Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Το σπίτι στο Βόσπορο - Ζουλφί Λιβανελί
Δημοσίευση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 14:56
Βιβλίο: Το σπίτι στο Βόσπορο - Ζουλφί Λιβανελί

Η Κωνσταντινούπολη ξανά ως λίκνο της ανατολίτικης ζεστασιάς, έτσι όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο του Λιβανελί με τίτλο: «Το σπίτι στο Βόσπορο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι το κεντρικό θέμα του Ζουλφί Λιβανελί στο συγκεκριμένο του βιβλίο.


Μέσα από τη ζωή και την καθημερινότητα δυο γυναικών ο Λιβανελί στήνει το δικό του σκηνικό για να μας συστήσει την Κωνσταντινούπολη βγαλμένη μέσα από τον ιστορικό της μύθο και τοποθετημένη με ένα ρεαλισμό στην καθημερινή της πορεία και παράλληλα την Κωνσταντινούπολη των αντιθέσεων ανάμεσα στο παρελθόν της και στο μέλλον.


Και μέσα από την ίδια την Κωνσταντινούπολη η καταγραφή του πεπρωμένου της μοιάζει αναπόφευκτη καθώς από ό,τι φαίνεται ο ξεριζωμός των ανθρώπων από τη γενέθλια πόλη είναι το πεπρωμένο της ίδιας της πόλης και το κεντρικό θέμα που διατρέχει τις σελίδες αυτού του βιβλίου και αυτό που ο Λιβανελί διαπραγματεύεται με μια ιδιαίτερη απλότητα στο αφηγηματικό του ύφος είναι ακριβώς αυτή τη μοίρα όχι των ηρώων του τόσο όσο της ίδιας της πόλης.

 

Μουσουλμάνοι και Έλληνες ακολουθούν την ίδια αυτή μοίρα του ξεριζωμού από τα πατρογονικά εδάφη και μαζί η ανάγκη του ανθρώπου να καταφύγει κάπου, να βρει ένα αποκούμπι για να σταθεί όταν όλα γύρω του αλλάζουν γίνεται η αφετηρία της συγγραφικής αφήγησης. Άνθρωποι που αναμετρώνται με την απώλεια όλων όσων όριζαν τη ζωή τους, που θρηνούν για τη χαμένη τους πραγματικότητα αλλά το κάνουν με μια αρχοντιά και με μια απαράμιλλη ευθύτητα, αντανάκλαση ίσως της ίδιας της πόλης στη ψυχή τους.


Κι όλα αυτά δοσμένα μέσα από την ιστορία της ογδοντάχρονης Λευλά που εξαναγκάζεται να ξεσπιτωθεί όταν το σπίτι της αγοράζεται από ένα νέο ιδιοκτήτη.


Αυτή είναι η μία παράμετρος του βιβλίου. Από την άλλη όταν ο κόσμος αλλάζει είναι μοιραίο να τονίζεται η διαφορά κοινωνικών αντιλήψεων από τις επερχόμενες γενιές. Έτσι, σε έναν κόσμο γεμάτο απάτριδες, απανδόκευτους και πρόσφυγες, έναν κόσμο στον οποίο τα πολιτικά γεγονότα και οι εξελίξεις νοηματοδοτούν τον ορισμό της ταχύτητας στη σύγχρονη εποχή, δυο γυναίκες, μια γεροντότερη και μια νέα συναντιούνται και αξίες όπως ευγένεια, παιδεία, περηφάνια, αρχοντιά αλλά και θράσος και αντίσταση έρχονται στην επιφάνεια.


Η γερμανοτουρκάλα Ρόξυ, φίλη του ανθρώπου που μάζεψε τη Λεϋλά όταν έμεινε μόνη, γίνεται η αντιπρόσωπος μιας γενιάς που νιώθει την ανάγκη να κατακρημνίσει τα «απολιθώματα» του παρελθόντος για να αναγνωρίσει σταδιακά πόση ευγένεια ψυχής μπορεί να διαθέτει αυτό το παρελθόν, πόση αρχοντιά κρύβεται μέσατου. Η Ρόξυ είναι οργισμένη από τη συμπεριφορά του πατέρα της. Μια γυναίκα σύγχρονη που έχει δουλέψει σε σεξ σοπ στη Γερμανία και  χωρίς να έχει καμιά μουσική καλλιέργεια και παιδεία συμμετέχει σε ένα νεανικό συγκρότημα χιπ χοπ μουσικής.


Η αντιδιαστολή ανάμεσα σε ό,τι αντιπροσωπεύει η νέα γενιά και σε ό,τι αποσύρεται σταδιακά από την κοινωνία είναι εμφανής όπως επίσης εμφανής είναι και η πρόθεση του συγγραφέα. Ο Λιβανελί τάσσεται υπέρμαχος αυτού του παρελθόντος και μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, εντελώς ανεπιτήδευτα, αφήνει να φανεί ο σεβασμός του για όλα όσα ο χρόνος συμπαρασύρει μέσα στη σκόνη του.


Το βιβλίο "Το σπίτι στο Βόσπορο", του Ζουλφί Λιβανελί, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.