Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Κασσάνδρα: το μυστικό της μάγισσας - Δήμητρα Ιωάννου
Δημοσίευση: Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 12:43
Βιβλίο: Κασσάνδρα: το μυστικό της μάγισσας - Δήμητρα Ιωάννου

Το να καταφέρει ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας να σε κερδίσει, από την πρώτη του κιόλας δουλειά, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση . Όμως το βιβλίο της Δήμητρα Ιωάννου, "Κασσάνδρα: Το Μυστικό Της Μάγισσας", με κέντρισε από την πρώτη στιγμή που αντίκρισα το ονειρικό του εξώφυλλο και ακόμα περισσότερο, όταν διάβασα την πολλά υποσχόμενη περίληψή του.


Και πράγματι, μετά το πέρας της ανάγνωσής του, κι έχοντας αφήσει στον εαυτό μου τον απαραίτητο χρόνο να επεξεργαστεί τα συναισθήματα που του προκάλεσε, μπορώ να δηλώσω μετά περισσής βεβαιότητας πως το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι αναμφίβολα από τα καλύτερα βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που διάβασα το τελευταίο διάστημα και παράλληλα, ένα βιβλίο που θα συνέστηνα χωρίς επιφύλαξη σε κάθε απαιτητικό αναγνώστη που επιζητεί κάτι το διαφορετικό και το ιδιαίτερο.


Πρέβεζα του 1767 και η νεαρή Σαπφώ, σώζεται τελευταία στιγμή από βέβαιο θάνατο, χάρη στη βοήθεια της Κασσάνδρα, της Κόρης του Δάσους, την οποία όλοι στο χωριό φοβούνται και σκιάζονται. Ανάμεσά τους, θα γεννηθεί μια αδελφική φιλία που θα αντέξει στο βάθος του χρόνου, με τις δύο γυναίκες να μοιράζονται τη ζωή, τις χαρές, τις λύπες, τα άγχη και τις ανησυχίες τους, την ίδια εποχή που η σπάθα του Αλή Πασά Τεπελενλή στην Ήπειρο στέκει πάνω από τα κεφάλια τους απειλητική, οδηγώντας τες σε ένα τέλος που κάνεις δεν μπορεί να αποφύγει ή να εμποδίσει. Αθήνα του 2008 και ο Άρης Κομνηνός, διακεκριμένος δημοσιογράφος, αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση μιας σειράς παράξενων και τελετουργικών δολοφονιών, για τις οποίες κατηγορείται η νεαρή Έλενα Βενιέρη η οποία ισχυρίζεται πως είναι αθώα και ουδεμία ανάμειξη έχει με τους φόνους, πέραν του ότι μπορεί να τους βλέπει. Ο Άρης, ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Έλενα και αποφασίζει να αποδείξει την αθωότητά της, μπλέκοντας σε μια ιστορία η οποία θα αποδειχτεί πολύ πιο παράξενη και περίπλοκη απ' όσο φανταζόταν.


Αν κι έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια το να μοιράζεται η αφήγηση μιας ιστορίας ανάμεσα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, η Δήμητρα Ιωάννου μέσα από το μυθιστόρημά της αυτό, καταφέρνει να το κάνει να φαντάζει καινούργιο και φρέσκο. Το βιβλίο της, μοιράζεται ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς αιώνες και συνάμα, δύο διαφορετικές ιστορικές χρονικές περιόδους, καταφέρνοντας να διατηρήσει την ισορροπία στον απόλυτο βαθμό, προσφέροντάς μας μια ιστορία με σφιχτοδεμένη πλοκή, που δεν μπάζει από πουθενά και που τελικά, αποδεικνύεται συνεπής στο ύφος της, δίνοντάς μας περισσότερα από αυτά που μπορεί να ζητούσαμε, παίρνοντας αρχικά το βιβλίο στα χέρια μας. Υπάρχει μια φυσική ροή γεγονότων η οποία ακολουθεί μια συγκεκριμένη αλληλουχία, κεντημένη με μαεστρία κι εξυπνάδα, καταφέροντας να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Κάθε χρονική μετάβαση στο κείμενο είναι δοσμένη με τέτοιο τρόπο ώστε η αγωνία μας να παρατείνεται και με την ανάσα μας να κόβεται συνεχώς και να αργούμε να την ανακτήσουμε.


Κάτι που επίσης μου άρεσε πολύ, όσον αφορά το συγγραφικό κομμάτι, είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η συγγραφέας το κείμενο στην εκάστοτε εποχή. Το κομμάτι του σήμερα, είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής, απλό και άμεσο, σύγχρονο και με έναν αέρα, πιο νεανικό θα λέγαμε και σίγουρα, καθόλου πουριτανικό ή ηθικοπλαστικό. Το κομμάτι του χθες από την άλλη, έχει έναν αέρα παλαιότητας ο οποίος και του ταιριάζει γάντι. Δεδομένου ότι η συγγραφέας κατάγεται από την Ήπειρο, έχει χειριστεί άψογα το εκφραστικό σκέλος αυτού του τμήματος του βιβλίου, που αν και κομματάκι δύσκολο στην ανάγνωσή του στην αρχή, και μέχρι να το συνηθίσουμε, είναι γοητευτικό και μας βοηθάει να ταξιδέψουμε στο χρόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υιοθετώντας τον παραδοσιακό τρόπο ομιλίας της Ηπείρου την εποχή την οποία και πραγματεύεται η αφήγησή της, εξυπηρετεί στο να ζωντανέψουν οι ήρωές της και να αποτελέσουν κομμάτι της ιστορίας, όχι μόνο της δικιάς της, μυθοπλαστικής, αλλά και της πραγματικής, χωρίς ωστόσο να μας μένουν απορίες αφού το κείμενο συνοδεύεται από επαρκείς επεξηγήσεις.


Συνδυάζοντας το μεταφυσικό στοιχείο με την ιστορική αφήγηση, αλλά και την σύγχρονη εποχή με το παρελθόν, η Δήμητρα Ιωάννου μας συστήνεται μέσα από αυτό, το πρώτο της βιβλίο, με μια ιστορία η οποία διαθέτει, εκτός των άλλων, αστυνομικές και μυστηριακές προεκτάσεις, που όχι μόνο να σε αφήσουν ασυγκίνητο δεν μπορούν, αλλά σε κρατάνε καθηλωμένο καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, καθιστώντας αδύνατον το να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου, παρά μονάχα όταν θα έχεις γυρίσει την τελευταία σελίδα. Συνεχείς ανατροπές, μυστήριο, δράση, αγωνία και συναίσθημα, μπλέκονται όλα μαζί σε ένα κουβάρι το οποίο ξετυλίγεται αργά και με μαεστρία μπροστά στα μάτια μας, αποκαλύπτοντάς μας την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις λέξεις σταθερά, κάνοντάς μας να αισθανθούμε πως αποτελούμε μέρος μιας οικογένειας, αλλά και των σκοτεινών μυστικών που αυτή κρύβει, σε ένα παιχνίδι της μοίρας που όσα χρόνια κι αν περάσουν, παραμένει ζωντανό και αλησμόνητο. Αναζητήστε το βιβλίο και χαθείτε στη μαγεία του και δεν θα χάσετε.


Δείτε το βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου, "Κασσάνδρα το μυστικό της μάγισσας", εδώ.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.