο των γονιών της και να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησαν εκείνοι τόσα χρόνια πριν και που για χάρη του, έχασαν τη ζωή τους. Με τη βοήθεια των φίλων της, η Σκάι, πρέπει να χαράξει τον δικό της δρόμο, συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις των Άναρχων και δημιουργώντας έναν νέο κόσμο που θα ακολουθήσει νέους κανόνες. Τι είναι πρόθυμη να θυσιάσει για να επιτύχει και ποιον μπορεί πραγματικά να εμπιστευτεί, την στιγμή που ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός της και που το τέλος είναι πιο κοντά απ' όσο πίστευε;


Πολύ εύστοχα, η Davies, επιλέγει στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ιστορίας της να μην επικεντρωθεί στο ρομάντζο της Σκάι και του Άσερ, αλλά ούτε και να αναλωθεί σε κουραστικούς συναισθηματισμούς και προβληματισμούς της ηρωίδας, σχετικά με το ποια είναι και που βαδίζει. Η Σκάι έχει ανακαλύψει τις απαντήσεις σε όλα αυτά εδώ και καιρό, έχει πάρει τις αποφάσεις τις, έχει κάνει τις επιλογές της και τώρα, καλείται να ζήσει με αυτές αλλά και να ακολουθήσει το μονοπάτι που η ίδια χάραξε, παλεύοντας για το καλύτερο δυνατό. Γενικά, η Σκάι, είναι μία από της ηρωίδες εκείνες της λογοτεχνίας του φανταστικού, που μέσα από το μεγάλο της ταξίδι ωρίμασε, γνώρισε τον εαυτό της και κατέληξε απολύτως συνειδητοποιημένα σε ένα μονοπάτι που δεν έχει επιστροφή, σε ένα μονοπάτι που δεν είχε άλλη επιλογή παρά να το ακολουθήσει. Είναι η προσωποποίηση του να ακολουθείς τα ιδανικά σου, του να έχεις ελεύθερη βούληση και να μπορείς να παίρνεις τις αποφάσεις εκείνες που εσύ θεωρείς σωστές και ηθικές, χωρίς να ακολουθείς τον κώδικα που κάποιος άλλος σου επέβαλε. Και αυτή είναι η διαφορά της Εξέγερσης από την Τάξη ή και την Επανάσταση, ακόμα.


Η συγγραφέας δεν βιάζεται, παρά χτίζει την ιστορία της βήμα-βήμα, αφήνοντας τα γεγονότα να εξελιχθούν μόνα τους, χωρίς να πιέζει καταστάσεις και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις ως αναγνώστης. Η ιστορία της Σκάι, των φίλων και των εχθρών της, κλιμακώνεται σταδιακά, οδηγώντας στην κορύφωση του δράματος με τρόπο απλό και αβίαστο, αυξάνοντας την αγωνία μας όλο και περισσότερο κάθε κεφάλαιο που αφήνουμε πίσω μας, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε το κάθε τι στον απόλυτο βαθμό, έτσι ώστε όταν φτάνουμε στο φινάλε να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία όσον αφορά την ρεαλιστικότητα των όσων παρακολουθήσαμε και γίναμε μάρτυρες μέχρι σήμερα. Η περιπέτεια και η δράση δεν υποσκελίζονται και αντίθετα, πολλές φορές, πιάνουμε τους χτύπους της καρδιάς μας να έχουν ανέβει λίγο πιο πάνω από το κανονικό αφού γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν μπορεί να υπάρξει μάχη χωρίς απώλειες και πως τίποτα δεν γίνεται για το κοινό καλό χωρίς γίνουν κάποιες θυσίες. Και το παρελθόν της Σκάι, το επιβεβαιώνει περίτρανα.


Αληθινό, ειλικρινές και βαθιά συναισθηματικό, το τρίτο μέρος της τριλογίας αυτής έρχεται να μας μιλήσει για πράγματα της καθημερινότητας, μέσω ενός φανταστικού πρίσματος που μας γοητεύει και μας καθηλώνει. Υποχρέωση, τιμή, κανόνες, ελεύθερη βούληση, δικαίωμα επιλογής, αγάπη, μίσος, είναι έννοιες αντίθετες από τη μία μεριά, ικανές να αλληλοσυμπληρωθούν από την άλλη, οι οποίες και περιπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι εκπλήξεων και ανατροπών που οδηγούν σε ένα φινάλε αρκετά διαφορετικό από αυτό που περιμέναμε. Είναι μια ιστορία για την δικαίωση, συναισθηματική και ηθική, μια ιστορία για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου που με τα καλά του και τα στραβά του, θα γεννηθεί μέσα από τα χαλάσματα ενός παλιού. Κάθε τέλος, είναι και μια νέα αρχή. Εκεί όπου υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει και φως. Και ίσως, τελικά, αυτό που χρειαζόμαστε πάνω απ' όλα, είναι η ισορροπία ανάμεσα στα δύο και η δυνατότητα να επιλέγουμε εμείς ποιο είναι το σωστό για εμάς, ακόμα κι αν η επιλογή μας αποδειχθεί λάθος.


Το βιβλίο της Jocelyn Davies, Αγγελικό σκοτάδι, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Διαβάστε πληροφορίες για το βιβλίο, εδώ.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.