Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Χίλιες και δύο νύχτες - Γιόζεφ Ροτ
Δημοσίευση: Τρίτη, 8 Απριλίου 2014 10:01
Βιβλίο: Χίλιες και δύο νύχτες - Γιόζεφ Ροτ

Αν η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού τότε η λογοτεχνία οφείλει να είναι η τέχνη του λιτού. Πόσο απτό και εφικτό είναι για έναν συγγραφέα να εκφράσει τις σκέψεις του όσο πιο απλοϊκά και συνάμα ουσιαστικά; Ο Γιόζεφ Ροτ, είναι ένας τεχνίτης του λόγου και της γλώσσας, ένας δεξιοτέχνης της αφήγησης και μάλιστα λόγω και της ιδιότητας του ως δημοσιογράφου ορμά με δεινότητα απέναντι στις λέξεις και χτίζει ιστορίες που συναρπάζουν και αγκαλιάζουν τον αναγνώστη σαν να του διηγούνται κάποιο παραμύθι βγαλμένο από τα παλιά. Στο παραμύθι αυτό του Ροτ, που λειτουργεί ως προφήτης στον καιρό του, όλα είναι στο βωμό της ρευστότητας σε μία κοινωνία και σε ένα περιβάλλον που όλα αλλάζουν και τίποτε δεν μένει ίδιο.


Η αυτοκρατορία των Αψβούργων ζει και βασιλεύει την εποχή στην οποία αναφέρονται οι "Χίλιες και δύο νύχτες" αλλά η κρίση των ηθών και η κατάρρευση μίας ολόκληρης χαρούμενης πλην αλαζονικής και επαρμένης ατμόσφαιρας είναι προ των πυλών. Ο Ροτ στο τελευταίο του αυτό μυθιστόρημα γραμμένο το 1939 έχει "μυρίσει" τα δραματικά γεγονότα που πρόκειται να επακολουθήσουν και στήνει ένα σκηνικό παραμυθένιο στην αρχή του που όμως στην πορεία θα αποδειχθεί γυάλινο. Γιατί γυάλινη και αβέβαιη ήταν και η δική του προσωπική ζωή, εκεί στην Βιέννη όπου η μητέρα του κατέφυγε το 1914 με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου πολέμου και εκείνος προσπάθησε να ορθοποδήσει ως συγγραφέας τόσο το 1918 όσο και το 1923 οπότε και γράφει τον "Ιστό της Αράχνης". Σε όλη του την ζωή περιπλανητής και σχοινοβάτης πάσχιζε να υφάνει τον δικό του συγγραφικό ιστό μέσα από τις ανταποκρίσεις του σε διάφορα μέρη της Ευρώπης όπου θα δεχόταν αρνητικά σχόλια και θα αναγκαζόταν να μετοικεί από πόλη σε πόλη. Θα δει τα έργα του να δημοσιεύονται στις εφημερίδες δίχως μεγάλη απήχηση και θα αντιμετωπίσει το μένος της λογοκρισίας των "διανοούμενων" του Χίτλερ, μία εξέλιξη που τον οδήγησε ολοταχώς προς την διέξοδο στο ποτό και με τελική κατάληξη τον θάνατό του το 1939.


Με φόντο λοιπόν την Βιέννη του 19ου αιώνα ο Ροτ επικαλείται τις "Χίλιες και μία νύχτες", αυτήν την ανατολίτικη και παραμυθένια εξωτικότητα για να βασίσει την δική του ιστορία. Ένας ίλαρχος με το όνομα Τάινινγκερ - ήρωα όμοιο με αυτόν που ο Τσβάιχ θα μας χαρίσει στον "Επικίνδυνο οίκτο" στο μοναδικό μυθιστόρημά του - αποτελεί τον κεντρικό ήρωα σε ένα μυθιστόρημα που κινείται στα όρια και στα περιθώρια της ανθρώπινης αβύσσου. Να σημειωθεί πως Ροτ και Τσβάιχ είχανε για χρόνια ανοικτή επικοινωνία και τους απασχολούσαν οι ανθρώπινες αδυναμίες και η κατάπτωσή των αξιών. Έβλεπαν τον ναζιστικό όλεθρο να πλησιάζει και προμήνυαν μέσω των μυθιστορημάτων τους την επέλαση του κινδύνου που θα σκόρπιζε την ανθρώπινη υπόσταση στους πέντε ανέμους.


Ο βαρόνος Ταίνινγκερ καθίσταται ο αντίλαλος και το alter ego του Ροτ, ένας βουβός προφήτης, για να θυμηθούμε ένα άλλο βιβλίο του Ροτ, γιατί είναι αδύνατο να μην αντιληφθούμε το αυτοβιογραφικό παιχνίδι. Ο πρώην ίλαρχος - αποστρατεύεται από το σώμα μετά από τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν - και νυν βαρόνος Τάινινγκερ βρίσκεται από την θέση ισχύος και από την αίγλη ενός εξαίρετου αξιωματικού που απολάμβανε την κοινωνική του θέση στον βούρκο μίας ζωής ανασφαλούς και εκτροχιασμένης από λάθη και παραλείψεις που κόστισαν το ίδιο του το μέλλον, είναι άραγε αυτός ο αμαρτωλός οδοιπόρος του βίου του? Σε αυτό θα οδηγηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ λόγω της σχέσης του με την δεσποινίδα Σίναγκλ, μία θηλυκή μαινάδα άγνωστης ταυτότητας και αμφιβόλου κύρους, με την οποία θα αποκτήσει ένα νόθο παιδί, έναν ταραχώδη νεαρό με άτακτη ζωή που θα τον εκθέσει ανεπανόρθωτα στοιχίζοντάς του την ίδια του την ανέλιξη στα ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια. Θα γίνει έρμαιο των κατηγοριών και θα του προσάψουν σφάλματα και απρέπειες από τις οποίες αδυνατεί να απεμπλακεί, θα καταστεί μία σκιά του εαυτού του, ένας Οιδίποδας των δικών του άστοχων ημερών και έργων. Ο Ροτ γράφει επ' αυτού: "Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα ενάντια στη βασανιστική επίγνωση ότι αυτός ήταν ένοχος για όλα".


Όλα αυτά συμβαίνουν τον προηγούμενο αιώνα από αυτόν που ο Ροτ ζει και ενώ η Βιέννη φοράει τα καλά της για να υποδεχθεί τον Σάχη της Περσίας, έναν υψηλό προσκεκλημένο και φιλοξενούμενο, με άλλα βιώματα και άλλες αντιλήψεις περί γυναικών. Έναν κατεξοχήν Ανατολίτη που με τον δικό του τρόπο ζωής και το ασταμάτητο των πόθων του και των παθών του θα ανατρέψει και θα αναστατώσει τα ταμπού μίας κοινωνίας που μοιάζει ευημερούσα και ελεύθερη αλλά πνίγεται στον συντηρητισμό και τον καθωσπρεπισμό παρόλο τις ατασθαλίες στις οποίες επιδίδεται, εφήμερη η όποια ευδαιμονία κατέχει τους κατοίκους μίας πόλης που ζει το τώρα σαν να μην υπάρχει αύριο. Η αναχώρηση του Σάχη μετά το πέρας της επίσκεψής του φαίνεται να έχει πάρει μαζί της και όλη αυτήν την ατμόσφαιρα χαράς που ανέμιζε και τον αέρα αισιοδοξίας και ανεμελιάς, σύννεφα αρχίζουν να καλύπτουν πλέον τις ζωές του ίλαρχου, η γη γκρεμίζεται κάτω από τα πόδια του, θολό το τοπίο στην μέσα του θάλασσα.


Το θέατρο του Ροτ θα κλείσει την αυλαία του με αυτό το μυθιστόρημα που έρχεται να αναγγείλει την κατάρρευση μίας ολόκληρης τάξης πραγμάτων, την εποχή εκείνη κανείς δεν πίστευε πως ένα τέτοιο οικοδόμημα μπορεί να αποσυντεθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Οι αναγνώστες του Ροτ ανακαλύπτουν και εδώ όπως και στα άλλα του μυθιστορήματα έναν κόσμο βουβό που αναζητά ταυτότητα μέσα στην δίνη των γεγονότων, καθόλου τυχαίο πως ο Ροτ αποφάσισε να μη ζήσει αυτά που μέσα του φώναζαν ως παρασιτικά και αποκαρδιωτικά για κάθε σώφρονα νου.


"Όπως αποβάλλει το σώμα του ένας ετοιμοθάνατος, έτσι βγάζει κι ένας στρατιώτης τη στολή του"


Το βιβλίο του Γιόζεφ Ροτ, Χίλιες και δύο νύχτες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ολκός. Διαβάστε πληροφορίες για το βιβλίο, έδω.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Φαμπέρ Ο καταστροφέας - Tristan Garcia: Κριτική βιβλίου
20.02.2017 10:07
"Ίσως να ξαναγυρίσει, αλλά δεν είναι πια εδώ. Η ανάμνησή του ξεθωριάζει. Κάτι δικό του μιλάει μέσα μου και με βάζει κατά καιρούς ακόμα σε πειρασμό, όταν κάθομαι στο τραπέζι μου και γράφω. Ζει στα βιβλία μου. Εκεί μόνο, κατά τα άλλα έχει τελειώσει ͘ με στοίχειωσε και με παράτησε" γράφει ο συγγραφέας κλείνοντας την κουρτίνα της αφήγησής του και το μάτι στον ήρωά του Φάμπερ.
Τα αστέρια του Σίντι Μουμέν - Mahi Binebine: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 12:08
Η Κόλαση ίσως να απέχει μόλις λίγο από τον επικαλούμενο Παράδεισο, έναν όροφο, ένα τετράγωνο, λίγα χιλιόμετρα, ποιος μπορεί να ξέρει! Μπορεί πάλι ο Παράδεισος για κάποιον να είναι η Κόλαση που εύχεται για τον διπλανό του και τότε γεμίζει με χαρά από το μίσος που νιώθει, ανθρώπινο και αυτό αν και δυστυχώς ακραίο.
1913, Η χρονιά πριν από τη θύελλα - Florian Illies: Κριτική βιβλίου
31.01.2017 10:08
Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας αποφάσισε να αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο σε αυτή την χρονιά. Το 1913 είναι πράγματι μια χρονιά ορόσημο για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, είναι μια χρονιά πέρα για πέρα κομβική, σημαδιακή και χαρακτηριστική για όλα αυτά που έμελλε να επακολουθήσουν.
Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα - Κέιτ Σοπέν: Κριτική βιβλίου
17.01.2017 10:09
Η Μπερτ Μοριζό υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες ζωγράφους του ιμπρεσιονισμού, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απεικόνισε στους πίνακές της, τους τολμηρούς για την εποχή, μία γυναίκα ελεύθερη, ανεξάρτητη, σίγουρη για τον εαυτό της και μακριά από την αντρική επίβλεψη και πίεση.
Η ώρα του αστεριού - Κλαρίσε Λισπέκτορ: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 12:45
Η γέννηση ενός έργου λογοτεχνικού κρύβει μυστήριο, αν δε κρύβει και πόνο, ταλαιπωρία και ανηφορίζει έναν Γολγοθά, τότε καθίσταται έργο που αντέχει στον χρόνο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μία τυπική διαδικασία ή μία υπόθεση απλή αν ο συγγραφέας παλεύει με τον εσώτερο κόσμο του, το σύμπαν του, τον ψυχισμό του.
Μια από τις δύο - Ντανιέλ Σάδα: Κριτική βιβλίου
20.12.2016 10:37
Η Αδριάνα Χιμένες Γκαρσία στην τελευταία φράση στο επίμετρο του βιβλίου γράφει: "Του φαινόταν αδύνατο να γίνει κανείς συγγραφέας χωρίς να έχει αυτί ͘ του ήταν ασύλληπτο να είναι κανείς καλός αφηγητής χωρίς να έχει διαβάσει ποίηση". Αυτά τα λόγια αντανακλούν την πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα και την φιλοσοφία του συγγραφέα περί συγγραφής, ο κόσμος των λέξεων δεν συνάδει με τον κοινό παρονομαστή.
Το μάτι - Vladimir Nabokov: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 10:34
"Το θέμα στο Μάτι είναι μία έρευνα που οδηγεί τον πρωταγωνιστή μέσα από έναν κυκεώνα από καθρέφτες στη συγχώνευση δίδυμων εικόνων". Αυτά γράφει ο συγγραφέας στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου όπου και αναλύει την φιλοσοφία πίσω από την σύλληψη της ιδέας για το Μάτι.
Η πρώτη φλέβα - Γιάννης Μακριδάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 10:56
Ποτέ ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ξετυλίξεις το κουβάρι μιας ζωής και ποτέ κανείς δεν βγαίνει αλώβητος και ατάραχος από την τριβή με το παρελθόν. Ειδικά μάλιστα όταν αυτό στριφογυρίζει και γλυκοκοιτάζει το παρόν σαν την μέλισσα γύρω από το λουλούδι που προσπαθεί να προσγειωθεί για να τραφεί. Εδώ περιγράφονται τα πρόσωπα μίας άλλης εποχής που όμως ακόμα και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει γιατί οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζουν τις στιγμές τους και την μοναδικότητά τους. Μία γυναίκα και ένας άντρας, δύο κόσμοι παράλληλοι και διαφορετικοί μα τόσο όμοιοι.