Τέχνες / Νέα

Η Ελληνική Χαρακτική Σήμερα

H έκθεση στη Μονή Λαζαριστών παρουσιάζει έργα που φιλοτεχνήθηκαν την διετία 2006-2007 με τις παραδοσιακές τεχνικές της Χαρακτικής Τέχνης, (ξυλογραφία, χαλκογραφία και

H έκθεση στη Μονή Λαζαριστών παρουσιάζει έργα που φιλοτεχνήθηκαν την διετία 2006-2007 με τις παραδοσιακές τεχνικές της Χαρακτικής Τέχνης, (ξυλογραφία, χαλκογραφία και λιθογραφία) αλλά και με νέες τεχνικές, με τις οποίες οι καλλιτέχνες ερευνούν τις σύγχρονες τάσεις.

H έκθεση που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το Iδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα και την Eνωση Ελλήνων Χαρακτών, στη Μονή Λαζαριστών παρουσιάζει έργα των μελών-καλλιτεχνών της Ε.Ε.Χ. που φιλοτεχνήθηκαν την διετία 2006-2007 με τις παραδοσιακές τεχνικές της Χαρακτικής Τέχνης, (ξυλογραφία, χαλκογραφία και λιθογραφία) αλλά και με νέες τεχνικές, με τις οποίες ερευνούν και τις σύγχρονες τάσεις.

Την μέρα των εγκαινίων οι καλλιτέχνες θα ξεναγήσουν το κοινό στα έργα τους, ενώ ο Γιάννης Καψιδάκης την Κυριακή 23 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσει, workshop με θέμα την χαρακτική για το ευρύτερο κοινό και για τους μικρούς φίλους.

Στο τέλος της παρουσίασης, όλοι οι επισκέπτες θα πάρουν ένα έντυπο με τις τεχνικές της χαρακτικής και ένα μικρό χαρακτικό. Οι μαθητές-επισκέπτες θα μπορούν να χαράξουν, ξύλο ή τσίγκο, να μελανώσουν και να τυπώσουν το έργο τους, με τη βοήθεια του δασκάλου και των μαθητών του.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και εργαστήρια χαρακτικής (για δύο Κυριακές, κλειστά τμήματα μέχρι 15 άτομα για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ενήλικες, αντί των 15 ευρώ) στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ. 2310 546683.

Και σε αυτή την έκθεση επίσης πρόκειται να θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα-συνεργασία «Αγγίζοντας την τέχνη» (απτικά έργα-αντίγραφα, συνοδευτικά κείμενα σε γραφή Braille) με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και τη Σχολή Τυφλών, δίνοντας τη δυνατότητα επίσκεψης σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Τέλος, θα γίνονται ξεναγήσεις ανοιχτές στο κοινό κάθε Κυριακή στις 12:00 και 13:00.

info
Διάρκεια έκθεσης: 21 Μαρτίου-30 Απριλίου 2008
Χώρος: Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη
Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο-Κυριακή 10:00-22:00
Επιμέλεια έκθεσης: Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικός Τέχνης Κ.Μ.Σ.Τ.

Τέχνες / Νέα

Η Ελληνική Χαρακτική Σήμερα

Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο εγκαινιάζεται το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007, στις 9 το βράδυ, έκθεση χαρακτικής με όλες τις δημιουργίες των τελειταίων δύο ετών.

Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο εγκαινιάζεται το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007, στις 9 το βράδυ, έκθεση χαρακτικής με όλες τις δημιουργίες των τελειταίων δύο ετών.

Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο εγκαινιάζεται το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007, στις 9 το βράδυ, έκθεση χαρακτικής με όλες τις δημιουργίες των τελειταίων δύο ετών.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα 52 χαρακτών μελών της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, χαραγμένα και τυπωμένα τη διετία 2006-2007.

Σκοπός της έκθεσης είναι να εστιάσει στο \”σήμερα\” της ελληνικής χαρακτικής, καλώντας τους καλλιτέχνες να καταθέσουν την εικαστική τους πρόταση μέσα από τις πολλές και ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη χαρακτική τέχνη.

Η χαρακτική είναι μια μορφή εικαστικής δημιουργίας ιδιαίτερα οικεία για το κοινό του Μετσόβου, μιας και η χάραξη στο ξύλο συνιστά ζωντανό στοιχείο της παραδοσιακής τέχνης της περιοχής. Eτσι η έκθεση αυτή αποκτά ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για το τοπικό κοινό και έρχεται να διευρύνει το θεσμό των \”Δημιουργικών Συναντήσεων\” που ξεκίνησε η Πινακοθήκη το 1995.

Σύμφωνα με το θεσμό των \”Συναντήσεων\”, η εικαστική έκθεση στην Πινακοθήκη συνδυάζεται με την παρουσία και τη διαμονή των καλλιτεχνών στο Μέτσοβο, την οργάνωση συζητήσεων, παρουσιάσεων, εκπαιδευτικών συναντήσεων, καθώς και εργαστηρίων για παιδιά, νέους και ενήλικες.

Η έκθεση, μετά τη λήξη της στο Μέτσοβο, θα μεταφερθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

INFO

Διάρκεια έκθεσης: 6 Οκτωβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2007, Ωρες λειτουργίας: 10.00 – 16.30, καθημερινά εκτός Τρίτης, http://www.haraktes.org