50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο: Το πρόγραμμα της τελευταίας εβδομάδας της διοργάνωσης

Το 50o Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο παραμένει ανοιχτό και συνεχίζει τις εκδηλώσεις και τις πλούσιες δράσεις του!

Το Φεστιβάλ του 2022, αναγνωρισμένο πλέον ως το μεγαλύτερο εορταστικό γεγονός στον χώρο του βιβλίου, θα έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς, εφέτος, γιορτάζουμε την πεντηκοστή διοργάνωσή του. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου φιλοξενεί στον χώρο του μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως στοιχείο ταυτότητας στην Ελλάδα του σήμερα, με τη συμμετοχή έγκριτων ομιλητών και πολιτιστικών φορέων. Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ Βιβλίου, αφουγκραζόμενο τα «σημεία των καιρών», δίνει βήμα σε ομιλίες ειδικών (ψυχολόγων-παιδαγωγών) με θέμα τη Διαφορετικότητα και τον Ρατσισμό στις διάφορες εκφάνσεις του. Τέλος, 10 χρόνια από τον θάνατο του ακαδημαϊκού, θεατρικού συγγραφέα και στιχουργού Ιάκωβου Καμπανέλλη, το Φεστιβάλ Βιβλίου οργανώνει ένα αφιέρωμα στη μεγάλη συμβολή του Έλληνα δημιουργού.

Το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και με την υποστήριξη του TikTok και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Σας περιμένουμε όλους στο 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, στη μεγαλύτερη Γιορτή του Βιβλίου, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 18:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Ελένη Παδουβά – Σκλήκα θα υπογράφει το βιβλίο της «Ποντικοί μες στο κελάρι» στην ειδικά διαμορφωμένη παιδική γωνιά, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Κάπα Εκδοτική: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μπέμπης» της Βίλη Σωτηροπούλου.

Η Βίλη Σωτηροπούλου, μέσα από τη διαδρομή του «Μπέμπη», καταδεικνύει, αναδεικνύει, φωτίζει… σε πρώτη ανάγνωση, τις τραγικές καταστάσεις που συμβαίνουν στις ανθρώπινες ζωές όπως η κακοποίηση της παιδικής ηλικίας στην οικογένεια, σε ιδρύματα φιλοξενίας, στα «για καλό σκοπό» ψέμματα της υιοθεσίας, στον βίαιο (απο)χωρισμό των αδερφών, στην εσωτερική «ρωγμή» που ακολουθεί αυτά τα παιδιά ακόμη και όταν παύουν να είναι παιδιά, μια ρωγμή καλά κρυμμένη στην άγνοια και τον αδιόρατο φόβο. Στο θεατρικό έργο «Ο Μπέμπης» παρακολουθούμε, με τρόπο ζωντανό, πηγαίο, μέσα από όμορφα «ξαφνιάσματα», το ταξίδι -ωραίο και επώδυνο ταυτόχρονα- προς τη θεραπεία, όταν μέσα από μια μοιραία συνάντηση στο υπόγειο ενός ιδρύματος (αλλά και στα υπόγεια της ψυχής) και μέσα από μια «συστημική αναπαράσταση», το τραύμα φωτίζεται σε όλες τις παραμέτρους του. Και ύστερα, η ίδια η ζωή αναλαμβάνει τις θεραπευτικές αποκαλύψεις της. «Ο Μπέμπης» είναι ένα ταξίδι στο οποίο θα αναγνωρίσουμε όλοι πολλές δικές μας διαδρομές. Θα μιλήσουν για το βιβλίο 4 ομιλητές και η συγγραφέας. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Άθως : Παρουσίαση των βιβλίων των εκδόσεων Άθως για την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ομιλητές: Δήμητρα Σταύρου (Ιστορικός και συγγραφέας). Αφήγηση: Δέσποινα Γκάτζιου (Ηθοποιός). Μουσική: π. Διονύσιος Ταμπάκης (Συγγραφέας). 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Δωδώνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Μια ανάγνωση της εικονογραφίας του 1821. Αισθητική προσέγγιση και οπτικός γραμματισμός» και «Το 1821 στον τύπο 1911-1922» του Παναγιώτη Πυρπυρή. 

Ώρα 19:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μαίρη Κολοβού θα υπογράψει το βιβλίο της «Η χαμένη κόρη Themissingdaughter». 

Ώρα 19:30 – 21:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Δώρα Ραγκούση – Αγγελάκη θα υπογράψει τα βιβλία της συλλογής διηγημάτων «Πικροβότανο» και τα βιβλία της ποιητικής συλλογής «Συγκείμενο στίγμα» που μόλις κυκλοφόρησε. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Η ηχώ της μνήμης». Ομιλία του Στέφανου Τανιμανίδη σχετικά με τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Συμμετέχουν: Θεόφιλος Καστανίδης (Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αργοναύται- Κομνηνοί Καλλιθέας), Σάββας Καλεντερίδης (Αξιωματικός ε.α., συγγραφέας, γεωστρατηγικός αναλυτής). Μετά την ομιλία, τραγούδια για τον Πόντο θα ακουστούν από τη Μήδεια Χουρσουλίδου και θα ακολουθήσουν χοροί από το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Αργοναύται- Κομνηνοί Καλλιθέας και το χορευτικό του Συλλόγου Μικρασιατικών Ελευσίνας. Παρουσιαστής: Λάζος Τερζάς. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Νίκος Χατζηπαπάς θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου «Νύχτα». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Αργυρώ Μαργαρίτη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι: Εργαστήριο – Παρουσίαση «Πολύχρωμη Ανάγνωση» της Ρίας Κορατζοπούλου. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Καπόν: Ομιλία – «Αρχαία ελληνική τέχνη: πάντα επίκαιρη»

Ο Πάνος Βαλαβάνης, ομ. καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, και ο Δημήτρης Πλάντζος, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, συνομιλούν με το κοινό και μεταξύ τους για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το αποτύπωμά του στη σύγχρονη εποχή. Αντλώντας υλικό και παραδείγματα από τα βιβλία τους («Η τέχνη της ζωγραφικής στον αρχαιοελληνικό κόσμο» και «Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία 1200-30 π.Χ.» του Δημήτρη Πλάντζου, «Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» και «Μεγάλες Στιγμές της ελληνικής αρχαιολογίας» του Πάνου Βαλαβάνη), οι δύο συγγραφείς επιχειρούν να αναδείξουν εκείνα τα στοιχεία της αρχαιοελληνικής τέχνης, και του κλασικού πολιτισμού γενικότερα, που καθιστούν την αρχαία Ελλάδα πάντοτε επίκαιρη, ακόμη και στις μέρες μας. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Στοχαστής: Παρουσίαση του νέου τεύχους του Περιοδικού «Τετράδια» Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής Νο 79-80. Στο τεύχος αυτό δεσπόζουσα θέση έχει το Αφιέρωμα στην μνήμη τεσσάρων συνεργατών των «Τετραδίων» (που περιλαμβάνει και ενδιαφέρον ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό). Του Μανώλη Γλέζου, Βάσου Λυσσαρίδη, Θέμου Στοφορόπουλου και Δαμιανού Βασιλειάδη. 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Key Books: Παρουσίαση του αστυνομικού μυθιστορήματος «Η τυχερή Δάφνη» του Κωνσταντίνου Γαβριήλ. 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Εκκρεμές: Παρουσίαση του βιβλίου «Λαός δίχως εξουσία: Μια σύντομη ιστορία του αντιλαϊκισμού» του Τόμας Φρανκ.

Συνομιλούν ο Νίκος Ξυδάκης (Δημοσιογρά φος και πρώην υπουργός) με τον μεταφραστή του βιβλίου Αντώνη Γαλανόπουλο (Υποψήφιο διδάκτoρα στο Τμ. Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ). 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Υδροπλάνο: Παρουσίαση του βιβλίου «Το κορίτσι με το φλάουτο» του Βασίλη Τερζόπουλου.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Έναστρον: Παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Γιάγερμα» του Κώστα Μοναστήρα. 

Ώρα 19:00 – 20:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Χαρλένικ (Bell): Παρουσίαση του βιβλίου «Το νέο κύμα της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας».

Έξι συγγραφείς (Γιώργος Αγγελίδης, Αλέξης Μοστριός, Λευτέρης Μπούρος, Κωνσταντίνα Μόσχου, Χριστίνα Σωτηροπούλου, Ξενοφών Φύτρος) που ο καθένας με το ιδιαίτερό του στιλ και την ξεχωριστή θεματολογία του έχουν φέρει νέα πνοή στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία συζητούν με τον συγγραφέα-κριτικό αστυνομικής λογοτεχνίας Γρηγόρη Αζαριάδη για την εξέλιξη, τη δυναμική και τις προοπτικές του λεγόμενου «crimefiction» στην Ελλάδα – και όχι μόνο. Οι συγγραφείς, μετά την εκδήλωση, θα βρίσκονται στο περίπτερο της BELL για να υπογράψουν τα βιβλία τους στους αναγνώστες. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Redmarks: Παρουσίαση του βιβλίου «Παιδιά εξωτικά, παιδιά οι κόσιτα. Ανθρωπολογική Μελέτη της Αναπηρίας και της Ειδικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα – ΄Β Έκδοση». Συντελεστές: Λάζαρος Τεντόμας. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Κουκιά σπέρνω, ροβίθια μολογώ», παραμύθια της προφορικής παράδοσης από την Ελλάδα και τον κόσμο. Συντελεστές: Νάγια Οικονομοπούλου (Αφηγήτρια), Γεωργία Χαϊκάλη (Αφηγήτρια), Ταξιάρχης Μπεληγιάννης (Αφηγητής), με συμμετοχή μουσικού. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Πένυ Παπαδάκη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 19:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μαίρη Κολοβού θα υπογράψει το βιβλίο της «Η χαμένη κόρη-The missing daughter». 

Ώρα 20:30 – 21:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Αρμός: Παρουσίαση του βιβλίου «Φιλοσοφία της ανθρώπινης αναβάθμισης» του Θεοφάνη Τάση. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Διόν: Παρουσίαση του βιβλίου: «Γίνε εσύ η Αλλαγή που περίμενες» του συγγραφέα Δημήτριου Κλούβα, σύμβουλος αυτοβελτίωσης, προσωπικής ανάπτυξης καθώς και σύμβουλος φυσικών θεραπειών για την ψυχοσωματική ανάταση του ανθρώπου.

Με σπουδές πάνω στη Συνθετική Ψυχοθεραπευτική Συμβουλευτική (edexcel), στην κλινική ύπνωση και τη συμβουλευτική ζεύγους, είναι κάτοχος του AdvancedPractitionerDiploma in Clinical Hypnotherapy and Biothymic Psychotherapy. 

Ομιλητές Δημήτριος Κλούβας, συγγραφέας, σύμβουλος αυτοβελτίωσης και Αθανάσιος Στεργίου συγγραφέας, MBA Distinction Southampton University, Ηνωμένο Βασίλειο Προπονητική Ζωής & Συμβουλευτική.

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Νίκας: Παρουσίαση του βιβλίου «Στη δίνη του Ψυχρού Πολέμου» του Τηλέμαχου Κώτσια. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Bookia Σμιγάδι «Όλου του κόσμου τα αμάν ένα αμήν γυρεύουν..».

Μια παράσταση που παρακολουθεί τα ίχνη που μας κληροδότησε στην μελωδική διαδρομή του, ένα επιφώνημα τεσσάρων γραμμάτων, το οποίο τόσος κόσμος το φιλοξένησε στα χείλη του και αφού του εμπιστεύτηκε τόσα έντονα συναισθήματα, και με τον ανάλογο χρωματισμό της φωνής, διαμήνυσε την ποικίλη ψυχική του κατάσταση. Αμάν. Μια ευχή εκδηλώθηκε και βάζοντας αρχή, ψάχνει για το τέλος. Το πέρας. Την ολοκλήρωση. Αμήν. Κάπως έτσι θα οδηγηθούμε κι εμείς στα βήματα αυτού του αμάν, όπως ποικιλόμορφα τα αποτύπωσε στην μικρασιατική τραγουδιστική παράδοση, από τα αγνώστου πατρός – παραδοσιακά, έως τα επώνυμα-γνωστού συνθέτη, τραγούδια του αμάν. Με μελωδίες, αφηγήσεις, τραγούδια, ταξίμια κι αμανέδες. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Σωτήρης Παπασκουλής θα υπογράψει το βιβλίο του «Δυο ποτά και μια φτηνή ατάκα». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Σακελλάρης Καρπάθιος θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Ποίηση ψυχής». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Ασίνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος της ανεξαρτησίας και η συγκρότηση του ελληνικού κράτους: σύγχρονες ερμηνείες», οι καθηγητές Εύη Καρούζου, Ελισσάβετ Τσακανίνα και Δημήτρης Μαλέσης συζητούν και παρουσιάζουν τις νέες ερμηνείες της Ελληνικής επανάστασης. 

Ώρα 21:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Ένεκεν: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των χωρικών στη Γερμανία του». Φ. Ένγκελς του Νίκου Φούφα. 

Ομιλητές: Χρήστος Κεφαλής και ο συγγραφέας Νίκος Φούφας. 

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Δημήτρης Ζαλαχώρης θα υπογράψει την ποιητική του συλλογή «Ευωδιάζουν τα μυστήρια μυστήριο». 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Belle Epoque: Παρουσίαση του βιβλίου «Κιούνσλερ – Ο αρχιτέκτονας του ελληνικού και κυπριακού ποδοσφαίρου», του Μάνου Ανδρουλάκη. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Υδροπλάνο: Παρουσίαση του βιβλίου «Εκ του μετώπου της Μικράς Ασίας» του Πέτρου Ι. Σαραντάκη.

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Πηγή: Παρουσίαση της νέας έκδοσης του ομώνυμου συλλογικού έργου των εκδόσεων ΠΗΓΗ «Από τη γη της Μικρασίας στα μονοπάτια της προσφυγιάς». 

Ώρα 19:00 – 19:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β – Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ομιλία: «Φαντάρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία: το αδημοσίευτο ημερολόγιο του Δημήτρη Γεώργαρη».
Ομιλητής: Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν (Επιμελητής Εθνικού Ιστορικού Μουσείου). 

Ώρα 19:30 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«1922: Ιστορία και Λογοτεχνία»: Ομιλητές: Έρη Σταυροπούλου (Ομότιμη Καθηγήτρια ΝΕ Φιλολογίας ΕΚΠΑ), Αγγέλα Καστρινάκη (Καθηγήτρια Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης), Δημήτρης Σωτηρόπουλος (Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου). 

Ώρα 20:00 –21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Susaeta: Παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπημένα ελληνικά παραμύθια» της Αγγελικής Σταματακοπούλου. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Θάνος Κονδύλης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Καρδαμίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου «Τρομοδρόμιο. Το Πανόραμα των Βασανιστηρίων στην Ύστερη Αρχαιότητα» της Σύρκου Αγγελικής.

Ομιλητές: Αγγελική Σύρκου (Συγγραφέας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παπυρολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Αμφιλόχιος Παπαθωμάς (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας—Παπυρολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ευφημία Καρακάντζα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών). 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Λιβάνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Η Ελληνική Γεωμυθολογία» του Ηλία Μαριολάκου. Στη συνέχεια ο συγγραφέας θα υπογράψει το βιβλίο του. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Η Έφη Χατζούλη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Ταξίδι συναισθημάτων». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Κωνσταντίνα Παπάζογλου θα υπογράψει το βιβλίο της «Ανθόμερος». 

Περίπτερο των εκδόσεων Γράφημα: Ο Νίκος Καψιάνης θα υπογράψει την ποιητική συλλογή «Αγοραίοι Λογισμοί». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Η Μαίρη Κωστάκη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Το μυστικό του Ικάρου».

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Ταξιδευτής: Παρουσίαση του βιβλίου «Η Πολιτική Ηγεσία στην Ελλάδα σε περιόδους κρίσης», του συγγραφέα Αριστείδη (Άρης) Φ. Ραβανός. Ομιλητές: Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Δραγασάκης. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ιβίσκος: Η Χριστίνα Μαρτζούκου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Γειά σου, Γιαγιά to be!». 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Ιταλικός Εκδοτικός οίκος Zone: Παρουσίαση της δίγλωσσης ποιητικής συλλογής του Μαξιμιλιανού Νταμάτζιο «Io scrivo nell atua lingua – Εγώ γράφω στη γλώσσα σου», σε απόδοση της Τζίνας Καρβουνάκη.

Ομιλητές: Λιάνα Σακελλίου – Schultz (Ποιήτρια – Πανεπιστημιακός), Εύα Στάμου (Πεζογράφος – Δρ Ψυχολογίας), Λέανδρος Πολενάκης (Ποιητής – Συγγραφέας – Κριτικός θεάτρου). Συντονίστρια: Η μεταφράστρια του βιβλίου και event promoter Τζίνα Καρβουνάκη. 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Σμίλη: Παρουσίαση του βιβλίου «Θα σε δω ξανά στο άδοξο τέλος» του Σταύρου Σταυρόπουλου. Ομιλητές: Δημήτρης Γλυφός, Ίκαρος Μπαρμπασάκης. 

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 18:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πορφύρα – Ακρίτα – Πρώτη Ύλη: Η Φώτω Σκορδά θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Πάσχα, η ιστορία του βασιλιά της καρδιάς μας». 

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Η Μαίρη Πίσια θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Ιριδίζουσες σιωπές». 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Κωστής Λεβέντης θα υπογράψει το βιβλίο του «Νυχτερινός επισκέπτης». 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – ΟΣΔΕΛ 

Πρωτοεμφανιζόμενοι Έλληνες συγγραφείς και ποιητές. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Διόν: Παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Χειρουργού Οδοντιάτρου- Εναλλακτικού θεραπευτή, συγγραφέα Αναστάσιου Τσίπηρα με τα βιβλία του: «Η Τέχνη της Αναπνοής-Αήρ», «Ηλιουργία – Οι θεραπευτικές δυνάμεις του Ηλίου-Ειλί», «Επιστροφή στο Σώμα- Γαία».

Ομιλητές: Αναστάσιος Τσίπηρας

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Γράφημα: Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Μετέωρη εποχή» του Λουκά Αναγνωστόπουλου. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Bookia Σμιγάδι/ Θύαμις «Διαμάντι είσαι πόλη μου κι η Σμύρνη».

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, κινείται η εν λόγω εκδήλωση. Είναι μεγάλος καημός η αποκοπή από τις ρίζες και οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης, τείνουν να ενισχύσουν τη συνειδητοποίηση της αξίας της παράδοσης, του πολιτισμού, καθώς και την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης. Ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα που περιλαμβάνει αφήγηση, δρώμενα, χορό και τραγούδι, άλλοι με όχημα τη μνήμη και άλλοι με τη δημιουργική τους φαντασία, θα ταξιδέψουμε στις αλησμόνητες πατρίδες, πραγματοποιώντας ένα συναρπαστικό περίπατο, σε περιοχές της αγαπημένης Μικρασίας. Τα εξαιρετικά κείμενα, όπως και η αφήγηση, της Αναστασίας Βογιατζή – Μιχαλοπούλου (Μικρασιατικής καταγωγής) η επιμέλεια των κειμένων του Δημήτρη Μιχαλόπουλου η μουσική επιμέλεια του Κυριάκου Γκουβέντα, συμπορευόμενα με τα χορευτικά πατήματα και τη δραματουργία των τμημάτων της ανερχόμενης θεατρικής ομάδας και του Χορευτικού Λαογραφικού Συλλόγου Στιμάγκας Κορινθίας ‘’ΘΥΑΜΙΣ’’, καθώς και η σύμπραξη των μελωδιών από το μουσικό σχήμα «σμιγάδι», καθιστούν το ταξίδι μας, ως μια από τις πιο γλυκές εμπειρίες του φετινού Φθινοπώρου. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Η Μαρία Γιαννιού θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Αυτοηγεσία». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο: Παρουσίαση του βιβλίου «ΣΕΚΕ – Οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς στην Ελλάδα» του Λέανδρου Μπόλαρη.

Ομιλητές: Μιχάλης Λυμπεράτος (ιστορικός), Λέανδρος Μπόλαρης (συγγραφέας). 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Δέσποινα Μπλαστροπούλου θα υπογράψει τα βιβλία της «Ψ» και «Ζ». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Παντελής Κάλλιας θα υπογράψει το βιβλίο του «Ο βαρδάρης φύσαγε λερός». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Γιώργος Σ. Πολίτης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πατάκη: Ο Αύγουστος Κορτώ θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Λιβάνη: Ο Βαγγέλης Μαναρώλης θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Ο Μινώταυρος». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις 24 Γράμματα: Παρουσίαση του βιβλίου «Πόπη Αστεριάδη με σημαία το όνειρο» του Κυριάκου Μέλλου. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Δωδώνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Αρχαιόθεμοι μονόλογοι του 21ου αιώνα. Σημεία και διακείμενα» της Ελένης Γκίνη. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: «Εργαστήριο Θετικής Ψυχολογίας και Ανθεκτικότητας μέσα από βιωματική ανάγνωση ιστορίας- Από το Βύθισμα στην Απογείωση».

Στα πλαίσια της εκδήλωσης η συγγραφέας Ειρήνη Τσαχουρίδη θα υπογράφει το βιβλίο της «Συμβολικές ιστορίες από το ταξίδι στο “Εγώ Είμαι”» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος. 

Ώρα 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης» Εκδόσεις Ταξιδευτής: Παρουσίαση του βιβλίου «Κλιματική Κρίση, Κρίση Ανισότητας. Κείμενα για τη Δημοκρατία και το Περιβάλλον», της συγγραφέα Ρένας Δούρου. 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Πεδίο: Παρουσίαση του βιβλίου «Άτλας Διεθνών Σχέσεων» του Pascal Boniface. Επιστημονική επιμέλεια: Σωτήρης Ντάλης. Παρουσίαση: Σωτήρης Ντάλης (Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου). 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Σμίλη: Παρουσίαση του βιβλίου «Μάφιν Βανίλια» της Βασιλείας Παπακώστα. 

Ώρα 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – ΟΣΔΕΛ 

Πρωτοεμφανιζόμενοι Έλληνες συγγραφείς και ποιητές. 

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 12:00 – 14:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ίκαρος: Η Μαριαλένα Σεμιτέκολου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. Πρόσφατο βιβλίο της «Ακουαρέλα». 

Ώρα 18:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Ο συγγραφέας Τάσος Σταυρόπουλος θα υπογράφει το βιβλίο του «Ο Αλέξανδρος Βρεττός και ο Ιός της Λήθης» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος. 

Ώρα 18:30 – 20:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Βασιλική Ακαρέπη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Μνημοσύνη». 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Μεταίχμιο: Διαδραστική εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου «Για να ζούμε ενωμένοι».

(για παιδιά 7-11 ετών)

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών» 

Η ομάδα «Σύγχρονοι Κωνσταντινουπολίτες Συγγραφείς» θα παρουσιάσει το έργο της με τίτλο Σύγχρονοι Κωνσταντινουπολίτες Συγγραφείς (έκδ. Νέος Κύκλος Κων/πολιτών, Αθήνα 2021). Σκοπός της Ομάδας είναι η ανάδειξη και διατήρηση της πνευματικής παρακαταθήκης της Κωνσταντινούπολης με τη συμμετοχή συγγραφέων της (επιστημόνων και λογοτεχνών). 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Δαίδαλος Ι. Ζαχαρόπουλος: Παρουσίαση του βιβλίου «Η Ιστορία της εκπαίδευσης στην Αρχαιότητα. Ο ελληνικός κόσμος» του HenriIrenee Marrou.

Ομιλητές: Κοπιδάκης Μιχάλης (Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βερτουδάκης Βασίλειος (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ), Σερέτη Βάλια (Φιλόλογος, Διευθύντρια του Βαρβακείου Λυκείου). 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Χαρλένικ (Bell): Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Πωλίνας Νικολιδάκη, «Βοηθός στον Έρωτα».

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Εύα Νάτση, blogger και διαχειρίστρια της ομάδας «Βιβλίο της Παρέας». Η συγγραφέας, μετά την εκδήλωση, θα βρίσκεται στο περίπτερο της BELL για να υπογράψει τα βιβλία της στους αναγνώστες. 

Ώρα 19:00 – 21:30, Περίπτερο των εκδόσεων Χαρλένικ (Bell): Η Carmella (Καρμέλα Κατσαμένη) θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Ντίνος Οικονόμου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Ένα καλοκαίρι στη κρανιά». 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Anubis: Ο Ηλίας Κυριαζής θα υπογράψει το βιβλίο «Manifesto» 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πατάκη: Ο Πάνος Σόμπολος θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Λιβάνη: Η Κατερίνα Κουτουκάκη θα υπογράψει αντίτυπα όλων των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πορφύρα – Ακρίτα – Πρώτη Ύλη: Η Βαγγελιώ Κονδάκη – Καραμέτου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Χελιδόνιπληγωμένο». 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Στέφανος Δάνδολος θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Όταν: Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Lacrimosus» του Νίκου Χατζηπαπά. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Αγγελάκη: Παρουσίαση του βιβλίου του σκηνοθέτη-συγγραφέα Δημήτρη Αθανίτη «Η έβδομη ήπειρος. 60 ταινίες για πάντα».

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Δημήτρης Παναγιωτάτος, σκηνοθέτης, συγγραφέας και διευθυντής σπουδών στο New York College. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Κώστας Καζανάς, ηθοποιός. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

Μια αναπαράσταση, σε αόριστο χώρο και χρόνο, από πέντε ιστορικά αποβράσματα, που παριστάνουν τους ηθοποιούς, τριών καίριων συμβάντων της ανόδου και της πτώσης της Μεγάλης Ιδέας (Επέλαση στη Μικρασία, Καταστροφή, Εκτέλεση των έξι), που διακατείχε σαν ανάταση και κατάρα τον τόπο και οι παράλληλες απώλειες που είχαν σαν συνέπεια τα τραγικά συμβάντα του τόπου, στα τελευταία εκατό χρόνια.

Συντελεστές: Κείμενο: Γιάννης Σολδάτος. Ηθοποιοί: Κωστής Καπελώνης, Έφη Βενιανάκη, Βασίλης Μπατσακούτσας, Νικολίνα Καραθύμιου, Βίκυ Φίλιππα. Ζωντανή μουσική: Μικές Σακελλίου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωστής Καπελώνης, Γιάννης Σολδάτος. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Παντελής Κάλλιας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Ο βαρδάρης φύγανε λερός». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Η Γερακίνα Μπουρίκα θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Ο δρόμος της πεταλούδας». 

Ώρα 20:30 – 22:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Στάθης Βλαχάκος θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του «Ομπρέλες στη βροχή», «Αν ήταν ένοχος» και «Το κόκκινο ταμπούρλο», που μόλις κυκλοφόρησε. 

Ώρα 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Ιβίσκος: Συνάντηση με τον Συγγραφέα του βιβλίου Το Παράδοξο Μονοπάτι Προς το Νόημα της Ζωής, Δημήτρη Φλαμούρη.

Θα ακολουθήσει Μουσικό Event με full band live. 

Ώρα 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Παναγιώτης Τζαβέλλας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Εκρήξεις». 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Redmarks: Παρουσίαση του βιβλίου «Η εισβολή του Μάη», του Ανρί Λεφέβρ.

Συντελεστές: Δημήτρης Γκινοσάτης (μετάφραση), Τάσος Μπέτζελος (επιμέλεια). 

Ώρα 21:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Ένεκεν: Παρουσίαση του βιβλίου «Μέρες Οργής: Ο μακάβριος χορός της αστικής τάξης».

Ομιλητές: Πάνος Γκαργκάνας, Γιώργος Γιαννόπουλος 

Ώρα 21:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – «Τα αηδόνια της Ανατολής»

Αφιέρωμα στις 2 μεγαλύτερες γυναικείες φωνές που έβγαλε το ρεμπέτικο και σμυρναίικο τραγούδι: Στην Κωνσταντινοπολίτισσα Ρόζα Εσκενάζυ, και στη Σμυρνιά Ρίτα Αμπατζή. Τραγούδια δημοφιλή τότε και τώρα όπως το Χαρικλάκι, η Γκαρσόνα, Καναρίνι μου Γλυκό, Βάλε με στην αγκαλιά σου κ.ά, ερμηνευμένα με σεβασμό στις αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών. Γρηγόρη καλησπέρα. Αν τα κείμενα είναι μεγάλα μπορείς να τα διαμορφώσεις όπως εσύ κρίνεις.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 12:00 – 14:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ίκαρος: Ο Απόστολος Δοξιάδης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. Πρόσφατο βιβλίο του «Το τηλεφώνημα που δεν έγινε»). 

Ώρα 18:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Χρυσάνθη Μπαρέλη θα υπογράφει το βιβλίο της «Η μικρή Μελωδία» στην ειδικά διαμορφωμένη παιδική γωνιά, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος. 

Ώρα 18:30 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Τάνια Χρυσού θα υπογράψει αντίτυπα του παιδικού της βιβλίου «Η μαντάμ Βουάλ Βισκόζ και το τρίγωνο των Βελούδων». 

Ώρα 18:30 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Η Μαρία Μαραγκού θα υπογράψει τα βιβλία της «Ελύτης και Ορφισμός» και «Κώδικες μύησης του Ομήρου». 

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Ράνια Μπουμπουρή θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Παπαδόπουλος: Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίριδα Σαμαρτζή θα υπογράψουν αντίτυπα των βιβλίων τους. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Καστανιώτη: Παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Σταμάτη «Το λευκό δωμάτιο». 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Σταμούλη και Θύρα: Παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπώντας τον αυτισμό» της Μαρίας Κασαμπαλάκου. Ομιλήτρια – αφηγήτρια: Μαρία Κασαμπαλάκου. 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Κέδρος: Παρουσίαση του βιβλίου «Όσα επιστρέφουν από τη θάλασσα» του Πάνου Τσερόλα. 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ιβίσκος: Η Έφη Αργυροπούλου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Θέλω να κοιμόμαστε για Πάντα αγκαλιά». 

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Anubis: Ο Ορέστης Μανούσος και ο Νίκος Παγώνης θα υπογράψουν το βιβλίο «1453». 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

«Ρατσισμός υπό το πρίσμα της θετικής επιστήμης της συμπεριφοράς».
Ομιλητές: Ρόμπερτ Μέλλον (καθηγητής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου).

Ώρα 19:30 – 20:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Μιχαήλ Μιχαλιός θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Τα ακροκέραμα». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Διαφορετικότητα και Ρατσισμός στην καθημερινότητά μας».
Ομιλήτρια: Μαρία Κοκκίνου-Κλάδη (Διδάσκουσα Παντείου). 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Λιβάνη: Η Χριστίνα Κανδιανοπούλου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Ο ίσκιος της πηγής». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Nakas Group: Η μασκότ από την σειρά Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυ ρίες θα υποδέχεται τον κόσμο. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν! Ο Νίκος Περέλης θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Ο Νόμος της Μνήμης». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Πατάκη! Παρουσίαση του βιβλίου «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» της Λένας Διβάνη. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Διόπτρα: Παρουσίαση του βιβλίου «Η Αλήθεια» του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη. 

Ώρα 20:00 – 21:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Κωνσταντίνος Μαρούγκας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Ατελή αγάλματα». 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Διόπτρα: Η Άννα Γαλανού θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της, αντίστοιχα και ο Νικόλας Σμυρνάκης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Αιγόκερως 

«Θέατρο και γυναίκα Α’» Κυριακή Πετράκου, Η εικόνα της γυναίκας στο νεοελληνικό θέατρο. Από το Κρητικό Θέατρο έως σήμερα, Αιγόκερως, 2021.

Ομιλητές: Διονύσης Μουσμούτης (συγγραφέας, κριτικός και εκδότης, διευθυντής του μηνιαίου περιοδικού Ιστορία Εικονογραφημένη), Γιώργος Πεφάνης (θεατρολόγος, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ), Κυριακή Πετράκου (θεατρολόγος, καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ).

Συντονισμός: Ειρήνη Μουντράκη (θεατρολόγος – κριτικός θεάτρου, υπεύθυνη δραματολογίου, βιβλιοθήκης, αρχείου & διεθνών σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου). 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Αιγόκερως 

«Θέατρο και γυναίκα B’» Σοφία Καψούρου, Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος, Αιγόκερως, 2022.

Ομιλητές: Δημήτρης Καρατζιάς (σκηνοθέτης, ηθοποιός, σκηνογράφος, δραματουργός), Γιάννης Σολδάτος (συγγραφέας, σκηνοθέτης, ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Αιγόκερως), Ερμηνεία αποσπάσματος από το βιβλίο Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος: Σοφία Καψούρου (θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτρια, ηθοποιός) 

Συντονισμός: Ειρήνη Μουντράκη (θεατρολόγος – κριτικός θεάτρου, υπεύθυνη δραματολογίου, βιβλιοθήκης, αρχείου & διεθνών σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου) 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Όταν: Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Jadoure» του Γιώργου Φράγκου. 

Ώρα 21:00 – 22:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Χάρης Βασιλάκος θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του «Εκεί που πετάει ο νους» και «Κλεψύδρα». 

Περίπτερο των εκδόσεων Γράφημα: Η Ευδοκία Ποιμενίδου θα υπογράψει τα βιβλία «Τα διαμάντια της Δόμνας» 2η έκδοση (ιστορικό μυθιστόρημα) και «Ο δράκος που έφαγε τα παραμύθια» (παιδική λογοτεχνία). 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου «Εκδόσεις Archive : 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Κωνσταντίνος Δ. Βλάσσης, συγγραφέας του βιβλίου «Οι τελευταίες μέρες του Αρμοστή» αναζητά τις κρυφές πτυχές και τις παράπλευρες απώλειες της ιστορίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και το επόμενο βιβλίο του συγγραφέα, υπό τον τίτλο «Οίκαδε», που θα κυκλοφορήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου. 

Ώρα 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

«Απόδοση 18 ὀρφικῶν ὕμνων μὲ ἀνάλογες συνθέσεις του Γιώργου Δέλφη στὸ πιάνο. Οἵ ἀπαγγέλλοντες εἶναι ἡ Μαρία Μαραγγοῦ καὶ ὁ Ἰλίας Παπακωνσταντίνου. Στὸ πιάνο ἐγὼ ὁ ἴδιος και ἡ διάρκεια εἶναι περίπου μία ὧρα. 

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 

Ώρα 11:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Σοφία Δημοπούλου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 11:00 – 12:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Αγγελάκη: Παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού της Καίτης Λιανού-Ιωαννίδου «Οι περιπέτειες του Ξανθούλη».

Ομιλήτριες: Ελένη Βογιατζή (Δημοσιογράφος-παιδαγωγός) και Μαρία-Λουίζα Μπέρρα (Εκπαιδευτικός). Συμμετέχει η Μύριαμ Καλαντζή (Χορεύτρια-ηθοποιός), με μία performance για παιδιά που βασίζεται στο παιδικό βιβλίο. 

Ώρα 11:30 – 12:45, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Θέατρο «Αερόπλοιο»

Παράσταση του θεάτρου «Αερόπλοιο» με τίτλο «Παραμύθια στο σεντούκι». Μια ξεχωριστή παράσταση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, βασισμένη σε πρωτότυπα, διαδραστικά και διδακτικά παραμύθια των χαμένων πατρίδων. Κείμενο/Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής. Σκηνικό/κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Μουσική/τραγούδι: Χρήστος Ξενάκης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Λαμπρινή Θάνου, Μαρίνα Κοσμά. 

Ώρα 12:00 – 14:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μαρίνα Φραγκεσκίδου θα υπογράψει αντίτυπα των παιδικών της βιβλίων «Η κουτσή κιθάρα» και «Λίνος ο δρακουλίνος». 

Ώρα 12:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πορφύρα – Ακρίτα – Πρώτη Ύλη: Η Ζαχαρούλα Καραβά θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Ο Νταής του ποντικοσχολείου μας». 

Ώρα 12:00 – 14:00, Περίπτερο των εκδόσεων Παπαδόπουλος: Ο Θοδωρής Τσεκούρας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 18:30 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Αλέξανδρος Δαμουλιάνος θα υπογράψει τα βιβλία του «Τα επτά βασίλεια της Ελευθερίας», «Όσα αστέρια δεν φοβήθηκαν το ξημέρωμα», «Ζητιάνος Παρά δεισος» και «Οι κληρονόμοι της θυσίας». 

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις University Studio Press: Παρουσίαση του βιβλίου «Το δράμα του σώματος – ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ», του Μάνου Στεφανίδη.

Ομιλητές: Μάνος Στεφανίδης (κριτικός τέχνης, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ), Πάρις Τσεβάς (Δικηγόρος), Γιάννης Τζερμιάς (Ζωγράφος και ο συγγραφέας του βιβλίου), Ανδριανή Στάμου (Συλλέκτρια). 

Ώρα 19:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο: «Ένα φεγγαράκι για σένα, Ζέττα Αργύρη»

Αν χωρούσε το φεγγαράκι στο μικρό σου το χεράκι, θα σ’ το χάριζα. Να το βάλεις δίπλα στο μαξιλάρι σου, να γεμίζει φως τις νύχτες σου. Ένας ολόκληρος κόσμος χρώματα, σχήματα, αγαπημένα πλασματάκια, γεύσεις, μυρωδιές… πολύτιμο δώρο απ’ το φεγγαράκι και τη μαμά για σένα! Ελάτε να διαβάσουμε, να ζωγραφίσουμε και να ανακαλύψουμε πώς η αγάπη της μαμάς γίνεται φεγγαράκι για το κάθε παιδί. Ένα φεγγαράκι που το παιδί το κρατάει στο χέρι του, παίρνει μορφή και σχήμα, γίνεται παιχνίδι και χαρά του. 

ηλικίες: 5+

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Μαριλίτα Χατζημποντόζη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 19:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. 

Προφεστιβαλική εκδήλωση του κύκλου ποιητών: Νέοι Ποιητές. 

Ώρα 19:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου 

Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου παρουσιάζουν τον πρώτο τόμο της ιστορικής μελέτης «Ελληνική κριτική & ελληνικός κινηματογράφος: προσεγγίσεις, πρόσωπα & ντοκουμέντα (1925 1975)» σε έρευνα, επιμέλεια και σύνταξη του Χρήστου Σκυλλάκου, κριτικού κινηματογράφου και μέλους του ΔΣ της ΠΕΚΚ. Γράφουν ακαδημαϊκοί, θεωρητικοί, ιστορικοί και κριτικοί κινηματογράφου, ενώ παρουσιάζεται, συγκεντρωμένο για πρώτη φορά, δυσεύρετο σήμερα, πολύτιμο αυθεντικό υλικό ανθρώπων που έγραψαν την ιστορία της κινηματογραφικής κριτικής της χώρας. Η εκδήλωση, που συμπίπτει με τα 46 χρόνια δράσης της ΠΕΚΚ, ευελπιστεί να ανοίξει εκ νέου το διάλογο για τη δυναμική του γραπτού λόγου πάνω στο σινεμά και, συνεπώς, πάνω στη κοινωνία. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Αναστάσιος Καράμπαμπας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Φιλομήλα Λαπατά θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. 

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Μάνος Κοντολέων θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πατάκη: Ο Θόδωρος Μπογιατζής θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Το πρίσμα». 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Ασίνη: Παρουσίαση του βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε «Ο κόσμος σήμερα: μια σύντομη εισαγωγή στην παγκόσμια πολιτική»

Οι καθηγητές Πανεπιστημίου Σωτήρης Ντάλης, Λαμπρινή Ρόρη και Μαρία Χειλά συζητούν για τα διάφορα ζητήματα της παγκοσμιοποίησης, του πολέμου στην Ουκρανία, της παγκόσμιας ενεργεια κής κρίσης, κ.λπ. 

Ώρα 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Ιβίσκος: Συνάντηση με τον Συγγραφέα και Εκδότη του βιβλίου Παγκόσμια Κοινωνία του Καλού, Στάμο Στίνη.

Θα ακολουθήσει Μουσικό Event με full band live. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Key Books: Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ηχώ» της Κωνσταντίνας Ντόμπρου. 

Ώρα 20:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Nakas Group: Η μασκότ από την σειρά Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες θα υποδέχεται τον κόσμο.

Ώρα 20:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών 

«Αφιέρωμα στη Σμύρνη. Η πολιτιστική επέκταση του Ελληνισμού στα 100 χρόνια αναδημιουργίας από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Μια μουσική – ποιητική και λογοτεχνική εκδήλωση με συνεργασία μουσικών, ποιητών και ηθοποιών στα πλαίσια της ιστορικής αναδρομής και της πολιτιστικής μας εξέλιξης. 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Έναστρον: Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Εύθραυστη ισορροπία» του Φίλιππου Πλακιά. 

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Φιλιππότη: Παρουσίαση του βιβλίου «Τα ροζ σπιτάκια στο λιβάδι» της Άντας Χρηστίδου. Ομιλητές: Άντα Χρηστίδου (Συγγραφέας του βιβλίου), Ναντίν Γρηγορίου (Δημοσιογράφος), Κατερίνα Αλντούν (Επιμελήτρια του βιβλίου), Έλενα Καμπούρη (Δημοσιογράφος).

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ