Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Το Τρίτο Ράιχ - Roberto Bolano
Δημοσίευση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 09:43
Βιβλίο: Το Τρίτο Ράιχ - Roberto Bolano

Όπως στην αρχιτεκτονική έτσι και στην συγγραφή απαιτούνται τα κατάλληλα υλικά για να παρουσιαστεί ένα συμπαγές και άρτιο οικοδόμημα που θα είναι στέρεο και θα αντέχει στον χρόνο τον πανδαμάτορα που όλα τα παρασέρνει.


Φαίνεται πως ο Μπολάνιο, ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της λατινοαμερικανικής αλλά και γενικότερα σύγχρονης λογοτεχνίας είχε - δυστυχώς πέθανε το 2003 λόγω μακροχρόνιας πάθησης στο συκώτι - την μαγική συνταγή και το μαγικό ραβδί της έμπνευσης να αναμειγνύει και να εμφανίζει ένα μυθιστορηματικό αποτέλεσμα που ξεχωρίζει ήδη από το οπισθόφυλλο. Γιατί η γραφή του έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν συναισθηματικές αναταραχές και επιπλοκές, βυθίζεται και αναδύεται υπό την σκέπη ενός ευχάριστου και παράλληλα ιδιαίτερου σε έκφραση παραληρήματος ανάμεσα στο σήμερα και το χθες, το τώρα και το μετά.


Δεν είναι δυνατόν να τον περιγράψεις τον Μπολάνιο, είναι πολυδιάστατος ο κόσμος του, αφηρημένος σαν έναν πίνακα του Καντίνσκυ και ονειρώδης σαν τον μικρό Πρίγκιπα που κάθεται και ατενίζει τα άστρα. Εξωπραγματικός αλλά και γήινος μαζί, μας "παραμυθιάζει" με τρόπο που δεν μας αφήνει να ξεφύγουμε από τα δίχτυα της αφήγησής του, που άλλοτε αστυνομικίζει, άλλοτε παρουσιάζει έναν κοινωνικό χαρακτήρα για τον άνθρωπο που διέπεται από τις δικές του αδυναμίες και ανασφάλειες και άλλοτε παίζει και ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία. Με άλλα λόγια, σκηνοθετεί μία ολόκληρη ατμόσφαιρα που θυμίζει επιστημονική φαντασία βγαλμένη από τα πιο πολύπλοκα σενάρια γεννάει όμως με την ίδια ευκολία ερωτήματα και προβληματισμούς γιατί αγγίζει τον εσωτερικό κόσμο ανθρώπων που παλινωδούν και ενίοτε ναυαγούν υπό το βάρος των σκέψεών τους. Σε αυτήν την ομιχλώδη κατάσταση, τοποθετεί τους πρωταγωνιστές του σαν τα πιόνια ενός σκασκιστή και αφήνει σε μας τους αναγνώστες την αίσθηση πως θα ορίσουμε την τύχη τους και την μοίρα τους. Οι εικόνες που πλάθει έχουν μία μεταφυσική διάθεση και εγκυμονούν κινδύνους. Σκόπιμα τους θέτει σε καθεστώς ασάφειας γιατί επιθυμεί να περιπλέξει τους ιστούς της ιστορίας του σαν τον ποιητή που συλλέγει λέξεις κάποιες φορές γνωστές που όμως επιζητούν ανάλυση και κάποιες άλλες παντελώς άγνωστες που αν κανείς δει το πλαίσιο αναφοράς τους τότε αρχίζει να μπαίνει στο νόημα.


Η υπόθεση έχει στρατηγικές τάσεις και αν κάποιος μπλέξει τα καλώδια των συσχετισμών που ο ίδιος έχει συνδέσει στον πίνακα τότε όλες οι ανατροπές του κόσμου είναι πιθανές. Δράση και αντίδραση με "πυρηνικό" άρωμα προσφέρει ο Μπολάνιο, ερωτικές και βωμολοχικές λέξεις χρησιμοποιεί γιατί οι χαρακτήρες του δεν έχουν φρένο στις εξάρσεις τους - διακατέχονται από μία αδιόρατη τρέλα. Νάτο το παραλήρημα που συγγενεύει - και αυτή η ξέφρενη αλληλουχία των γεγονότων μοιάζει με τρενάκι τρόμου που έχει βγει από τις ράγες του.


Το "Τρίτο Ράιχ" δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι πολέμου και στρατηγικής που απειλεί με τους ίδιους του τους κανονισμούς τους συμμετέχοντες. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που ενθουσιάζει με την εναλλαγή των τοποθετήσεων των ίδιων των παικτών του και για αυτόν τον λόγο κάπου εδώ ή εκεί αρχίζει να καθίσταται κυριολεκτικά η μεταφορικά παιχνίδι ζωής και θανάτου για τον Ούντο Μπέργκερ, τον δεξιοτέχνη αρθρογράφο που ο Μπολάνιο θα μπορούσε να έχει κλέψει από τον πρωταγωνιστή της Μεταμόρφωσης του Κάφκα. Ο Ούντο Μπέργκερ, χαμένος στο πλασματικό διάστημα του φονικού όπλου "Τρίτου Ράιχ" κλείνεται στο δωμάτιο του θέρετρου της Κόστα Μπράβα κάπου στις ισπανικές ακτές  και εξαρτημένος και εθισμένος από τέτοιου είδους δραστηριότητες μοιάζει να χάνει την επαφή με τον πραγματικό κόσμο. Η Ίνγκεμποργκ, κοπέλα του ή σύμμαχός του - αυτό είναι κάτι που κανείς δεν το γνωρίζει στα σίγουρα - αποφασίζει να τον εγκαταλείψει και τότε εκείνος βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην δίνη της εξάρτησής του.


Ο Ούντο Μπέργκερ γνωρίζει άραγε τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι αυτό και τι μπορεί να κρύβεται αν πίσω από την κουρτίνα του ακίνδυνου συμπαίκτη καραδοκεί μία λάθος στρατηγική σε πραγματικό χρόνο? Και ποια είναι παρακαλώ η γραμμή που χωρίζει την ζωή από το παιχνίδι και πως κανείς διαχωρίζει τις κινήσεις του βάσει αληθινών συμβάντων και εικονικών στόχων? Ο Μπολάνιο, σαν ένας άλλος Σπαθάρης παίζει με τα στρατιωτάκια ανθρώπους που βάζει στο χαρτί αλλά δεν απομακρύνεται από το παρόν και κυρίως δεν αιωρείται σε ξένα προς τον αναγνώστη ερεθίσματα. Μήπως προσπαθεί να ξυπνήσει κοιμισμένες συνειδήσεις ρομποτοποιημένων και αποχαυνωμένων  παιδιών που θεωρούν πως το παιχνίδι δεν είναι παρά ένα παιχνίδι; Γεγονότα και ειδήσεις της καθημερινής ζωής αποδεικνύουν πως αν σκορπίσεις ανέμους θα θερίσεις θύελλες, ο Μπολάνιο μπλέκει συγκυρίες, εγείρει θέσεις και αντιθέσεις και προκαλεί νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Αν η συγγραφική  αποστολή του είναι η υπόδειξη ανέμων οποιουδήποτε είδους πολέμου, το δελτίο αναμένεται πυρετώδες.


Το βιβλίο Ρομπέρτο Μπολάνιο, Το Τρίτο Ράιχ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα .

Εκτύπωση
Περισσότερα
Φαμπέρ Ο καταστροφέας - Tristan Garcia: Κριτική βιβλίου
20.02.2017 10:07
"Ίσως να ξαναγυρίσει, αλλά δεν είναι πια εδώ. Η ανάμνησή του ξεθωριάζει. Κάτι δικό του μιλάει μέσα μου και με βάζει κατά καιρούς ακόμα σε πειρασμό, όταν κάθομαι στο τραπέζι μου και γράφω. Ζει στα βιβλία μου. Εκεί μόνο, κατά τα άλλα έχει τελειώσει ͘ με στοίχειωσε και με παράτησε" γράφει ο συγγραφέας κλείνοντας την κουρτίνα της αφήγησής του και το μάτι στον ήρωά του Φάμπερ.
Τα αστέρια του Σίντι Μουμέν - Mahi Binebine: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 12:08
Η Κόλαση ίσως να απέχει μόλις λίγο από τον επικαλούμενο Παράδεισο, έναν όροφο, ένα τετράγωνο, λίγα χιλιόμετρα, ποιος μπορεί να ξέρει! Μπορεί πάλι ο Παράδεισος για κάποιον να είναι η Κόλαση που εύχεται για τον διπλανό του και τότε γεμίζει με χαρά από το μίσος που νιώθει, ανθρώπινο και αυτό αν και δυστυχώς ακραίο.
1913, Η χρονιά πριν από τη θύελλα - Florian Illies: Κριτική βιβλίου
31.01.2017 10:08
Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας αποφάσισε να αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο σε αυτή την χρονιά. Το 1913 είναι πράγματι μια χρονιά ορόσημο για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, είναι μια χρονιά πέρα για πέρα κομβική, σημαδιακή και χαρακτηριστική για όλα αυτά που έμελλε να επακολουθήσουν.
Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα - Κέιτ Σοπέν: Κριτική βιβλίου
17.01.2017 10:09
Η Μπερτ Μοριζό υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες ζωγράφους του ιμπρεσιονισμού, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απεικόνισε στους πίνακές της, τους τολμηρούς για την εποχή, μία γυναίκα ελεύθερη, ανεξάρτητη, σίγουρη για τον εαυτό της και μακριά από την αντρική επίβλεψη και πίεση.
Η ώρα του αστεριού - Κλαρίσε Λισπέκτορ: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 12:45
Η γέννηση ενός έργου λογοτεχνικού κρύβει μυστήριο, αν δε κρύβει και πόνο, ταλαιπωρία και ανηφορίζει έναν Γολγοθά, τότε καθίσταται έργο που αντέχει στον χρόνο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μία τυπική διαδικασία ή μία υπόθεση απλή αν ο συγγραφέας παλεύει με τον εσώτερο κόσμο του, το σύμπαν του, τον ψυχισμό του.
Μια από τις δύο - Ντανιέλ Σάδα: Κριτική βιβλίου
20.12.2016 10:37
Η Αδριάνα Χιμένες Γκαρσία στην τελευταία φράση στο επίμετρο του βιβλίου γράφει: "Του φαινόταν αδύνατο να γίνει κανείς συγγραφέας χωρίς να έχει αυτί ͘ του ήταν ασύλληπτο να είναι κανείς καλός αφηγητής χωρίς να έχει διαβάσει ποίηση". Αυτά τα λόγια αντανακλούν την πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα και την φιλοσοφία του συγγραφέα περί συγγραφής, ο κόσμος των λέξεων δεν συνάδει με τον κοινό παρονομαστή.
Το μάτι - Vladimir Nabokov: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 10:34
"Το θέμα στο Μάτι είναι μία έρευνα που οδηγεί τον πρωταγωνιστή μέσα από έναν κυκεώνα από καθρέφτες στη συγχώνευση δίδυμων εικόνων". Αυτά γράφει ο συγγραφέας στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου όπου και αναλύει την φιλοσοφία πίσω από την σύλληψη της ιδέας για το Μάτι.
Η πρώτη φλέβα - Γιάννης Μακριδάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 10:56
Ποτέ ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ξετυλίξεις το κουβάρι μιας ζωής και ποτέ κανείς δεν βγαίνει αλώβητος και ατάραχος από την τριβή με το παρελθόν. Ειδικά μάλιστα όταν αυτό στριφογυρίζει και γλυκοκοιτάζει το παρόν σαν την μέλισσα γύρω από το λουλούδι που προσπαθεί να προσγειωθεί για να τραφεί. Εδώ περιγράφονται τα πρόσωπα μίας άλλης εποχής που όμως ακόμα και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει γιατί οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζουν τις στιγμές τους και την μοναδικότητά τους. Μία γυναίκα και ένας άντρας, δύο κόσμοι παράλληλοι και διαφορετικοί μα τόσο όμοιοι.