Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017
William Landay - Υπόθεση Jacob (Εκδόσεις Διόπτρα)
Δημοσίευση: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 16:40
William Landay - Υπόθεση Jacob (Εκδόσεις Διόπτρα)

Είμαι πραγματικά έξαλλη με αυτό το βιβλίο και ο λόγος, είναι ένας και πολύ απλός ως προς την εξήγησή του. Είναι τόσο αναθεματισμένα

 

Της Γιώτας Παπαδημακοπούλου

 

τέλειο και όμως, δυστυχώς, δεν μπορώ ναπω όλα όσα θα ήθελα, δεν θα μπορούσα να εκφράσω στον απόλυτο βαθμό τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μου προκάλεσε και αυτό γιατί, θα αναγκαστώ να πω περισσότερα απ' όσα πρέπει, θυσιάζοντας το στοιχείο της έκπληξης που κρύβει στις σελίδες του, στο βωμό της δικής μου, προσωπικής ανάγκης, να περιγράψω, το πόσο πραγματικά καλό και άξιο να το διαβάσεις κανείς, είναι. Κι αν διαβάζοντας την περίληψη, βιαστήκατε να οδηγηθείτε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα ακόμα δικαστικό θρίλερ , από τα πολλά που έχουμε διαβάσει, με προβλέψιμο σενάριο και πλοκή, τότε κάνετε μεγάλο λάθος και ο καλύτερος τρόπος να το διαπιστώσετε, είναι να το διαβάσετε.

 


Βρισκόμαστε σε ένα προάστιο της Βοστόνης, όπου κατοικείται κατ' εξοχήν από οικογένειες, και η ζωή μοιάζει να κυλά ήρεμα και όμορφα. Μέχρι τη μέρα που ο δεκαπεντάχρονος Μπεν βρίσκεται δολοφονημένος σε ένα πάρκο κοντά στο σχολείο του, από τρεις κατάστηθες μαχαιριές. Την υπόθεση έχει αναλάβει ο Άντριου Μπάρμπερ, διακεκριμένος βοηθός εισαγγελέα, εξαιρετικά γνωστός για την επαγγελματική του συνέπεια και υπόδειγμα πολίτη. Κανένας δεν αμφιβάλλει για εκείνον, όχι μέχρι την στιγμή που ένα αποτύπωμα του γιου του, Τζέικομπ, ανιχνεύεται πάνω στα ρούχα του νεκρού Μπεν, κάτι που τον καθιστά τον μοναδικό ύποπτο και βγάζει τον Άντριου από την υπόθεση. Ο Άντριου, που πιστεύει στην αθωότητα του γιου του, κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να τον βοηθήσει να ξεφύγει από μια καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου που θα καταστρέψει το μέλλον του. Όμως το παρελθόν του Άντριου, που έκρυβε πολύ καλά όλη του τη ζωή, έρχεται στην επιφάνεια, για να σπείρει ακόμα μεγαλύτερες αμφιβολίες, δυσκολεύοντας την κατάσταση, ακόμα περισσότερο.

 


Αν νομίζετε πως έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα δικαστικό θρίλερ, απατάστε πλάνην οικτρά. Η " Υπόθεση Jacob", είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Είναι ένα ψυχογράφημα χαρακτήρων, είναι μια μελέτη πάνω στις βάσεις όπου στηρίζεται η κληρονομικότητα και τις επεκτάσεις που αυτή μπορεί να έχει, μα πάνω απ' όλα, είναι ένα κοινωνικό δράμα που μας καλεί να ερευνήσουμε σε βάθος, τις ρίζες μας, τους οικογενειακούς δεσμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και τις λυτρωτικές ή καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει, μια τραγωδία όπως η πιθανότητα, το να έχεις μεγαλώσει ένα παιδί που αποδεικνύεται πως ίσως, να είναι δολοφόνος. Και εκεί είναι που το μυθιστόρημα του Landay, κάνει τη διαφορά. Δεν θέλει να εστιάσει αποκλειστικά και μόνο στο έγκλημα που διαπράχθηκε, ψάχνοντας να βρει τον δράστη και να αποδείξει την ενοχή του. Κάτι τέτοιο, θα ήταν το λιγότερο, απογοητευτικό. Θέλει να κάνει, κάτι περισσότερο, να μας προβληματίσει, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, δοκιμάζοντας τα συναισθηματικά και ηθικά μας άκρα, να μας κάνει να αναρωτηθούμε, μέχρι που θα ήμασταν ικανοί να φτάσουμε, προκειμένου να προστατέψουμε αυτούς που αγαπάμε, εμποδίζοντας την οικογένειά μας, να καταστραφεί.
Το βιβλίο, χωρίζεται ουσιαστικά, σε τέσσερις ενότητες. Στις έρευνες, στην απομόνωση της οικογένειας Μπάμπερ, στην εξέλιξη της δίκης, στα γεγονότα μετά το τέλος της. Τέσσερις διαφορετικές καταστάσεις, τέσσερα διαφορετικά επίπεδα ψυχολογίας, που παρ' όλα ταύτα, αποτελούν ένα ενιαίο κουβάρι που σταδιακά, βήμα-βήμα, ξετυλίγεται για να οδηγήσει, μέσα από ένα ταξίδι περισυλλογής και πολύ συγκεκριμένων αποφάσεων, σε μια εξίσου πολύ συγκεκριμένη κατάσταση, από τις οξυμένες καταστάσεις και τις τεταμένες σχέσεις, ανακαλύπτουν την αλήθεια που κρύβεται επιδέξια πίσω από τις μάσκες της καθημερινότητας, απογυμνωμένη και ελεύθερη, ξεκάθαρη, έστω κι αν όχι απόλυτα ειλικρινή. Γιατί τελικά, τι είναι ο Jacob; Θύτης ή θύμα; Αθώος ή ένοχος; Δολοφόνος ή ένα πολύ μπερδεμένο, εσωστρεφές παιδί, όπως τόσα και τόσα άλλα στην ηλικία του; Είναι αυτό που βλέπει ο πατέρας του ή αυτό που ενδόμυχα, πιστεύει η μητέρα του, έστω κι αν αποτελεί τον χειρότερό της εφιάλτη;

 


Ένα είναι σίγουρο και δεν αμφιβάλλω διόλου γι' αυτό. Η "Υπόθεση Jacob", θα σας αφήσει με κομμένη την ανάσα, από την πρώτη, μέχρι και την τελευταία της σελίδα. Ψάχνετε για απαντήσεις; Τότε μην είστε σίγουροι ότι θα τις βρείτε μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου αφού ουσιαστικά, ο συγγραφέας, στήνει με τέτοιο περίτεχνο και έξυπνο τρόπο τη δομή αλλά και την ροή της ιστορίας, αφήνοντας τον κάθε αναγνώστη, να βγάλει τα δικά του, προσωπικά συμπεράσματα, με γνώμονα, τη δική του λογική και σκέψη. Και τα μεγαλύτερα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι αν, εγκληματίες γεννιόμαστε ή γινόμαστε στην πορεία της ζωής μας, αν ένα βίαιο ιστορικό στην οικογένειά μας, μπορεί να επηρεάσει το μέλλον μας, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε, αν οι γονείς, είμαστε τόσο προκατειλημμένοι απέναντι στα παιδιά μας που αδυνατούμε ή και αρνούμαστε να παραδεχτούμε την πραγματικότητα και να την κοιτάξουμε κατάματα. Και τελικά, μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς και συνεχείς ανατροπές, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να μην χαρακτηριστείς ένοχος και το να είσαι αθώος, το πως βλέπουν οι γονείς τα παιδιά τους και πως είναι πραγματικά. Άραγε, ο Τζέικομπ, σε ποια κατηγορία ανήκει;
 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.