Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η Ελληνική Χαρακτική Σήμερα

Η Ελληνική Χαρακτική Σήμερα
H έκθεση στη Μονή Λαζαριστών παρουσιάζει έργα που φιλοτεχνήθηκαν την διετία 2006-2007 με τις παραδοσιακές τεχνικές της Χαρακτικής Τέχνης, (ξυλογραφία, χαλκογραφία και λιθογραφία) αλλά και με νέες τεχνικές, με τις οποίες οι καλλιτέχνες ερευνούν τις σύγχρονες τάσεις.

H έκθεση που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το Iδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα και την Eνωση Ελλήνων Χαρακτών, στη Μονή Λαζαριστών παρουσιάζει έργα των μελών-καλλιτεχνών της Ε.Ε.Χ. που φιλοτεχνήθηκαν την διετία 2006-2007 με τις παραδοσιακές τεχνικές της Χαρακτικής Τέχνης, (ξυλογραφία, χαλκογραφία και λιθογραφία) αλλά και με νέες τεχνικές, με τις οποίες ερευνούν και τις σύγχρονες τάσεις.

Την μέρα των εγκαινίων οι καλλιτέχνες θα ξεναγήσουν το κοινό στα έργα τους, ενώ ο Γιάννης Καψιδάκης την Κυριακή 23 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσει, workshop με θέμα την χαρακτική για το ευρύτερο κοινό και για τους μικρούς φίλους.

Στο τέλος της παρουσίασης, όλοι οι επισκέπτες θα πάρουν ένα έντυπο με τις τεχνικές της χαρακτικής και ένα μικρό χαρακτικό. Οι μαθητές-επισκέπτες θα μπορούν να χαράξουν, ξύλο ή τσίγκο, να μελανώσουν και να τυπώσουν το έργο τους, με τη βοήθεια του δασκάλου και των μαθητών του.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και εργαστήρια χαρακτικής (για δύο Κυριακές, κλειστά τμήματα μέχρι 15 άτομα για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ενήλικες, αντί των 15 ευρώ) στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ. 2310 546683.

Και σε αυτή την έκθεση επίσης πρόκειται να θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα-συνεργασία «Αγγίζοντας την τέχνη» (απτικά έργα-αντίγραφα, συνοδευτικά κείμενα σε γραφή Braille) με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και τη Σχολή Τυφλών, δίνοντας τη δυνατότητα επίσκεψης σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Τέλος, θα γίνονται ξεναγήσεις ανοιχτές στο κοινό κάθε Κυριακή στις 12:00 και 13:00.

info
Διάρκεια έκθεσης: 21 Μαρτίου-30 Απριλίου 2008
Χώρος: Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη
Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο-Κυριακή 10:00-22:00
Επιμέλεια έκθεσης: Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικός Τέχνης Κ.Μ.Σ.Τ.

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Παναγιώτης Τέτσης - Χαρακτική: η έκθεση του ΜΙΕΤ στη Λιβαδειά
31.08.2016 12:50
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ο Δήμος Λεβαδέων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδειάς και ο σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ», στο πλαίσιο του πολιτιστικού θεσμού των Τροφωνίων παρουσιάζουν την έκθεση του Παναγιώτη Τέτση, Χαρακτική.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: Πρόγραμμα ξεναγήσεων από τους καλλιτέχνες
28.06.2016 15:23
Στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως και τις 28 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ξεναγήσεις στην έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.