Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017
Μπρόντι Άστον - Everneath - Αιώνια προσδοκία (Εκδόσεις Λιβάνη)
Δημοσίευση: Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013 14:35
Μπρόντι Άστον - Everneath - Αιώνια προσδοκία (Εκδόσεις Λιβάνη)

Θυμάστε ένα παλιό τραγούδι που έλεγε, "Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της Γης, στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς";  Ήμουν

 

Της Γιώτας Παπαδημακοπούλου

 

παιδί ακόμα όταν το πρωτοάκουσα και όπως ήταν φυσικό επόμενο, οι τότε συμμαθητές μου, το χλεύαζαν και περιγελούσαν, τόσο τη μουσική , όσο και τους στίχους. Και ειλικρινά, γινόμουν έξαλλη! Πώς γίνεται να σου φαίνεται αστείο κάτι που κρύβει τόσο μεγάλη θλίψη, ένα τραγούδι βασισμένο σε μια ιστορία που αποτελεί, τον ορισμό της τραγικότητας; Μου φαινόταν ασύλληπτο και απίστευτα σκληρό. Γιατί η Περσεφόνη, βρέθηκε να μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στη Γη και τον Κάτω Κόσμο, μοιρασμένη ανάμεσα στην επιφάνεια που δεν ήθελε να αφήσει και τον Άδη, που τόσο απελπισμένα την ήθελε κοντά του. Αυτό το μύθο χρησιμοποιεί η Brodi Ashton στην ιστορία με γενικό τίτλο, "Everneath", προκειμένου να χτίσει τον δικό της και ως πρώτη απόπειρα, είναι αρκετά πετυχημένη.

 


Η ιστορία ξεκινάει με τη Νίκι να έχει ολοκληρώσει τη Θρέψη του Κόουλ και για έναν περίεργο και άγνωστο λόγο, κατάφερε να βγει ζωντανή και σχεδόν αλώβητη από τη διαδικασία που κράτησε, 100 ολόκληρα χρόνια. Έτσι, έχει το δικαίωμα να Επιστρέψει ή να ακολουθήσει τον Αιώνιο Ζωντανό της ο οποίος, της υπόσχεται ένα λαμπρό μέλλον με εκείνη, βασίλισσα στο πλευρό του. Η Νίκι όμως, προς μεγάλη του έκπληξη, επιλέγει την Επιστροφή καθώς, η εικόνα ενός και μόνο ανθρώπου στριφογυρίζει στο μυαλό της -η εικόνα του Τζακ- και γυρίζει πάλι στο γήινο επίπεδο. Εκεί διαπιστώνει πως έχουν περάσει μόλις 6 μήνες απ' όταν εξαφανίστηκε καθώς, ο χρόνος στην Επιφάνεια και το Έβερνιθ, κυλούν πολύ διαφορετικά. Και έχει μπροστά της, ακριβώς άλλους 6 μήνες πριν οι Στοές επιστρέψουν για να διεκδικήσουν το χρέος που η Νίκι έχει απέναντί τους, οδηγώντας την στα σκοτάδια τους όπου θα τις τροφοδοτεί αιώνια ή, να επιλέξει να ακολουθήσει τον Κόουλ και να γίνει κι εκείνη Αιώνια Ζωντανή στο πλευρό του, κυριαρχώντας στο Έβερνιθ.

 


Η νέα κατάσταση που αντιμετωπίζει η Νίκι, είναι πολύ δύσκολη για εκείνη. Το γεγονός ότι εξαφανίστηκε χωρίς λέξη, κάνει τους πάντες να την αμφισβητούν, ακόμα και τον ίδιο της τον πατέρα, με τις φήμες να οργιάζουν και την επιφυλακτικότητα απέναντί της να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Όμως η Νίκι είναι αποφασισμένη να ζήσει όσο περισσότερο έντονα μπορεί τον χρόνο που έχει στη διάθεσή της, χωρίς να επαναλάβει τα ίδια λάθη, αποχαιρετώντας αυτή τη φορά με τον σωστό τρόπο, τους ανθρώπους γύρω της, έτσι που η απουσία της όταν θα φύγει οριστικά να μην είναι τόσο επίπονη και δύσκολη. Όμως ο χρόνος κυλά και συνειδητοποιεί πως δεν θέλει πραγματικά να φύγει και ας μην έχει άλλη επιλογή. Έχει μετανιώσει για την επιλογή της όμως, είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα, με τον Κόουλ να την διεκδικεί κάθε ώρα και λεπτό, προσπαθώντας να την μεταπείσει και να μείνει μαζί του, την ίδια στιγμή που ο Τζακ, παλεύει να την φέρει και πάλι κοντά του. Κι ενώ η Νίκι ξέρει πως δεν είναι σωστό, δεν μπορεί να μείνει μακριά από το Τζακ που μοιάζει να είναι, το μοναδικό αληθινό πράγμα που τη δένει με την Επιφάνεια και αυτό, για το οποίο αξίζει να παλέψει ενάντια στην ίδια της τη μοίρα.

 


Η Brodi Ashton, γοητευμένη προφανώς από την ελληνική μυθολογία, αποφάσισε να δημιουργήσει μια ιστορία η οποία, θα παντρέψει τους διάφορους αρχαίους μύθους μας που σχετίζονται με τον Κάτω Κόσμο και τον τρόπο που αυτός και οι κάτοικοί του, συνδέονται με τη γη και τους ζωντανούς. Με πιο απλά λόγια, συνδυάζει τον μύθο της Περσεφόνης και του Άδη, με εκείνον του Ορφέα και της Ευρυδίκης σε μια προσπάθεια, να αποδείξει πως όλοι οι σχετικοί μύθοι, συνδέονται μεταξύ τους οδηγώντας σε μια μορφή συγκαλυμμένης αλήθειας, εμπλουτίζοντας το κράμα που δημιουργείται από αυτήν την ένωση, με μια δόση μοντερνισμού, εξέλιξης και ισορροπημένης τοποθέτησης στο σήμερα. Και κακά τα ψέματα, η ελληνική μυθολογία και ιστορία πουλάει, αυτό έχει αποδειχθεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια, πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε να κάνουμε με μια κοινότυπη, πολεμική ιστορία αλλά, με την ιστορία πίσω από έναν μύθο, γοητευτικό και ρομαντικό, όμορφο και συνάμα τραγικό.

 


Το μεγάλο πλεονέκτημα της ιστορίας, είναι οι χαρακτήρες του, τουλάχιστον οι τρεις βασικοί καθώς, εκπροσωπούν τρεις ολότελα διαφορετικές προσωπικότητες, με έναν ωστόσο, κοινό πυρήνα, που δεν είναι άλλος από την αγάπη, έστω κι αν εκφράζεται διαφορετικά από τον καθέναν τους. Η Νίκι, αγαπάει με την ψυχή της ωστόσο, με το πρώτο αίσθημα αμφιβολίας, είναι ικανή να παραδοθεί στην θλίψη της και εν συνεχεία, για να ξεφύγει από αυτήν και να χαθεί στη λήθη, είναι ικανή να ξεπεράσει τα όρια, εξού και βρίσκεται εκεί όπου τελικά βρίσκεται. Ο Κόουλ είναι ένας αθάνατος, ένας άνθρωπος που απαρνήθηκε την καρδιά του για την αιωνιότητα, ζώντας από τα συναισθήματα των άλλων, χωρίς να νοιάζεται, μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που συναντά τη Νίκι και αντιλαμβάνεται πως είναι για εκείνον, κάτι περισσότερο από μια ευκαιρία να ανέλθει. Και υπάρχει και ο Τζακ, που αγαπάει στα άκρα, παθιασμένα και που δεν εγκαταλείπει, ακόμα κι όταν όλα φαντάζονται τρελά και μάταια, αγαπάει με έναν τρόπο υπεράνω, που μπορεί να τον κάνει θύμα ή και ήρωα.

 


Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα που θα μπορούσα να πω ότι βρίσκω στην φρέσκια και ευχάριστα γραμμένη ιστορία της Ashton, η οποία παίζει σε δύο αμφίδρομα διαστήματα, στο παρελθόν και το παρόν, έχει να κάνει με τον ρυθμό της και να τι ακριβώς εννοώ με αυτό. Αν και μπαίνει κατευθείαν στο θέμα, χωρίς βαρετές περιστροφές, δεν μας αφήνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο να καταλάβουμε από την πρώτη στιγμή τι ακριβώς έχει συμβεί και η Νίκι, έχει οδηγηθεί στην παρούσα κατάσταση. Αυτό είναι κάτι που το ανακαλύπτουμε, σελίδα την σελίδα και όταν πλέον τα πράγματα μπαίνουν σταδιακά στη θέση τους, το τοπίο ξεδιαλύνει και διαβάζουμε με κομμένη την ανάσα, με την ιστορία από το μέσον και μετά, να παίρνει συνεχώς νέα τροπή, νέες διαστάσεις, οδηγώντας σε μια κορύφωση του δράματος που μας κάνει να ανυπομονούμε για την συνέχεια η οποία, ελπίζω να μην αργήσει. Η Νίκι, μόλις ξεκίνησε τη μάχη της απέναντι στο Έβερνιθ και όπως όλα δείχνουν, ακόμα δεν έχει χάσει όλα όσο μπορεί αλλά την ίδια στιγμή, δεν έχει πει και την τελευταία της λέξη προκειμένου να ανακτήσει τα χαμένα.
 

 

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.