Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017
Cassandra Clare - Πόλη Χαμένων Ψυχών - Θανάσιμα Εργαλεία (Πλατύπους Εκδοτική)
Δημοσίευση: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 16:22
Cassandra Clare - Πόλη Χαμένων Ψυχών - Θανάσιμα Εργαλεία (Πλατύπους Εκδοτική)

Είναι γεγονός! Το βιβλίο που οι φανατικοί αναγνώστες της Cassandra Clare περιμέναμε με αγωνία, βρίσκεται πλέον στα

 

Της Γιώτα Παπαδημακοπούλου


χέρια μας και άπαξ και το πιάσει κανείς, δεν θα το αφήσει μέχρι να φτάσει στην τελευταία σελίδα. Διατηρώντας το χαρακτηριστικό της συγγραφικό στυλ αλλά παράλληλα, υιοθετώντας μια διαφορετική μορφή αφήγησης, η Clare, επιχειρεί να περάσει σε ένα νέο επίπεδο, τόσο η ίδια, όσο και η ιστορία της. Αυτό βέβαια, έχει ένα καλό κι ένα κακό. Θα βρει θερμούς υποστηρικτές, που ήθελαν να επικεντρωθεί περισσότερο και σε λοιπούς χαρακτήρες, πέραν της Κλέρι και του Τζέις αλλά, την ίδια στιγμή, θα βρει και πολέμιους οι οποίοι, είναι τόσο πολύ συνδεδεμένοι με το ζευγάρι και τη δραματική τους μοίρα που αγωνιούν λεπτό το λεπτό, για την εξέλιξη της σχέσης τους η οποία, στην προκειμένη, δεν βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Προσωπικά, ανήκω στην πρώτη κατηγορία αναγνωστών.


Η ιστορία μας, ξεκινάει δύο εβδομάδες μετά από το χρονικό εκείνο σημείο που μας άφησε η "Πόλη Των Έκπτωτων Αγγέλων". Ο Τζέις και ο Σεμπάστιαν έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης, το Κονκλάβιο έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να τους εντοπίσει, χωρίς ωστόσο καμία επιτυχία ενώ η Κλέρι, ανακρίνεται συνεχώς, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν κάτι που ίσως γνωρίζει και διστάζει να αναφέρει. Η απουσία του Τζέις, είναι δυσβάσταχτη για εκείνη και η αγωνία της για το αν είναι ζωντανός κι αν είναι καλά, επισκιάζει οτιδήποτε άλλο. Όταν ο Τζέις εμφανίζεται τελικά μπροστά της, καταλαβαίνει από την πρώτη κιόλας στιγμή πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά μαζί του. Έχει ακολουθήσει τον Σεμπάστιαν αλλά όχι με τη βία. Ανάμεσά τους, έχει δημιουργηθεί ένας δεσμός, που δεν του επιτρέπει να έχει ελεύθερη βούληση, να είναι ο εαυτός του. Μηχανικά ακολουθεί το διεστραμμένα σχέδια του ετεροθαλούς αδερφού του, γεγονός που τρομάζει την Κλέρι χωρίς ωστόσο, να διστάσει να τον ακολουθήσει έχοντας κατά νου δύο πράγματα. Να λυτρώσει τον Τζέις από τα δεσμά που τον δένουν με τον Σεμπάστιαν και να ανακαλύψει τα σκοτεινά σχέδια του δεύτερου προκειμένου να τον εμποδίσει.

 


Την ίδια στιγμή, οι φίλοι της, που έχουν μείνει πίσω, προσπαθούν από τη δικιά τους μεριά να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν ώστε να βρουν έναν τρόπο να σκοτώσουν τον Σεμπάστιαν, βάζοντας τέλος μια και καλή στην παράνοιά του, χωρίς ωστόσο να βλάψουν τον Τζέις που ακόμα κι αν δεν είναι ο εαυτός του, δεν παύει να είναι ένα πρόσωπο για το οποίο νοιάζονται και που το αγαπούν. Παράλληλα, προσπαθούν να λύσουν τα προσωπικά τους θέματα, να ξεκαθαρίσουν τη συναισθηματική θολούρα που κυριεύει το μυαλό και τις ψυχές τους. Έχουν συναισθήματα, βαθιά και ειλικρινή, για τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα τους όμως, οι καταστάσεις ορισμένες φορές είναι τέτοιες που οι άνθρωποι κυριεύονται από φόβο και ανασφάλεια, διστάζοντας να εξωτερικεύσουν και να εκφράσουν τα όσα συμβαίνουν μέσα τους. Πρέπει λοιπόν να βρουν το κουράγιο να αποφασίσουν τι θέλουν οι ίδιοι και τι περιμένουν από τους άλλους, να μιλήσουν και να διεκδικήσουν, να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και τελικά, να τολμήσουν γιατί ευτυχία δεν έρχεται εύκολα και γρήγορα αλλά, είναι κάτι που το κατακτάς μέρα τη μέρα.

 


Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, βλέπουμε ότι υπάρχει μια ισότιμη κατανομή χρόνου της ιστορίας, στους πρωταγωνιστές συνολικά. Δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και κομπάρσοι, είναι όλοι ίσοι και οι ατομικές, προσωπικές τους ιστορίες, είναι εξίσου σημαντικές με τον κορμό της κύριας ιστορίας καθώς, τελικά, τον επηρεάζουν με άμεσο και δραστικό τρόπο. Οι επιλογές που θα κάνουν, οι αποφάσεις που θα πάρουν, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, τόσο όσον αφορά τα τρέχοντα γεγονότα, όσο και αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν στο έκτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς. Καλούνται να επιλέξουν στρατόπεδα, να αποφασίσουν σε ποιανού το πλευρό θα αγωνιστούν και τελικά, τι είναι αυτό που έχει γι' αυτούς, μεγαλύτερη σημασία να παλέψουν. Θα μείνουν πιστοί στα ιδανικά τους, στην ενότητα, ή θα βάλουν τα προσωπικά συμφέροντα και τις επιθυμίες τους πάνω από το κοινό καλό; Θα υπερασπιστούν τη γενιά τους με όποιο κόστος, ή θα δειλιάσουν μπροστά στο φόβο της απώλειας;

 


Η Clare με την αφήγησή της, για άλλη μια φορά, μας προκαλεί έντονα, αντιμαχόμενα συναισθήματα. Δεν διστάζει να θέσει ερωτήματα, ούτε να παίξει σε πολλαπλά ταμπλό. Όπως είπα και πιο πάνω, αυτό είναι ένα ρίσκο που ίσως να μην ενθουσιάσει το σύνολο των αναγνωστών της αλλά προσωπικά, με συνεπήρε. Μπορεί όσον αφορά την Κλέρι και τον Τζέις να μην έχουμε δραματικές εξελίξεις, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και για τους υπόλοιπους, οι οποίοι οδηγούνται στα όρια των αντοχών και της ηθικής τους. Και δεδομένου ότι πολλά ζευγάρια έχουν φανατικούς υποστηρικτές, δεν μπορούν παρά αυτοί τουλάχιστον, να ικανοποιηθούν από το αποτέλεσμα, που τους δίνει περισσότερα στοιχεία και δεδομένα απ' ότι έκανε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, μέσα από τις συναισθηματικές τους συγκρούσεις και τις εξελίξεις που τρέχουν γύρω τους, οδηγούμαστε σε μια νέα, θανάσιμη εποχή, που αναμένεται να ρίξει την αυλαία της με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, χωρίς να μας αφήνει σαφή περιθώρια για το τι να περιμένουμε.
Συγκριτικά με τα προηγούμενα τέσσερα βιβλία της σειράς, η "Πόλη Των Χαμένων Ψυχών", έχει σαφώς πιο περιορισμένη δράση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μειώνεται η αγωνία μας στο ελάχιστο. Μπορεί οι μάχες να μην είναι πλούσιες και δραματικές όμως σκοπός της Clare ήταν, ξεκάθαρα, να οδηγήσει τους αναγνώστες σε ένα νέο επίπεδο λογοτεχνική συνείδησης, να τους επιτρέψει να εμβαθύνουν στους χαρακτήρες και τις ανάγκες τους, τα πάθη και τις αδυναμίες τους που άλλες φορές τους οδηγούν σε σωστές και άλλες, σε λανθασμένες, καταστροφικές αποφάσεις. Μπορεί οι Κυνηγοί των Σκιών να κρατάνε από το γένος των Αγγέλων όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουν τη χάρη και την συμπαράστασή τους. Και μπροστά στην τελική κρίση, στην ολοκληρωτική σύγκρουση του σκοταδιού με το φως, ποιος θα καταφέρει τελικά να βγει νικητής; Και αν τελικά το φως κερδίσει, θα γίνει χωρίς απώλειες, ή θα αναγκαστεί ο καθένας από τους χαρακτήρες να θυσιάσει κάτι πολύτιμο; Όχι μόνο τον ίδιο του τον εαυτό ως άτομο αλλά, ως συνείδηση και πνεύμα; Υπομονή φίλοι μου μέχρι το 2014.
 

 

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.