Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Άπαντα τα Πεζά - Χ. Λ. Μπόρχες
Δημοσίευση: Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 11:33
Βιβλίο: Άπαντα τα Πεζά - Χ. Λ. Μπόρχες

Η επανέκδοση του έργου του μεγάλου αυτού συγγραφέα από τις εκδόσεις Πατάκη είναι από μόνη της ένα εκδοτικό γεγονός. Όταν μάλιστα πρόκειται για τη γνωστή και εξαιρετική μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη τότε αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο λόγος του Μπόρχες επιστρέφει με έναν εκπληκτικό συνδυασμό στην εκδοτική πραγματικότητα για να παραδοθεί και στις νεότερες γενιές.


Αν και δεν τιμήθηκε ποτέ με το βραβείο Νόμπελ ο Μπόρχες θεωρείται ένας από τους µεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1899 και πέθανε στη Γενεύη το 1986. Έζησε τυφλός τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, γεγονός όπως έλεγε ο ίδιος που τον οδήγησε να ασχοληθεί ξανά με την Ποίηση με την οποία άλλωστε είχε αρχίσει να περιδιαβαίνει τους λογοτεχνικούς δρόμους. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί κι ένας ακόμη τόμος με τα άπαντα του ποιητικού έργου του Μπόρχες  στη σπουδαία μετάφραση του Καλοκύρη.


Ο Μπόρχες ταξίδεψε και διάβασε πολύ. Παντρεύτηκε δύο φορές και υπήρξε διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μπουένος Άιρες. Έγραψε ποιήματα , πεζά, διηγήματα και παραβολές, δοκίμια, σενάρια για τον κινηματογράφο. Δίδαξε και έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Αργεντινής και των ΗΠΑ. Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.


Το πολυπρισματικό του έργο εκτείνεται με δαιδαλικό τρόπο και θεματολογικά καταπιάνεται με μείζονα θέματα, όπως η ζωή, ο θάνατος και οι αντανακλάσεις τους, η λήθη, η μνήμη, απαραίτητα ο χρόνος, ο φυσικός κόσμος, η ανθρώπινη ύπαρξη, το μυστήριο που περιβάλλει τον άνθρωπο, καθρέπτες και κάτοπτρα, αντικατοπτρισμοί, προσωπεία, σκιές, πρόσωπα  και οι  αέναες μεταμορφώσεις τους, η διεισδυτική θεώρηση του σύμπαντος μέσα στο ελάχιστο, και η ονειρική διάσταση της ζωής του ανθρώπου, θέματα  που εκτείνονται σε ένα μεγάλο αριθμό ιστοριών και συνοψίζουν τη σκέψη του μεγάλου αυτού δημιουργού σε ένα έργο πολυδιάστατο. Και μόνο η χαρτογράφηση αυτού του ηχηρού κόσμου αποτελεί ένα τολμηρό εγχείρημα, προϋποθέτοντας  μια εκ νέου ανάγνωση του κόσμου.


Η εισαγωγή του αναγνώστη στον συγγραφικό κόσμο του Μπόρχες μοιάζει χωρίς αμφιβολία με ένα ταξίδι σε έναν ιδιότυπο, μαγικό κόσμο, ένα «θαυμαστό λαβύρινθο», άπαξ και μπει κανείς μέσα δύσκολα μπορεί να ξεφύγει. Κάθε αναγνωστική προσέγγιση αυτού του λογοτεχνικού έργου απαιτεί από τον αναγνώστη του μια καταβύθιση στην σκοτεινιά ενός βυθού μέσα στον οποίο θα του αποκαλυφθεί η αφηγηματική μαγεία αλλά και το φως μιας ολόκληρης ζωής, η ολότητα ενός σπουδαίου κόσμου που υπάρχει παράλληλα με τον πραγματικό, η κίνηση και η σχέση των πραγμάτων μέσα σ’ αυτόν, οι λαβυρινθώδεις αντανακλάσεις της πραγματικότητας που καλείται να εισχωρήσει βαθιά μέσα της για να την ανακαλύψει και να αποζημιωθεί όταν δει μέσα της το φως μιας άηχης και αθέατης, ωστόσο εκρηκτικής αποκάλυψης.


Ο πρώτος τόμος των «Πεζών» περιλαμβάνει τις συλλογές «Παγκόσμια ιστορία της ατιμίας», «Μυθοπλασίες» και «Αλεφ» και συνοδεύεται από εγκυκλοπαιδικό λεξικό, γλωσσάριο όρων και ευρετήρια ελληνικών και ξένων ονομάτων και έργων. Ο δεύτερος, με τις εξαιρετικές σημειώσεις του Αχιλλέα Κυριακίδη, συγκεντρώνει τα αφηγήματα της «Αναφοράς του Μπρόουντι», του «Βιβλίου από άμμο» και της «Μνήμης του Σαίξπηρ», μια επιλογή μικρών πεζών, ονείρων και παραβολών από συλλογές δημοσιευμένες μεταξύ 1960-1985, καθώς και σημειώματα για τον ίδιο τον συγγραφέα που, όπως λέει ο Αχιλλέας Κυριακίδης είναι ένας δημιουργός «της λογοτεχνίας που φιλοσοφεί και όχι, ασφαλώς, της φιλοσοφίας που λογοτεχνίζει». Και στους δύο τόμους βρίσκει κανείς Λεξικό Κυρίων Ονομάτων, Τοπωνυμίων και Τίτλων Έργων και Γλωσσάριο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο Πρόλογος του Μεταφραστή που υπάρχει στον πρώτο τόμο και το Μικρό Βιβλιογραφικό Σημείωμα του δεύτερου τόμου, ένα Εργοβιογραφικό Σημείωμα και ένα σημαντικό Ευρετήριο που χρησιμοποιείται και για τους δύο τόμους.


Στο σύνολό τους όμως και οι δύο αυτοί τόμοι αποτελούν μια  σπουδαία και διαχρονική παρακαταθήκη ιδεών, ένα κορυφαίο σύμπλεγμα λογοτεχνικής αισθητικής που παραμένει ένα διαχρονικά σημαντικό εκδοτικό επίτευγμα. Παράλληλα σηματοδοτεί και ένα έργο ζωής για τον Αχιλλέα Κυριακίδη, ο οποίος έχει πει: «Όταν διαβάζεις, μεταφράζεις, εκδίδεις τα Άπαντα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, αυτού του μείζονος και, ασφαλώς, πιο οικουμενικού συγγραφέα του 20ού αιώνα, δεν επικοινωνείς απλώς µε ένα έργο ζωής, αλλά µε ένα έργο-ζωή».


Το βιβλίο Άπαντα τα πεζά του Χ. Λ. Μπόρχες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Διαβάστε πληροφορίες για τα βιβλία, εδώ.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.