«Στα δεκαέξι της, η Καμίλ και ο Έρικ ερωτεύονται με πάθος και η Καμίλ φέρνει στον κόσμο ένα κοριτσάκι… 25 χρόνια μετά, ο Έρικ την εγκαταλείπει για μια νεότερη γυναίκα. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, η Καμίλ επιστρέφει ξαφνικά στο παρελθόν και γίνεται ξανά δεκαέξι χρονών. Ξαναβρίσκει τους γονείς της, τις φίλες της, την εφηβεία της και… τον Έρικ».

 

Από την Ελένη Φιλίππου

 

Η ιστορία της Καμίλ φέρνει στο νου το “Peggy Sue Got Married” (1986) του Κόπολα: Η γυναικεία κατάρρευση ενώπιον ενός ανεπιθύμητου διαζυγίου, το βίωμα της απόρριψης όταν ο σύντροφος μιας ζωής φεύγει με μια πολύ νεότερη γυναίκα και η διαφυγή στην εποχή της αθωότητας ως μηχανισμός άμυνας απέναντι σε ένα άχαρο, σκληρό και γεμάτο θλίψη παρόν. Η Καμίλ στα σαράντα της παλεύει ακόμη μια αδιάφορη καριέρα ηθοποιού ενώ το σπιτικό της διαλύεται, καθώς ο σύζυγος την εγκαταλείπει για μια νεαρή γυναίκα. Το σπίτι τους μπαίνει προς πώληση, καθώς ο Έρικ χρειάζεται τα λεφτά για να συντηρήσει το καινούργιο πια σπίτι του. Η Καμίλ απαντάει στο χαστούκι της ζωής με γερές δόσεις αλκοόλ και αμέτρητα πακέτα τσιγάρων. Το βράδυ της πρωτοχρονιάς, μια νύχτα ομολογουμένως δύσκολη για όσους η χρονιά δεν τους φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο, η Καμίλ θα πιει τόση σαμπάνια ώστε η λιποθυμία να της κλείσει τα μάτια και να ονειρευτεί μια καλύτερη εκδοχή από την καταθλιπτική πραγματικότητα.

 

Το ονειρικό ταξίδι της θα την φέρει ξανά στην οικογενειακή θαλπωρή, στα σχολικά θρανία, στις εφηβικές παρέες και θα την ρίξει πάλι κατάμουτρα στον μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον Έρικ. Τα αποφθέγματα του λαού «στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα» και «να ήταν τα νιάτα δύο φορές» αποδεικνύονται άκαρπα στην περίπτωση της Καμίλ, η οποία συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να πάει κόντρα στην μοίρα των συναισθημάτων και σε αυτό που είναι γραφτό να γίνει. Μην μπορώντας να αλλάξει την ιστορία των γεγονότων, πριν χάσει (ξανά) την μητέρα της θα φροντίσει να μαγνητοφωνήσει την ζεστή φωνή της, να μοιραστεί στιγμές και συναισθήματα και να αφεθεί πιο συνειδητοποιημένα στην ζωή που γνώρισε.

 

Με πολύ καλή ερμηνεία και αξιόλογη σκηνοθεσία, η Νοεμί Λβόβσκι δίνει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο απολαυστικό, άλλοτε συγκινητικό και άλλοτε χιουμοριστικό. Το γεγονός ότι διατηρεί την όψη της σαραντάρας γυναίκας στα υποτιθέμενα δεκαέξι χρόνια της κρατάει ωραία τον συνδετικό κρίκο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, ενώ συγχρόνως βγάζει έναν ωραίο κωμικό τόνο. Αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να μοιράσει διδακτικά μηνύματα, παρουσιάζει την δική της, προσωπική τοποθέτηση στην μεταφυσική «δεύτερη ευκαιρία» που της δίνεται.

 

Σκηνοθεσία: Νοεμί Λβόβσκι

Σενάριο: Νοεμί Λβόβσκι, Μοντ Αμελίν, Πιερ Ολιβιέ Ματέι, Φλοράνς Σεϊβό

Πρωταγωνιστούν: Νοεμί Λβόβσκι, Σαμίρ Γκεσμί

Διάρκεια: 115΄

Διανομή: Seven Films, Spentzos Films