Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Βιβλίο: Το σπίτι στο Βόσπορο - Ζουλφί Λιβανελί
Δημοσίευση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 14:56
Βιβλίο: Το σπίτι στο Βόσπορο - Ζουλφί Λιβανελί

Η Κωνσταντινούπολη ξανά ως λίκνο της ανατολίτικης ζεστασιάς, έτσι όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο του Λιβανελί με τίτλο: «Το σπίτι στο Βόσπορο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι το κεντρικό θέμα του Ζουλφί Λιβανελί στο συγκεκριμένο του βιβλίο.


Μέσα από τη ζωή και την καθημερινότητα δυο γυναικών ο Λιβανελί στήνει το δικό του σκηνικό για να μας συστήσει την Κωνσταντινούπολη βγαλμένη μέσα από τον ιστορικό της μύθο και τοποθετημένη με ένα ρεαλισμό στην καθημερινή της πορεία και παράλληλα την Κωνσταντινούπολη των αντιθέσεων ανάμεσα στο παρελθόν της και στο μέλλον.


Και μέσα από την ίδια την Κωνσταντινούπολη η καταγραφή του πεπρωμένου της μοιάζει αναπόφευκτη καθώς από ό,τι φαίνεται ο ξεριζωμός των ανθρώπων από τη γενέθλια πόλη είναι το πεπρωμένο της ίδιας της πόλης και το κεντρικό θέμα που διατρέχει τις σελίδες αυτού του βιβλίου και αυτό που ο Λιβανελί διαπραγματεύεται με μια ιδιαίτερη απλότητα στο αφηγηματικό του ύφος είναι ακριβώς αυτή τη μοίρα όχι των ηρώων του τόσο όσο της ίδιας της πόλης.

 

Μουσουλμάνοι και Έλληνες ακολουθούν την ίδια αυτή μοίρα του ξεριζωμού από τα πατρογονικά εδάφη και μαζί η ανάγκη του ανθρώπου να καταφύγει κάπου, να βρει ένα αποκούμπι για να σταθεί όταν όλα γύρω του αλλάζουν γίνεται η αφετηρία της συγγραφικής αφήγησης. Άνθρωποι που αναμετρώνται με την απώλεια όλων όσων όριζαν τη ζωή τους, που θρηνούν για τη χαμένη τους πραγματικότητα αλλά το κάνουν με μια αρχοντιά και με μια απαράμιλλη ευθύτητα, αντανάκλαση ίσως της ίδιας της πόλης στη ψυχή τους.


Κι όλα αυτά δοσμένα μέσα από την ιστορία της ογδοντάχρονης Λευλά που εξαναγκάζεται να ξεσπιτωθεί όταν το σπίτι της αγοράζεται από ένα νέο ιδιοκτήτη.


Αυτή είναι η μία παράμετρος του βιβλίου. Από την άλλη όταν ο κόσμος αλλάζει είναι μοιραίο να τονίζεται η διαφορά κοινωνικών αντιλήψεων από τις επερχόμενες γενιές. Έτσι, σε έναν κόσμο γεμάτο απάτριδες, απανδόκευτους και πρόσφυγες, έναν κόσμο στον οποίο τα πολιτικά γεγονότα και οι εξελίξεις νοηματοδοτούν τον ορισμό της ταχύτητας στη σύγχρονη εποχή, δυο γυναίκες, μια γεροντότερη και μια νέα συναντιούνται και αξίες όπως ευγένεια, παιδεία, περηφάνια, αρχοντιά αλλά και θράσος και αντίσταση έρχονται στην επιφάνεια.


Η γερμανοτουρκάλα Ρόξυ, φίλη του ανθρώπου που μάζεψε τη Λεϋλά όταν έμεινε μόνη, γίνεται η αντιπρόσωπος μιας γενιάς που νιώθει την ανάγκη να κατακρημνίσει τα «απολιθώματα» του παρελθόντος για να αναγνωρίσει σταδιακά πόση ευγένεια ψυχής μπορεί να διαθέτει αυτό το παρελθόν, πόση αρχοντιά κρύβεται μέσατου. Η Ρόξυ είναι οργισμένη από τη συμπεριφορά του πατέρα της. Μια γυναίκα σύγχρονη που έχει δουλέψει σε σεξ σοπ στη Γερμανία και  χωρίς να έχει καμιά μουσική καλλιέργεια και παιδεία συμμετέχει σε ένα νεανικό συγκρότημα χιπ χοπ μουσικής.


Η αντιδιαστολή ανάμεσα σε ό,τι αντιπροσωπεύει η νέα γενιά και σε ό,τι αποσύρεται σταδιακά από την κοινωνία είναι εμφανής όπως επίσης εμφανής είναι και η πρόθεση του συγγραφέα. Ο Λιβανελί τάσσεται υπέρμαχος αυτού του παρελθόντος και μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, εντελώς ανεπιτήδευτα, αφήνει να φανεί ο σεβασμός του για όλα όσα ο χρόνος συμπαρασύρει μέσα στη σκόνη του.


Το βιβλίο "Το σπίτι στο Βόσπορο", του Ζουλφί Λιβανελί, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.
Λάιλα - Μέριλιν Ρόμπινσον: Κριτική βιβλίου
04.08.2016 13:52
Η Μέριλιν Ρόμπινσον είναι μια πολυβραβευμένη και αγαπημένη Αμερικανίδα συγγραφέας και το «Λάιλα», το μυθιστόρημα με το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ το 2014, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την ιστορία δύο οικογενειών παστόρων την εποχή του Κραχ σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.
Ποιήματα - Αντώνης Σαμαράκης: Κριτική βιβλίου
07.07.2016 10:15
«Οι στίχοι σας είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που μας είχατε ξαναστείλει. Δουλέψτε επίμονα και προσεχτικά, χωρίς να παραλείψετε να διαβάζετε πολύ. Προσέξτε να μπείτε σ’ έναν καλό δρόμο, τώρα που είσθε ακόμη τόσο νέος. Ελάτε να σας δούμε».
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση - Αιμίλιος Σολωμού: Κριτική βιβλίου
06.06.2016 12:42
«Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση… το άλλο μισό είναι η πράξη», γράφει ο Αιμίλιος Σολωμού και καταθέτει τη δική του πράξη αντίδρασης στην τραγική πραγματικότητα της σημερινής εποχής μέσα από ένα αξιόλογο μυθιστόρημα που συνδυάζει στις σελίδες του τη λογοτεχνική αφήγηση με την κοινωνιολογική έρευνα, την ιστορική μελέτη με την αστυνομική πλοκή και, ταυτόχρονα, τονίζει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.
Ιατρικό παράδοξο - Σπύρος Μπρίκος: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 11:42
«…Η μήτρα της ιστορίας ξεκίνησε τις διαστολές της. Μια νέα οργανογένεση συντελείται. […] Και ο κόσμος θα αλλάξει
Φωνές στο νερό - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
18.05.2016 12:45
Με τη δυναμική των παράλληλων ιστοριών που συναντιούνται για να συνθέσουν ένα σχεδόν κινηματογραφικά στημένο αφήγημα, η Ελένη Πριοβόλου, μετά τη βραβευμένη «Τριλογία των Αθηνών», καταθέτει ένα συμπυκνωμένο μυθιστόρημα για την απώλεια των ονείρων αλλά και τον ανθρωπισμό, τα αδιέξοδα και τον τρόπο που επιβιώνει κανείς εντός τους. Μέσα από ιστορίες αυτόνομες που συνδέονται μεταξύ τους, θα μπορούσαν, ωστόσο, να διαβαστούν και μεμονωμένες σαν μια σειρά αυθύπαρκτων διηγημάτων, η Πριοβόλου στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη σταθερότητα ενός τόπου και στη μοναξιά όσων επέλεξαν αυτό τον τόπο για να κρύψουν εκεί την παρακμή της ζωής τους, την ανάγκη τους να εισχωρήσουν σε μια νέα ταυτότητα και να ανασυνθέσουν τη ζωή τους.