Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017
Book Review: Η αναζήτηση του τίγρη – Colleen Houck
Δημοσίευση: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 11:50
Book Review: Η αναζήτηση του τίγρη – Colleen Houck

Το ότι ερωτεύτηκα το πρώτο της Colleen Houck, "Η Κατάρα Του Τίγρη", δεν είναι μυστικό. Ήταν ένα από τα βιβλία εκείνα που κατέκτησε την καρδιά και το μυαλό μου και για πολλές μέρες μετά το πέρας της ανάγνωσής του, δεν μπορούσα να πάρω κανένα άλλο στα χέρια μου και να αφοσιωθώ απόλυτα.

 

Από τη Γιώτα Παπαδημακοπούλου

 

Η σκέψη μου, όλο και γύριζε πίσω, ξανά και ξανά, στην Κέλσι και τον Ρεν, στα εξωτικά, μυστηριώδη και γοητευτικά τοπία της Ινδίας. Αποζητούσα την περιπέτεια και τη δράση που βίωσα στα ταξίδια τους, το συναίσθημα εκείνο που άνθιζε στις καρδιές τους όλο και περισσότερο αλλά δυστυχώς, δεν το έβρισκα πουθενά αλλού. Τελοσπάντων... κάποια πράγματα, έρχεται η ώρα που πρέπει να τα ξεπεράσουμε και να προχωρήσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ξεχνάμε. Και έτσι, ο καιρός πέρασε και μετά από μεγάλη αναμονή και ακόμα μεγαλύτερη αγωνία, το δεύτερο μέρος του "Έπους Του Τίγρη", βρίσκεται πλέον στα χέρια μας και μας παρασύρει.

 

Η Κέλσι έχει επιστρέψει στην Αμερική και προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή της, να προχωρήσει χωρίς τον Ρεν, αφότου τον εγκατέλειψε στην Ινδία προκειμένου να του δώσει χώρο και χρόνο να καταλάβει, τι πραγματικά θέλει. Όμως βαθιά μέσα της ήλπιζε πως εκείνος θα την κυνηγούσε, πως θα την ακολουθούσε και δεν θα την άφηνε να φύγει τόσο εύκολα. Κάνοντας την καρδιά της πέτρα, αφοσιώνεται στα μαθήματα του πανεπιστημίου ενώ ξεκινά να βγαίνει ραντεβού, πιστεύοντας πως έτσι θα φύγει εκείνος από το μυαλό και την καρδιά της. Και πάνω που αρχίζει να πιστεύει πως μπορεί να έχει ένα μέλλον μακριά του, εκείνος εμφανίζεται μπροστά της και ο κόσμος της αλλάζει για ακόμα μια φορά. Την διεκδικεί με τον δικό του τρόπο και τελικά εκείνη, παύει να αρνείται, τόσο τα δικά της συναισθήματα, όσο και το κατά πόσο αληθινά είναι τα δικά του. Όμως η εξέλιξη των πραγμάτων δεν είναι ειδυλλιακή. Ο Λόκες βρίσκεται πολύ πιο κοντά τους απ' όσο θα ήθελαν και τα τείχη της ευτυχίας και της ελπίδας γκρεμίζονται όταν ο Ρεν πέφτει στα χέρια του.

 

Η Κέλσι θέλει αλλά ξέρει πως δεν μπορεί να καταρρεύσει. Ο Ρεν την έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά και η ζωή του, βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια της. Πρέπει, όχι μόνο να βρει τον τρόπο να λύσει το δεύτερο σκέλος της προφητείας αλλά και έναν τρόπο να ξαναφέρει τον Ρεν στο σπίτι και η διαδρομή αυτή αποδεικνύεται πως δεν είναι ούτε σύντομη, ούτε εύκολη. Σύντροφός της στην συνέχεια του ταξιδιού της ο αδερφός του Ρεν, ο Κίσαν, που είναι τόσο όμοιος μα και τόσο διαφορετικός από τον Ρεν, την ίδια ακριβώς στιγμή. Ο Κίσαν έχει σκοπό να προστατέψει την Κέλσι και να την βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της, ακόμα και να δώσει την ίδια του τη ζωή αν χρειαστεί όμως παράλληλα, δεν παύει να είναι ερωτευμένος μαζί της και έχει σκοπό να την διεκδικήσει με όποιον τρόπο μπορεί και του επιτρέπεται. Και η Κέλσι, πέραν της δυσκολίας να επιβιώσει από μια ακόμα επικίνδυνη αποστολή και να φέρει πίσω τον αγαπημένο της, έχει να αντιμετωπίσει τα ίδια της τα συναισθήματα.

 

Η Colleen Houck έχει έναν μοναδικό, ανυπέρβλητο τρόπο να μας γοητεύει και να μας παρασύρει. Στην αρχή της ιστορίας, και για όσο διάστημα βρισκόμαστε στην Αμερική, τα πράγματα ακολουθούν μια ομαλή πορεία, μας επιτρέπει να ανασάνουμε πριν να βουτήξουμε στα άδυτα μιας ακόμα περιπέτειας. Μετά το σπαραχτικό φινάλε του πρώτου της βιβλίου, μας δίνει μια μικρή γεύση διασκέδασης και ευτυχίας, χιούμορ και έρωτα, δημιουργώντας μας μια ψευδαίσθηση ελπίδας η οποία, δεν αργεί να καταρρεύσει. Και εκεί είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία αυτού του δεύτερου μέρους. Ότι καταφέρνει από τον παράδεισο να μας οδηγήσει στην κόλαση, να μας κόψει την ανάσα και να κάνει τους παλμούς μας να χτυπάνε όλο και πιο δυνατά, όλο και πιο γρήγορα όσο προχωράμε και πλησιάζουμε σε ένα φινάλε που μοιάζει αμφίβολο, ίσως και τρομακτικό. Η ευτυχία, δεν είναι κάτι που χαρίζεται αλλά, κάτι για το οποίο οι πρωταγωνιστές μας πρέπει να παλέψουν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγουν απαραίτητα νικητές , ούτε ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες, όποιας φύσης και αν είναι αυτές.

 

Όπως ήδη ανέφερα, το πρώτο μέρος του βιβλίου κυλάει και εξελίσσεται αρμονικά και θα λέγαμε ότι τείνει περισσότερο προς το εφηβικό ρομάντζο παρά σε οτιδήποτε άλλο. Και όμως, παρά που κάτι τέτοιο θα έπρεπε να μας ξενίζει, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Φέρνει το χαμόγελο στα χείλη μας, θυμίζοντάς μας το συναίσθημα του να είσαι νέος, ερωτευμένος και πρόθυμος να κάνεις τα πάντα. Το δεύτερο σκέλος, προσφέρει άπλετη δράση, ένταση και αγωνία, ανατροπές και εκπλήξεις, δεν μας επιτρέπει να πάρουμε ανάσα, ούτε να κάνουμε εικασίες. Άλλωστε η συγγραφέας έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως η φαντασία της είναι πολύ μεγάλη, πλούσια και ζωηρή, ικανή να ξεπεράσει ακόμα και την πιο τολμηρή, την πιο παράλογη σκέψη μας. Ό,τι και να υποθέσουμε, θα αποδειχτεί λίγο μπροστά σε αυτό που τελικά θα συναντήσουμε και αυτό, είναι άλλο ένα στοιχείο που κάνει την αφήγησή της τόσο μοναδική, τόσο ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Αυτό, είναι που μας κερδίζει ως αναγνώστες και μας κάνει να ζητάμε συνεχώς, λίγο παραπάνω.

 

Ο βασικός άξονας της ιστορίας διατηρεί την ταυτότητα με την οποία μας συστήθηκε. Είναι κεντημένος με την ιστορία, τις δοξασίες, τους μύθους αλλά και τους θρύλους της Ινδίας, μιας χώρας τόσο πλούσιας σε πολλαπλά επίπεδα, τρομακτικής και γοητευτικής παράλληλα. Η Κέλσι δεν αποτελεί πλέον ξένο σώμα αλλά, ζωτικό κύτταρο της κουλτούρας και του κόσμου του Ρεν και του Κίσαν. Είναι εκείνη που έχει τη δύναμη να κατανοήσει, να αποδεχτεί και να εξερευνήσει τα πιο βαθιά, τα πιο σκοτεινά μυστικά αυτού του κόσμου όπου το πραγματικό και το φανταστικό, ίσως να είναι πιο κοντά, πιο όμοια απ' όσο ίσως φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Άλλωστε είναι γνωστό, κάθε αλήθεια, κρύβει στην καρδιά της έναν μύθο, έναν θρύλο και φυσικά, συμβαίνει και ακριβώς το αντίθετο. Αλλά πέραν όλων αυτών, έχουμε και ένα ψυχογράφημα, εκείνο των πρωταγωνιστών που ναι μεν ζουν μια κοινή κατάσταση και η μοίρα τους μοιάζει να έχει πλέξει τα νήματά τους όμως την ίδια στιγμή, έχουν να παλέψουν με τα συναισθήματά τους που τους προκαλούν να πράξουν ανάμεσα σε αυτό που επιθυμούν βαθιά μέσα τους, σε αυτό που είναι το σωστό και σε αυτό που οι συνθήκες τους οδηγούν. Και άραγε, είναι εύκολο να μην πληγωθεί κανείς, σωματικά αλλά και ψυχικά;

 

Θέλετε έρωτα; Θέλετε δράση και περιπέτεια; Θέλετε αγωνία και συναισθηματική φόρτιση; Θέλετε διλήμματα και διχασμένες αποφάσεις; Αν ναι, θα βρείτε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα στην "Αναζήτηση Του Τίγρη". Παρασυρθείτε σε ένα ακόμα ταξίδι στην μαγευτική Ινδία και εξερευνήστε ακόμα περισσότερους μύθους και θρύλους, συνδυασμένους με εκείνον της Houck που ξέρει να μας καθηλώνει και να μας ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, ονειρικούς, θρυλικούς, ξεχωριστούς και μοναδικούς. Σε κόσμους όπου δεν υπάρχουν όρια και το παράλογο, φαντάζει δυνατό και αληθινό. Σε μια ιστορία που έχει τα πάντα και τα προσφέρει όλα, που σε αφήνει με κομμένη την ανάσα, που ανατρέπει κάθε λεπτό τα δεδομένα και τις ισορροπίες, αυτά που θεωρείς δεδομένα και σίγουρα συνειδητοποιώντας πως κανείς και τίποτα δεν είναι ασφαλή ή αιώνιο. Σε μια ιστορία που στην τελευταία της σελίδα σας κάνει να παρακαλάτε για μια μικρή ακόμα δόση και που θα σας ξαγρυπνήσει για νύχτες μέχρι να πάρετε απόφαση πως για την συνέχεια, θα πρέπει να περιμένετε.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.