Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017
Book review: Αγγελικό σκοτάδι, Ραγισμένη ψυχή 2 - Jocelyn Davies
Δημοσίευση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 11:30
Book review: Αγγελικό σκοτάδι, Ραγισμένη ψυχή 2 - Jocelyn Davies

Έχει περάσει ένας χρόνος απ' όταν διάβασα το "Αγγελικό Σκοτάδι" και όμως, μοιάζει σαν να ήταν χθες.

 

Από τη Γιώτα Παπαδημακοπούλου

 

Και αυτό οφείλεται μεν στο γεγονός ότι ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα που δεν το αντιλαμβάνεσαι, ιδιαίτερα όταν διαβάζεις στο μεσοδιάστημα πολύ ωραία βιβλία, αλλά επιπλέον, η ιστορία αυτή, είναι μία από εκείνες που σε κερδίζουν και μένουν στο μυαλό και την καρδιά σου ανεξίτηλες, σαν να μην πέρασε μια μέρα απ' όταν άνοιξες την πρώτη τους σελίδα και παρασύρθηκες σε έναν άλλον κόσμο.

 

Εκτός όμως όλων αυτών, αποδείχτηκε τελικά πως η πολύμηνη αναμονή, δεν άξιζε απλά τον κόπο αλλά, κάτι περισσότερο. Και αυτό γιατί η Jocelyn Davies επανήλθε, προσφέροντάς μας περισσότερα απ' όσα θα περιμέναμε, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως έχει την ικανότητα να μας παρασύρει με την πένα της. Στο τέλος του προηγούμενου βιβλίου, είχαμε αφήσει την Σκάι να ψυχορραγεί στα χέρια του Άσερ, έπειτα από το θανατηφόρο χτύπημα του Ντέβιν εναντίον της. Η Σκάι, καταφέρνει να ξεπεράσει τον κίνδυνο και έρχεται αντιμέτωπη με μια σημαντική επιλογή. Θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Τάξη και τους Επαναστάτες, στο πλευρό ποιου θα ταχτεί σε μια μάχη που μοιάζει έτοιμη να ξεκινήσει, από την στιγμή που η ανακωχή έσπασε. Και φυσικά, μην έχοντας άλλη επιλογή δεδομένων των συνθηκών, και μην μπορώντας να πάει κόντρα στην αγάπη της για τον Άσερ, τάσσεται στο πλευρό το δικό του και της παράταξής του. Επιστρέφοντας στο σπίτι της, προσπαθεί να ισορροπήσει και πάλι την καθημερινότητά της αλλά και να ελέγξει τις δυνάμεις της που γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσει τα ανάμεικτα συναισθήματά της, τους φίλους της, τα παράξενα όνειρά της αλλά και τις αποκαλύψεις γύρω από την οικογένειά της που συνδυασμένα, απειλούν να αλλάξουν τη ζωή και την κοσμοθεωρία της. Σε σχέση με το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, θα λέγαμε πως αυτό εδώ, είναι πιο πολυδιάστατο. Η Σκάι, έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά γεγονότα τα οποία, και πρέπει να βάλει σε τάξη, πριν να αποφασίσει πως θα πράξει και ποιον δρόμο τελικά θα ακολουθήσει. Η αγάπη της για τον Άσερ είναι μεγάλη και αναμφισβήτητη, θα μπορούσε να κάνει τα πάντα για εκείνον αρκεί, να είναι μαζί στην αιωνιότητα. Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι ο Ντέβιν την πρόδωσε, δεν μπορεί να εμποδίσει τον εαυτό της να νοιάζεται για εκείνον, ούτε να αισθάνεται πράγματα γι' αυτόν. Οι φίλοι της δεν την απομακρύνουν όμως οι σχέσεις τους, μοιάζουν να αλλάζουν και εκείνη, δεν μπορεί να κάνει κάτι για να το εμποδίσει καθώς, για να τους προστατέψει, πρέπει να τους κρατήσει στο σκοτάδι. Οι δύο αντίπαλες αγγελικές παρατάξεις την διεκδικούν και εκείνη πρέπει να επιλέξει ανάμεσά τους. Όμως πόσο εύκολο είναι αυτό στην πραγματικότητα όταν στις φλέβες της κυλάει αίμα που είναι εξίσου φωτεινό, όσο και σκοτεινό; Πώς μπορεί να επιλέξει όταν μια απόφασή της μπορεί να ακυρώσει αυτό που πραγματικά είναι;

 

Η Σκάι, πρέπει να προσπαθήσει πολύ σκληρά για να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα σε αυτό που υπήρξε μέχρι σήμερα και σε αυτό, που ανέκαθεν προοριζόταν να γίνει. Μπορεί να είναι άγγελος όμως, 17 ολόκληρα χρόνια, έζησε ως άνθρωπος και αυτό, δεν αλλάζει, ούτε τις ανάγκες, ούτε τις επιθυμίες της. Οι δυνάμεις της γίνονται όλο και πιο ισχυρές και εκείνη, με μεγάλη προσπάθεια, καταφέρνει να τις ελέγξει όλο και περισσότερο. Και τελικά, είναι στο χέρι της να αλλάξει τον κόσμο, να γίνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το όπλο εκείνο που θα καθορίσει το μέλλον και ίσως, να συμβάλλει στο να δημιουργηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων. Οι αποκαλύψεις δε γύρω από το παρελθόν της οικογένειάς της, θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο, θα την κάνουν να δει ξεκάθαρα την αλήθεια που υπήρχε εξ' αρχής μπροστά στα μάτια της αλλά εκείνη, δεν ήταν σε θέση να δει και το να επιλέξει, δεν θα είναι εύκολο αλλά, θα είναι οπωσδήποτε μονόδρομος, ένας μονόδρομος που θα καθορίσει το μέλλον και την εξέλιξη των πραγμάτων, κάτι που θα περιμένουμε με ακόμα μεγαλύτερη αγωνία από την προηγούμενη φορά. Η Davies ξέρει πως να μας κρατά σε εγρήγορση και αυτό φαίνεται, από τις πρώτες κι όλας σελίδες του βιβλίου. Μας παρασύρει σε ένα ταξίδι αναζήτησης του ποιοι είμαστε αλλά, και ποιο είναι το πεπρωμένο μας από το οποίο, κανείς δεν ξεφεύγει εύκολα. Παίζει με τα συναισθήματά μας, μας κάνει να ταυτιστούμε με τους ήρωές της και να βιώσουμε κάθε φόβο, κάθε αμφιβολία, κάθε προβληματισμό τους. Ο αγγελικός της κόσμος είναι πλέον, απόλυτα ξεκάθαρος, ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε κάθε του πτυχή και δεν μπορούμε να μην θαυμάσουμε τον τρόπο με τον οποίο περιπλέκει και κατευθύνει τελικά τα γεγονότα. Τι κι αν έχουμε διαβάσει και άλλες ιστορίες του είδους, αυτή η συγκεκριμένη, έχει τον δικό της χαρακτήρα, την δικιά της ταυτότητα και αυτό είναι τελικά που την κάνει ξεχωριστή και ιδιαίτερη και δεν μπορείς, ακόμα κι αν προσπαθήσεις, να μην την αγαπήσεις. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, γνωρίστε τον κόσμο της Σκάι και απλώστε μαζί της τα δικά σας φτερά.

 

Ταυτότητα βιβλίου:

Συγγραφέας: Jocelyn Davies

Μεταφραστής: Συλλογίδου Έλλη

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία

Έτος Έκδοσης: 2013

Αρ. σελίδων: 352

ISBN: 978-618-01-0156-0

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.