Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Σκοτεινή Τετάρτη - Nicci French
Δημοσίευση: Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 12:35
Βιβλίο: Σκοτεινή Τετάρτη - Nicci French

Αγαπώ τη Nicci French, καθώς και το συγγραφικό δίδυμο που κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο ψευδώνυμο. Αγαπώ τα βιβλία τους, την κεντρική τους ηρωίδα, την Φρίντα Κλάιν, αλλά και τις περιπέτειες στις οποίες η ίδια μπλέκεται.


Όταν διάβασα το "Blue Monday", το πρώτο βιβλίο της σειράς, είχα ενθουσιαστεί, ωστόσο, διατηρούσα κάποιες μικρές, απειροελάχιστες επιφυλάξεις. Διαβάζοντας το "Tuesday's Gone", ακόμα και τα ψήγματα αμφιβολίας που μπορεί να είχα, ξεχάστηκαν και σβήστηκαν από το μυαλό, την καρδιά και τη συνείδησή μου, σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Η Φρίντα, είχε γίνει κι επισήμως η νέα καλύτερή μου φίλη και ειλικρινά, μέτραγα μέρες μέχρι να έχω το επόμενο βιβλίο με τις περιπέτειές της στα χέρια μου. Και επιτέλους, αυτή η πολυπόθητη μέρα έφτασε και παράτησα οτιδήποτε άλλο είχα να κάνω, για να χαθώ για μια ακόμη φορά στο μοναδικό της κόσμο που όχι μόνο άγγιξε τις προσδοκίες μου, που ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ ψηλά, αλλά κατάφερε να τις ξεπεράσει.


Ενόσω η Φρίντα προσπαθεί να αναρρώσει έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς, η οποία παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή της, ο επιθεωρητής Κάρλσον αναλαμβάνει μια νέα υπόθεση , αυτή της δολοφονίας της Ρουθ, μιας φαινομενικά τέλειας γυναίκας, μητέρας τριών παιδιών και υποδειγματικής συζύγου. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως μάλλον πρόκειται για μια ληστεία με ατυχή κατάληξη, όμως, ο Κάρλσον, πιστεύει πως πίσω από όλα όσα φαίνονται κρύβεται κάτι περισσότερο. Η Φρίντα, που έχει απομακρυνθεί από τις έρευνες έπειτα από απόφαση του διοικητή της αστυνομίας, βρίσκεται άθελά της να έχει σχέση με την οικογένεια της Ρουθ, κάτι που θα οδηγήσει τον Κάρλσον να της ζητήσει άτυπα, για ακόμα μια φορά, τη βοήθειά της. Παράλληλα, η Φρίντα βρίσκεται μπλεγμένη με μία ακόμα υπόθεση, η οποία και απειλεί το κύρος της ως επιστήμονα όμως εκείνη, έχει άλλους προβληματισμούς γύρω από αυτήν αφού ακολουθώντας ένα φαινομενικά ασήμαντο στοιχείο, αρχίζει να βυθίζεται σε μια ιστορία οι ρίζες της οποίες, πάνε πολύ πιο μακριά απ' όσο θα μπορούσε να φανταστεί.


Ίσως γίνω κουραστική, ίσως και να επαναλαμβάνομαι, αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω την πολυπλοκότητα των μυθιστορημάτων της Nicci French, και το πόσο πολυδιάστατα είναι αυτά. Κι ενώ θα περίμενε κανείς όσο η σειρά των περιπετειών της Φρίντα προχωράει, να μην υπάρχει εξέλιξη και με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, να έρχεται η στασιμότητα, η συγγραφέας αποδεικνύει πως έχει την μοναδική ικανότητα να οδηγεί το κάθε σκέλος της ιστορίας της, ένα βήμα παραπέρα. Με αριστοτεχνικό τρόπο, καταφέρνει να συνδυάσει στοιχεία από τα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς και να τα ενσωματώσει στο συγκεκριμένο, χωρίς αυτό να γίνεται με τρόπο επιπόλαιο, ανούσιο, ή και κουραστικό ακόμα. Αντίθετα, εντείνει την αγωνία μας και κάνει το συνολικό story να φαντάζει πολύ πιο περίπλοκο, αλλά και δημιουργικό συνάμα, με τις μικρές αυτές λεπτομέρειες που αξιοποιεί να αποτελούν κάθε φορά, μείζων και ζωτικό κομμάτι σε κάθε βήμα των εξελίξεων που παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα και με αμείωτο ενδιαφέρον.


Αν κάτι λάτρεψα στο συγκεκριμένο βιβλίο, είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που το κάνει, τελικά, να ξεχωρίζει από τα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς. Ενώ φαινομενικά έχουμε να κάνουμε με μία και μοναδική υπόθεση, ή τουλάχιστον, αυτό ισχύει αρχικά, στην πορεία της εξέλιξης της ιστορίας, οι ανατροπές είναι τόσες πολλές και ποικίλες που δίνουν νέα διάσταση στο κάθε τι, σε κάθε μικρή λεπτομέρεια και ενώ μπορεί να φαντάζει ασήμαντη, πίσω της, κρύβεται κάτι περισσότερο. Έτσι, μέχρι το βιβλίο να ολοκληρωθεί, έχουμε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές ιστορίες μέσα στην κεντρική ιστορία, οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα και η κάθε μία από αυτές έχει τη δικιά της χρήση, εξυπηρετεί τους δικούς της σκοπούς και τελικά, μόνο ασήμαντες και άσχετες δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε. Η κάθε μία από αυτές, έχει τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται για να εξελιχθεί, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο και η μία δεν παρελμβάλει στην πορεία της άλλης, εκτός από τα σημεία εκείνα που οι δρόμοι τους συναντιούνται για να οδηγήσουν σε ένα νέο κύκλο ανατροπών και τελικά, σε μια νέα σειρά αποκαλύψεων, μέσω των οποίων βλέπουμε παράλληλα τα διάφορα πρόσωπα που μπορεί να κρύβει κανείς πίσω από την μάσκα της καθημερινότητάς του.


Σκοτεινό, αγωνιώδες και μυστηριώδες, το "Σκοτεινή Τετάρτη" έρχεται για να καθηλώσει τους αναγνώστες αλλά και για να τους αποδείξει πως ένας δημιουργός, ή και δύο όπως στην προκειμένη περίπτωση, όταν έχει κέφι, μεράκι, όρεξη κι αγάπη γι' αυτό που κάνει, μπορεί να μεγαλουργήσει και μέσα από την πιο απλή ιδέα, να χτίσει κάτι τόσο περίπλοκο και όχι μπερδεμένο, που θα σε γοητεύσει και θα σου κλέψει την ανάσα, παιδεύοντας το μυαλό σου τόσο ώστε να βρει την λύση του μυστηρίου την οποία ακόμα κι αν καταφέρεις να πλησιάσεις, στο τέλος, θα βρεθείς χιλιόμετρα μακριά από την πραγματική αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα πρόσωπα, τις λέξεις και τις καταστάσεις. Εξερευνώντας τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, τα πιο μύχια μυστικά του μυαλού, της καρδιάς, αλλά και της συνείδησης, η Nicci French, μέσα από το κοφτερό μυαλό, την οξυδέρκεια και την παρατηρητικότητα της Φρίντα, μας χαρίζει ένα ακόμα αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν είναι απλά διαφορετικό από τόσα και τόσα άλλα, αλλά που καταφέρνει να αποφύγει να χαρακτηριστεί προβλέψιμο και τετριμμένο. Το σίγουρο είναι πως όσοι το διαβάσετε, θα το λατρέψετε και θα περιμένετε με αγωνία το επόμενο.


Δείτε το βιβλίο της Nicci French, Σκοτεινή Τετάρτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα εδώ.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.