Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει - Sun-Mi Hwang
Δημοσίευση: Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 14:37
Βιβλίο: Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει - Sun-Mi Hwang

"Πρέπει να το διαβάσεις!" ήταν τα λόγια της Βιβής, της κοπέλας που δουλεύει στο κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Διόπτρα κι έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της, δεν δίστασα στιγμή.


Παρά τον περίεργο τίτλο του και το ακόμα πιο περίεργο θέμα του, το "Η Κότα Που Ονειρευόταν Να Πετάξει", είναι ένα βιβλίο που από την πρώτη κιόλας στιγμή, κίνησε την περιέργειά μου. Ίσως, τώρα, να αναρωτιέστε τι το ενδιαφέρον μπορεί να έχει ένα βιβλίο του οποίου η πρωταγωνίστρια είναι μια κότα, ίσως μάλιστα, να μπείτε και στην διαδικασία να το κοροϊδέψετε και αυτό, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί θα έχετε καταλήξει σε εύκολα και βιαστικά συμπεράσματα τα οποία, ωστόσο, είμαι βέβαιη πως είναι εντελώς λάθος, κάτι που θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι αν του δώσετε μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία που πραγματικά, αξίζει.


Πρωταγωνίστρια του βιβλίου αυτού, είναι η Μπουμπουκίτσα. Μια κότα η οποία ζει σε μια φάρμα με μοναδικό προορισμό να γεννάει αυγά τα οποία οι αγρότες και ιδιοκτήτες της φάρμας, εκμεταλλεύονται για το προσωπικό τους κέρδος. Και η Μπουμπουκίτσα, κάθε μέρα που περνάει, μαραζώνει επειδή δεν μπορεί να κρατήσει κάποιο από τα αυγά αυτά κοντά της, να το κλωσήσει και να του δώσει ζωή, αποκτώντας το δικό της πουλάκι που θα μεγαλώσει με αγάπη και τρυφερότητα. Και κάθε μέρα, το σώμα της, εξασθενεί όλο και περισσότερο μέχρι που δεν μπορεί να κάνει άλλα αυγά και η ίδια, καταλήγει να χαρακτηρίζεται "σκαρταδούρα", να είναι δηλαδή άχρηστη και ανίκανη, ένα περιττό βάρος που πρέπει οι αγρότες να ξεφορτωθούν και που όλα τα υπόλοιπα ζώα περιφρονούν. Όταν όμως και η ίδια πιστεύει πως όλα έχουν τελειώσει για εκείνη, βρίσκει ένα έρημο αυγό και ξαφνικά νιώθει να της δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσει αυτό που πάντα ήθελε. Ένα δικό της μωρό, με όποιο κόστος και όποιες συνέπειες κι αν έχει αυτό.


Οφείλω να ξανατονίσω στο σημείο αυτό πως η ιστορία αυτή δεν είναι καθόλου επιπόλαιη αλλά αντίθετα, άκρως αλληγορική και με πολλά, βαθιά νοήματα, τα οποία δεν χρειάζεται να σκαλίσουμε για να τα βρούμε κάτω από την επιφάνεια. Είναι εκεί, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, προσφέρονται απλόχερα στον αναγνώστη με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο. Με έναν τρόπο που μονάχα η αλήθεια μπορεί να φέρει, που μονάχα η αγάπη και η τρυφερότητα μπορούν να μεταδώσουν. Είναι μια σύντομη ιστορία μεν, που ωστόσο, μέσα από τις σελίδες της, καταφέρνει να θίξει και μάλιστα με τρόπο παραπάνω από εύστοχο, τόσα πολλά ζητήματα που θα ήταν τρομερά δύσκολο να μεταφέρει κανείς μέσα σε ένα κείμενο μερικών μόλις παραγράφων. Αλλά και το να το κάνει, θα είναι πολύ λίγο μπροστά σε αυτό που ζει ο αναγνώστης ανακαλύπτοντάς τα μόνος του μέσω της ανάγνωσης, κάτι που τελικά, ίσως και να είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο.


Το βιβλίο αυτό, είναι ένας ύμνος στη μητέρα που όσο δεινά και να καλείται να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της ζωής της, είναι η μοναδική που μπορεί να αναστήσει ένα αδύναμο και ανήμπορο πλάσμα, όπως είναι ένα μωρό, με όπλα της την αγάπη, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία. Είναι η ιστορία όλων εκείνων που είναι διαφορετικοί από τη μάζα και τολμάνε να υπερασπιστούν την διαφορετικότητά τους, ζώντας όπως η καρδιά τους ορίζει, ακόμα κι αν αυτό τους απομονώσει. Είναι μια ιστορία για τα όνειρα που μπορεί να βγούνε αληθινά, αρκεί να τα κυνηγήσουμε, ακόμα κι αν στο βωμό της ευτυχίας μας, αναγκαστούμε να θυσιάσουμε κάτι σημαντικό, ίσως και τη ζωή μας την ίδια. Είναι μια ιστορία που αποδεικνύει πως μάνα δεν είναι αυτή που γεννάει, αλλά αυτή που μεγαλώνει ένα παιδί και στερείται τα πάντα γι' αυτό. Είναι η ιστορία μιας μάνας που βρίσκει τη δύναμη να σπρώξει το παιδί της στο να ανοίξει τα φτερά του και να χαράξει το δικό του μονοπάτι, κάτι που σήμερα, φαντάζει πιο σύγχρονο και αληθινό από ποτέ.


Η Κορεάτισα συγγραφέας, Sun-Mi Hwang, μέσα από τη νουβέλα της αυτής, καταφέρνει να μας μεταφέρει όλα έχω αναφέρει παραπάνω και ακόμα περισσότερα. Μια νουβέλα για την απάρνηση, την ελπίδα, τα όνειρα, του τι σημαίνει πραγματικά οικογένεια, για την φιλία, τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση κόντρα στις αντιξοότητες και τα προγνωστικά, τον θάνατο, μα πάνω απ' όλα για την αγάπη, την υπέρμετρη εκείνη δύναμη που ορίζει το ποιοι είμαστε και το ποιοι γινόμαστε στην πορεία της ζωής μας, ακολουθώντας τα μονοπάτια που εκείνη μας οδηγεί άπαξ και την συναντήσουμε, μην αφήνοντάς μας άλλη επιλογή. Την αγάπη, που καθορίζει το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον μας, που την ίδια στιγμή τροφοδοτεί αλλά και στερεύει την ελπίδα μας. Την αγάπη που είναι η αρχή και το τέλος όλων. Δεν είναι λοιπόν διόλου τυχαίο πως το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί best-seller στην χώρα της συγγραφέως, ούτε ότι μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο και είμαι βέβαιη πως όποιος το διαβάσει θα το αγαπήσει και δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

Το βιβλίο "Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει", της Sun-Mi Hwang, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Διαβάτε πληροφορίες για το βιβλίο εδώ.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.