Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017
Ευάλωτη δίπλα σου - Sylvia Day (Εκδόσεις Τουλίπα)
Δημοσίευση: Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012 10:15
Ευάλωτη δίπλα σου - Sylvia Day (Εκδόσεις Τουλίπα)

Δεν πάει πολύς καιρός που διάβασα το "Γυμνή Μπροστά Σου", το πρώτο βιβλίο της ερωτικής τριλογίας “Crossfire” που έχει κατακτήσει

 

Της Γιώτας Παπαδημακοπούλου

 


εκατομμύρια αναγνώστες ανά την υφήλιο, δια χειρός Sylvia Day, και μπορώ να πω πως, τα συναισθήματα που μου άφησε, ήταν ανάμεικτα. Ναι μεν, πρόκειται για ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο κι ευχάριστο ωστόσο, δεν κατάφερε να μου δώσει αυτό το κάτι παραπάνω έτσι ώστε, να ξεχωρίσει και να καταλάβει μια σημαντική θέση, στην καρδιά και το μυαλό μου. Και όχι, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το βιβλίο περιέχει πολλές, πάρα πολλές σκηνές sex αλλά, στο ότι οι σκηνές αυτές τελικά, καπελώνουν την ιστορία και τους χαρακτήρες, απομακρύνοντάς τους από το να ανακαλύψουν, και μαζί με αυτούς κι εμείς ως αναγνώστες, τα βαθύτερα μέρη της ψυχής τους, να αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο τους φόβους τους και εν τέλη, να μας επιτρέψουν να ταυτιστούμε μαζί τους. Ωστόσο, η προσέγγιση της συγγραφέως στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, "Ευάλωτη Δίπλα Σου", είναι αρκετά διαφορετική, ανεβάζοντας τον πήχη.

 

Η Εύα και ο Γκίντεον, αποφασίζουν να αφήσουν κατά μέρος όλα εκείνα που τους χωρίζουν, εστιάζοντας σε όλα αυτά που τους ενώνουν και μπορούν να βοηθήσουν τη σχέση τους να λειτουργήσει. Η έλξη άλλωστε που αισθάνονται ο ένας για τον άλλον, είναι τόσο δυνατή που τους ξεπερνάει, δεν τους επιτρέπει να μείνουν μακριά για πολύ καιρό καθώς κάτι τέτοιο, είναι οδυνηρό κι επίπονο. Παρ' όλα ταύτα, δύο άνθρωποι με τόσο τραυματικό παρελθόν, δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνουν την υπέρβαση, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνυπάρξουν. Για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι ειλικρινείς και να μιλήσουν για όσα τους πληγώνουν, κι αν η Εύα το έχει κάνει, ο Γκίντεον δεν φαίνεται ακόμα έτοιμος για κάτι τέτοιο. Για την Εύα το να μην γνωρίζει είναι βασανιστικό καθώς, αισθάνεται ανήμπορη, ότι δεν μπορεί να τον βοηθήσει και όταν εκείνος απομακρύνεται χωρίς εξηγήσεις από κοντά της, ζητώντας της μόνο να του δείξει εμπιστοσύνη, όσο κι αν θέλει να το κάνει, δεν ξέρει αν μπορεί. Η άγνοια την σκοτώνει και ο πόνος τη καθιστά ευάλωτη απέναντι στον άντρα που τόσο αγαπά, σπρώχνοντάς την στα άκρα και σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει μόνη της αλήθεια.

 

Ενώ στο προηγούμενη βιβλίο της σειράς η συγγραφέας είχε επιλέξει να επικεντρωθεί στο σεξουαλικό στοιχείο της υπόθεσης, στην προκειμένη, επιλέγει να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να εστιάσει πιο ουσιαστικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ερωτικό στοιχείο καταργείται, ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα απλά, η χημεία και η έλξη των πρωταγωνιστών είναι πιο ελεγχόμενη, οδηγώντας του με αυτό τον τρόπο σε μια πιο συναισθηματική και ειλικρινής προσέγγιση. Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι, τόσο η Εύα, όσο και ο Γκίντεον, είναι δυο χαρακτήρες με βαθιά ψυχολογικά τραύματα που όσο κι αν θέλουν να δείχνουν προς τα έξω το αντίθετο, δεν τα έχουν ξεπεράσει, πολύ περισσότερο, δεν τα έχουν ξεχάσει, βρίσκονται βαθιά ριζωμένα μέσα τους και περιμένουν τις στιγμές εκείνες που θα είναι απόλυτα τρωτοί, προκειμένου να ξεσπάσουν και να κατασπαράξουν, ότι μπορεί να έχει απομείνει μέσα τους, γεννώντας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για ένα αύριο που θα μπορούν να είναι μαζί, μέσα σε μια φυσιολογική σχέση.

 

Δεν τίθεται θέμα για το αν η Day είναι καλή συγγραφέας ή όχι, αυτό είναι κάτι που το έχει αποδείξει. Αλλά ενώ στο “Γυμνή Μπροστά Σου” ήταν επιτηδευμένα προκλητική, στην “Ευάλωτη”, δεν χρησιμοποιεί τόσο ακραία γλώσσα και χαρακτηρισμού, διαχωρίζοντας προφανώς μες το μυαλό της τι είναι πρόστυχο και τι είναι sexy, καθιστώντας το δεύτερο μέρος της σειράς, όχι μόνο πιο ενδιαφέρον αλλά, πιο προσιτό και συμπαθές στον αναγνώστη. Ακόμα και όταν υπάρχουν ερωτικές σκηνές, συνδυαστικά με το πάθος, είναι ντυμένες με έναν ρομαντισμό και μια τρυφερότητα που στη "Γυμνή" δεν υπήρχε. Το sex δεν χρησιμοποιείται απλά ως ένα μέσο απόλαυσης και δήθεν επικοινωνίας αλλά, ως ουσιαστική και απόλυτη έκφραση λύτρωσης, ως ανάγκη να μεταδώσουν ο ένας στον άλλο όλα εκείνα που δεν μπορούν να πουν με λέξεις, με όλη εκείνη την απελπισία που αισθανόμαστε όταν προσπαθούμε να κρατήσουμε κοντά μας κάτι που φοβόμαστε ότι ετοιμάζεται να φύγει.

 

Η Day πλάθει μια ιστορία που, αν και δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, σε αυτό, το δεύτερο μέρος, την εξελίσσει, καταφέρνοντας να αναθερμάνει το ενδιαφέρον μας ως αναγνώστες και να μας καθηλώσει μέχρι την τελευταία λέξη, θέλοντας να μάθουμε τι θα συμβεί τελικά. Σίγουρα δεν ενθουσιαζόμαστε μέχρι παραλογισμού αλλά το ότι πλέον ενδιαφερόμαστε σε ένα βαθύτερο επίπεδο, είναι σημαντικό. Η ιστορία είναι πλούσια σε μυστικά, συγκρούσεις και πάθη, ενώ διέπεται από μια ιδιόμορφη ευαισθησία που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας. Η Εύα και ο Γκίντεον έχουν σίγουρα δρόμο μπροστά τους ωστόσο, γίνεται επιτέλους μια καλή αρχή, προκειμένου να ανοιχτούν ο ένας στον άλλον χωρίς αναστολές και φόβους, ξεπερνώντας τις φοβίες τους και τελικά, συνειδητοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τόσο ο ένας του άλλου όσο και της σχέσης τους, μπορεί ορισμένες φορές να είναι επίπονη και δύσκολη ωστόσο, είναι και ο μόνος δρόμος προς την λύτρωσή τους, δείχνοντας κατανόηση και κάνοντας υποχωρήσεις. Εμείς απλά, περιμένουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς προκειμένου, να μάθουμε την τελική κατάληξη.

 

 

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.