Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017
Book review: Δέκα-Τρία Γιατί - Jay Asher
Δημοσίευση: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 12:47
Book review: Δέκα-Τρία Γιατί - Jay Asher

Τον Jay Asher, μέχρι πρότινος, δεν τον γνώριζα, πράγμα που νομίζω ότι δικαιολογεί το γεγονός πως στα λογοτεχνικά δρώμενα, αποτελεί μια νέα φιγούρα η οποία είμαι σίγουρη πως στο μέλλον, θα μας απασχολήσει πολλές φορές.

 

Από τη Γιώτα Παπαδημακοπούλου

 

Παρά λοιπόν το γεγονός πως δεν ήξερα τίποτα για εκείνον, η επιθυμία μου να διαβάσω το πρώτο του βιβλίου ήταν τεράστια και ανεξέλεγκτη και αυτό, για δύο λόγους. Ο πρώτος, έχει να κάνει με το θέμα του βιβλίου που μπορεί να μην θεωρηθεί από πολλούς ευχάριστο όμως, αποτελεί μέρος της θλιβερής, σύγχρονης πραγματικότητας, γεγονός που θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Ο δεύτερος λόγος είναι πιο προσωπικός, μια εσωτερική συμπάθεια και κατανόηση που είχα από παιδί στους ανθρώπους που βρίσκονταν στο στόχαστρο κάποιων που άδικα και χωρίς να το καταλαβαίνουν, ήθελαν να κάνουν τη ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη τους οποίους, ένιωθα την ανάγκη να υπερασπιστώ ώστε να μην υπάρξουν χειρότερα. Η ιδέα και μόνο, με έκανε να τρέμω.

Ο δεκαεφτάχρονος Κλέυ λοιπόν, βρίσκει μια μέρα στην βεράντα του σπιτιού του ένα μυστηριώδες δέμα με το όνομά του γραμμένο πάνω. Αρχικά, ενθουσιάζεται όμως το συναίσθημα αυτό αντικαθίσταται γρήγορα από φρίκη και τρόμο, όταν ανακαλύπτει ποιο είναι το περιεχόμενο του δέματος. 7 κασέτες... και όλες έχουν ηχογραφηθεί από μια φωνή που νόμιζε πως δεν θα άκουγε ποτέ ξανά. Είναι η φωνή της Χάννα... της συμμαθήτριάς του... της κοπέλας με την οποία ήταν κρυφά ερωτευμένος... του κοριτσιού εκείνου που αποφάσισε να δώσει τέρμα στη ζωή της λίγο καιρό πριν. Και παρά που ταράσσεται από το γεγονός, ο Κλέυ, είναι υποχρεωμένος να ακούσει όλες τις κασέτες μέχρι τέλους, όχι μόνο γιατί η απειλή της Χάννα ότι θα δουν το φως της δημοσιότητας βρίσκεται σαν πέλεκυς από πάνω του αλλά γιατί, μέσα σε αυτές, η Χάννα, εξηγεί τους δεκατρείς λόγους που την οδήγησαν στην αυτοκτονία. Και κάθε ένας που θα παραλάβει τις κασέτες αυτές όταν έρθει η σειρά του, συνέβαλε με τον δικό του τρόπο στην απόφασή της αυτή.

Πριν μερικές μέρες, μια αναγνώστρια που ήξερε ποιο βιβλίο διάβαζα με ρώτησε, "γιατί να θέλει να διαβάσει κανείς κάτι τόσο στενάχωρο;" Και έρχομαι να αντιγυρίσω σήμερα την ερώτησή της. Γιατί να μην θέλει κάποιος να διαβάσει ένα τόσο συγκλονιστικό βιβλίο; Γιατί ακριβώς αυτό είναι φίλοι μου το "Δεκατρία Γιατί", ένα βιβλίο συγκλονιστικό που καταφέρνει να σε αγγίξει ως τα τρίσβαθα της ψυχής σου, να σε πληγώσει, να σε προβληματίσει, να σε κάνει να σκεφτείς και γιατί όχι, να κουνηθείς από τον καναπέ σου και να δράσεις. Η ιστορία της Χάννα μπορεί στην προκειμένη περίπτωση να είναι μυθοπλαστική, δεν παύει όμως να είναι έμμεσα ιστορία κάποιου παιδιού που θυσίασε την ζωή του άδικα επειδή ένιωθε να μην αντέχει άλλο. Είναι η ιστορία κάποιας οικογένειας που η απώλεια την στιγμάτισε και την διέλυσε. Και όλα αυτά γιατί; Για ποιον λόγο; Αυτό είναι που αναρωτιέσαι και γυρίζει συνεχώς στο μυαλό σου, επιστρέφοντας κάθε φορά όλο και πιο βίαια. Αλλά τελικά, όχι, δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο η Χάννα αυτοκτόνησε, η ουσία δεν βρίσκεται στα κίνητρά της αλλά στο τι θα μπορούσε να έχει γίνει ώστε να την εμποδίσουν να δώσει ένα βίαιο τέλος.

Ξεκινώντας να αφηγείται η Χάννα την ιστορία της, εξιστορώντας τα γεγονότα που σταδιακά την οδήγησαν σε μια τραγική μοίρα, μπαίνουμε στον πειρασμό να αναρωτηθούμε. Ήταν τόσο σπουδαία όλα αυτά για να τα πάρει κατάκαρδα;" Όμως, όσο οι ιστορία προχωράει και εξελίσσεται αντιλαμβανόμαστε πως τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα. Δεν ήταν τα μεμονωμένα περιστατικά που την έσπρωξαν στα άκρα αλλά όλα μαζί, συνδυαστικά. Κάθε πράξη των ανθρώπων που έπαιξαν ρόλο στην αυτοκτονία της, ήταν σαν να πρόσθεταν ένα ακόμα κομμάτι σε ένα ντόμινο όπου περίμεναν την κατάλληλη στιγμή να το κατεδαφίσουν με μία και μόνο κλωτσιά. Και μην βιαστείτε να υπερασπιστείτε τους "δράστες" με την δικαιολογία ότι ήταν παιδιά. Μας αρέσει ή όχι, τα παιδιά μπορούν να γίνουν πιο σκληρά από τους ενήλικες, μπορούν να πληγώσουν με τρόπους που εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε ή που ξεχάσαμε όταν διασχίσαμε την επικίνδυνη ζώνη. Όχι, αυτά τα παιδιά δεν είναι αθώα. Είναι ένοχα γιατί πολύ απλά, είναι η τρανή απόδειξη πως τα μικρά μπορούν να γίνουν μεγάλα και τραγικά και όσο αθώα κι αν φαντάζουν στα δικά τους μάτια, να διαλύσουν  τη ζωή κάποιου άλλου.

Συγνώμη που εκφράζομαι κατ' αυτόν τον τρόπο αλλά είμαι πραγματικά θυμωμένη μετά την ανάγνωση  αυτού του βιβλίου. Θυμωμένη γιατί δεν αναγνωρίζεται η ευαισθησία ορισμένων ανθρώπων. Γιατί πρέπει να δικαιολογούμε συμπεριφορές απλά και μόνο επειδή προέρχονται από ανήλικους. Όχι! Τα παιδιά, κάθε ηλικίας, είναι μικρογραφία των εαυτών μας. Μεγαλώνουν με τα δικά μας πρότυπα και τις αξίες που τα γαλουχήσαμε. Πώς λοιπόν να μην θυμώνω; Με τους γονείς όσων συνέβαλαν στο θάνατο της Χάννα, επειδή ήταν κακοπροαίρετα, μαγκάκια, υπεράνω κανόνων, επειδή πολύ απλά, ήταν παιδιά! Πώς να μην θυμώσω με τους γονείς της Χάννα που δεν έβλεπαν τι δρόμο είχε αρχίσει από καιρό να χαράσσει το παιδί τους; Πώς να μην θυμώνω ακόμα και με την ίδια, όχι γιατί δεν είχε τα κότσια να παλέψει για τη ζωή της αλλά γιατί ίσως δεν ανοίχτηκε όπως έπρεπε, σε εκείνους που πραγματικά θα νοιάζονταν και θα μπορούσαν να την βοηθήσουν. Βέβαια, όταν η ζωή σου έχει καταρρεύσει και δεν βρίσκεις κανένα νόημα σε αυτήν, είναι εξαιρετικά εύκολο να αφεθείς στην θλίψη και την κατήφεια, να σε κυριεύσει η απελπισία, στο ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα πλέον για εσένα.

Τι είναι λοιπόν το "Δεκατρία Γιατί"; Σίγουρα, όχι ένα ακόμα μυθιστόρημα του σωρού, ούτε ένα βιβλίο που γράφτηκε για να μας διασκεδάσει αλλά αντίθετα, για να λειτουργήσει ως οδηγός αυτογνωσίας και αυτοβοήθειας, να μας δώσει μέσα από την θλίψη και τον πόνο ελπίδα ότι το να αλλάξουν τα πράγματα, σε μια εποχή που οι σχέσεις ανάμεσα σε παιδιά, φίλους, οικογένεια, είναι πιο θολές και πιο περίπλοκες από ποτέ, είναι αποκλειστικά στο χέρι μας και στην δική μας διάθεση να αγκαλιάσουμε το πρόβλημα και όχι να κλείσουμε τα μάτια μας απέναντί του. Ο Jay Asher, αγκαλιάζει με στοργικότητα και τρυφερότητα την εφηβική σύγχυση, χωρίς να την κατακρίνει αλλά, προσπαθώντας να την καταλάβει, να την υποστηρίξει, να της δείξει τον δρόμο προς το φως, απομακρύνοντάς την από τα σκοτάδια. Η ιστορία της Χάννα δεν είναι μια απελπισμένη κραυγή βοήθειας αλλά ένα συνειδητοποιημένο μήνυμα γεμάτο από αγάπη και συγχώρεση που δεν έχει σκοπό να στοιχειώσει αλλά να δώσει να καταλάβει. Και τουλάχιστον εγώ, κατάλαβα και εύχομαι το ίδιο να κάνετε κι εσείς.

 

Το βιβλίο του Jay Asher, «Jay Asher» σε μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.