Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: ’55 - Θωμάς Κοροβίνης
Δημοσίευση: Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014 09:58
Βιβλίο:  ’55 - Θωμάς Κοροβίνης

Μια πόλη αφηγείται την Ιστορία της θα μπορούσε να είναι ένας ευρηματικός τίτλος για το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «’55» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα . Κι αυτό επειδή μέσα από την αφήγηση της Μαρίκας, μιας γυναίκας από τα Ταταύλα ο Κοροβίνης στήνει έναν ολόκληρο αφηγηματικό κόσμο, για να διηγηθεί την ζωντανή Ιστορία της Πόλης, περιγράφοντας τον τρόπο ζωής Ελλήνων και Τούρκων του περασμένου αιώνα.

 

Γειτονιές, ήθη, έθιμα, συνήθειες και εθνικά οράματα, αγάπες και μνήμες όλα ζωντανεύουν μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου, αποτυπώνονται με ιστορική ακρίβεια και μαζί τους αποτυπώνεται η δραματική ένταση στις σχέσεις των δύο αυτών λαών, οι αδικίες της τουρκικής εξουσίας απέναντι στην ελληνική ομογένεια και η στάση του νεοελληνικού κράτους που με τις κινήσεις του δεν κατάφερε να περιορίσει τον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου από την Πόλη.

 

Ο συγγραφέας μοιάζει να πιάνει την αφήγηση για τη ζωή και την ιστορία της Πόλης από εκεί που την άφησε η «Λωξάντρα» της Ιορδανίδου και είναι σημαντική η διακειμενική συνομιλία των δύο βιβλίων προς το τέλος του βιβλίου, που σκοπό έχει να αναψηλαφήσει τον ιστορικό σφυγμό αυτής της Πόλης και να επουλώσει τα τραύματα στο σώμα της ελληνικής μνήμης απέναντι στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

 

Ο Κοροβίνης με σεβασμό στην Ιστορία προβαίνει σε μια σημαντική ιστορική κατάθεση, μέσα από τη μεθοδική έρευνα των γεγονότων της εποχής. Κι αυτό που παρουσιάζει δεν είναι μόνο η ελληνική ομογένεια αλλά κυρίως η σχέση της με το τουρκικό στοιχείο, οι διαπολιτισμικές τους ανταλλαγές, ο τρόπος συμβίωσης και το τέλος όλων αυτών μετά από τον οργανωμένο σχεδιασμό της Άγκυρας, όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του: «με παρότρυνση των Εγγλέζων και τη συγκάλυψη των Αμερικανών. Η εφαρμογή των σχεδίων αυτών ξέφυγε από το αρχικό πλάνο, γιατί το κατευθυνόμενο λεγόμενο ‘παρακράτος’ οδηγήθηκε με συνεπικουρία μέρους του αφιονισμένου λαού σε ανθελληνικά και αντιχριστιανικά έκτροπα πέραν πάσης φαντασίας».

 

Ανοίγοντας αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης δε θα βρει ένα απλό μυθιστόρημα , τουλάχιστον γραμμένο με τον τρόπο που γνωρίζει ότι είναι γραμμένο ένα μυθιστόρημα. Το βιβλίο αυτό περιέχει μικρά αφηγήματα, τα οποία συνθέτουν ένα αφηγηματικό παζλ που στο σύνολό του δίνει ένα μεστό κείμενο , βιωματικά συναισθηματικό και ταυτόχρονα τελείως αντισυμβατικό, με μια ρέουσα εκφορά προφορικού λόγου που βοηθά τον αναγνώστη να ενταχθεί, κομμάτι κι αυτός αυτού του μυθιστορηματικού παζλ, στο κλίμα της Πόλης και των ανθρώπων που είχαν την τύχη και την ατυχία να ζήσουν εκεί και να βιώσουν τα σπαραχτικά γεγονότα του ’55.

 

Η Μαρίκα είναι μια γυναίκα μποέμισσα, μια Πολίτισσα κυρά, μια γυναίκα που ζει έντονα κάθε στιγμή και ταυτόχρονα είναι δασκάλα, αγαπάει τους αμανέδες, δε δεσμεύεται, συχνάζει σε θέατρα και νυχτερινά μαγαζιά, ζει ελεύθερη στον παλμό μιας κοσμοπολίτικης Πόλης. Όταν αποφασίζει σε μεγάλη ηλικία να μιλήσει για όλα αυτά το κάνει ενεργοποιώντας το εκρηκτικό της ταπεραμέντο και γνωρίζοντας πια καλά την ιστορική έκβαση των γεγονότων, άλλωστε όπως η ίδια λέει: «ο άνθρωπος στα υστερνά του κλίνει στη περισυλλογή και στην ενδοσκόπηση».

 

Μικρές ιστορίες από τη ζωή της Μαρίκας, λαογραφικές αναφορές, εμπειρίες και νοοτροπίες όλα μαζί εμπλέκονται για να μας δοθεί το στίγμα τόσο του τόπου όσο και της ανθρωπογεωγραφίας του μέσα σε έναν ιστορικό χωροχρόνο. Με ένα μαγικό τρόπο η Πόλη πρωταγωνιστεί κι ο αναγνώστης γεύεται ήχους, γεύσεις και μυρωδιές από την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η ελληνική ομογένεια, η κουζίνα, ο καφές, το χασίσι, η πολίτικη κουζίνα, το τουρκικό στοιχείο. Όλα αυτά εμπλέκονται μοναδικά και ο αναγνώστης βρίσκεται να περπατά στα σοκάκια μιας πολυφυλετικής Πόλης αλλά κυρίως στα σοκάκια της μνήμης.

 

Τα Σεπτεμβριανά του ’55, τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία αυτού του τόπου όσο κανένα άλλο, γίνονται η αφορμή για το βιβλίο αυτό, καθώς σταδιακά οδήγησαν στον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου και η Μαρίκα συμπάσχοντας μας δίνει συγκλονιστικές μαρτυρίες για την επικρατούσα κατάσταση.

 

Σε ολόκληρο το κείμενο αναγνώστης νιώθει ότι συνομιλεί με τη Μαρίκα, ότι αφουγκράζεται τις ανησυχίες της, νιώθει τον σπαραγμό της μνήμης της που αφυπνίζεται για να περισώσει όλα όσα πρέπει να διασωθούν από τον αφανισμό. Το ξεχωριστό πολίτικο ιδίωμα που χρησιμοποιεί ο Κοροβίνης κάνει το κείμενο ένα ιδιαίτερο μνημείο αυτής της κελαρυστής γλώσσας και ταυτόχρονα δίνει το ηχόχρωμά της, υποβάλλοντας τον αναγνώστη σε μια γοητευτική αναγνωστική προσέγγιση ενός κειμένου που μπορεί κάλλιστα να σταθεί ως πολιτισμικό αρχείο μιας χαμένης για πάντα εποχής.

 

 

Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη, με τίτλο “’55”, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.