Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Ιντιάνα Τέλλερ: Καλοκαιρινό Φεγγάρι - Sophie Audouin- Mamikonian
Δημοσίευση: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 14:08
Βιβλίο: Ιντιάνα Τέλλερ: Καλοκαιρινό Φεγγάρι - Sophie Audouin- Mamikonian

Περιμέναμε έναν ολόκληρο χρόνο όμως μπορώ να πω με το χέρι στην καρδιά πως η αναμονή αυτή, άξιζε τον κόπο.


Γιατί η συνέχεια των περιπετειών του Ιντιάνα Τέλλερ είναι κοντά μας, όπως και το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο "Καλοκαιρινό Φεγγάρι" που πραγματικά, σου κόβει την ανάσα και σε κρατάει καθηλωμένο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα, αποδεικνύοντας περίτρανα πως οι πολύ μεγάλοι συγγραφείς, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και πως μπορούν με μεγάλη ευκολία, ένα ήδη πολύ καλό έργο , να το απογειώσουν, ακόμα κι αν χωρίζεται σε συνέχειες, ακόμα και όταν υπάρχει η παγίδα του δεύτερου βιβλίου που συνήθως, είναι και το πιο αδύναμο. Όμως όχι, η Sophie Audouin- Mamikonian, δεν αποκαλείται τυχαία, "η Rowling της Γαλλίας" και αν ζητούσαν τη γνώμη μου, θα συμφωνούσα με κλειστά μάτια και ειλικρινά, χαίρομαι που οι εκδόσεις Μάτι έσπασαν τα αμερικάνικα στεγανά της λογοτεχνίας του φανταστικού, φέρνοντας μια ιστορία τόσο ιδιαίτερη, στη χώρα μας.


Ένας μήνας έχει περάσει από τα γεγονότα του προηγούμενου βιβλίου και ο Ιντιάνα, αν και ανησυχεί για τη μητέρα του η οποία έχει πέσει θύμα απαγωγής, δεν μπορεί να μην νιώθει ευτυχισμένος που η Κατερίνα βρίσκεται στο πλευρό του, στην ασφάλεια του ράντζου Λύκος. Τα πράγματα, φαίνεται να κυλάνε ήρεμα, μέχρι την στιγμή που ο πατέρας της Κατερίνα δέχεται μια δολοφονική επίθεση η οποία, δεν έχει γίνει από ανθρώπινο χέρι, και εγκαταλείπεται μισοπεθαμένος. Προσπαθώντας να ανακαλύψει τι έχει πραγματικά συμβεί, ο Ιντιάνα, θα συμμαχήσει με πλάσματα που ποτέ κανένας Λύκος δεν θα το περίμενε, ενώ το χάρισμα που κληρονόμησε από τη μητέρα του, θα του φανεί πιο χρήσιμο από κάθε άλλη φορά αφού, όσο πιο βαθιά σκαλίζουν τα γεγονότα, τόσα περισσότερα τρομακτικά μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια, εχθροί πέραν από κάθε φαντασία και δύναμη κάνουν την εμφάνισή τους ενώ, ακόμα και ανάμεσα στους συμμάχους, μπορεί να υπάρχουν προδότες που να θέτουν σε κίνδυνο κάθε ρίσκο που έχεις πάρει μέχρι σήμερα προκειμένου να φέρεις ισορροπίες, γκρεμίζοντας τα πάντα μέσα σε μία και μόνο στιγμή.


Ναι... είναι γεγονός! Το "Καλοκαιρινό Φεγγάρι" σου κλέβει την καρδιά και σε καθηλώνει διαπιστώνοντας, πως όχι μόνο είναι ακόμα καλύτερο και εντυπωσιακότερο από το πρώτο βιβλίο της σειράς, αλλά ότι οι εξελίξεις της, στοιχειοθετούνται σε πολλαπλά, διαφορετικά επίπεδα. Δεν αφορούν μόνο την πλοκή της ιστορίας, αλλά και την εξέλιξη που έχουν οι ίδιοι οι χαρακτήρες οι οποίοι, μέσα από το στάδιο της μετάβασης αυτής, φαντάζουν πιο ώριμοι στα μάτια μας, πιο συνειδητοποιημένοι, και με τα θετικά και τα αρνητικά τους, έτοιμοι να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν και την ίδια στιγμή, να παλέψουν για τα δικά τους ιδανικά και πιστεύω μέχρι τέλους, ακόμα κι αν αυτό, κινδυνεύει να τους στοιχίσει και μάλιστα, ίσως ακόμα περισσότερα απ' όσο εκείνοι μπορεί να πίστευαν αρχικά. Οι εκάστοτε αποφάσεις τους, έχουν ως αποτέλεσμα τίποτα να μην είναι σταθερό, τίποτα να μην είναι απόλυτα σίγουρο ή ασφαλές. Τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή, οι ισορροπίες συνεχώς αλλάζουν και κανείς δεν μπορεί να είναι ή ακόμα και να νιώθει, απόλυτα ασφαλείς, ακόμα και όταν όλα μοιάζουν να έχουν τελειώσει.


Ένα από τα στοιχεία που μου άρεσε στο "Ανοιξιάτικο Φεγγάρι", ήταν οι πολιτικές προεκτάσεις που χαρακτήριζαν το βιβλίο. Στο "Καλοκαιρινό Φεγγάρι", όχι απλά παραμένουν, αλλά θα λέγαμε ότι τονίζονται ακόμα περισσότερο. Κάθε τι στον κρυφό από τους ανθρώπους -από τους περισσότερος τουλάχιστον-, μεταφυσικό κόσμο, όπου υπερφυσικά πλάσματα ζουν και δρουν με τους δικούς τους όρους, διέπεται από κανόνες και νόμους, από τους οποίους, κανένας δεν είναι υπεράνω, σε όποια τάξη ή συνομοταξία κι αν ανήκει. Πέραν της πολυπλοκότητας του να στήσεις ένα τέτοιο σύστημα το οποίο να λειτουργεί αποτελεσματικά χωρίς να χωλαίνει και χωρίς να φτάνει στον αναγνώστη με την σκιά του αδύνατου και του ακατόρθωτου να το βαραίνει, είναι εξαιρετικό ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας έχει χτίσει ολόκληρη τη δομή του, με γερές βάσεις και θεμέλια, αλλά ακόμα περισσότερο, το πως ο ίδιος ο Ιντιάνα, είναι σε θέση να αξιοποιήσεις τους νόμους προς το δικό του όφελος, το δικό του και της φυλής του, βρίσκοντας συμμάχους στα πρόσωπα εκείνων που άλλοι δεν θα ρίσκαραν, εμπνέοντας παράλληλα αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να τον ακολουθήσουν.


Συνδυάζοντας για μια ακόμη φορά το στοιχείο του φανταστικού με εκείνο του μεταφυσικού, η συγγραφέας συνθέτει ένα άψογο και άρτιο κείμενο , στο οποίο δεν μπορείς να βρεις το παραμικρό ψεγάδι και μια πλοκή η οποία, είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα και επεξηγηματική στις λεπτομέρειες, χωρίς να μας αφήνει με απορίες αλλά κάνοντάς μας να διψάμε να μάθουμε και άλλα γύρω από τον παράξενο κόσμο της, και παράλληλα, χωρίς να αφήνει κενά ή ακάλυπτες τρύπες, συμβάντα γύρω από τις οποίες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε. Κάθε τι στην εξέλιξη της ιστορίας, στην ανάπτυξη των ήδη γνωστών χαρακτήρων, αλλά και στην προσθήκη νέων, εξαιρετικά γοητευτικών προσώπων και προσωπικοτήτων, είναι μελετημένο και σωστά τοποθετημένο. Τίποτα δεν είναι είναι τυχαίο και κάθε τι, εξυπηρετεί και κάποιον πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Ο Ιντιάνα, χωρίς να χάνει το χιούμορ του και την γοητευτική του προσωπικότητα, μάχεται σε ένα πεδίο έρωτα, οικογενειακών αξιών, πολιτικών συμφερόντων και το γεμάτο εκπλήξεις, ανατροπές, αγωνιώδεις στιγμές ταξίδι του, είναι απολαυστικό και γοητευτικό, αφήνοντάς μας να διψάμε για την συνέχεια την οποία και θέλουμε... τώρα.

Το βιβλίο της Sophie Audouin- Mamikonian κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάτι.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.