Απαγορευμένα Παιχνίδια: Σκοτεινά κωμική και βαθιά συγκινητική ταινία του Ρενέ Κλεμάν

Η ταινία «Απαγορευμένα Παιχνίδια», σε σκηνοθεσία και σενάριο Ρενέ Κλεμάν, έρχεται στους κινηματογράφους σε επετειακή επανέκδοση στις 5 Οκτωβρίου από τη New Star.

Μια από τις πιο συγκινητικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ με πρωταγωνιστές παιδιά, από τον μεγάλο του σινεμά, Ρενέ Κλεμάν (René Clément).

Σύνοψη ταινίας «Απαγορευμένα Παιχνίδια»

Γαλλία 1940. Με τη γερμανική εισβολή, πολλές οικογένειες αναγκάζονται να μετακινηθούν προς Νότο. Ένας βομβαρδισμός όμως θα τερματίσει πρόωρα το ταξίδι πολλών από το προσφυγικό καραβάνι. Ανάμεσα σ’αυτούς και οι γονείς της 6χρονης Πολέτ. Η Πολέτ βλέποντας τους γονείς της να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια της, και έχοντας το νεκρό σκυλάκι της αγκαλιά, αρχίζει να περιπλανιέται σαστισμένη. Στο δρόμο συναντάει τον δεκάχρονο Μισέλ, ο οποίος πείθει τους γονείς του να την κρατήσουν. Μεταξύ των δυο παιδιών αναπτύσσεται μια μεγάλη φιλία. Ο Μισέλ βοηθάει την Πολέτ να θάψει στον παλιό μύλο το σκυλάκι της, και αποφασίζουν μαζί να στήσουν εκεί, ένα μικρό νεκροταφείο ζώων. Θάβουν λοιπόν εκεί ζωάκια και έντομα που βρίσκουν στους δρόμους και αγρούς, και για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών ψυχών αρχίζουν και κλέβουν σταυρούς από το τοπικό νεκροταφείο και την εκκλησία…

Η ιστορία του φιλμ

Μέχρι να φτάσει στην τελική μορφή της, η ταινία του Κλεμάν πέρασε τη δική της μεγάλη περιπέτεια: το αρχικό σενάριο του Φρανσουά Μπουαγιέ, γραμμένο λίγο μετά το τέλος του πολέμου, είχε απορριφθεί πολλές φορές από τους Γάλλους παραγωγούς με αποτέλεσμα ο Μπουαγιέ να το μετατρέψει τελικά σε βιβλίο, το οποίο είχε τεράστια επιτυχία στην Αμερική. Αυτή η επιτυχία ήταν που κέντρισε το ενδιαφέρον του Κλεμάν, ο οποίος σε συνεργασία με τους δύο σταθερούς σεναριογράφους του, Πιερ Μποστ και Ζαν Οράνς, μετέφερε τελικά την ιστορία του Μπουαγιέ στη μεγάλη οθόνη, η οποία μετά την απροθυμία του Φεστιβάλ Καννών να την εντάξει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα, όπου τελικά προβλήθηκε έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόρριψη, θριάμβευσε τόσο στη Βενετία, κερδίζοντας τον Χρυσό Λέοντα, όσο και στα Όσκαρ της επόμενης χρονιάς, με ένα ειδικό τιμητικό βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας, αφού η κατηγορία δεν είχε ακόμα θεσμοθετηθεί.

Ταυτότητα ταινίας
Απαγορευμένα Παιχνίδια / Jeux Interdits / Forbidden Games

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ